Jag har en falsk Tiokrona


För någon vecka sedan läste jag att det var falska tiokronor i omlopp i Sverige. Dessa skulle vara tillverkade i Ukraina.


Idag kollade jag in en tidningsartikel
om saken och Googlade sedan efter bilder. Själv hade jag nämligen ett antal tior – och jag hittade en förfalskad tia i min ägo! Det påstås att dessa sålts vidare till samlare för upp till åttahundra kronor, om det är sant vet jag inte, men jag hittade ett exakt likadant på Tradera där budet just nu ligger på 300 och det stiger hela tiden.

Att sälja det till en myntsamlare är ingen idé, där får man säkerligen bara 50-60 kronor för det, att spara det och hoppas att det blir värdefullare kanske kan vara något, jag kan också tänka mig att sälja det. Vi får se, jag kan i alla fall visa en bild på det så att andra kan se hur det ser ut. En s.k. ”rysstia”. DN AB SKD

Intresserade kan e-posta ett bud till:

Jinge


Andra om: , , , , ,

[tags]Tiokrona, Ukraina, Falsk, Mynt, Kuriosa, Rysstia[/tags]


15 svar till “Jag har en falsk Tiokrona”

 1. Finns det ingen bild där man kan jämföra dem? Att leta efter en kraftigare haka, när man inte vet skillnaden är kanske inte så lätt.

 2. Jag har inte letat, men just den peng jag skannat in finns oxo på tradera, och det är samma mynt. De andra tiokronorna jag har ser annorlunda ut, men man behöver egentligen en bild för att se skillnaden.

  Men ser du närmare på käken så ser du att den blivit fel. Plocka fram en tiokrona själv och kolla!

 3. Antagligen inte Marcus. Men finns det tiotusentals falska rysstior ute så vill nog inte myndigheterna ha med dem att göra. Egentligen skulle jag kunna gå och lämna den på polisstationen. Men GISSA hur mycket det skulle kosta samhället. Först ska en anmälan skrivas, sedan ska man kolla med mig varifrån jag TROR att jag fått den. Efter det ska en utredare ta ställning till om det begåtts något brott av undertecknad, eller om det kan antas att jag är oskyldig till falskmyntningen.

  Efter detta ska en åklagare fatta beslut om förverkande av myntet, och gissningsvis är vi uppe i tusen kronor långt innan detta.

  Så svar ja, det är säkerligen inte speciellt lagligt, men skulle myndigheterna bry sig skulle den samhälleliga kostnaden bli svindyr.

  Dessutom; Om myndigheterna skulle börja leta efter falska mynt skulle det kosta hundratals miljoner och hur man än ansträngde sig så fick man inte in mer än 10-20% av alla.

  Så jag kommer inte ligga sömnlös för att insatsstyrkan ska spränga dörren… :-)

 4. Hmm. Jag undrar jag. Jag hade fyra tior på mig, två ser ut exakt sådär. De två andra är av den nyare varianten när kungen är mer tunnhårig.

 5. Öppnade pluskan och hittade två tior med alla grundkännetecknen (alltså saker som stämmer på en riktig tia, men som är måsten för att de ska vara rysstior. Årtalet och bokstäverna och det) men efter att ha läst på lite tror jag inte de är falska. Kronorna i 10 på baksidan ska ligga liksom över 10 och inte vara sammanvävda med siffrorna för att de ska vara falska.
  Att se skillnaden på kungen tror jag är svårt som bara den. Alla bilder har en massa gläns som är svår att få till när man tittar på egna tior och det blir inte lättare av att veta att man tjänat 600 spänn om man lyckas se felen.
  Så jag måste säga att jag är skeptisk till att dina är falska också, men du kanske har bättre öga för detaljer än mig. Jag hoppas dock och kommer hålla mina tior utanför plånboken tills vidare. :)

 6. Jag har tre tiokronors mynt från besök i 2003. Två ser exakt lika ut som din ’falska’ tia från 1991 och de ’falska’ som säljes på Tradera. Den tredje är från 2003 och är annorlunda och en nyare version.

  Av 200 miljoner äkta tior i omlopp så skulle jag alltså ha (o)turen att ha två falska utav tre! Vad är sannoliken för att det ska hända?

  Då jag inte äger en ’äkta tia’ från 1991 har jag inget att jämföra med. Eller är mina två äkta och vi har på något sätt blivit lurade att tro de är falska?

  Har någon en bild av en äkta tia från 1991, så jag kan jämföra?

 7. Dessvärre har jag bara min skanner f.n. så jag kan inte göra mer närbild. Men käken är ”stelare” än på ett äkta.

 8. Har nu hittat bilder på äkta och falska tior hos myntkabinettet och kan konstatera att mina är äkta. Din tia är sannolikt falsk då tre kronor på din bild verkar ligga över nummer ’10’ och inte sammanflätade med kronorna som de ska vara på de äkta…

 9. Jinge, plåta tian. det bör förhoppningsvis ge bättre resultat an scannern.

 10. ”Kungen har fått ett snipigt uttryck i ansiktet.” står där på myntkabinettet. Vadå? Har han inte det på riktigt? ;)

 11. På den förfalskade ser det ut som att toppen på ettan ligger något över baslinjen i 1991, vilket inte är fallet med den äkta där toppen ligger en liten bit under botten på 1991. Så ser det vad jag kan se varken ut på mina tior eller Jinges.