Jag har aldrig förstått Kosovofrågan


Att USA har velat agera för ett själständigt Kosovo har jag förstått, att USA:s lobbyist för Irakkriget, utrikesminister Carl Bildt, agerat i samma riktning likaså.

AB: ”Polisen använde tårgas mot cirka 1000 serber som protesterade utanför domstolsbyggnaden, rapporterade Reuters. Det har också kommit uppgifter om att serber attackerat en FN-konvoj med gripna ockupanter. Flera av dem som gripits uppges också ha flytt. – Åtta franska Kfor-soldater har skadats av granater, stenar och molotov-cocktails. Deras skador är inte livshotande, säger den franske talesmannen Etienne du Fayet de la Tour till Reuters. Samtidigt uppger den polska polisens talesman i Warszawa för AFP att 13 polska FN-poliser har skadats i oroligheterna i Mitrovica.”

Det är fullt möjligt att det finns skäl för den nu erkända statsbildningen, men jag konstaterar att inte ens Carl Bildt tycker att skälen var helt klara enligt internationella regler och konventioner. Att det skulle leda till våldsamheter har varit väntat och nu har det skett. Min egen uppfattning har hela tiden varit att det främsta intresset från USA har varit att tillfoga Ryssland ett bakslag, det i kombination med att en av USA:s större militärbaser finns i just – Kosovo.

Söker man på internet efter uppgiften om hur många militärbaser USA har världen runt så förekommer uppgifter från ett hundratal upp till sju hundra. Även om det är den lägre siffran som gäller så visar det med all önskvärd tydlighet att USA är ett imperialistiskt land som strävar efter total hegemoni. Det är i den belysningen man måste se allt agerande från USA, det handlar hela tiden om positionering och militär slagkraft.

De som säger emot detta idag är en liten men högröstad minoritet av f.d. liberaler som numer

har anammat den amerikanska neokonserva-
tismen. Illiberaler är väl ett lämpligt namn på dessa.

Förmodligen passar det bra in att serberna, som står ryssarna nära, kastar gatsten och brandbomber. Illiberalerna anser antagligen att det styrker den amerikanska inställningen. För egen del tycker jag precis tvärtom. När USA får bestämma vilka landsdelar eller folkgrupper som har rätt till självständighet och därmed ställer världssamfundet inför ett fait accompli så vore det horribelt att inte ana ugglor i mossen.

AB DN SvD Politiken Dagbladet

Andra om , , , , , , , , , , ,

[tags]Kosovo, Illiberaler, Neocons, Carl Bildt, Hegemoni, USA, Världsherravälde, Militärbaser, Ryssland, Politik, Serbien, Serber[/tags]


35 svar till “Jag har aldrig förstått Kosovofrågan”

 1. Calle B har väl inte lyckats med ett enda uppdrag som han haft? Jag skulle vilja påstå att han destabiliserade området med sina försök nere i Jugoslavien.

  Hade inte USA haft något att vinna på att gå in i landet så hade de inte gjort det. Nu har de ju USAs största armébas i Europa där nere.

  Och för de som tror att det handlar om muslimer mot icke-muslimer kanske borde läsa på lite mer för det är ju mer komplicerat än så.

  Albanerna hjälpte Ottomanerna på 1800-talet mot Serberna och även under både Första och Andra värlskrigen så var där stridigheter om området.
  Under 2a Världskriget var Albanerna på Tyskarnas sida och man dödade tusentals Serber (och hundratusen flydde).

  Där är fyra Serbiska kloster som är med på FNs världsarvslista i Kosovo.
  Kosovo betraktas av Serber som deras kulturella vagga; även om det inte sköttes särskilt snyggt (krig är aldrig snyggt) så finns där egentligen ingen anledning till varför Albanerna ska ha rätt till området.

 2. Av samma anledningar som jag anser att kosovoalbanerna har rätt till självstyre, anser jag att serberna i norra Kosovo kan ha rätt att tillhöra Serbien.

  En möjligen bra, men för omvärlden oönskad, lösning kan vara att ”ge” norra Kosovo, som har en serbisk majoritet, till Serbien i utbyte mot de geografiskt ungefär lika stora delarna av Serbien öster om Kosovo där kosovoalbaner är i majoritet. Detta skulle isf. göras efter lokala folkomröstningar.

