Kommer Rysslands femte kolonn att förstöra landet?


Dr Paul Craig Roberts, som var biträdande finansminister under president Roland Reagan är nu en känd kritiker av USA:s politik. Han publicerade 26/5 en artikel med titeln ”America’s Fifth Column Will Destroy Russia. The Insidious Role of Neoliberal Economics” med undertiteln ”This is the lecture I would have given if I had been able to accept the invitation to address the St. Petersburg Economic Conference in Russia this weekend.” Artikeln kan ses som ett diskussionsinlägg.
Jag har delar av artikeln översatta av en läsare.


Putin verkar tro att den ryska ekonomiska utvecklingen är beroende av Rysslands integration i västekonomin trots allt prat om eurasiskt partnerskap och Silk Road. Följaktligen fortsätter Putin att acceptera provokationer för att undvika en avgörande paus som skulle skilja Ryssland från väst. I Washington och Förenade kungariket tolkas detta som en brist på beslut för Putins del och uppmuntrar till en eskalering i provokationer som kommer att intensifieras tills Rysslands enda alternativ är uppgivelse eller krig.
Ryssland 180525 Macron, Abe, Putin
Om den ryska regeringen inte trodde att de behövde väst, skulle regeringen kunna ge starkare svar på provokationer som skulle tydliggöra att det finns gränser för vad Ryssland kommer att tolerera.
Kombinationen av Trump som missbrukar Europa och Europas erkännande av hotet mot sin egen existens till följd av sin anpassning till ett aggressivt Washington skulle bryta den västra alliansen och Nato. Men Putin kan inte åstadkomma detta då att han felaktigt tror att Ryssland behöver väst.

Ryssland är dömt, eftersom landets ekonomer hjärntvättades under Jeltsin år med amerikanska neoliberala ekonomer. Rysslands ekonomer blev hjärntvättade till ett ekonomiskt sätt att tänka som tjänar västerländsk imperialism. Neoliberal ekonomi har också hjärntvättat den ryska centralbanken med tron att den ryska ekonomiska utvecklingen beror på utländska investeringar i Ryssland. Denna felaktiga tro hotar Rysslands suveränitet.
Ryska ekonomer är så indoktrinerade med neoliberal ekonomi att de inte ens kan se hur en tidigare stor ekonomi i USA har blivit fullständigt förstörd av neoliberal ekonomi.

Privatisering är verktyget för att attackera Ryssland. Ryssland bör skydda sig från globaliseringen, inte öppna sig för det.
Privatisering är medlet för att undergräva ekonomisk suveränitet och öka vinster genom att höja priserna.
För några år sedan diskuterade ryska tjänstemän planer på att privatisera en grupp nationella företag som leds av oljeproducenten Rosneft, VTB Bank, Aeroflot och de ryska järnvägarna. Det uppgivna målet var att effektivisera förvaltningen av dessa företag och att också inducera oligarker att börja föra sina två decennier av kapitalflyg tillbaka för att investera i Rysslands ekonomi.
Trump och Putin
Till bilden hör att USA lever på lån. USA har den största offentliga skulden i något land i historien. USA har också de största handels- och budgetunderskotten i något land i historien. USA har 22 procent arbetslöshet, om man medtar de arbetslösa miljontals avskräckta arbetstagare som inte kunde hitta jobb, upphörde att söka jobb och är godtyckligt uteslutna från arbetslösheten. Vidare ”Real median family income in the US has been stagnant for decades. The Federal Reserve recently reported that Americans are so poor that 41 percent of the population cannot raise $400 without selling personal possessions. ”

