Jägarkåren – en hop gråterskor


Nu spekulerar Expressen om att varg anfallit och skadat en häst i Västerås. Särskilt allvarligt är det eftersom hästen var dräktig, berättar tidningen.

Det är inte helt omöjligt att ett antal vargar kan ge sig på en häst, sådant har faktiskt hänt förr. Men Expressen nämner inte att det är mer sannolikt att det är lösspringande hundar som gett sig på hästen. Och veterinärer har inte kunnat konstatera om det är varg eller hund, men det nämner bara tidningen i förbigående.

Det är ungefär som när varghatarna ojar sig om de stackars får som hamnar på gråbens meny. Det är så himla synd om fåren att den församlade jägarkåren klagar likt gråterskor hela bunten. Ingen jägare höjer rösten och säger: ”– De flesta får som dödas och skadas är attackerade av lösspringande hundar, bland annat våra egna jakthundar”. Nej så kan en jägare inte hojta eftersom dessa församlade gråterskor skulle bli ruskigt besvikna på en så dålig kamrat.

Samma sak gäller när det handlar om deras egna jakthundar. Det händer att vargen har jakthund på menyn, förutsättningen för detta är att hunden lämnas utan tillsyn, dvs. springer lös i skog och mark. Då ylar jägarkåren som den värsta vargflock och ingen av dem avbryter ylandet och säger:
”– Nej tyst med er, ni vet ju att de flesta jakthundar som dödas under jakten blir skjutna av sina jagande hussar och mattar”. Så kan man inte säga för då vänds ylandet till ett samfällt morrande.

Femtusen älgar dödas årligen av bilismen, och 8-10 bilister dödas i dessa olyckor. Men tro inte att jägarna anser att det ska få finnas fler vargar så att älgstammen begränsas, nejdå bilismen är inget problem tycker de. Detta trots att de flesta jakthundar som dödas blir överkörda av just bilister. Men inte samlas jägarkårens gråterskor och ropar på åtgärder när det gäller trafikdödade jakthundar?

Nej dessa till tänderna beväpnade gråterskor är en obehaglig kategori människor, för oavsett vad som än kan tänkas hända så är allt vargens fel. En sorts skogens nyliberaler, snart kommer de nog och påstår att växthuseffekten är vargens fel…

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]Varg, Canis Lupus, Ulv, Jägarkåren, Gråterskor, Politik[/tags]

Nyligen.se


17 svar till “Jägarkåren – en hop gråterskor”

 1. Hej Jinge,
  Efter den brunfärgade Maud Olofsson utttalanden i media tänker jag starta en firma i solidaraitetens namn inom min kommun Uppsala!
  Innan hon totalt kört Sverige i botten, tänker jag att starta det helt vinstobenägna bolaget ”Kommigen”!

  Jag tänker anställa alla Sveriges hittills offentliga personal! Vårt mål blir att som nu ge bästa hjälp åt de behövande i samhället och vi skall inte gå med vinst! Alla offentligt anställda: Hör av er!
  bengt.nilsson@telia.com

 2. Grannnar till oss fick ett antal får dödade och illa rivna – av ett par schäfrar på drift. Jag var uppe i hagen och tittat på förödelsen, det var ingen vacker syn.

  Dessutom händer det att jakthundar stressar husdjur. Vi hade exempelvis en stövare inne i vår fårhage vid flera tillfällen, som ägnade sig åt att driva fåren runt, runt i hagen. Till slut ilsknade äldsta tackan till, vände sig mot hunden och jagade ut den ur hagen :-). De hade tur att det inte var en verklig killerhund.

  Vid ett annat tillfälle kom en lite generad jägare travande med en av våra ankor (vid god vigör trots skräckupplevelsen). Den hade blivit apporterad till husse av hans jakthund, också det en stövare.

 3. Tack för den! Mycket bra skrivet!
  Känne rdu till hur hjärntbätten går till i jägarkåren? De har ju jägarförbundet, och de ger ut en tidning som man måste läsa. Med propaganda av sällan skådat slag. De påstår ju, och tror på det, att de upprätthåller naturens ordning, att de skjuter de svaga individerna och låter de bra individerna leva vidare, för att bra gener ska ackumuleras.
  Vidare har jägarkåren en intrikat hederskultur. En yngre jägare skulle ju aldrig någonsin ifrågasätta en äldre broders syn, omdöme, nykterhet eller träffsäkerhet. Följaktligen är våra skogar fulla med senila farbröder som skjuter på allt som rör sig, inklusive hundar, kamrater och vargar… eller ”viltvård” som de kallar sin egen sysselsättning.

