Jag verkligen ääälskar busväder!


Jag gillar busväder, desto värre väder det är ju bättre trivs jag. Och varför det är så vet jag inte riktigt.

Det kan givetvis vara några urgamla reflexer som sätter igång känslan av trivsel. De flesta av oss bor tämligen skyddat i välisolerade hus med bra värme.

Så har det minsann inte alltid varit. Går man bara hundra år tillbaka i tiden så var vi svenskar bönder eller bonddrängar/pigor i första hand. Då var inte busväder något som berikade tillvaron på något sätt.

Går vi ännu längre tillbaka så led säkerligen enormt många så fort det var snöstorm, och kanske t.o.m. frös ihjäl.

Jag vet inte, men jag misstänker att historieboken finns inbyggd i våra gener och nu när vi vet att ett riktigt busväder knappast utgör ett hot mot vare sig vårt liv eller vår hälsa så kan vi uppleva det som lustbetonat.

Jag tror i alla fall att det spelar in eftersom jag känner fler människor som verkligen gillar storm, regn och rusk.

Nej. Det är inte den rådande värmeböljan som får mig att tänka i dessa banor. Det är ett oväder av det mer dramatiska slaget, orkanen Dennis i Karibien..

Dennis är knappast ett oväder av det slag jag vurmar för. Jag har inte riktigt hängt med men jag vet att många redan är dödade, bland annat på Kuba.

Nu är den på väg in mot Florida så dödandet är nog inte över än.

Jag läste i någon tidning att en storm dödade 8000 i Texas för 100 år sedan. Så vi får väl hoppas att Dennis blir dekapiterad innan den ställer till med mer elände.

Men visst är det mysigt att vara ute och promenera i en riktigt rejäl snöstorm om man är rejält påklädd?

Den enda öppning mot omvärlden ska vara den lilla springa som man ser igenom.

Hmm..

Har detta inte med värmen att göra i alla fall..? :)


5 svar till “Jag verkligen ääälskar busväder!”

 1. Värmebölja är också en form av busväder, men av den lugna sorten.
  Jag skulle vilja bygga ett eget hus som klarar alla sorters busväder, ett betonghus eller något liknande stadigt i kupolform som vinden inte kan slita sönder och med fönster som är totalt okrossbara. Där man har egen lagrad energi och kan producera den energi man behöver och har tillgång till vatten m.m. så att man kan klara sig i månader utan att behöva kliva utanför. Bara att titta ut på ovädret när man känner för det.

 2. DEt vore mysbart. Och gärna på något riktigt utsatt läge som ute i havsbandet..

 3. Du menar alltså att vågorna skall skölja över huset?
  Då får man nog ha en hemlig tunnel i berget upp till garanterat torra land så att man kan komma därifrån på ett säkert sätt om det skulle behövas.

 4. Jag tror inte att du skulle ha gillat stormen i januari härnere. Den var INTE charmig och långtifrån ofarlig (Det var väl 7 som dog under själva stormen om jag inte missminner mig).
  Jag har aldrig tidigare i mitt liv varit rädd för stormar, men den kvällen mådde jag inte bra. Det var ruskigt att höra vinden dra i, ett ljud som var rent öronbedövande, det dånade i trädkronorna, att höra träden knäckas som tändstickor och att inte veta om de där granarna framför huset skulle stå pall eller ramla ner rakt över huset, och de är stooora! Vi klarade oss dock tämligen bra, bara en stor tall på tomten som föll, och så tursamt att den inte skadade någon byggnad. Skogen runt oss stod också pall ganska bra, även om det var ett 75-tal stora trän som föll alldeles utanför tomten.

  Åksväder är inte heller roliga på landet, när lampor blinkar, det slår gnistor ur väggkontakterna och man inte vågar prata i telefonen eftersom man kan råka ut för farliga smällar. Elektroniska telefoner får man dra ur, men de gamal dialogtelefonerna tål ju en del och de kan stå och pingla och dessutom kan det slå gnistor ur dem när det åskar.

  Efter att ha upplevt ett antal åsknedslag i omgivngarna och sett vad sådana kan åstadkomma med elsystemen är åskväder sådant jag blir gladast för när de upphör.

 5. Nej när människor skadas eller dödas är det inte roligt. Men glädjen över busväder är nog störst hos oss som bor där inga gnistor hoppar ur kontakterna..

  Ken: Nää, inga vågor över huset. Men jag vet inte om du minns stugorna ute på Huvudskär som jag visat bilder på. (Sök här på bloggen på ”Huvudskär”) Det är hus som ligger skyddade för vågorna, men knappast vattenstänk.

  Jag har funderat på att dra ditut när det stormar någon gång, får se om det kan bli i höst. Man kan hyra bäddar där ute nämligen.