Jaha Folkhälsominister Morgan Johansson?


Jag har som bekant skrivit några meter text om H5N1, den s.k. fågelinfluensan, ett tacksamt och alltid lika aktuellt ämne.

Inte för att just den kommer att drabba oss utan mer för att någon pandemi av det slaget kommer förr eller senare. Dessa dagar känns frågan extra aktuell med tanke på den rapport som avlämnats efter regeringens magplask i samband med Tsunamikatastrofen.

Det konstaterades då att vi behöver en krisberedskapsmyndighet och att vår beredskap inför oväntade kriser är mycket dålig samt att regeringen och regeringskansliet behöver stärkas upp.

I gårdagens nummer av Aftonbladet så försökte man skrämma upp folk för en asteroid som kan ramla ner på jorden om 30 åt, dvs. år 2035. Det låter inte speciellt sannolikt men hotet från kommande pandemier är i högsta grad närvarande.

I månadsskiftet oktober/november berättade folkhälsominister Morgan Johansson att 1) Sverige så snabbt som möjligt ska bygga upp en egen vaccinproduktion. 2) Under november månad ska de nordiska hälsoministrarna träffas för att diskutera hur de eventuellt ska samverka i uppbyggnaden av en samnordisk produktionskapacitet.

Nå, hur gick det då? I skrivande stund är det drygt en vecka sedan november månad var till ända och jag har vare sig läst eller hört något om vad de kommit fram till.

Det enda som jag hört den senaste veckan är hur framträdande regeringsföreträdare lyckats agera tafatt när det gällde Tsunamikatastrofen.

Något säger mig att man inte lär av sina misstag. Det lär kosta 750 miljoner att bygga upp en inhemsk produktionskapacitet, något som vi vet kommer att behövas även om det förhoppningsvis dröjer länge till dess.

Men forskning och produktionskapacitet behövs innan Sars, Ebola, Fågelinfluensa eller Dengufeber eller ännu okända farsoter sprids över världen. – Morgan??


6 svar till “Jaha Folkhälsominister Morgan Johansson?”

 1. Då väntade hon på en utredning , men det var väl 3 veckor sen minst som hon fick den.
  Börjar misstänka att det är svårt för henne att få tag en konsult som är läskunnig så hon kan få utredningen uppläst för sig.

  KAS

  PS kas har fått till riktiga kommentarer.

 2. Hej
  Finns en bra bok om systersjukdomen till fågelinfluensan, spanska sjukan – om man undrar varför WHO, regeringar mm rustar för fågelinfluensan och varför en del ansvariga försöker förringa och tona ner hotet. Den är översatt till svenska, skriven av Gina Kolata (vetenskapsjournalist på NYT, om jag minns rätt) och heter Spanska Sjukan : Historien Om Den Stora Influensaepidemin 1918 Och Sökandet. Den gavs ut på Prisma år 2000. Den är lite kul också för att den visar hur slumpvis den vetenskapliga forskningen går framåt.

 3. Uppdatering 11.10: Jag mailade Morgas statssekreterare i Hälsofrågor Stefan Sjöquist och jag vet att han har läst mailet och ovanstående bloggpost så jag skulle tro att det kommer någon slags svar under dagen..

  11.25: Jag pratade med Stefan Sjöquist på telefon och han berättade att det nordiska ministermötet inte blivit av. Däremot skulle man från departementet samla riksdagspartierna till ett möte vid eller före Lucia för att diskutera vidare. Jag har oxo kontaktat Socialstyrelsen för att få deras utredning i original minus de hemliga delarna (Hemligt = vilka företag som är lämpliga att sköta en sådan produktion). Stefan berättade att man egentligen hade tre alternativ.
  1) Nordisk produktion,
  2) Inhemsk dito, eller
  3) Option på att köpa erforderligt antal vaccindoser från utländska producenter.

  Det lät som att enbart de två första alternativen var tänkbara.

 4. Det är redan svenskt företag som bedriver influensaforskning (akzo nobel dotterbolag).

  Annars är det ca 20% som är mkt farliga smittspridare (enligt nature artikel). Troligen är det nyliberaler o borgare i olika positioner o formeringar. Dessa måste naturligtvis isoleras (till allas nytta).

 5. http://www.nzherald.co.nz/section/story.cfm?c_id=2&objectid=10359007

  Som tur är finns det internationella medel oxå. Men givetvis blir det spridning så behöve man ju vettiga råd…Även nyliberaler behöver ju se bortom tex Ayn Rands objektivism (objektiva värden av fri marknad, lönekonkurrens, anti regleringar, outsourching, benchmarking o annat corporate bullshit)

  Just vettiga o sansade råd är nog det bästa – om det inte finns reella vaccin. Men jag tror inte det kommer. Utan vi måste förlita oss på råd + kroppens förmåga att självläka o klara påprestningar. So Jesustroende enligt bla luk 21:25 ser jag smittor, naturkatastrofer, vågornas dån mm som intressanta inslag i den destruktiva kapitalistiska världen vi ännu lever i.