Kommentarstolerans bland bloggare


Jag läste ett inlägg hos Kerstin Berminges Motvallsblogg på temat ”Om bloggande och om det fria ordet” som jag tänkt lite på.

Själv så modererar jag mina kommentarer strikt efter netiketten och tillåter mycket sällan att man länkar annat än till sin egen blogg på platsen för url. Länkar i löpande text till tidningar accepteras oftast. Men länkar man till nazianstuckna sidor som t.ex. Sverigedemokraternas hemsida eller tidning så kommer inte kommentaren in över huvud taget.

En normal dag så skrivs det 20-30 kommentarer här och jag ids inte sitta och följa varenda länk som besökarna lägger in. Då är det normalt smidigare att radera hela kommentaren. Jag har beskrivit i mina kommentarsregler vad det är som gäller och kan inte läsarna ta till sig den informationen så är jag den första att beklaga.

Det händer också ibland, företrädesvis på helger, att enstaka individer sitter och fyllepostar kommentarer. Sådant har jag väldigt lite till övers för. Rättar man sig inte så åker man in i mitt spamfilter och då besväras jag inte längre av den sortens skriverier. Nedsättande omdömen, rasistiska kommentarer släpper jag aldrig fram heller.

Idag läste jag denna kommentar på Agent-Magnus blogg:

Kalle 2006-01-28
– De få läskunniga muhammedaner som överhuvudtaget finns har valt sin litteratur utifrån sin sinnessjukdom – islamismen.

När jag ser sådant så undrar jag förstås hur allvarligt det mentala tillkorta-kommandet är hos denne ”Kalle”. Men jag undrar givetvis också över hur det är ställt med bloggaren själv. Ett klockrent nedsättande uttalande om en folkgrupp borde rimligen inte alls förekomma på en seriös blogg, och det lär vara så han ser på sig själv.

Det luktar rasism lång väg och han länkar mycket riktigt till ett flertal rasistiska bloggar.

Själv upphör jag aldrig att förvånas över att många bloggar inte modererar sina kommentarer alls innan de släpps fram. De flesta väljer att göra det i efterhand vilket möjligen är lagligt om man rensar ett fem sex gånger om dagen. Annars är det BBS-lagens regler som gäller. Bloggaren är personligen ansvarig för de kommentarer som skrivs på bloggen.

Med andra ord är t.ex. brottet – Hets Mot Folkgrupp – begått av bloggaren om hon/han låter en sådan kommentar finnas kvar. Personligen är jag övertygad om att vi kommer att få se det första rättsfallet i Sverige redan under år 2006.

Men tycker inte bloggare i gemen att man ska se till att kommentarer håller en viss nivå?

Låter man sådana skräpkommentarer stå kvar så bidrar ju det annars till att dra ner läsarens omdöme om bloggen..

Uppdatering – En annan kommentar från samme ”Kalle”:

Kalle 2006-01-28

Palestiniernas val visar tydligt att de UTESLUTANDE massmördarmuham-medaner med folkmord på agendan…

…Det finns två vägar att gå: antingen blir judarna sitting ducks och låter sig massmördas eller så tar de tag i situationen och gör slut på massmördarpalestinierna en gång för alla. Jag röstar för det senare.

”Gör slut på massmördarpalestinierna en gång för alla..”

En klar uppmaning till folkmord som ”Magnus Lindberg” låter stå kvar..

Smaklöst!

[ Kerstins inlägg på Motvallsbloggen ]


15 svar till “Kommentarstolerans bland bloggare”

 1. O´skit…Alla mina inlägg som postat, från fredag till lördagsnatt, på denna blogg har jag författat under det att jag har varit tämligen, tämligen påverkad av alkoholhaltiga drycker – för att inte på ren svenska säga skitfull. Lyckligtvis så passerade de netikettfiltret UA. Varför skulle man utrycka sig annorlunda till en människa med skriftspråket stället mot talspråket? Och varför skulle man vara uttryck sig annorlunda för att man är berusad?

 2. :-) Du lyckades väl trots etylens verkningar förefalla (!) hyfsat nykter.. Det aktuella fallet rör en moderat som när han inte fick in sin första oförskämda kommentar postade samma kommentar ett antal ytterligare gånger.. :)

 3. Vidrigt! Hur kan snubben tillåta sådant? Han borde givetvis polisanmälas direkt!

 4. Som blogg/kommentarläsare håller jag med om att ”rensade” kommentarer är mycket intressantare att läsa. Omodererade kommentarer blir en hopplös soppa som oftast inte har något att göra med ämnet, bryter mot acceptabelt språkbruk och förmodligen också mot lagen (skulle vilja se den som orkar läsa allt trash för att sedan sätta fast någon). Till exempel en stor del av de 184 kommentarer som min korta artikel om Hamas fick på Sourze nyligen. Ungefär tolv hade med artikeln att göra. Fast ibland blir trådarna rätt underhållande, om man inte tar det som skrivs på för mycket allvar.

