Jordbävningen och Fågelinfluensan


Vad innebär jordbävningskatastrofen i Sydostasien får spridningen av den farliga fågelinfluensan?

Viruset H5N1 är så pass farligt att WHO beräknar att 75 % av de som insjuknar kommer att avlida. Och en förutsättning för att inte epidemier och pandemier ska uppstå är ju att sjukvård och hygien är på topp.

Kan man över huvud taget tala om hygien i en situation där i slutändan tio tusentals kan ha dött, och miljoner människor blivit hemlösa? Givetvis inte. Men det Svenska Räddningsverket är en verkligen inte någon blixtsnabb organisation. De skickar en datatekniker och en kommunikationsexpert till regionen i nästa vecka. Stiligt..

Hur vore det att mobilisera sjukvårdsresurser också?

Att skicka ett par Herkulesplan med ett fältsjukhus med personal till en flygplats i närheten av katastrofområdet vore väl lämpligt. Då kan FN berätta var de resurserna anses behövas och då kan de vara på plats inom några timmar.

I stället för att som nu sätta igång först efter att man hittat rätt plats för den insatsen och sedan, efter att ha mobiliserat personal och utrustning, flyga runt halva jorden..

”- Because of the size of this quake, you will see more quakes in a larger area because the break or the faultline is larger” said Julie Martinez, US Geological Survey’s Earthquake Hazards Programme to Reuters…


2 svar till “Jordbävningen och Fågelinfluensan”

  1. Nå, skräms lagom :(.
    Men givetvis ökar risken för all smittstpridning nu, inte bara fågelinfluensan. Infrastruktruren verkar ha fått sig en rejäl knäck och allt verkar insvept i lerigt vatten. Många restauranger ligger runt stränderna.

    Annica

    Annica

  2. Nää, jag är inte ute efter att skrämmas. Men det är ett faktum att epidemier utvecklas extra snabbt i katastrofområden. Och med tanke på WHO:s varningar så borde redan media ha tagit upp den aspekten tycker jag. Sedan tycker jag att man redan nu kan se att det kommer behövas en massiv hjälp. Och den kan trummas ihop här i Sverige redan idag och flyga till närmaste flygplats där man inte drabbats för att ta sista flygskuttet så fort FN fått tummen ur och kan peka med hela handen, eller ngt enskilts lands regering..