 4. Lite kuriosa: Sist en människa blev dödad av en varg så var det den s.k. Färneboulven som var i farten. Den attackerade människor någon gång under 1800-talets andra hälft. Värt att notera är att den var tam, uppfostrad av människor och att den hade rabies. Tittar man i gamla kyrkoböcker så var det vanligare att folk blev tagna av troll än varg. Slutsatsen måste alltså bli att innan vi börjar jaga varg borde vi införa skyddsjakt på troll.

 5. Hustrun kom precis hem från stallet och jag ställde den retoriska frågan. -En varg har skadat en häst. Vad ska vi säga nu?

  Så tråkigt men vargar hör hemma i naturen och hästar skadas inte sällan av varandra. Riktigt illa till och med.

 6. Vad finns det för belägg för att jägare inte anser att bilismen är ett problem? Kan man verkligen utgå från att jägare delar samma åsikt om allt? Att jägare och deras ”gråterskor” skulle vara nyliberaler för att de inte delar en vänsterpartists åsikter i vargfrågan – var finns logiken i det? Det finns säkert flera vänsterpartister som är fårägare och inte alls är förtjust i vargar. Men något som är typiskt det är att när det gäller en häst, då blir det med ens fråga om skyddsjakt, vilket inte ens diskuteras när det gäller renar. Och att jag snuddar vid vargproblematiken när det gäller rennäringen innebär inte med automatik att jag är motståndare tilll vargen, tror att växthuseffekten har med gråben att göra eller ens är liberal på något sätt.

  F.ö. förstår jag inte alls vad Bengt Nilsson menar med sitt inlägg.

 7. Jonas Nyman:
  Jo, det är säkert viltvård de sysslar med, med tanke på katten som godsägarsonen sköt på kul. Det var säkert en gammal eller en genetiskt undermålig katt. Den borde ju annars ha insett godsägarsonens mentala defekt och gömt sig på ett tidigare stadium.

  Annars är vargarna definitivt mycket bättre på att välja ut och eliminera svaga djur än mänskliga jägare. Fast vem vet, jägarna kanske gör en verkligt viktig naturvårdsinsats när de skjutar varandra, som de ju också gör då och då.

 8. Nu är ni orättvisa mot oss jägare.
  Vi skjuter ganska konstant 100 000 älgar per år. Det är inte bara romantik, särskilt i Norrland från oktober till sista januari. Korta dagar med skjutljus och inte sällan kallt.
  Trots detta ökar älgolyckorna och skadorna på skogen. Utan denna avskjutning skulle älgens skador sannolikt bli större.
  Dagens sätt att sköta skogen gynnar älgen, det finns gott om mat.
  Att låta vargen etablera sig på allvar är ett alternativ. En vargpar med en normal kull valpar äter en älg vart tredje till fjärde dygn.
  Men svenskarna skulle gå miste om ett betydande köttvärde på ca 12 000 ton, motsvarande kanske 500 miljoner kronor. Lägg därtill rekreationsvärdet. Och det skulle reta upp landsbygdsbefolkningen till ett präktigt ursinne mot beslutsfattarna.
  En ny älgförvaltningsplan är på gång, där älgens vandringsmönster ska vägas in. Syftet är större effektivitet i förvaltningen av stammen.
  Viss forskning med 75 GPS-märkta älgar pågår i Västerbotten med angränsande delar av Norge. Men jag tror, att vi i Sverige vet mer om småfåglars flyttvägar än om vårt viktigaste villebråds vandringar, tyvärr.

  Att en så begåvad skribent som Jinge drar alla Sveriges 250 000 jägare över en kam och betecknar oss som något föraktligt som katten släpat in, bedömer jag kan ursäktas med tillfälliga brister i vederbörandes dagsform.

 9. Tack, tack och åter tack Olaus, äntligen ett vettigt inlägg om jakt och jägare på denna blogg.
  ps. Det är nog närmare 300 000 än 250 000 jägare i sverige ds.