De ryssar som är allierade med Väst ”Atlanticist Integrationists” som vill att Ryssland offrar sin suveränitet till förmån för integration med västs imperium använder nyliberal ekonomi för att snärja Putin och bryta Rysslands kontroll över sin egen ekonomi som Putin återupprättade efter Jeltsins år då Ryssland plundrades av utländska intressen. Trots viss framgång när det gäller att minska oligarkernas makt som uppstod från Jeltsin-privatiseringarna, måste den ryska regeringen behålla nationella företag som en kompensationsekonomisk kraft. Anledningen till att regeringarna driver järnvägar och annan grundläggande infrastruktur är att sänka levnadskostnaderna och göra affärer. Syftet med privata ägare är däremot att höja priserna så högt som möjligt.
Precis som västfinansierade icke-statliga organisationer, som är verksamma i Ryssland är en femte kolumn som arbetar mot ryska nationella intressen, så är också Rysslands neoliberala ekonomer det, oavsett om man inser det. Ryssland kommer inte vara säkert från västerländsk manipulation tills dess ekonomi är stängd för västerländska försök att omforma Rysslands ekonomi i Washingtons intresse och inte i Rysslands intresse.
Putin och XI 171010
Roberts avslutar ”John Bolton och de neokonservativa kan ta det lugnt. Neoliberala ekonomer, som har ryska finansiella intressen, Rysslands regering och tydligen Putin själv i sitt grepp kommer att förstöra Ryssland utan krig. (John Bolton and the neocons should just relax. Neoliberal economics, which has the Russian financial interests, the Russian government and apparently Putin himself in its grip, will destroy Russia without war.)”

Kommentar:
Är Roberts bedömning riktig. Osäkert. Genom sin utrikespolitik har USA verkligen främjat en orientering av rysk politik och ekonomi bort från USA och Väst. USA:s sanktioner har samma slags inverkan, och har tvingat Ryssland att utveckla delar av sin ekonomi inom olika områden. Rysslands statsskuld ligger på drygt 10 % av BNP, medan den ligger på drygt 100 % av USA:s betydligt större BNP.
Tore Gannholm har översatt och publicerat en artikel ”Ryssland och Kina går vidare med bildandet av en Strategic Energy Alliance som kommer att gynna den globala energisäkerheten, sade den ryske vice utrikesministern Igor Morgulov på tisdagen. Morgulov sa att det är möjligt att föra handeln mellan Ryssland och Kina till en nivå av 200 miljarder dollar år 2020 som statscheferna har riktat in sig på tidigare.
Rysslands president Vladimir Putin sade förra veckan att den årliga handeln mellan Moskva och Peking snart kommer att nå 100 miljarder dollar. För närvarande står den bilaterala handeln på 86 miljarder dollar, enligt presidenten.
Sputnik News. Publicerat på Svenskt Världspolitiskt Forum här

Och jag har nyligen publicerat en artikel som visar framgångar för Ryssland vid St Petersburgs ekonomiska Forum.

Femte kolonn: Begreppet myntades under spanska inbördeskriget. Då general Francisco Franco och hans falangister i november 1936 närmade sig Madrid i fyra kolonner sades fascister inne i Madrid utgöra en ”femte kolonn”, som var redo att ansluta sig till dem. Beroende på källa tillskrivs uttrycket någon av de två nationalistiska generalerna Gonzalo Queipo de Llano och Emilio Mola. Begreppet användes bland annat av Karl Gerhard i kupletten Den ökända hästen från Troja, en satir över Nazityskland och dess anhängare. Femtekolonnare

i Andra om: , ,
, ,, , imperialism, , , ,


9 svar till “Kommer Rysslands femte kolonn att förstöra landet?”

