Javier Solana chockad över israeliska bosättningar


EU:s talesman i utrikespolitiska frågor säger att han är chockad över utbyggnaden av muren och bosättningarna på de palestinska områdena.

Det låter lite märkligt i mina öron. Som EU:s högsta representant när det gäller utrikes-
politiken så kan det knappast vara honom obekant att Israel fortsatt att bygga ut den apartheidmur som de försöker inhägna palestinierna med. Det kan ju inte heller vara okänt att man det senaste året satsat massivt på att fortsätta att bygga ut bosättningarna på västbanken.

EU har själva hjälpt Israel i deras kamp mot palestinierna för att förhindra bildandet av en självständig palestinsk stat. Varför skulle man annars ha stoppat biståndet till den palestinska myndigheten? Eller kommer Javier Solana att erkänna att det berodde på att palestinierna hade genomfört demokratiska val men röstade på ”fel” parti?

Det får vara hur det vill med den saken, Ehud Olmert är nu föremål för polisutredning och oavsett det kommer folk för alltid att minnas hans misslyckanden i en eller annan form. Vi kommer givetvis komma ihåg Israels fortsatta brott mot de mänskliga rättigheterna, Genevenkonventionen och FN:s samtliga resolutioner, israelerna antagligen för en kombination av landets misslyckande i Libanon och för att han aldrig gjort någonting för att föra dem närmare fred.

En organisation i Israel har nu anslutit sig till röda korset och röda halvmånen. De hade velat ha en röd davidsstjärna eftersom de inte ville ha ett kors eller halvmåne som symbol berättar Haaretz. Det fick de inte eftersom hjälp-
organisationerna ansåg att de hjälpbehövande kunde ta illa upp ifall det kom folk med bilar märkta med en davidsstjärna. Jag har förståelse

för det samtidigt som jag undrar hur ett land som bryter mot de mänskliga rättigheterna, Genève-
konventionen och FN:s samtliga resolutioner kan få ansluta sig dit?

Tittar man på Röda Korsets brittiska hemsida så hittar man den symbol man enats kring, den röda kristallen.”The signatories to the Geneva Convention have agreed to introduce a third protective symbol to give more protection to Red Cross staff and volunteers worldwide.”

Men uppenbarligen kräver man inte att länder som ska delta gör något för att uppfylla Genèvekonventionen. Det är ungefär lika logiskt som när Javier Solana säger sig chokad över judiska bosättningar och apartheidmuren.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]Javier Solana, EU, Israel, Röda Korset, Apartheidmuren, Bosättningar, Palestina, Genèvekonventionen, Mänskliga Rättigheter, Politik[/tags]


8 svar till “Javier Solana chockad över israeliska bosättningar”

 1. Är det enbart Magen David Adom du tycker bör vägras medlemskap i Internationella röda korset och röda halvmånen eller gäller det alla Röda korset och röda halvmånen-organisationer i stater som bryter mot mäniskorättigheterna och/eller folkrätten?

 2. Wiki: ”The Magen David Adom organization was formed in 1930 as a volunteer outfit with a single branch in Tel Aviv. After opening branches in Jerusalem and Haifa, it was extended nationwide five years later, providing medical support to the public and the Haganah.”

  Typ..

  Caridon: ”Jinge vi vet att du älskar att hacka på allting som är Israeliskt”

  Jepp. Jag kommer att fortsätta med det ända till den dagen då Israel uppför sig som ett anständigt demokratiskt land. Har du något emot det?

 3. Jo men Jinge, det är faktiskt skillnad pa Magen David Adom och staten. Annars skulle du ju teoretiskt inte kunna ha medlemmar fran de flesta stater i världen. För övrigt samarbetar Magen David Adom med palestinska Red Crescent och räddar faktiskt ocksa liv pa palestinier, och den palestinska organisationen har ocksa uttryckt sig positivt om Magen David Adoms medlemskap. Och vitsen med emblemet var att israelisk personal ocksa skulle kunna sättas in internationellt vid katastrofer. Sa jag tycker definitivt att det maste ses som en positiv utveckling.

 4. Nåväl, internationella röda korset och Magen David Adom har samarbetat i åratal, trots olika symboler. Så det här senaste spelar mindre roll i sammanhanget.

 5. Anna Magen David Adom har hela tiden hjälpt Haganah, en världsunik och ökänd terrororganisation. Unik eftersom den startades i USA för att hjälpa de judiska terrorister som ledde den etniska rensningen av Palestina.

  Om de hjälper en och annan palestinier idag räcker knappast för syndernas förlåtelse.

 6. OM du inte uppvisar något som helst tecken på att du har läst eller förstått kommentarsreglerna inom kort så kommer du at tpytsas in i spamfiltret!!

  Läs kommentarsreglerna!

  / Jinge