Jag undrar om inte Guillou ljuger


Alla som kan sin Jan Guillou vet att karlen hävdar att han har frysen full med färgband till sin gamla Halda reseskrivmaskin.

Jag är övertygad om att han ljuger som en häst travar. Det är bara så chickt att vara teknikfientlig och tveksam till datorer och modern ordbehandling. I själva verket har nog herr Guillou kablat upp sina visten med allehanda ny teknik så att han kan fortsätta och skriva oavsett i vilket rum han än befinner sig i. Dessutom har han säkerligen sett till att han kan sitta ute i trädgården med sin släpbara laptop när klimatet tillåter.

För det räcker rimligen inte att fylla frysen med färgband. Han måste ju också fylla något förråd med ett antal Haldamaskiner. Och inte ens det räcker hur länge som helst. Finns det verkligen kvar några

människor som kan serva en gammal skrivmaskin?

Bilden ovanför är från ett museum..


13 svar till “Jag undrar om inte Guillou ljuger”

 1. Han kör tyskt i form av en Adler vilket är en pjäs på 10 kg. I förrådet lär stå fyra extra ifall någon faller sönder. Jag har sett bilder på hans skrivarstuga där han sitter framför fönstret och matar in ett ark i taget på sin gamla trotjänare.

  Kanske har Guillou bara haft dåliga erfarenheter av 1980-talets första ordbehandlare?

 2. Bah! Bilderna är säkert tagna i motljus och svart-vitt av Ulla Montan. Hans ”hov-fotograf”. Och att skaffa fram några Adler och ställa i ett förråd för imagens skull har han säkert råd med..

  Jag tror inte ett smack på det där..

 3. Chic att vara teknikfientlig..? Ja en del av oss avstår t.o.m något så trivialt som TV. Nåja, att serva en skrivmaskin i dagens Sthlm är inte svårare än att hitta en skräddare. JG är föga den enda författare som skriver på maskin. Jinge dina : ” övertygad, nog och säkerligen..är intressanta (fast ingen begriper varför du skulle ha en aning) Illa däremot att kalla någon för Lögnare.!

 4. Jepp Roope. Kallar och kallar.. ”Jag undrar om inte Guillou ljuger..” :-)

  Som sagt, jag tror inte på´t. Att avstå från TV har f.ö. inget med teknikfientlighet att göra..

 5. Tja, det har ju visats några inslag i TV från Jannes skrivarstuga. Och visst, han visade upp en dator som stod i ett hörn, men han skriver på vanlig skrivmaskin, Han visade också upp ett antal färgband som han förvarade i sin vinkyl.

  Jag har också kvar två skrivmaskiner. Det finns på Sibyllegatan i Sthlm, en affär som både servar och säljer skrivmaskiner.

  Varför Jan G skulle ljuga om en sån sak begriper jag inte. Han har inget behov att visa någon slags ”tuffhet” genom att ljuga om saken.

  Jan Myrdal däremot skriver mycket och gärna på dator, och har så gjort sedan länge. Men inte ens han behöver skryta om saken, fast tvärt om så att säga.

 6. Även Ulf Lundell säger sig skriva på en gammal skrivmaskin och ha kylen full med färgband. Jag skriver akustiskt har han visst kallat det

 7. Jag förstår dem som fortfarande skriver på en gammal skrivmaskin när de ska skriva en kvalificerad text. Min gamla Adler gav en naturlig skrivhastighet som också lämnade tid för eftertanke. När man sedan gjorde en längre tankepaus var den tyst, helt tyst utan något stressande surr. Jag kanske tar fram den igen när jag vill höja kvalitén på mitt skrivande. För säkerhets skull finns den instuvad i en garderob tillsammans med ett mellanstadium, elektrisk IBM med kula.

 8. Och jag slängde min gamla Adler för 10 år sedan, men hade kvar min IBM med kula tills vi flyttade för två år sedan. Då åkte den också.

  Det finns en del fördelar med gammaldags skrivmaskiner dock. Man tänker innan man skriver och då blir det inte så mycket fel. Med dator skriver jag först och tänker sedan och då ändrar man mycket i texten efteråt istället, för man tror att det är så lätt att ändra och glömmer lätt alla de följdfel som uppstår.

  Fast jag tycker nog att datorn är suverän i alla fall, och min dator är ganska tyst, till skillnad från makens gamla harv som lät som en syfabrik ungefär :-) , nå, hans nya PC är bättre.

 9. Han kanske fruktar att om han får en internetuppkopplad dator så kommer säpo att hacka den och plantera virus i den. Jag har fått för mig att Janne G och den svenska säkerhetspolisen inte har ett helt okomplicerat förhållande.

 10. Jag kan garantera alla att Guillou skriver på en gammal Adler. Har sett det med egna ögon så han är en man av sanning.

  Alla har vi vår integritet så jag avslöjar inte vem jag är. Men det står helt klart att han gör det så sent som på den ej ännu utkomna Hamiltonboken.

  :)