  Men angående ”Agent-Magnus” blogg och ”Kalles” inlägg som du citerar i din blogg: ”Agent-Magnus” låter iofs inlägget stå kvar, men kommenterar det såhär:

  ”Magnus Lindberg 2006-01-28 – כ”ח טבת תשס”ו

  Kalle:
  Jag håller inte alls med dig. Jag tror att Hamas valframgångar uteslutande beror på frustration bland palestinerna. Majoriteten av dem är säkert bara trötta på hela situationen och vill bara ha fred och stabilitet i sitt närområde.

  Att du förespråkar ett “slutgörande” på palestinierna tycker jag mest är sorgligt. Palestinerna har naturligtvis precis lika stor rätt till fred och demokrati som israelerna.”

  Ett problem är att Magnus kommentar inte står direkt efter Kalles inlägg utan några kommentarer längre ner. Men ändå: när raderar man en kommentar och när nöjer man sig med att säga emot (som Jinge själv gjort med en del antisionister i gråzonen)? Hur förhåller sig lagen till en bloggare som låter en potentiellt kriminell kommentar stå kvar men fördömer den i starka ordalag?

 5. PS – jag menade inte att Magnus fördömde Kalles inlägg i starka ordalag. Jag tycker att protesten är rätt svag (”sorgligt”).

  Men om nu bloggaren verkligen hade givit Kalle verbal pisk. Hade det varit OK?

 6. Det räcker givetvis inte bara med att BEMÖTA en uppmaning till folkmord. HEla kommentaren är klart åtalbar och borde aldrig synts.

 7. Jag låter alla komma till tals på min blog, förutsatt att de kommer igenom CAPTCHA’n som är där för att hindra robotar.

  Dock reserverar jag rätten att radera kommentarer som är rasistiska eller på annat sätt fördomsfulla. Sånt skräp vill jag inte ha på min blog, oavsett vem som är ansvarig för kommentaren.

 8. rasistiska, fördomsfulla och nedsättande åker här. Och jag kommer inte att ändra på modereringsgraden. Däremot har jag fundeart på att låta de jag vet håller stilen registrera sig så att jag på det sättet slipper moderera deras kommentarer.

  Lyckligtvis så är det inte så himla ofta som jag nobbar kommentarer, det vanligaste skälet är dock att folk länkar till fjurton olika sidor av olika slag. Det pallar jag inte att kolla upp. En länkade t.ex. till radio islams hemsida..

 9. Här är en liten nyhet för Agent-maggan sionist-kalle och de andra dårarna, deras ”Fuehrer” ger tecken på liv…:

  In Brief
  Sharon Farts, Doctors Encouraged

  JERUSALEM (element) — Ariel Sharon farted in his sleep last night, which his doctors called ”an encouraging sign.”

  The ailing former Israeli premier has been showing increasing signs of recovering in the past week, including two ”squeakers” and one ”trumpet-like fart,” which caused doctors at Hadassah Hospital to cheer.

  Doctors are calling his recovery ”miraculous” and predict that, barring any setbacks, he should awaken to semi-consciousness within three months. In such a state, he will be vaguely aware of his total paralysis, but unable to communicate or express his fear and pain, although he will feel it. Sort of like Johnny Got His Gun meets the dad at the beginning of Blue Velvet.

 10. Jo Jinge, jag bryr mig, men principen måste vara hellre fria än fälla, största möjliga åsiktsfrihet. Annars kan vi lika bra bli journalister hela bunten.

 11. Jepp. Din kommentar kom ju in.. :-)

  Väldigt kortfattat kan jag bara konstatera att detta är min blogg och här sätter jag nivån. Krångligare än så är det inte.
  Jag vill inte ha samma skitprat som på vissa andra bloggar. Håller man sig till netiketten är det aldrig något problem.

 12. Jinge:
  Det kan ju naturligtvis vara så att bloggskribenterna själv sitter och författar ögonifallande och provocerande inlägg, under fejk id, för att locka folk till bloggen…. ;)

 13. Magnus får en bloggkommentar som han låter stå kvar tillsammans med ett bemötande. Du återger kommentaren i ditt inlägg. Vad är skillnaden? Ingen av er är upphovsman till kommentaren, ingen av er håller med om den, bägge är ansvariga för att sprida den vidare. Är ni inte då bägge lika skyldiga till Hets Mot Folkgrupp?

 14. Intressant frågeställning. Men hos Magnus har kommentaren viss ”verkshöjd” eftersom den är skriven där. Jag använder citat (en del av) kommentaren för att illustrera min postning om vad bloggare kan/bör/bör avstå ifrån.

  Är det svar nog?