  Det är ett hittills onämnt förslag, och kommer att förbli det, eftersom det skulle öppna upp för ifrågasättande av alla världens gränser, men om det genomfördes skulle det bli ett unikt exempel på en gränsdragning som inte bestämts av krig eller kolonisering utan av de där boendes vilja.

 3. Marcus R:
  Det enda som skulle kunna ge albanerna någon slags rätt till området är att de har levt där i flera generationer. Världens gränser har förändrats mycket genom århundradena och man kan inte anse sig ha rätt till mark av historiska skäl. Det är precis vad Israel gör i Palestina.

 4. Lätt för er att säga vad som helst.
  Marcus R: du skriver propaganda så du är garanterat serb.

  Vet ni hur många albaner som drevs bort från sina hem (bland de jag också)? Vet ni hur många albaner som torterades/dödades 1981 – 1999 ???

  Betel: Du tycker att serberna i norr ska tillhöra Serbien – men vet du att det finns en hel del albaner i Serbien också (Presevo) och Makedonien, Montenegro…och det är igen som vill ändra på gränserna, inte ens albanerna.

  Om ni är intresserad i historia så kan ni gå tillbaks och läsa om Illyrier – albaner och att slaver/serber kom långt efter.

 5. Marcus R: Albanerna har bekämpat Otomanerna tillsammans med Serberna och Grekerna.

  När det gäller andra världskriget så fanns det en Serbisk Quisling-regering med som var på Tysklands sida. Det har samtidigt varit ett inbördeskrig där tiotusentals serber dödade varandra (kommunister mot rojalister mot regeringsstyrkor – alla mot alla mer eller mindre) och hade man tid över så passade man på att slåss mot folken i omnejden. Sist slogs man mot tysken i varierande grad. Liknande situation har du i Kroatien, Bulgarien osv.

  Jinge, tror att den största förloraren i hela Kosovos självständighetssoppan är Europa. Jag kan inte se att Ryssland förlorar någonting.

  Nu får vi (européer) handskas med ett problem som bara går att hålla nere med stora polisiära och finansiella resurser. Lösning är inte i sikte – tvärtom – serberna ställer in sig på att vänta ut EU och FN, så att när dessa tröttnar att bevaka Kosovo så kommer man tillbaka. Om det tar 10 år, 50 år eller 100 år är oväsentligt. Vi får inte glömma att serberna har varit del av det Ottomanska riket i 500 år, väntade ut dess försvagning och till slut jagade ut ottomanerna när tillfället gavs.

  Europa har också tiotals områden med separatistiska tendenser. Med Kosovos självständighet kan man mycket väl ha öppnat Pandoras ask.

 6. Hur ska man använda historia som någon sorts rättighet till mark? Och ifall man gör det, hur långt ska man gå tillbaka isåfall?

  I Sverige skulle vi behöva ge bort halva landet till Samerna.
  Skåne skulle gå tillbaka till Danmark.

  Säkerligen har inte folken på Balkan varit där någon längre tid eftersom de flesta av dem härstammar från Asiatiska ryttarfolk.

  Vem har rätt till något land egentligen?

 7. Beatles:

  Självstyre åt kosovoalbanerna hade varit det bästa lösningen. Ser inga fördelar med ett nytt land på Balkan, tvärtom.

  Sen är vad jag vet varken slaver, albaner eller greker ”ryttarfolk”. Räknas Ungern till Balkan?

 8. Betel..! #2
  Men det finns inte något område i Serbien med albansk majoritet (öster om Kosovo) som du nämnde. Om du syftar kanske på området som heter Sandzak, där jag själv föddes, då handlar det om område där under hundratals år lever muslimer, alltså, icke albaner! Vi kan inte ett enda ord på albanska! :o) Ingen från Sandzak skulle önska koppla sig till Kosovo..! :o)
  Dina lösningar om att ”ge” det här området till Kosovo och norra Kosovo till Serbien, är jätte konstiga för mig. Det verkar som att det handlar om potatisar och inte olika folkgrupper.

