Jösses vilket Zlatan-tjat


Zlatan Ibrahimovic är, som jag skrivit förut, en gudabenådad fotbollsspelare. Men han är också den mest tjurskallige som någonsin satt på sig landslagströjan.

DN: ”Lars Lagerbäck sägs vara på väg till Milano för att försöka övertala Zlatan Ibrahimovic att spela i landslaget igen i EM-kvalmatchen mot Nordirland. Frågan är om han reser i onödan. Zlatan verkar ha bestämt sig för att fortsätta att nobba landslaget. – För närvarande kommer jag inte tillbaka till landslaget. Jag vet att Wilhelmsson och Mellberg har gjort det, men var och en tar sina egna beslut. Jag har mina skäl, det finns ingenting annat att säga, säger Zlatan Ibrahimovic till Corriere dello Sport”

Att förbundskaptenen ska åka till Milano för att tala med honom anser jag vara totalt bortkastade pengar. Zlatan gör ett väldigt omoget intryck och det finns ingenting som talar för att Lagrell ska kunna tala honom till rätta. Tyvärr så blir Zlatan ett slående exempel på hur rikedom och berömmelse kan skada människor som är för unga och för oerfarna för att kunna bära den.

Man hade kunnat hoppas på att det faktum att han själv blivit förälder hade bidragit till lite mer mognad, men uppenbarligen så har det ännu inte hjälpt. Det står dessutom alltmer klart att hans vägran beror på den avstängning som han ådrog sig i Göteborg.

SvD: ”Alla tre spelarna tyckte Lagerbäcks straff var för hårt. Men Ibrahimovic valde, till skillnad från Mellberg och Wilhelmsson, att inte återvända till landslaget…”

I vanliga fall hade jag säkert illustrerat min magsura kommentar med en bild på föremålet för denna text. Nu väljer jag i stället en fotboll. Bägge är lika uppblåsta och innehållslösa.

Nu glömmer vi bort Zlatan Ibrahimovic för gott tycker jag!

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]Zlatan Ibrahimovic, Fotboll, Diva, Bortskämd, Tjurskallig, Barnslig, Pueril[/tags]


17 svar till “Jösses vilket Zlatan-tjat”

 1. Se upp när du kommenterar!!

  Det har visat sig att citattecken ”som här” i kommentarer leder till att de inte sparas på rätt sätt. Mycket av innehållet försvinner ut i den binära världsrymden.

  Än så länge är orsaken höljd i tät dimma, men servern har fått ett nytt operativsystem och jag misstänker att det inte klarar av ” ” på rätt sätt. Troligen går det att åtgärda, men tills vidare så avstå från användandet av dessa krumelurer…

  // Jinge

 2. VEM bryr sig om divan Zlatan kommer tillbaka till landslaget? Med tanke på hur URUSELT den gubben spelar så förstår jag inte varför det tjatas så mycket om denne man!!!!!!!!!!!

 3. Peter (& Jinge): Det är underligt att Zlatan enbart tenderar att spela ’uruselt’ i landslaget. Detta till trots kan jag instämma i att det är för mycket ’tjat’.

 4. Själv tycker jag att det var nog för länge sen. Vill inte Zlatan ställa upp för landslaget och de svenska fansen kan han faktiskt fara åt h-vetet.
  Han är en grym fotbollsspelare och allt det där, men att han ska spela i landslaget igen, det kan han glömma. Stäng av han för all framtid är min åsikt.

 5. Vad många har glömt är att lintotten Tomas Brolin gjorde exakt samma bojkott av landslaget innan VM -94.

 6. Jag noterade att Glenn Strömberg i en intervju på Aftonbladets hemsida tyckte precis som du, Jinge. Zlatans agerande är barnsligt och omoget.

 7. Ibrahimovic borde tänka på att han i sin egenskap som professionell fotbollsspelare faktiskt är en stor förebild för en väldig massa barn och ungdomar. Han borde som \

 8. Det är ganska olustigt att läsa dina nedlåtande kommentarer om Zlatan (I synnerhet mot bakgrund att du inte vet vilka Zlatans skäl är, du spekulerar ju bara.) Och det är väl just alla dessa nedlåtande kommentarer om Zlatan så fort Zlatan inte gör som alla förväntar sig, som fått Zlatan att anse att ingen respekt visas honom. Att bli kallad ”diva”, ”barnunge”, ”omogen”, ”tjurskallig” etc är givetvis inte den bästa metoden att få någon att omvärdera en ståndpunkt, tvärtom kommer det bara leda till att den befästs eftersom stoltheten annars skulle få sig ett rejält grundskott. Men än värre än att det inte är rätt taktik så är det ett moraliskt klandervärt sätt att behandla en medmänniska, hur mycket man än tycker att han har fel.

