Knutbysekten


Jag har just slagit ihop boken ”Pastorerna i Knutby” skriven av radiojournalisten Mårten Nilsson.

Det var ett par år sedan som mördaren Helge Fossmo lyckades förvrida huvudet totalt på Sara Svensson så att hon mördade Alexandra Fossmo och nästan lyckades döda Daniel Linde också. Helge Fossmo är inte dömd för mordet på första hustrun, Heléne Fossmo, men det råder ingen större tvekan i frågan om detta. Att rätten inte dömde honom för det också spelar kanske mindre roll, i alla fall om man bortser från hennes föräldrar och släktingar.

Men i en från början till slut tragisk historia så finns det fortfarande folk som går lösa. Jag tänker då på de centrala figurerna i denna sekt, folk som på olika sätt medverkat i att göra dessa händelser möjliga, människor som hela tiden stöttat Helge Fossmo. Jag tänker speciellt på ”Kristi Brud”, eller på ”Tirsa” som hon också lät kalla sig.

Tingsrätten skrev i domen mot Sara Svensson att hon led av ”religiöst färgade vanföre-
ställningar av psykotisk svårighetsgrad”
något som utan vidare kan appliceras på de flesta i Knutbysekten. Jag anser att det är oerhört skrämmande att sekter som Opus Dei, Livets Ord och Knutbysekten kan förekomma.

Mårten Nilssons bok då? Ja där råder ingen tveksamhet från min sida. Den boken måste du läsa, köp den eller låna på biblioteket. Det är skrämmande läsning och så här retrospektivt kan man, efter att ha läst boken, konstatera att de rubriker som varit på löpsedlarna runt landet varit fullt berättigade.
Knutbysekten består, liksom andra sekter som Livets Ord och Opus Dei, av en kopiös samling religiösa dårar.


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Knutby, Knutbysekten, Pingstkyrkan, Opus Dei, Livets Ord, Helge Fossmo, Sara Svensson, Åsa Waldau, Kristi Brud, Tirsa, Daniel Linde, Heléne Fossmo, Alexandra Fossmo, Sekt, Sekter, Religion, Böcker, Boktips[/tags]


29 svar till “Knutbysekten”

 1. Jag har också läst den där boken och jag slås av Uppsala Kommuns negligerande av förhållanden i dessa hem. Dessutom tog de över skolan och misshandlade elever. Sekten hade dessutom planer på att ta makten i hela världen genom sina galenskaper. En ny sorts tredje rike, men det skriver sällan tidningarna om. Och kristi bruds förhållande till mördaren Fossmo är höljd i dunkel. Men man kan lugnt utgå ifrån att den innerlighet som fanns dem emellan också innefattade all möjlig sorts beröring. Och dessa sekter är nog likadana hela bunten.

  Varför omhändertas inte barnen i sådana sektfamiljer?

 2. Den boken vill jag läsa, jag tycker sånt är intressant! Visste faktiskt inte ens om den boken.

 3. Ursäkta om jag tar mig ton, men dra inte alla kristna över en kam pga några sekter. Det finns faktiskt något som kallas en SUND tro också, där människor får social gemenskap, en tro som hjälper dem att brottas med livets existensiella frågor, och det UTAN att tvingas lyda auktoritära ledare eller ha sex med vem som helst som begär det!

 4. Sverige är ett svårt sjukt land och det visade ju denna händelse. Frågan är bara om det handlar om religion överhuvudtaget?

  Vad som är mest bedrövligt är ju hur kvällstidningarna gjorde Åsa Waldau till kändis.

 5. Anna: Det är nog svårt för fördömande människor att förstå det du säger. Vi har en familj i bekantskapskretsen som inte ”bara” är gamla pingsvänner utan ”även” Livets ord:are. De är allesammans väldigt down-to-earth och har ett starkt socialt patos och ett hem med vidöppna dörrar. De har tagit hand om flera ungdomar som haft det svårt. Finns ingen anledning att tro att de är osunda på något sätt. De besitter en andlighet som kan verka lite främmande för normalsvensken och brister ut i Haleluja lite oftare, men det är ungefär allt. Så även om jag själv inte tillhör något av dessa samfund eller har minsta fundering på att gå med, måste jag ge dessa personer cred för vad de gör.

  För övrigt är det väl inte sjukare att Åsa Waldau är kändis än att Linda Rosing är det. Hur kan det vara mest bedrövligt, Christer? Det Åsa Waldau ev gjort genom maktmissbruk är väl värre?

 6. Angående Knutby: när detta diskuterades på ett annat forum förklarade en missionare att i pingströrelsen kan i princip vem som helst som är bra på att predika bli pastor. Ingen övervakad träning eller något institut som kollar pastorerna existerar. Och då är det kanske inte så konstigt att demagoger med ett rätt stort ego plus en del mer tvivelaktiga egenskaper då och då också slinker in i sådana här församlingar och får stort inflytande.

  Jag har också träffat många pingstvänner som varit jättetrevliga. Tills de började missionera och det var dags att sätta stopp för diskussionen, eller monologen.