  Det andra som jag ville påpeka är att ni inte glömmer bort om att ex-Jugoslavien var gröna linijen mellan Nato & Warshava. Det var ett enda neutrala socialistiska landet i världen sen vi sa NEJ till Stalin 1948.
  Båda block har haft syfte under lång tid att ta över området och det var ständigt fråga om vem som kommer att ”vinna”.
  I Kosovo stationerades osmanerna under sin imperium just pga otroligt bra strategisk position som man har i området.
  Jag tror att amerikanerna är också medvetna om detta.
  Enbart från Kosovo har man bästa koll över HELA BALKAN, dörrar till Medelhavet, syd, öst och väst. Bl.a. fick man närma sig ännu mer till Ryssar.

  Personligen, har jag ingenting mot Kosovos självständighet, men samtidigt är jag medveten om att självständighet existerar inte. Allt liknar till en ny form av kolonialism. Serbien körde fel politik och jag är definitivt inte förvånad att man förlorade Kosovo! EU & USA har samlat en rad av goda argument under närmaste 16 år för att ge sig rätt att ta Kosovo från serberna.
  MEN det finns någonting till …:
  Området i norra Serbien som kallas Vojvodina har SAMMA status som Kosovo. Där lever majoritet av folk från Ungen. Jag gissar bara att i framtiden är det mycket möjligt att man förlorar Vojvodina, med huvudstaden Novi Sad.

 9. #3 Betel – Om man vänder på det argumentet så skulle man ju kunna säga att Judarna har bott i Israel i flera generationer nu så de är berättigade til landet?
  Jag tycker att Albanerna är lika lite berättigade till Kosovo som Judarna är till Israel.

  #4 Alban – Nej jag är inte Serb. Jag kommer inte ens från Östeuropa.

  #5 Palle – Sant, men hade den Serbsiska Quisling-regeringen en egen SS-division likt den Albanerna hade? (21a Waffen-Gebirgs Division der SS Skanderberg (1a Albanska).
  http://xxx

  #6 Beatles Pilgrimage – Där är nog inte så många som skulle klaga ifall Skåne gick tillbaks till Danmark. :)

 10. Marcus R # 9
  Jag ær inte sæker paa att danskarna skulle vara saa glada øver att faa tillbaka Skaane. ;-Ø ? Æ!

 11. Marcus R… #9
  Det är totalt irrelevant att jämföra Kosovo med judar eller MÖ-konflikt.
  Varför..? Kosovo som självständig provins erkändes år 27 – 28 e.K. av Dioklecianus. Då kallades provinsen Dardania och var mycket större än idag. Israel nämndes enbart i Bibel som inte kan användas som vetenskaplig / historisk bevis om landets existens. Det är skillnad.
  Samtidigt, när det gäller kosovoalbaner, (dardaner under denna tid), är det ett folk som ALLTID har funnits just i det här området utan att ockupera! Så är det konstigt att jämföras med judar i Israel i så fall.
  Kosovoalbaner har alltid funnits i området. Slaver har kommit från 600 till 700 e.K. på Balkan.

  Men om vi ska tala om 2-a v.krig på Balkan… Oj…
  Det var krig där alla krigade mot alla..! Serbiska nationalister (cetnici) har önskat att ta sin kung tillbaka, alltså kung som lovade vara samarbetare med Hitler, men som stack till London, i exyl. 1943 gjorde man massaker på muslimer i Sandzak, Bosnien och Kosovo (ca 150 000 knivmördade)… I hämnd till detta skapade bosniska muslimer 13-e Waffen SS och albanska muslimer 21-a Waffen SS division. Samanlagt handlade det om 22 000 män. Det var deras enda sätt att få vapen från tyskar och deras enda mål var att hämnas till serber.

  Tillbaka till nuet:
  Kosovoalbaner idag var inför väldigt svårt val:
  Pest eller kolera..? Ska dom leva i evighet under serbisk förtryck… eller ska dom välja vara USA-s koloni..?
  Kanske du själv skulle välja som kosovoalbaner, Marcus R.

 12. #4 Alban – Jag är medveten om att det finns albanska områden i Serbien. Jag nämnde det i #2.

  #7 Palle – Människorna i Kosovo är de som får fördelarna. Ja, man öppnar Pandoras ask. Folket i t.ex. Tibet skulle kunna få för sig att kräva självstädighet de med.

