Jag minns den 11 september


Jag kan inte undgå det eftersom jag var hemma och på den tiden hade jag en televisionsapparat.

Hur jag först hittade till nyheten vet jag inte men jag minns att jag på ett eller annat sätt slog över till CNN. En av skraporna brann och bilderna var så dramatiska att jag ringde mina barns mor (mitt X) för att berätta. När jag talade med henne kom nästa flygplan och flög rakt in i det andra tornet och CNN:s programledare tittade på sina monitorer och fortsatte att prata som om de inte sett vad som hände.

Det visar tydligt hur verkligheten ibland överträffar dikten och att inte ens erfarna studioreportrar tror på vad de ser ibland. X:et trodde nog också att jag blivit galen för det lät inte som om hon trodde mig när jag berättade att flygplan nummer två just slagit in i WTC.

3000 oskyldiga dog en fasansfull död. Men jag kan inte låta bli att tänka på hur många som dött efteråt på grund av Bush och hans administrations medvetna lögner om vilka som var de skyldiga. Om det var Usama bin Laden som var primus motor i detta vet jag inte, inte heller om det var något obestämbart som kallas Al-Qaida i västliga medier. Det enda jag är riktigt

säker på är att över 100 000 oskyldiga mördats av USA och England efteråt. Där vet jag vilka som är skyldiga och ansvariga.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]politik, usa, busg, cheney, rumsfeld, kriget mot terrorismen, usama bin laden, al-qaida[/tags]


13 svar till “Jag minns den 11 september”

 1. Den 11:e september 1973 genomförde Pinochet en statskupp mot Chiles folkvalda president Allende.

 2. Själv reagerade jag märkligt nog med upphetsning samt med en liten del skadeglädje – tur att man inte är en moraliskt högtstående politiker för då hade man väl fått avgå! I hela USAs historia har det aldrig fallit en enda bomb över detta bombglada land! Att oskyldiga civila dör är väl snarare kutym i amerikansk utrikespolitisk historia! Det är svårt att känna sympati med en nation som ständig bombar sönder och samman fattiga länder i tredje världen!

  Är jag sjuk som har dessa åsikter?

 3. Hur det egentligen gick till kommer vi kanske aldrig att få veta eftersom bevismaterialet i all hast skeppades iväg till arabemiraten för nedsmältning.

  Vad vi däremot vet är att utan ett Casus belli av den här digniteten hade USA aldrig kunnat terrorbomba och ockupera Afghanistan och Irak inte heller kunnat omringa Rysslands randstater med trupper från aggressionspakten NATO.

  Talet om ”en ny världsordning” (NWO) liksom ”ett nytt mellanöstern” och påpassligt släppta och av CIA ”verifierade” videoband föreställandes en ny okänd James Bondskurk, inte från Sovjet den här gången utan från Mellanöstern, hade man utan vidare kunnat avfärda som USraeliska fantasier och önsketänkande.

  Den judiska apartheidstaten hade förmodligen inte heller i samma omfattning och med västmakternas tysta medlåtande kunnat fortsätta sina folkmord på ”icke-människor” och krig för lebensraum, vatten och utökade territorier.

  Afghanistan och speciellt Irak låg redan innan i spillror efter åratal av sanktioner och bombningar. När de USraeliska ockupationsstyrkorna nu närmar sig Iran som hittils inte varit utsatt för aggressioner av det slaget, och som är bättre rustat att försvara sig, är det inte utan att man undrar vad som krävs denna gång för att övertyga världen om hur ond just den staten är och varför de måste utplånas och ”demokratiseras”…

 4. Just det Chilenska exemplet är intressant att problematisera! Hur många dog till följd av den av USA-stödda högerstadskuppen? Av rapporteringen att döma, i Sverige på 70-talet, skulle man lätt kunna tro det var fler än IIWW! I själva verket handlade det om mindre än 4000 människor. Fruktansvärda brott, men en fis i vinden om vi jämför med de brott mot det mänskliga rättigheterna som har skett bara i Afrika under sjutiotalet! Nu tror jag det beror på att vi inte hade så många TV-kanaler att välja på i det röda svenska sjutiotalets medialandskap! Vad tror ni?

 5. Lätt att vara efterklok!
  Men trevligt samtidigt att alla tänker så gott om USA att dom inte sa förr vad dom säger nu.

 6. Vi får inte glömma att den USA-ledda stadskuppen mot den folkvalda president Allende markerade inte bara installationen av den första nyliberala regimen (Pinochets), utan också slutet på nationella fria demokratiska strömmningar i tredje världen.

  De USA-stödda blodiga militärregimerna och dödsskvadronerna i sydamerika avlöste varandra liksom massmorden på oppositionella motsåndsrörelser demokratiivrare och fackföreningsledare.

  De övriga fick finna sig under IMFs och världsbankens stövelklack under tvång för samma nyliberala regimskiften.