 10. Journalistiken i Sverige är katastrofal. Här har man lyckats få alla att tro att det skett ett vargangrepp på en häst. Du Jinge tycker du är ifrågasättande när du säger att det kan vara en hund istället. Faktum är att det inte skett något angrepp över huvudtaget. Detta är ett fall av vanvård av häst och inget annat. Att ägaren gått ut och skrikit VARG skulle aldrig föranlett någon artikel alls, utom möjligen en om hur sjukt det kan bli när pressen lydigt basunerar ut vargutrotarnas budskap och skrämmer upp dumma människor.
  Och du Olaus, tror du själv på vad du skriver? Menar du att jägarkåren aktivt arbetar på att minska älgstammen? Nej just det. Ni skjuter 100 000 älgar om året, javisst, och vill absolut inte skjuta färre utan arbetar på att hålla stammen så hög som möjligt genom att inte skjuta produktiva kor utan helst kalvar och tjurar. Jägarnas oro om älgstammen gäller bara att den INTE får minska. Inga vargar och maxat jaktuttag är målet, inte färre döda i trafiken.

 11. Jodå Olaus, jag tror att älgstammen måste hållas nere och att avskjutning av älg behövs, men jagandet utgör faktiskt en trafikrisk också, eftersom stressade älgar inte ser sig för utan rusar rakt ut i trafiken. Jag har själv en god vän som krockade med en sådan älg för ett antal år sedan, hon hade tur som överlevde.

  Den sidan av jagandet talar man sällan om. Vi som bor på landet vet att risken för älgar på vägarna ökar markant den perioden då kon stöter bort kalvaran (i juni/juli) och under parningssäsongen och den intensivaste jaktperioden under hösten, där jagandet nog betyder mer än parningsbeteendet.

 12. Hästen i Enköpingstrakten som blev ”angripen av varg” verkar enligt senare uppgifter snarare vara skadad p g a dålig skötsel av ägaren. Att hon fortfarande hävdar vargangrepp, kan man ju fundera över, men vanvård av djur är väl inget man erkänner frivilligt kanske.

  Vore bra om pressen väntade med ”vargangreppspubliceringar” tills man åtminstone fått lite fakta från t ex en veterinär.

 13. En stor del av jägarkåren är tillika markägare. Bland dem är viljan att minska skogsskadorna faktiskt ganska stor. Därför försöker man hålla älgstammen under kontroll.

  Kalvar skjuts gärna, särskilt under senare delen av jaktsäsongen, då de växt sig större. Som bekant bryter korna av ungtallarnas toppar åt sina kalvar under vintern, vilket ger låg virkeskvalitet.

  I de flesta områden I Sverige har för många tjurar skjutits i en strävan av behålla de fertila korna. Följden har blivit brist på äldre tjurar. Frånvaron av dessa gör att korna brunstar sent. Kalvarna föds sent och går miste om det bästa sommarbetet. Genom att korna blir betäckta så sent, har kalvvikten i södra Sverige de senaste åren minskat i snitt med 20 kg, likaså slaktvikterna på fjolingarna.
  Vi har alltså just nu en älgstam som brister i kvalite, särskilt i södra Sverige.

  År 2006 ökade trafikolyckorna med 20 % i förhållande till föregående år, trots att älgstammen sannolikt inte ökat i storlek. Det är naturligtvis oroande. Möjligen kan en delförklaring vara, att rapporteringen fungerar bättre.

 14. Du Olaus!

  Den bästa skogsvården vore med andra ord en tre eller fyradubblad vargstam. Vad jag vet så käkar inte vargen tallplantor.

  Kanske behöver vi 2000 vargar för att bli av med skogsägarnas problem, liksom trafikproblemen med viltolyckor..

  I vart fall behöver vi inte några beväpnade gråterskor som omöjliggör för vettigt folk att plocka svamp och lingon..

 15. Olaus:
  Ja se där, jägarna är inget vidare bra på att gallra förnuftigt i älgstammen. Vargen är mycket bättre på den saken.

  Vad gäller det ökande antalet älgolyckor så har det kanske just att göra med att det finns för få tjurar. Korna kanske ger sig ut på strövtåg i högre grad, för att hitta lämpliga tjurar, och blir allmänt oroligare när de inte hittar någon friare, och rör sig älgarna över större områden så kommer de troligen också att korsa fler vägar, och oftare.