  #8 Ida D – Sandzak är väster om Kosovo. Jag tänkte på ett litet område öster om Kosovo som jag måste erkänna att jag inte vet mycket mer om än att albanerna är i majoritet enligt wikipedias sida om Serbien. Mitt förslag var rent hypotetiskt, ett tankeexperiment om det ens skulle vara möjligt att på en väldigt lokal nivå genom direktdemokrati låta folk bestämma vilket land de vill tillhöra. Som Alban säger vill nog ingen att gränserna ändras.

  #9 Marcus R – Israels olagliga bosättningar är inte jämförbara med Kosovo. De är mycket yngre än de olika folkförflyttningarna som skett på balkan de senaste århundradena. Ur ett irrelevant historiskt perspektiv var Serberna i majoritet i Kosovo fram tom. 1800-talet. Då var även Finland svenskt. Historiska argument är irrelevanta.

 13. Helt rätt att Kosovo har fått sin självständighet och det är väldigt förståligt att ni pro-serber och pro-ryssar inte förstår varför när ni bara lyssnar på propaganda skit.

  Under balkankriget 1912-1913 mördades 25.000 albaner, det var även då Kosovo blev stulen av serberna och albanerna hamnade utanför Albaniens gränser. Visst, under andra världskriget var Albanien allierad med tyskarna eftersom båda hade samma fiender på balkan, nämligen serberna. Albanerna kunde då ta itu med de för att tyskarna gav de vapen.

  Samtidigt utrotade serberna tjugotusentals judar medan albanerna räddade varenda jude som kom inom Albaniens gränser.

  Sen kommer Kosovokriget under 90-talet där serberna sparkade alla albaner från sina jobb, sparkade alla studenter, misshandlade hundratusentals albaner, tog deras mänskliga rättigheter som rätt till sjukvård, införde apartheid lagar etc … Detta ledde senare till att 10.000 albaner mördades, 20.000 albaner våldtogs, 150.000 albanska hus blev nedbrända. Sen nämner okunniga människor alltid hur albanerna brände ner deras kloster/kyrkor men ingen nämner hur serberna brände ner hundratals moskeer under 90-talet. Hycklare.

  Serberna har bevisat att de inte kan sköta Kosovo, organiserad statsterror och etnisk rensning på en minoritet är inget som hjälper.

  Dessutom kapitulerade Serbien som förlorare av Kosovo 1999. Pro-serber och pro-ryssar skiter i albanerna i Kosovo. Ett självständigt Kosovo innebär att landet kan utvecklas ekonomiskt och stabilisera andra områden i balkan så som Preshevadalen, Montenegro och Makedonien.

  Om vi t.om glömmer allt jag nämt nu så kan ni fråga er själva varför albanerna skulle vilja vara en del av landet som vid det senaste valet där nästan halva Serbiens befolkning röstade på en ultranationalistisk gubbe som var allierad med Slobodan Milosovic, som alltså röstade på ett parti vars ledare sitter i Haag åtalad för brott mot mänskligheten!

 14. För övrigt har albanerna varit i majoritet i Kosovo sedan början av 1700-talet då serberna valde att flytta från Kosovo till andra områden, t.ex Vojvodina. För att inte heller nämna att serberna själva är en ockupationsmakt då de tog Kosovo från illyrerna, albanernas ättlingar. Men det spelar ingen roll eftersom albaner aldrig krävt Kosovo genom historia, hade fallet varit så hade albaner gjort anspråk på nästan hela balkan.

  http://pbosnia.kentlaw.edu/resources/history/albania/albhist.htm

  Albanerna – Illyrernas ättlingar.

 15. Näää, är vi tillbaks vid de där Illyrierna nu. Snart börjar tjafset om språkstammar och härledningar hit och dit och ingen kan ändå bevisa något.

  Att albanerna skulle varit i majoritet är dessutom ifrågasatt. Se t.ex Wikipedia (ja, jag vet att de inte är helt tillförlitliga, jag vill bara poängtera att olika siffror finns).

 16. Bara för att albaner är majoritet i kosovo numera betyder inte detta att dom kan ta kosovo.

  TA BARA DET ATT EU, FN & NATO bryter här mot internationell lag! Europa viker sig åt USA som har sina politiska syften med kosovo, tex sin störst militärbas i europa.