  Det är detta vi ser kulminera idag…

 7. I en bok skriven 1981 kallad ”The birth of Christ recalculated” hävade en forskare att man räknar fel på Jesu födelse och att han i själva verket föddes….just det, den 11 september.

  11 september 1609. Henry Hudson seglar in i New Yorks hamn och upptäcker sen Manhattan där man över 300 år senare byggde….just det, World Trade Center

  11 september 1777. Britterna besegrar amerikanerna och George Washington i slaget vid ”Brandywine Creek” i amerikanska självständighetskriget. Detta var första gången man använde den amerikanska flaggan i strid.

  11 september 1941. Pentagon börjar byggas.

  11 september 1944. President Roosevelt, brittiske Premiärministern Winston Churchill, och kanadensiske diton Mackenzie King möts i Kanda på Quebec konferensen.

  11 september 1972. Olympiska spelen i Munchen avslutas eftersom 11 israler kidnappats av terrorister.

  11 september 1973. Chiles president Salvador Allende dör i militärkuppen som leds av Pinochet och finasierats av USA.

  11 september 1990. George Bush den äldre håller tal inför kongressen och skryter om hur Saddam Hussein misslyckats.

  11 September 1991. George Bush den äldre pratar om Den Nya Världsordningen i sitt tal till kongressen

  11 september 1999. Den judiska kalendern är 6000 år gammal den 11 september hyllas som årsdagen av Adams skapelse. 11 september räknas bland flera trosriktningar som slutet på en lång cykel.

  11 september 2001. World Trade Center attackeras.

 8. E skriver: I hela USAs historia har det aldrig fallit en enda bomb över detta bombglada land!

  Eh? Du är medveten om att Hawaii och Pearl Harbor ligger i USA, va?

 9. E, du ”reagerade med en liten del skadeglädje” skriver du. Där ligger skillnaden mellan du och jag, jag reagerade med chock och blev ledsen och kände en enorm sorg.

  E, Det låter som att du har endast reagerat på 9/11 utan att låta dig riktigt känna det. Att riktigt känna det. Att känna och engagera dig i medkänsla, medlidande för andra som dödades, de som förlorade nära och kära, söner, döttrar, makar och föräldrar. Att acceptera alla dina komplexa känslor som upphetsning och skadeglädje och frånvaron av sympati angående denna dag. Om vi verkligen vill hedra de som dog 9/11 så måste vi resa oss och ta strid mot och – överträffa rädsla, fördomar och giftighet som förevigar mer våld.

 10. Sandbuzz. Ja, må va sjuk men jag hävdar fortfarande, med en dåres envishet, vad jag fick lära mig i lågstadiet nämligen att ett Israeliska och Amerikanska liv är precis lika mycket värt som ett Vietnamesiska, Palestinska, Afghanska eller för den delen Pakistanska liv är – låt vara att de är fattigare! Därför, får jag lov att fråga dig om du stod med hatten i hand och sänkt huvud (och gör det än i dag) när Palestinska, Afghanska och Irakiska civila liv offras dagligen i betydligt större utsträckning? Eller gäller bara hattavtagningen vita anglosaxiska och judiska liv?

  Pontus, Ok, du menar alltså ockupationen av Haiti från 1915 till 1934 och till att ön helt och hållet blev en amerikansk lydstad?

  Se vidare http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/country_profiles/1202857.stm
  http://www.zmag.org/content/showarticle.cfm?ItemID=5115

  I så fall har du rätt!

 11. E, Min medkänsla gäller alla oskyldigas liv, oavsett om de är vita, bruna, röda eller svarta, och oavsett religion, kön, ras och nationalitet. Det är lika ledsamt ändå…

  Det är ledsamt att på TV se dem spola köttslamsor från gatorna i Baghdad eller Kabul efter oskyldiga civila Iraqer och Afghaner har blivit mördade.

  Och det var lika ledsamt att vittna mördandet av oskyldiga, inte bara vita Anglosaxiska Amerikanare och Judar, utan oskyldiga av många nationaliteter, kön, ras, religion den 9/11.

  The World Trade Center, som namnet antyder, besöktes av affärsfolk från världens alla hörn…

  Lever du efter vad du lärt i lågstadiet…?

 12. Även om det inte är något än en ren spekulation från min sida är jag övertygad om att – å ena sidan dådet utfördes av islamistiska fanatiker understödda av Bin Laden – men å andra sidan att Bin Laden och George Bush är i maskopi med varandra. Bush beställde helt enkelt attackerna av Bin Laden i syfte att övertyga amerikanska folket och kongressen om behovet av en mera aggressiv mellanösternpolitik. Detta förklarar också varför man aldrig hittar Bin Laden; han skyddas helt enkelt av USA. Observera att denna konspirationsteori inte på något vis utesliuter att de som offrade sitt liv verkligen var övertygade ”jihadister” och att de trodde att Bin Laden var en uppriktig ”jihadist”.