Jan Guillou är suverän!


Jan Guillous krönika i Aftonbladet idag är, som vanligt, helt suverän. Många är vi som reagerat, likaså många som försökt att formulera vår indignation. Men få är förunnat att kunna skriva så enkelt och tydligt som Guillou.

Guillou: ”Att ta pengar från många människor och ge till direktörerna som belöning för skickligt roffande bygger på ideologi och ingenting annat. Det nyckelord, eller den trollformel, som den här högerideologin bygger på är avreglering. Det låter fint. Ungefär som att avskaffa krångel och statlig byråkrati. Denna avreglering, det vill säga att man gav avkall på statens ansvar att leverera skattebetalarnas egen el till dem själva, motiverades bland annat med att elen skulle bli billigare. Det var lögn. Många nya bolag innebär nya stora flockar av direktörer som skall ha bonusar om de drar in på underhåll och höjer taxorna.”

Läs den!

Klicka här för att läsa Guillos krönika i Aftonbladet idag!


5 svar till “Jan Guillou är suverän!”

  1. Jag blir vansinnig på dessa avregleringar som folk inte ens förstår att det sänker folkets välfärd och det väldigt snabbt. Det är som Jan skriver, att det låter bra, men folk förstår inte vad det innebär i praktiken. Vem kan få folket att vakna?

  2. Ett kul exempel som Guillou tar upp är när folket lurades att köpa aktier i Telia, ett företag som folket redan ägde.. Men tyvärr så kommer politiker undan med sådana saker, uppenbarligen för att de själva har fingrarna så djupt i syltburken. Och doktorshattar ska de ha oxo..

  3. Tilläggas kan att man året efter avregleringen av elen hade på ett år höjt priset med 26%, vilket inte kunde förklaras med dåligt vattenstånd eller liknande bortförklaringar…

    Försökte luska i det där. Jag gissar att de politiker som genomförde avregleringen sitter med aktier i kraftbolag eller har poster i kraftbolags styrelser…

  4. Jamen Jinge, du vet lika väl som jag att människor TROR att konkurrens sänker priserna. Avreglering låter bra, och det är bra – för dem som kan sko sig. Egentligen är det inte klokt vad enkelt det är att lura folk. Jag håller dock med dig att Jan Guilliou är oerhört klarsynt. Därför blir han också beskylld av Timbro och liknande tankesmedjor att vilja införa kommunism i dess värsta form. Att kalla Timbro för en tankesmedja är fel, i själva verket är det en icke-tänkande smedja.

  5. Bengt:

    Du skrev samma sak på en annan blogg och jag påpekade att du hade fel då. Elpriset i förhållande till KPI låg först stilla och sjönk sedan fram till år 2000. Sedan ökade priset i etapper fram till 2003. Kolla Dan Anderssons utredning för siffrorna.