  Ida D: Du är tydligen alban, som de andra albanvänliga på bloggen opålästa när det gäller kosovo och dess historia.

  Ska albaner i andra länder där dom finns kräva dessa länders territorium som i andra delar i Serbien, Makedonien eller tex Grekland?

  Vill också bara nämna att albaner inte är Illyrernas ättlingar. Det kanske ni önskat er men så är inte fallet.

 17. Ingen blandar in historia, förutom serberna då. Därför är det ibland viktigt att poängtera illyrerna, så att serberna inte kan gå bakåt i tiden när det passar de bäst.

  Och ja, wikipedia är inte pålitlig, speciellt när det gäller demografin (Läs referenserna). Det är fakta att serber flyttade ut från Kosovo 1699 och att albaner i gränsen mellan Albanien och Kosovo, vid höglandet, flyttade ner och blev i majoritet.

 18. Nej, Läs, det är inte fakta utan påståenden om du själv inte använder dig av källa. Det gör i alla fall Wikipedia. Och även den där illyriska biten är en ifrågasatt del som forskare tvistar om. Det blir bara tjatigt att ha hela den biten uppraddad igen. Antagligen har det ändå skett så många äktenskap mellan folkgrupper sedan dess så det blir fånigt.

 19. Läs…. hhahahaha hohoho sitter du där med en tärning och får fram siffror, 150 000 hus nedbrända?? menar du på fullaste allvar att det finns så många hus där??

 20. #18 Bosko – Det är inte bara albaner i andra länder som ska kräva att få bestämma över sig själva, utan alla folk i alla länder. Oftast vill folk tillhöra ett större land, men i vissa fall har de förföljts till den grad att de vill lösgöra sig. Ida D och jag är inte albaner.

 21. Som tidigare sagt, kosovoalbaner hade två val: pest eller kolera?!
  Man kunde välja mellan serbisk förtryck och USA-s kolonialism.
  Jag tycker att det var orättvis att ta Kosovo från serberna (!) men samtidigt ser jag att serberna själva gav goda ARGUMENT till EU, USA o NATO att ta området från Serbien. Varför..?
  Ja, under 16 år kör man vansinnig politik i Serbien utan några positiva förändringar. Under 16 år röstar man i Serbien 40 till 70% på extrema nationalister som t.ex. Vojislav Seselj som befinner sig nu i Haag för brott mot mänskliga rättigheter. Hans parti, (Serbisk Radikal Parti) är största i Serbien..(!)
  Efter att Serbien har startat 4-a krig på Balkan, med Slobodan Milosevic i spetsen, var det dags att vända om, men det gjorde man inte. Man mördade Zoran Djindjic 2003 – enda mannen som skulle kunna göra någonting för landet. Han var enda som kunde hitta bra lösningar och han var otroligt skicklig och diplomatisk förhandlare med EU.
  I Serbien, är det mycket korruption, maffia och gangster som tog över, samt tidigare ”krigs veteraner”, alltså, krigsförbrytare som har sina fingrar överallt. Där ligger problemet.
  Serbien borde tänka på att sköta Kosovo på rätt sätt, med förhandlingar och i första hand att ge grundläggande möjligheter till kosovoalbanerna för att undvika folkets missnöje.
  Men det gjorde man aldrig. Serber forsatte med överdriven nationalism, som fick ständigt förtrycka minoriteter i landet.
  Samtidigt, gick det inte att förhandla med EU för att utlämna värsta krigsförbrytare som Radovan Karadzic o Ratko Mladic.

  På så sätt fick EU o USA samla massor av argument för att till slutet ta Kosovo från Serbien. Är det inte dags att serber börjar att inse egna fel och brister…? (Som sagt, dom kan förlora Vojvodina också, som kan kopplas lätt med NATO-landet Ungen!)