 7. Taget från Wikipedia: ”Pingstförsamlingarna i Sverige är fullt ut självständiga och inte underställda något stift, biskop, distrikt eller riksorganisation. Det är den lokala församlingen som själv bestämmer över sin egen teologi, verksamhet, ordination av pastorer och andra församlingsledare.”

  Och då blir det tydligen Åke Green och Helge Fossmo, bland annat.

 8. Jag har oxo träffat många trevliga pingstvänner. De har dock haft vett nog att INTE försöka frälsa mig. Möjligen insåg de det hopplösa i projektet.

  Jag var en gång in på ett av Maranatas tältmöten och det var otäckt. Hela tältet talade i tungor så jag var tvungen att gå ut. Annars hade väl jag oxo börjat… :-)

  När det gäller Knutby så kan man konstatera att det är flera stycken av de kvarvarande som är i behov av psykiatrisk vård.

  Precis som i alla sekter… :-(

 9. Någon ringde på min dörr och när jag öppnade då var det en jätte trevlig och glad kille som sa att han har glada nyheter för mig..!
  Då trodde jag att min kille skickade blommor… eller kanske att våra grannar lyckades övertyga hyresvärd att byta el-levarantör…
  ”Jesus ska komma tillbaka..!” – skrek mannen plötsligt
  Och med den här information är han 2000 år försenad, men ändå jätte glad, att jag undrade vilka lyckopiller han använde :-)

 10. Jag såg en intervju med Helge Fossmo och jag anser ju att karln var totalt från vettet. Ändå fortsätter han ju att ”blogga” från fängelset.

  Ja vad skall man säga? Yttrandefriheten?

  http://xxx

 11. Jag har redan beställt Jonas Eeks bok! Jag menar, när barn- och församlingspedagog Rigmor Mårtensson förordar den och allt!

 12. Jinge, du bör nog ta bort symbolen då den med nuvarande lagstiftning tolkas som hets mot folkgrupp. Du kan ju byta ut den mot en bild på knutby församling eller Helge Fossmo istället.

 13. ApanApansson: ”Jinge, du bör nog ta bort symbolen då den med nuvarande lagstiftning tolkas som hets mot folkgrupp. Du kan ju byta ut den mot en bild på knutby församling eller Helge Fossmo istället.”

  Har du redan börjat festa?

  Du tycks sakna den mest elementära insikt i juridik.

  Du gör dig bara löjlig på det sättet.

 14. Kanske syftade på den nya resolutionen FN slog igenom, vilken förbjuder kritik av religion?

 15. Tack för boktipset, jag ser fram emot att läsa den boken. Får vänta med kommentarer om den till den är läst.

  Religionen är full av avarter, och enligt min åsikt är det ofta sökande människor i sämre psykiskt skick som utnyttjas av karismatiska, giriga ledargestalter. Att dessa rörelser är skattebefriade attraherar folk som tyvärr har mer intresse i pengar och makt än religionen som sådan. Knutbysekten är vare sig den första eller sista tyvärr. Det är väl inte så vanligt med mord, eller medhjälp/stämpling till mord eller sexäventyr inom religioner, men det finns annat tillräckligt mycket skrämmande inom många rörelser, så se upp ni som eventuellt närmar er religioner med goda avsikter.

  Innan jag nu blir påhoppad för att vara religionsfientlig vill jag säga att det finns många hederligt troende inom alla religioner jag har stött på. Absolut ärliga och trevliga människor som inte har försökt övertala mig, men berättat och förklarat sin tro på ett trevligt vis. Alltifrån islamister till Jehovas vittnen.

  Jag stödjer absolut trosfrihet i Sverige, men det behöver ju inte ha med religion att göra?

 16. Jag vill bara uppmanna att vi måste se upp skillnaderna mellan RELIGIONER & SEKTER som är jätte stora.
  Från varje religion har uppkommit någon sekt och kristendomen som delades upp i tre stora delar (katoliker, protestanter, ortodoxer) har blivit mest ”produktiv” och inspirerade dagens många sekter. Orsaken är att Bibel (NT) gick genom hundratals reformer och idag finns det ”många olika Bibel”. Även Jehovas Vittne har sin egen Bibel, där Guds namn är Jehovas, m.m.
  Juddadomen hade en del sekter, men dem ”kvävdes” så småningom och försvann. Islam har några som också är svaga med sitt budskap och små grupper som inte kan klara sig länge i framtiden.

 17. Den bild jag fått av många Svenskar är att folk inte vet vad religion går ut på och man vågar inte gå ner från vad-man-nu-sitter-på och ta reda på det. Istället nöjer man sig med sina förutfattade meningar och menar att man redan vet vad religion går ut på. Dock mynnar denna ”upplysthet” ofta ut i att religion tros gå ut på förtryck, hjärntvätt, makthunger och att man vill ha pengar. Men präst är inte rätt yrke om man vill ha makt eller pengar. Många har inte ens pratat med präster och troende för att klara ut sin bild. Istället nöjer man sig med en filtrerad nyhets- eller bok-bild, en annan människas bild. Och där finns risker att man drar alldeles för stora växlar på sin argumentation, en argumenation för en bild som inte är ens egen. Jag tycker mig tyvärr se det även här, inte minst genom att man är orolig och visar rädsla för religiositet:
  ”Frågan är om t.ex. Pingstkyrkan KAN innehålla människor med en “sund” tro…”