 1. Det finns en rad prominenta amerikaner som är så besvikna på sitt lands politik att de ville se Kina och Ryssland gå hårdare fram för att få stopp på galenskaperna. Kina och Ryssland har dock var för sig sina olika men goda skäl att undvika provokationer.
  Den fråga Craig Roberts ställer är dock relevant, förutom exiloligarkerna finns det krafter inom landet som vill tillbaka till 90-talet. Putin och hans politiska bas är dock inte så eftergivna som Craig Roberts påstår. USA:s politik speciellt gentemot Ukraina har nog sörjt för att alla illusioner farit sin kos. Att Ryssland bestämde sig för att hjälpa Syrien kom som en blixt från klar himmel för USA och Krim återgick till Ryssland medan Victoria Nuland delade ut kakor på Kievs gator. Putin har själv berättat om sin första stora besvikelse. Ryssland hade observerat att USA aktivt stödde terrorister i Tjetjenien. Bush den yngre var ovetande om detta och lovade vidta åtgärder. Ingenting hände.
  Gällande nyliberalismen har Craig Roberts säkert rätt i någon mån. Inte bara Ryssland utan hela Europa har fallit för nyliberalismens dogmer. Rysslands centralbank har flera gånger fått beröm av IMF, och då är det något lurt på gång. Å andra sidan har den fientliga sanktionspolitiken tvingat till överdriven försiktighet. Inom industriell verksamhet har betydande åtgärder vidtagits för att minska sårbarheten. Det första nya passagerarflygplanet SSJ-100 hade hög andel komponenter från USA och andra västläder medan det senaste större planet MC-21 har väsentligt färre. Och med Kina utvecklar man följande större plan.
  Putin är dock fortsatt öppen för ekonomiskt samarbete, och det kan ju i dagsläget synas konstigt, efter all smutskastning och omfattande sanktioner. Bland de 17000 gästerna i St Petersburg fanns inte bara asiater och andra utan även västdirektörer. Putins motto är dock: försök blicka 50 år framåt – går det inte, försök åtminstone med 25 år.

  • https://www.veteranstoday.com/2018/05/31/heaven-forbid-us-meddling-in-russian-elections/

   Bättre sent än aldrig. Den här ryska senatsrapporten borde ha publicerats för flera år sedan. Historiskt sett verkar ingen bry sig om att USA gör det här. En särskild kommissionsrapport om utländsk inblandning i presidentvalet 2018 har presenterats i Rysslands senat. Dokumentet betonade de viktigaste metoderna i den utarbetade kampanjen, som spetsades av USA.
   Rapporten, som presenterades nyligen utarbetades av kommissionen för statligt suveränitetsskydd i samarbete med ledande experter och analytiker. Dokumentet som presenterades av chefen för kommissionen, senator Andrey Klimov pekade på skulden för inkräktandet i Rysslands val direkt på Washington. Försök att störa inrikes ryska angelägenheter är emellertid inte nya, eftersom de har pågått sedan Sovjetunionens sammanbrott. ”Vi har konkreta exempel baserat på absolut tillförlitliga fakta. Det är inte någon gissning, det är inte ”högst sannolikt”, det är något vi kan bevisa, det är uppbackat av vittnesmål, dokument som inte ifrågasatts av USA”, sade Klimov på en presskonferens, som följde utfrågningarna i övre huset. Huvudsyftet med kommissionens rapport enligt Klimov är att visa allmänheten både rysk och internationell omfattning och systematiken av ansträngningarna att undergräva Rysslands ”valda suveränitet”.
   År 2015 fick politiskt aktiva icke-statliga organisationer 80 miljarder rubel (cirka 1,3 miljarder dollar) från USA , säger rapporten. Även när Ryssland begränsade utländska icke-statliga organisationers verksamhet inom landet, vilket krävde att de öppet skulle registreras som ”utländska agenter”, slutade inte flödet av medel. Olika ”grå” system användes, till exempel att ge stora summor i kontanter eller överföra medel till privatpersoner (som t.ex Navalny).
   Deras finansiering var år 2017 nästan dubbelt jämfört med 2016. Den totala andelen NGO-finansiering överstiger avsevärt den övre gränsen för en presidentkandidats kampanj i Ryssland. Skalan är jämförbar med hela budgeten för att hålla val i hela landet, enligt rapporten. Förutom direkt finansiering av civila aktivister i Ryssland spenderade USA och dess allierade pengar på mer hemliga aktiviteter.
   Innan valet genomfördes flera sociopolitiska undersökningar i Ryssland, vilka som sponsrades av utländska regeringskonstruktioner, inklusive Pentagon, redovisade rapporten. Kommissionen utarbetade en uppsättning rekommendationer om motåtgärder mot framtida utländsk medling, främst genom att strama upp lagarna.
   På hemmaplanen kommer särskild uppmärksamhet att ägnas åt utbildningsarbete, främst riktat till ungdomar, som medvetet dras till utländsk propaganda, berättade senator Lyudmila Bokova på presskonferensen. Den klassificerade versionen av rapporten, enligt Klimov, innehåller ytterligare rekommendationer för att motverka utländsk inblandning.