  Det lustiga är att ju mer stjärna någon blir desto mer legitimt verkar det vara att använda hårda ord, som om stjärnan kan ta det, stjärnan blir något människor kan kanalisera aggressioner på. Alla goda dygder som bär upp en humant samhälle kastas över ända och hat, ilska, illvilja och förnedring kommer i dess ställe. I Zlatan-debatten blir man varse hur tunn den anständiga moralens fernissa egentligen är.

 9. Ullan! Då tycker jag absolut att du ska sluta upp med att läsa vad jag skriver om Zlatan. När det gäller unge herr Ibrahimovic så anser jag att han är en diva, barnunge, omogen och tjurskallig. Den dagen jag är beredd att låta bli och berätta vad jag tycker och tänker om saker och ting kan jag sluta blogga och sy ihop min stora käft med björntråd.

  Det känns inte aktuellt kan jag berätta.

  Sedan antar du att det handlar om jantelagen. Nåväl, hur ska jag kunna bevisa motsatsen? Jag anser att det är fullt rimligt att idrottsstjärnor tjänar en förmögenhet på sin sport, varför ska bara klubbägarna göra det? Dessutom behöver de dessa slantar efter sin aktiva karriär. Det är inte så lätt att skaffa ett jobb om den enda erfarenheten man haft är att idrotta, med vad det innebär i form av försummade studier.

  Och en sak är jag 100 % övertygad om ska du veta. Har man framgång i sin sport och blir uttagen att representera landet i landslagssammanhang så är det inte bara i OS och VM man ska ställa upp. Man ska ställa upp då man behövs om inte starka skäl talar emot det, tex sjukdom i familjen eller skador och annat liknande.

  Dessa förutsättningar är inte uppfyllda när det gäller Zlatan.

  Du får gärna tycka att jag är världens mest ogina och korkade skitstövel, men den dagen jag slutar säga vad jag tycker om saker och ting är samma dag som jag blir jordgubbe. Fram till dess fortsätter jag att skriva att Zlatan Ibrahimovic är en diva, barnunge, omogen och tjurskallig.

  Det är inte jag som ska ändra inställning. Det är unge herr Ibrahimovic!!

 10. Ojojoj!
  Varför ta i så mycket Jinge? Fotboll, det är ju världsligt. Jag tycker Ullan har rätt. Det finns nog en hel del annat grumligt bakom skriverierna om Zlatan. Han uppträder ju inte som reportrarna förväntar sig av sina (utan citattecken)objekt. Jag gillar dig Jinge, snöa inte in på Zlatan, skriv nåt annat.

 11. Alltså, det spelar ingen roll att Ibra beter sig som en fjant, han är en av världens bästa offensiva spelare just nu och ska Sverige ha en liten chans att vinna EM måste han vara med. Han tillför en helt annan dimension i det svenska anfallspelet med sin irrationalitet och tekniska extrembegåvning. Nu har han ju dessutom fått fart på målskyttet igen denna säsongen. Fan, han MÅSTE ju vara med!

  Robert Laul skriver bra om det idag på sin blogg, och jag håller med – Lagerbäck måste bort om han inte lyckas få Zlatan att ändra sig. Att han inte är med är helt enkelt ett fatalt misslyckande av Lagerbäck som iom det har falerat i sitt uppdrag – att ge Sverige optimala förutsättningar för framgång i EM 2008.

  Sven är ju ledig… En tråkig man med en tråkig fotbollsfilosofi (någon form av blend mellan italiensk catenaccio och engelsk lervälling), men han är mycket bra på att handskas med stora egon. Sen vill han ju inte, men det är en annan sak…

  Amir Saraslian: Ditt påstående är fullständigt grundlöst och olyckligt. Ibrahimovic har genom hela karriären hållit ungefär samma klass i landslag som i klubblag. Han gör ett dåligt VM 2006, visst, men hela hans säsong 05/06 var ju ett ganska stort misslyckande.

 12. Heja Ullan! Att skylla på den mobbade för att han mobbas har aldrig varit något bra försvar.
  Jag tycker att alla ska läsa den där uppsatsen som handlar om hur olika Zlatan och Henke blev behandlade i svensk press: Zlatan skulle stå med mössan i hand och vara tacksam mot det land som gett honom hela hans grundskoleutbildning (jodå) medan Henke behandlades som En Riktig Svensk trots att han också tackade (och tackar) nej till landslaget av oklara skäl.

