Jägarlobbyn agerar mot varg på vår bekostnad


Igår morse kommenterade jag den rikssamling som anbefallts i Mora för alla varghatare i vårt land.

Det började egentligen för ett halvår sedan då älgjägarna upptäckte att vargen tycker om jägarnas favoritdjur, älgen. Man startade hemsidor med BBS-funktioner där man lät alla varghatare komma till tals. Man satte också igång en omfattande lobbyverksamhet mot våra politiker.

En av de som kommenterade här igår, Mae Isaksson, skrev: ”Nämnas bör också att Jägareförbundet fick 46 miljoner i bidrag från Naturvårdsverket för 2006, och har spenderat VÅRA skattepengar för att bedriva sin löjliga medeltidsnostalgi.”

Medierna beskrev jippot huvudsakligen som ”2ooo dalmasar demonstrerade mot den förda rovdjurspolitiken” Det är i allt väsentligt en lögn som medierna utan källkritik köpte. I själva verket har arrangörerna bussat in folk från hela mellansverige, och troligen stått för både bussresa, mat och husrum.

Jag har själv inte haft tid att kolla upp de exakta förhållanden än, men jag ska givetvis göra det och återkomma.

Men jag konstaterar, efter att ha läst lite i deras BBS:er, att dessa vuxna män (?) uppenbarligen känner sig personligen hotade av vargen.

Att de är beväpnade till tänderna lugnar dem tydligen inte. De ondgör sig över att vargen tuggar i sig en och annan jakthund, men att hålla sina hundar i koppel känns uppenbarligen inte aktuellt.

Nu är jag inte hundägare längre utan ”kattsambo”. Givetvis skulle jag inte släppa ut min katt om jag bodde i ett vargrevir. Vargen hör hemma i vårt land och kan inte jägare acceptera det bör ägna sig åt frimärkssamlande i stället.

Jag tillhör de lyckligt lottade som har sett både Järv, Lo och Varg ute i naturen. Den glädjen unnar jag verkligen andra i efterkommande generationer också. Att utrota rovdjuren bara för att hjälpa det värsta rovdjuret till bättre fångster är extremt kortsiktigt.

Det är helt enkelt vettlöst..


10 svar till “Jägarlobbyn agerar mot varg på vår bekostnad”

 1. Det där med järven var väl lite skryt!!!!
  Kan vi kvitta den med björn så kan jag förlåta skrytet annars vete.
  Jag såg min varg i kårböle tillsammans med frugan, Lon såg jag i Arboga i min ungdom ovh björn på sommarstugetomten i Lingbo. Föresten skrämde lukten av björn vettet ur mig.

  KAS

 2. Jodå Kas. Jag har tom fotograferat den så jag har bildbevis. Nu syns det kanske bara en prick, men ändå.. :)

  Jag TROR att jag sett björn oxo, men som ”fågelsådare” kan man inte pricka av en möjlig pippi som en säker pippi. Det var i Killingi (Kaitumälven) på ett ställe som heter Laxselet på 80-talet. Men det var för långt bort så jag är inte riktigt säker.

  Bengt: Tuff humor!! :-)

 3. ”Jinge
  Att de är beväpnade till tänderna lugnar dem tydligen inte. De ondgör sig över att vargen tuggar i sig en och annan jakthund, men att hålla sina hundar i koppel känns uppenbarligen inte aktuellt.”

  Hur fasen har du tänkt att man skall jaga med hunden om den är i koppel.

  Vargen utrotades först av Svenskar i Sverige som gick man ur huse för att försvara sitt levebröd. Av trycket från den jakten pressades vargen upp i fjällvärden där de kalasade på renar. Det gjorde att lokalbefolkningen inte blev direkt lyckliga och dom försökte stoppa vargens framfart. Detta lyckades inte förän snöskotern blev allmänt färdmedel i väglöst land.

  Tror du verkligen att all den energi som våra förfäder laggt ned på att stoppa vargens framfart gjordes för ros skull?

  När det gäller beväpningen så kan man säga att alla jägare har inte klass 1 vapen. Har själv varit inom skotthåll på Järv men avstått från att skjuta då jag inte vill vålla onödigt lidande, annars vette tusan trotts förbud.

 4. ”Hur fasen har du tänkt att man skall jaga med hunden om den är i koppel.”

  Ja men då får de väl lämna jycken hemma då! Bilismen dödar tiofalt med jakthundar, ska de skjuta bort bilisterna oxo?

  ”Tror du verkligen att all den energi som våra förfäder laggt ned på att stoppa vargens framfart gjordes för ros skull?”

  Nejdå. Vargen har varit ett plågoris. Jag bor ett par kilometer från ”vargberget” i Västerhaninge och har massor av vargskrönor på lager.

  Men nu handlar det om en vargstam på 200 djur. Inte 20 000 vargar..

 5. För hundra år sedan ägnade sig våra förfäder åt att sänka sjöar i stor skala för att få mer jordbruksmark, idag återskapar vi våtmarker. För femtio år sen släppte vi ut svavel orenat från våra fabriker för vi tyckte det var för dyrt att rena det. Allteftersom vi blir rikare sätter vi större värde på naturen, och det gäller också vargarna. I alla fall för somliga av oss som inte lver kvar i våra förfäders dagar.

 6. Fast jag måste erkänna att jag kände mig lite illa till mods när jag veta att vi har en björn alldeles i närheten av vårt hem. Vill absolut inte möta en björn på mina skogspromenader, vad som helst, men inte det!

 7. Björnar är mycket farligare än vargar. Ingen människa har dödats av varg på evigheter i Sverige.

 8. Ken lukten av björn skrämmer vettet både av hundar och KAS som tror att det sitter i gener och är en ärvd skyddsmekanism. Om si så där 400-500 år kommer folk att rygga lika dant för fordon om dom inte rostat sönder.

  Jag vågar inte skriva vad vargar kan göra för då får jag JInge på mig