  • Varför reagerar Ryssland inte på USA:s, EU:S och Natos provokationer?
   USA:s vasall Ukraina provocerar ständigt Ryssland och kränker rättigheter för de åtta miljoner ryssar som bor där, och ändå är Ryssland Ukrainas största handelspartner.
   Ukraina styrs för närvarande av människor som, för att använda en mycket specifik rysk term, är otillräckliga. Det är en olaglig, oerhört korrupt regim som stöds av USA.
   Men det här är tillfälliga fakta, och de överväger inte på något sätt det permanenta faktum att ryssarna och ukrainarna i princip är samma personer.
   Ryssarna och ukrainarna är genetiskt oskiljbara, och det finns många nationer i Ryssland som är mycket mer kulturellt annorlunda än ryssarna än ukrainarna. Den vinnande strategin i det här fallet är att undvika att skada Ukraina, eftersom det redan skadar sig självt tillräckligt, och att det i grunden bara skulle skada vissa ryssar.
   Istället är det mer meningsfullt att helt enkelt tålmodigt avvakta händelseutvecklingen.
   Så småningom kommer folket i Ukraina ha fått nog och ta saken i egna händer och kasta ut de ”otillräckliga” ledarna tillsammans med sina utländska hanterare, och förhållandet blir så småningom mer normalt.
   På västerländska sanktioner har Ryssland infört vissa mot sanktioner, och de var kloka. Ryssland förbjöd olika kategorier av livsmedelsimport från EU. Detta gjorde det möjligt att strama upp den egna matproduktionen i Ryssland och flytta Ryssland mot självförsörjning av mat.
   Eftersom jordbrukarna inom EU är politiskt ganska kraftfulla blev det amerikanska sanktionerna impopulära i Europa. Lägg till detta faktum att USA nu vill sanktionera rysk energiimport i Europa, vilket tvingar européerna att köpa från USA, vars leveranser är mycket dyrare och mycket mindre tillförlitliga. Européerna har nu fått nog av Washingtons inblandning.
   Efter att ha övergett mycket av sin suveränitet för länge sedan, möter européerna svårigheter att försöka klara det igen. Det här är redan en vinst för Ryssland: det behöver oberoende, suveräna nationer som grannar, inte en massa Washingtonfyllda vasaller.
   När det gäller Nato-övergrepp mot ryska gränser och NATO-trupper för att ”attackera Ryssland” är ryssarna lite förolämpade, inte skrämda. NATO-rustning passar inte under de flesta broar och kan inte flytta sig stora avstånd över grov terräng som den ryska rustningsburken.
   Det måste transporteras till fältet med strid med tåg eller på låga lastbilar över federala vägar. Eller det måste sändas via djuphavshamnar.
   Så, allt som Ryssland behöver göra är att ta bort några broar och några hamnanläggningar genom att starta raketer (från var som helst), sedan förstöra den relativt lilla kontingenten av inkräktare, och spelet är över. Nato vet detta.
   Ryssland minskar sina försvarskostnader. Kan USA och Nato göra detsamma? Nej! Om de någonsin försöker, skulle den amerikanska försvarsinrättningen tillsätta en ny uppsättning kongressmän och senatorer inröstade och de löpande utgifterna skulle genast återupptas. Ryssarna kan sitta lugnt, med armarna i kors och titta på USA går i konkurs.
   Det kommer säkert att bli en dramatisk händelse, det är bara att vänta på detta.

