Katastrofen i Afghanistan


Idag får vi veta att två danska soldater dödats i Afghanistan, de blev anfallna av talibanerna heter det i nyhetsrapporteringen.

Att de som av media i väst kallas Talibaner är motståndare till det faktum att NATO och USA ockuperar Afghanistan är knappast märkligt. De har hela tiden stridit mot olika ockupanter de senaste trettio åren, och ingen ska väl tro att de att de slutar försvara sig mot ockupanter bara för att soldaterna har Natouniformer. Men det måste kännas rätt märkligt om man försöker se saken ur deras perspektiv. Först slåss de mot Sovjetunionen, och då är USA glada och ger dem träning, pengar, vapen, luftvärnsrobotar och all annan utrustning de behöver.

Sedan, när de med stora uppoffringar lyckats slänga ut Röda Armén så kommer USA och Nato och fortsätter att kriga, fast nu mot dem själva. De som nyss var deras vänner. Och allt detta för att nitton idioter från Saudiarabien flugit in i ett par skyskrapor i New York. Skälet till att det inte blev Saudiarabien som anfölls kan vi lämna därhän, de flesta vet hur oljepipelines och pengatransporter fungerar, och där är inte Afghanistan speciellt involverade.

Nu har vi, antagligen mot folkmajoritetens vilja, ett antal hundra svenska soldater som tjänstgör under amerikanskt befäl i landet. Två av dessa har vi fått hem i kistor, och fler lär det bli. Igår meddelades det att NATO lyckats döda 170 Talibaner, med andra ord så var det ett relativt stort bröllop den här gången.

Är jag cynisk? Ja, jag är kanske det, men fram till idag har vi väl bara sett angrepp på civila, och det verkar som om alla civila pashtuner kallas för – Talibaner, i alla fall om man ser till de initiala rapporterna från landet.

Sverige dras sakta men säkert in i det som politikerna allt oftare kallar den ”Euroatlantiska Säkerhetszonen”. Att det i praktiken är ett nytt

namn för NATO vill man inte prata om, men det är bara att ta fram en karta och se vilka länder som finns i Europa och sedan rakt över atlanten. Det fyller mig med en mycket stark obehagskänsla, för argumenten för den Europeiska Unionen har alltid varit att vi genom den skulle utgöra en balanserande faktor mot USA. Nu har det i stället utvidgats att omfatta USA, och Israel, USA:s 51:a stat.

Det skrämmer mig, och hur mycket det skrämmer dem som inte bor i den euroatlantiska säkerhetszonen kan vi bara ana…

Källor: DN SvD DN1 SvD1 DN2

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]Afghanistan, Bröllop, Civila offer, Nato, USA, Kriget mot Terrorismen, Talibaner, Politik, Danmark, Den Euroatlantiska Säkerhetszonen, Israel, EUSA, Pashtuner[/tags]


104 svar till “Katastrofen i Afghanistan”

  1. Sandbuzz, avslutar nu dialogen med dig med förhoppning att du fortsätter bedja för fred. Från tidigare bloggteman vet jag att du gör så. Tror att du då inte lägger in hat mot de afghanska männen eller muslimer överhuvud taget. Ni har ju samma Gud – det finns väl bara en Gud. Som icketroende hoppas jag att fred kan slutas i Afghanistan.
    Och att svenska, kanadensiska och andra utländska trupper kan komma hem till sina kära oskadade!

  2. OK Alex, my friend tack för utbytet av tankar. Kanske mänsklighetens kollektiva conscience med tankar och bön om fred kan påverka?

    -in the light-

  3. Jaok!

    Det är nog ingen idé att vi spiller krut på att förklara något för sig som du inte vill begripa…

  4. Det är knappast något att diskutera. Sverige bör omedelbart dra sig ur USA:s Kriget mot Terrorismen. Det är nästan så att man önskar att något allvarligt drabbar de svenska soldaterna någon riktigt obehaglig upplevelse som ger eko här hemma!