Johan Staël von Holstein och Dilsa Demirbag-Sten problem för kulturrådet


Att Mats Svegfors som nytillträdd styrelse-
ordförande i Statens Kulturråd har fått problem med några av medarbetarna bortser han ifrån när han raljant påstår att det ska märkas att det är en borgerlig regering.


DN:
”Rådets uppdrag är att göra kvalitativa, inte politiska, bedömningar. Har nye styrelsemedlemmen, entreprenören Johan Staël von Holstein missförstått sitt uppdrag när han säger att socialistiska tidskrifter inte ska få stöd?

Mats Svegfors: – Skulle Kulturrådet säga att en tidskrift inte ska få stöd för att den är socialistisk – det står inte i överensstämmelse med bidragsförordningen.”

Det råder ingen som helst tvekan om att kulturrådet inte ska göra politiska bedömningar av de tidskrifter som det delas ut stöd till, och Dilsa Demirbag-Stens agerande i referens-
gruppen där hon reserverade sig enligt tidningsuppgifter, är precis lika upp åt väggarna som Johan Staël von Holsteins uttalande. Nu tycks media helt överens om den saken och Dilsas och Johans respektive tuppkammar är väl antagligen lätt stukade idag.

Extra intressant har det förstås blivit nu när tidningen Tromb tackar nej till bidrag som protest mot kulturrådets agerande. En inte alltför våldsam gissning är att tidskriften Mana kommer att få sitt bidrag. Kulturrådet är knappast betjänta av att själva hamna i blickpunkten för att de har ett par höger-
fanatiker som agerar självsvåldigt i sin inre krets. För inte ska väl kulturrådet vara en filial till Timbro?

En annan effekt är förstås att Mana har fått en oerhörd massa textreklam, Antalet prenumeranter ökar säkerligen offantligt nu. AB1 SvD

Här kan du prenumerera på MANA

Andra om , , , , ,

[tags]Johan Staël von Holstein, Dilsa Demirbag-Sten, Mats Svegfors, Statens Kulturråd, Politik, Mana [/tags]


8 svar till “Johan Staël von Holstein och Dilsa Demirbag-Sten problem för kulturrådet”

 1. Japp, och här har vi glatt glömt bort de mörka åren från Per Albin Hansson fram till nu när alla kulturyttringar som inte stämde överens med den socialistiska världsbilden varken fick bidrag eller plats i ”public service”-utrymmet för att de inte var politiskt korrekta… Oj, måste nog ändra mig, skattebetalarna står ju fortfarande för planekonomiförespråkares, förbuds-vurmares och castro-anhängares våta drömmar och folkindoktrinering…

 2. Det här är så skämmigt! Man skäms å deras vägnar. Hur kunde det blir så här? Mats måste omedelbart ser över referensgrupperna! Och kolla deras egna intressen i branschen!

 3. Mana har fått en reklamkampanj som är mer värt än hela bidraget, så på så sätt så stödjer dom Mana mer än vad dom önskat. Ingen har ju nästan hört talas om skriften. Och så hade det ju förblivit om inte Dilsa Demirbag-Stens och Staël von Holstein hade öppnat munnen, utan bara tigit.
  För den som är intresserad kan man läsa vad GP säger:
  http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=121&a=395022
  och
  http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=121&a=395576

 4. Oavsett om Mana ska få bidrag eller ej så är Dilsa Demirbag en högst tveksam person, googla bara på hennes tidigare uttalanden om Israel-Palestinakonflikten. Det är ju helt sanslösa uttalanden. Själv har jag varit aktiv i denna konflikt ett bra tag, och tom vistas i både Palestin och Israel, och alla grannländerna, men aldrig hört så felaktiga och missledande kommentarers som Dilsas.

  Därför är jag också högst tveksam till hennes uttalanden om att Mana skulle ha varit rasistisk mot judar (eller mot andra folkgrupper). Om det nu stämmer att MANA är rasistisk så är det väl bara att anmäla redaktionen och frysa pengarna tills allt är klart. I annat fall är det ju faktiskt censur av kritiska tidningar, i en annars likriktad medievärld med aldrig tidigare skådad ägarkoncentration.

  Leo.

 5. Tyvär tyvärr. det här är nog bara början, så småningom är det vi – majoriteten på den här bloggen, som anses ha tveksamma åsikter.

 6. Läste att Mana fick 1/4 av sin budget i bidrag. Istället för att ta 60% av folks lön i skatt för att bl.a. betala ut till diverse subventioner vore det inte bättre att sänka skatterna generellt? Då skulle man man slippa beroende av politikernas godtycke.

  ”The government’s view of the economy could be summed up in a few short phrases: If it moves, tax it. If it keeps moving, regulate it. And if it stops moving, subsidize it.”
  – Ronald Reagan