Konkurrens skulle göra allt billigare


Det var ungefär så tongångarna gick när det var aktuellt för oss nordbor att rösta för eller emot EU-medlemskap. Vi upptäckte snabbt att vi var lurade, men hur är det idag då?

Tidningen Riksdag och Departement berättar att Svenska de konsumentpriserna är bland de högsta i EU. Sverige halkar längre och längre efter när det gäller priser på olika slags varor. Idag handlar det om att vi ligger 25% i genomsnitt över de andra länderna i EU.

Det är väl en av förklaringarna till att alltfler utländska matkedjor och andra företag öppnar affärer här. Man kan helt enkelt ta ut ett rejält överpris jämfört med andra länder i EU.

I en del fall vet jag av egen erfarenhet att priser kan skilja mycket mer än 25%

En bekant till mig köpte en borrmaskin på ett tyskt byggtillbehörsföretag i Haninge nu i sommar. Han betalade 1395.- för den. Några veckor senare var han in på samma företag nere i Hamburg och kunde då konstatera att samma borrmaskin alltid hade kostat 600.- omräknat i svensk valuta.

Varför det är på det här sättet vet jag inte, men man kan nog utgå ifrån att många

som röstade ja för att jobben skulle bli kvar i Sverige är besvikna nu. Likaså de som trodde att priserna skulle bli lägre.


7 svar till “Konkurrens skulle göra allt billigare”

 1. Men Jinge, tror du inte att den ökade etableringen av anda butikskedjor, på sikt, kommer att leda till lägre priser? En ökad etablering leder ju till att fler och fler personer kan välja mellan två olika butiker (eller andra alternativ).

  Skulle du själv välja det dyrare eller det billigare alternativet om du fick välja mellan två livärdiga varor?

  Ditt eget svar på frågan tror jag ger en hänvisning om hur det kommer att gå…

 2. Jag antar att du nu sitter med ett nöjt leende på läpparna och anser dig kommit på en klurig motfråga. Tyvärr måste jag göra dig ledsen.. :-) (Nej inte tyvärr..)

  Den konkurrens vi har sett i landet efter att vi marknadsanpassat mängder av saker har inte lett till billigare priser. De 25% som RoD pratar om är –idag- då vi redan fått hit en massa utländska företag.

  Just nu (faktiskt) sitter jag med en elräkning framför mig på bordet. Elen kostar 6 öre /kw att producera i Sverige. Men jag får betala över 80 öre trots att marknaden är fullständigt fri. Nu är visserligen 30 av dessa ören skatt, men ändock.

  I samma stund som företagen inte kan ta ut lika höga överpriser så kommer nyetableringen att stanna upp helt. Och såvitt jag förstått så är intresset på avtagande nu. Lidl och Bauhaus tycker väl att det ska vara MINST 25% överpriser för att ha något intresse.

 3. Ditt resonemang är helt felaktigt. Om du vill hävda att priserna inte sjunkit sedan vi gick med i EU skall du visa just detta och inte att vi har högst priser inom EU vilket är helt irrelevant för din tes.

 4. Hörrö APA, sluta att APA dig !!

  ”Om du vill hävda att priserna inte sjunkit sedan vi gick med i EU skall du visa just detta och inte att vi har högst priser inom EU vilket är helt irrelevant för din tes.”

  Jag ska hävda att våra priser är 25% högre än resten av EU och ingenting annat. Och det är precis just det jag gör.

  Jag har inte någonstans hävdat att ”priserna inte sjunkit sedan vi gick med i EU” som du påstår.

  Det är MÅNDAG idag och du har luktat på korken ?? :-)

 5. Det finns väl en ockerlag i lagboken? Den säger väl att ocker sker när hutlöst mkt överpris tas ut på en ort (ml två varor). Här har väljare o politiker ett vapen? Företag/individer (o inte mystiska marknaden) skiter väl i konkurrens: de vill ha rejält vinst! Oligarki och jämvikt måste brytas av politiker och det politiska systemet, tex via ockerlagen.

 6. ”Jag har inte någonstans hävdat att “priserna inte sjunkit sedan vi gick med i EU” som du påstår.”

  Du menar alltså att den underförstådda meningen i rubriken var:

  ”Konkurrens skulle göra allt (i Sverige) billigare (än i övriga EU-länder)”

  ?

  Rent logiskt blir resonemanget då visserligen mer korrekt, men ingen som läser din rubrik och ingressen kommer göra denna tolkning.

 7. Konkurrens ger lägre priser, de som inte tror på detta får se tillbaka på historien eller ta fram en mattebok.

  Att dra in elmarknaden är orättvist, det är politikerna som skapar förutsättningar och fungerar inte marknaden måste förutsättningar ändras. Då menar jag inte att skicka fram pratministern ”Låna Pralin”

  Det finns flera branscher som kan visas som positiva effekter av avreglering som tex flyg, telefoni.