  Bsko..! #18 Jag är inte alban. Och jag kan väl Balkanhistoria, även det att serbisk historia skrevs av blinda gatu musikanter som Filip Visnjic, etc :o)

 22. Min egen åsikt är att det är helt rätt att Kosovo blivit självständig, förstår ikke varför serber gör sådan sak av det. Kosovo har varit en del av Serbien men ALDRIG varit serbisk, de har alltid varit för sig själva och det vet även serberna i Serbien. Så varför nu allt detta tjaffs. I början av 90-talet trodde väl serberna att hela Balkan skulle bli den STORA SERBINE, undrar hur stor den egentligen kommer att bli. Men visst Belgrad kommer alltid att finnas kvar. *Inget ont om ingen,men försök bara inte ta det som inte tillhör er så kommer Serbien inte att ha några problem.* PEACE

 23. Marcus R…
  jag vet inte vilken historia läser du, men hur som helst om de ”fyra serbiska kloster” ,kan de vara albanska från början?
  Tänk på att ett serb(serv), från början, var= en medlem i orthodoxa kyrkan.Och en del av albanerna under Bisantiska tiden gick över från katolicizm till orthodoxa kyrkan.Kan Markus förklara för oss vad som hänt med folkslag så som goran,kerkez,vllah,albaner etc som bodde i Södra Serbien(runt om- och i Nis,Krusevac,Leskovac,Pirot etc)före 1878.Hur kommer det sig att så pass många albaner i Kosovo härstammar från de här områden.
  Är inte de här stor makterna(som serber kallar de för imperialister)som drog gränserna 1913 i Ambasadörenas Konferenc i London och gav Serbien Kosovo och andra delar med albansk majoritetsbefolkning.Och Qameria till Grekland.Har du undrat någonsin varför albanerna firar självständighetsdagen den 28 november 1912 och inte 20 juli 1913 då erkändes Albaniens gränser.Ju, för representanter från alla albanska provincer samlades i Vlona och proklamerade självständigheten inklusive Kosovo och västra Makedonien och Qameria den 28 november 1912.
  Till jurister som pratar om folkrätten och Helsinki föredraget 1975.Inte en enda alban har skrivit under denna dokument.Vare sig civil eller diplomat.Obs inte USA heller vad jag vet.
  Kosovo hade gränser,befolkning och territoriela försvaret (som räknade 38000 man under den albansk dominerade nationela församlingen)fram till 1989.Med andra ord Kosovo var en del av Serbien lika mycket som Serbien var en del av Kosovo(och Vojvojdina).Dvs mellan de 3 federala enheterna fanns koncensus.Serbien skulle inte ens koka en gryta för 3 personer utan att fråga Kosovo el. Vojvojdina och tvärtom.Så det är bara utopi att en sådan stat skulle existera i praktiken.Resten är historia.Kosovo fram till 17 februari 2008 var den sista biten av Jugoslavien.
  Jag har svårt att förstå några svenska jurister som drar paralleller mellan Kosovo och Bosnien el. baskier i Spanien etc.
  Ja du Jinge därför förstår du inte Kosovo frågan.Det fanns en Jugoslavisk ambasad i Stockholm bemanad säkert med serbisk personal där man vände sig och man behövde veta nånting om Jugoslavien.Jag är nästan helt säkert på att du inte visste fram till 1991 att det fanns albaner i Jugoslavien.Trots att det var den tredje största folkgruppen i YU,efter serber och kroater.
  Till Ida:
  området med albaner som bor i Serbien brukas kallas för östra Kosovo inte Sanxhak där du kommer ifrån.Och andra sidan Novi Pazar(kanska du kommer därifrån eller nära åtminstone) fram till 1911 hade en albansk majoritet.Vart tog de vägen får du fråga Bojan och Markus R.Liksom ca 250 000 albaner mellan åren 1953-1958.Ju de deporterades ”frivilligt” till Turkiet,som ”gästarbetare”. Under Tito som serberna tycker att han var orättvis mot de.
  till beatles:
  albanerna är autentiskt folk så länge antrophologiska historiker känner till, inga ”ryttare” från asien som avar folket och slaviska folk på Balkan som härstammar nånstans mellan Karpaterna och dagens Iran.
  Hampus: jag tycker inte att det är relevant historia för 1000 år tillbaka eller 200,men jag förespråkar sanningen. År 2005 i Ulqin med albansk majoritet i Montenegro,den slaviska orthodoksa kyrkan proklamerade den albansk katolska kyrkan som orthodoxkyrkan.Först efter dåvarande påvens påtryckningar gav de upp.För två mån. sen den slavomakedonska regering gav tillståndet till att bygga en orthodox kyrka i samma plats där moder Teresas hus låg.För att hon var albansk och deras syfte är ju att förstöra det som är albansk och i synnerhet ilyrisk.Och du får gärna sympatisera dina kära serber men var snäll och säg inte att du gör för att du är en pacifist.
  Markus R igen…
  när Grekland friades av ottomanerna 1827 nästan halva av Greklands ledamöter hade ju albansk härkomst.