  Nu kommer ju frågan onekligen huruvida du har rätt att döma vad som är en ”sund” tro? Till en början måste man ju veta om du _läst_ NT och förstått vad du läst, och varför det är osunt att vara pingstvän. Jag är inte pingstvän, men den bild jag fått genom personlig kontakt med församlingar visar på en stor portion medmänsklighet, givmildhet och kärlek till _alla_ människor, självklart även homosexuella.
  Och Livets Ord åtminstone i Göteborg har bett om ursäkt och gjort helomvändning från sin gamla lära för att de insett att de haft fel. Även denna församling är trevlig och medmänsklig.

  Så, vem är du att döma?

  Se inlägget som kritik och inte som någon slags predikan om rätt & fel.

 18. Daniel: ”Nu kommer ju frågan onekligen huruvida du har rätt att döma vad som är en “sund” tro? Till en början måste man ju veta om du _läst_ NT och förstått vad du läst, och varför det är osunt att vara pingstvän.”

  Varför i hela friden skulle jag läsa Nya Testamentet? Vill jag läsa olika sagor finns det väl bättre litteratur än det? Och menar du verkligen att jag ska läsa sagor för att förstå människor som tror på tomtar, troll och andar?

  Det jag har sett av pingstvänner är deras tungomålstalade. Det är, enligt min uppfattning, någon slags kollektiv hallucination de uttrycker och tillståndet i sig förefaller vara psykotiskt på något sätt.

  Det hindrar inte att många pingstvänner kan vara himla vettiga och trevliga när de nyktrat till, men på mig gör den där extasen ett skrämmande intryck.

 19. Man gör nog klokt i att läsa Nya Testamentet för att förstå grunden till kristendomen. Men är man inte intresserad av ursprunget till saker och ting så är man inte….

 20. Sedan funderar man över vad det är som stör Jinge så mycket med Opus Dei. Några mera konkreta exempel?

 21. Ursprunget till ”saker och ting” ??

  Ge dig nu. Svartrockarna har jävlats med folk tillräckligt. i Sverige så VET vi att det inte finns någon ”gud”. Slappna av nu! Det finns ingen djävul heller…

 22. Men är du helt körd Per?

  Opus Dei är en sekt som dessutom håller på och späker sig för att behaga gud. Och kvinnans roll?

  Du bara skämtar med mig…

 23. Jinge:Tycker du inte själv att det blir parodiskt och löjligt när du föraktfullt skriver ”I Sverige VET vi att det inte finns någon Gud” och i några dagar senare tar upp islamofobin?
  Vilka VI förresten?
  En stor del av de nya svenskarna är övertygade om att det finns en Gud, med det i åtanke får jag av dina ord jag citerade obehagliga postkolonial och imperialistiska ”vi i västvärlden vet alltid bäst”-associationer.
  Hur välkomna tror du att troende muslimer (eller t.e.x kristna från Irak) känner sig i freds och vänster-rörelser när de stöter på tyvärr alltför ofta förekommande attityder som ”här i Sverige VET vi att Gud inte finns, här tror vi inte på tomtar och troll.”

  Det är en sak att uppmärksamma sekter som Knutby (det tycker jag var ett väldigt bra intiativ av dig)eller att markera tydligt att religion, oavsett om det är kristendom, islam eller någon annan aldrig är en ursäkt för t.e.x sexualiserat våld.

  En helt annan att komma med pseudoargument som Vi i Sverige o.s.v
  Det påminner faktiskt om den attityden du (och jag också) föraktar hos liberaler/folkpartister…

 24. Nej Lisa. Inte ett dugg. Sverige är, tillsammans med några andra nordiska länder, ett av världens mest sekulariserade samhällen. I fjol gick jag förbi en kyrka just som högmässan skulle börja så jag tog mig för att gå in. Med mig var det elva personer, men jag backade ut precis när den började.

  Men att vi är mest sekulariserade vet du ändå även utan att besöka någon högmässa. Det är ett känt faktum sedan lång tid tillbaka.

  Sedan har du kanske rätt när du talar om de nya svenskarna. Mitt intryck är oxo att de i väsentligt högre grad än oss infödingar är troende. Det är väl bara att glädjas för deras del, det vore ju trevligt med ett liv även efter detta, men som sagt – en majoritet av svenskarna är icke troende.

  Sedan tror jag inte för ett ögonblick på att t.ex. muslimer skulle känna sig mindre välkomna av skäggiga gubbar som undertecknad bara för att jag anser religion vara vidskeplighet. Vi har, som du vet, religionsfrihet i landet som garanterar folks rätt att tro på utomjordingar av alla sorter och slag.

  En sak som vi oxo har är yttrande- och åsiktsfrihet. Det är en sak som jag håller benhårt på. Jag har rätt att tro vad jag vill och även att uttrycka mina åsikter. När folk klagar så blir jag alltid misstänksam, sådant påminner mig alltid om folkpartisters sätt att vara och tänka…