 13. Man kan inte göra de jämförelserna rakt av mellan Henke och Zlatan. Det håller helt enkelt inte. Det finns flera punkter där de skiljer sig åt. En av de att Henke har nekat landslaget i en äldre ålder, då han redan presterat mycket i landslaget. En annan är Henkes annorlunda attityd: att vara rakt igenom stentrist. Zlatan har tidigt varit annorlunda gentemot media. (sant är dock att även Henke kan vara grinig mot media: exempel från en cupmatch i höstas då han vägrade svara på frågro från Lasse Granqvist. För detta kritiserades Henke.). Denna punkt är inte ett angrepp mot Zlatan. Utan är helt enkelt ett konstaterande av att Zlatan och Henke skiljer sig åt. En tredje är deras annorlunda spelstil. Alla är överens om att Zlatan är en betydligt större begåvning. Däremot är han en sämre lagspelare. Jag misstänker att en hel del som hyller honom till skyarna har sett honom relativt lite. En fjärde är att även om Henke i sin ungdom fick ganska mycket medial uppmärksamhet, var den inte i närheten så positiv som den var gentemot Zlatan. I VM 2002 blev Zlatan vald till bästa svensk i en match som han inte spelat. Varför då? Jo, för medias upphöjande och okritiska gullande med Zlatan. Detta att jämföra med att Henke ändå fick mer kritik och var ifrågasatt VM 1994. Det är inte ovanligt med att media vänder. Människor som höjts väldigt snabbt av media till skyarna riskerar att också falla. Framförallt eftersom kraven också blir större. Alltså måste man även se det hela ur en sådan aspekt.

  Det finns fler skillnader. Dock:

  Det märkliga är snarare så att stjärnor just ska ges företräde att få bete sig på sätt som andra inte får. Jag häpnar över kommentarer som menar att Zlatan mobbas (att man som stjärna kan må dåligt av kritik må vara sant, men det gäller väl alla. Zlatan klarar sig nog. Han får trots allt mycket beröm också.) Jag häpnar över kommentarer som menar att Zlatan behandlas så oerhört illa av media. Jag har sett människor som behandlats betydligt värre av media. Men zlatanisterna försvarar Zlatan så att det banne mig blir pinsamt ibland. Även om man gillar Zlatan SÅÅÅÅ mycket kan man inte vara okritisk.

  Jag vill dock säga att vill inte Zlatan spela för Sverige så får man respektera det beslutet. Zlatan kommer säkert att spela för Sverige igen, kanske efter Lagerbäck.

  Att Zlatan förväntades stå där med mössan i hand och vara tacksam är inte ett genomtänkt konstaterande. Däremot finns det mer eller mindre uttalade krav på att man ska spela för sitt land om man blir tillfrågad. Jag tycker att om man inte känner för det, så ska man inte behöva det. Zlatan ska inte hånas för det, han ska dock banne mig kunna kritiseras för att han tror att han ska ha speciella villkor än andra bara för att han är Zlatan – Stjärnan.

 14. Häpna på. Jag tar ut svängarna eftersom Zlatan-buarna gör det. Dessutom tycker jag att det är lite kul att stå upp för Zlatan vad han än gör. Han är ju Zlatan! ;) Det är inte bara skämt, det är allvar också. Till Zlatan har jag en pragmatisk inställning – bra om han spelar i landslaget, dåligt om han inte gör det (ur strikt fotbollssynpunkt). Andra tycker att Zlatan ska diskuteras som person: Vad är det för idiot? Ska en sådan idiot få representera svensk fotboll i världen?

  Gnäll på Agneta Furvik, journalist och medieforskare i Malmö, det är hon som har jämfört behandlingen av Henrik Larsson (med en pappa från Kap Verde) och Zlatan Ibrahimovic (med en pappa och en mamma från forna Jugoslavien) i svensk press. Båda är födda i Sverige.

  Citat:

  I hennes genomgång av pressklipp har hon hittat tre roller som Ibrahimovic tilldelas: Den egoistiska individualisten, det kontroversiella geniet samt det impulsstyrda barnet. Alla tre bidrar till att fastslå att Zlatan är annorlunda, inte som \

 15. Hoppsan, slutet föll bort på grund av citationstecken i citatet! Det skulle stå:

  …vi (vi inom citationstecken).

  När det hettar till avslöjar sig rasismen och nationalismen ogenerat i formuleringar som…

  osv. Slut citat.

  Min mobbningskommentar var en allmän reflektion.