   • Nu får du ta ge dig, Korp. Du kan inte säga att vi ’vi är princip samma personer’, och att det är därför det ska gå att samarbeta med varandra. Vad jag vet består Ryssland av lite mindre än 100 nationaliteter (tror det var ungefär 70 minoriteter). Och en från Sibirien (som tillhör Ryssland) har troligtvis mer gemensamt med staten Mongoliet än staten Ryssland. Och en same från Ryssland har med största sannolikhet mer gemensamt med samerna i Finland, Sverige och Norge – det eftersom de är ett folk (en nation).
    Det finns de som säger att urbefolkningen i Amerika (både norr och syd) är ett utvandrat folk från Ryssland. Men det är ingen som har kunnat bevisa det genom analyser av människornas gener. Ingen har kunnat ge ett klart besked om detta.

    Vet du, när urbefolkningen i USA (innan den vite mannen kom) skulle sprida sina gener så fanns det två sätt. Det ena sättet var vid olika sammankomster som olika nationer höll. En kvinna av en nation (t ex Kiowa) mötte en man av en annan nation (t ex Sioux) och det blev barn. Det andra sättet var våldsammare. Krigare från en nation kidnappade kvinnor ur en annan nation, och det blev barn.
    Så även folken från en tid då ingen kunde läsa eller räkna förstod sig på det där med att sprida sina gener. Så varför vissa vill ha ett ’rent’ folk går över mitt förstånd.

    • Lite elakt kanske men ibland undrar jag om du inte är för det Kommunistiska partiet vad Kjell Olof Feldt och Ingvar Carlsson var för Socialdemokraterna.

 2. Den slutgiltiga lösningen:
  Världen har aldrig varit så rik som den är idag. Rikedom består inte av pengar utan av reella resurser industrier, infrastruktur tekniskt och vetenskapligt kunnande. Problemet är de 1% som anser sig äga en stor del av allt detta och anser att de övriga är satta i skuld. Det är dessa som med liberalismen som vapen håller på och försöker att äga 100% av världens tillgångar och igenom detta skapar konflikter och fattigdom. Ytterst få av denna 1% besitter mentala förmågor som är av nytta för mänskligheten utan världen kommer att klara sig bättre utan dessa individer. Ekonomisk slughet och girighet skapar inte produkter vi behöver. Det vi övriga 99% behöver göra är att tänka lika krasst som de 1% gör. Vi gör oss av med dem och genomför den gigantiska skuldsaneringen världen är i stort behov av. Låter det galet? Kanske idag men fortsätter det ett tag till så kommer revolten och den lär bli global.

 3. Hoppsan så få? Det måste kännas väldigt ensamt ungefär som att som turist med en massa glitter vandra runt en natt i Manillas slum. När en stolle som Andersson kan tänka så hemska tankar och som insett att han inte är speciellt unik, möjligtvis lite mer frispråkig. Det måste kännas väldigt otryggt så jag har full förståelse för att de behöver NATO, en militär sammansatt av soldater från olika nationer. Det visste man redan på 1600-talet att skulle man påla eller rådbråka någon besvärlig jävel så var det lämplig att ta in militär som inte var från orten. Anderssons är väl inga större anhängare av våldsamma revolter så förhoppningsvis förstår dessa girigbukar vilka tankar som finns och kan sprida sig om de inte lägger band på sin girighet. Förövrigt anser jag inte att Wallenberg levt upp till sitt åtagande när det gäller att förvalta svensk industri. Wallenberg stoppade och avskaffade löntagarfonderna eftersom de ansågs sig bättre lämpade att hantera svensk industri. Prövotiden lider mot sitt slut dags att utkräva ansvar!