 24. Jinge: Du skriver att man kan ana ugglor i mossen nar USA ar med och lagger sig i politiken. Finns det da nagot land var inblandning som man inte bor ana ugglor i mossen for? Kanske sverige, och nagra fina lander uppe i norden. Men hade t.ex. storbrittanien, tyskland eller frankrike lagt sig i hade man nog kunnat ana att det funnits politiska intressen. Jag har sjalv svart att tanka mig att nagot land skulle fora speciellt mycket politik utan att tanka pa sina egna intressen. Jag tror t.ex. att USA garna vill att Serbiens inflytande skall minimeras har, eftersom serbien ar en bundsforvant till ryssland. Kanske ar det mest sannolika. Att usa gor nagot for att forsvaga ryssland ar ju inte sa illa, det maste ju ligga i vara svenska intressen ocksa!

  mvh
  Thomas

 25. Det är ju skoj med historia även om ingen tagit upp Kosovo Polje än. Fast huvudfrågan är väl om främmande makter har rätt att stycka upp en nation mot folkmajoritetens vilja. Hittills har ”internationell rätt” sagt att de inte har det, se tex Helsingforsöverenskommelsen 1975 där alla europeiska länder kom överens om att gällande gränser i europa gällde. Faktum är att FN gått i krig för att hålla ihop länder, tex för att krossa Katangas självständighet.

  Nu är ”internationell rätt” något helt annat, pga Illyrierna eller Camp Bondsteel eller något. Resultatet blir en europeisk stat som inte har några goda framtidsutsikter, det självständiga Kosovo kommer att vara ekonomiskt och militärt beroende av USA och EU under överskådlig tid. Det finns heller inga Kosovonationalister, det finns serber som anser att Kosovo är en del av Serbien och så finns det albaner som ser Kosova som en del av storalbanien, några Romer finns knappast kvar i Kosovo, Illyrierna verkar inte gilla dem nåt värst. En svag stat, stormaktsinblandning, Serbisk och Albansk nationalism, en intressant mix skapad av genierna i Washington påhejade av Calle Bildt det måste gå åt h*****e.

  Det självständiga Kosovo är ju också ett prejudikat inom den ”internationelle rätten” oavsett vad Carl Bildt, ms Rice och andra säger. Det går inte att säga att det är någon principiell skillnad mellan kosovoalbanska, baskiska, korsikanska, irländska och flamländska frihetskämpar.

  Vi lever i intressanta tider, med lite tur kan vi alla uppleva ett europeiskt storkrig inom nåt eller några decennier.

 26. Klementina..!
  Jag minns tiden under 80-talet när kosovoalbaner kämpade för rättighet att tala sitt eget språk på universitetet i Pristina.
  Jag mins tiden när arbetarna i grovor strejkade för att få högre lön, och då skickade man en arme från Belgrad (special styrka), som fick misshandla studenter mitt på gator.
  På andra sidan, minns jag väl när vi åkte med bil över Kosovo, på väg till Grekland (på semester). Min pappa var tvungen att kasta lera på bilens registrations nummer som avslöjade att vi kommer från Serbien. Ja, bilar från Serbien attackerades, och många har fått smällen från kosovoalbaner. Speciellt i Pec. Man kan tänka sig i så fall under vilka trakasserier levde serberna i området.
  Serber & kosovoalbaner har aldrig gillat varandra.
  Konflikten har alltid funnits mer eller mindre under historien.

  Men pga dagens situation, sätter jag stor ansvar på Serbien, när det gäller Kosovo som orättvist togs från serberna. Man hade gott om tid för att förändra strategi, taktiken och att sköta området på ett bra sätt.
  Genom att förtrycka ett folk löser inte problemet.
  Serberna borde inse att man förre eller senare måste vända om: T.ex. att ge folket grundläggande rättigheter..! Man måste utbilda sig i sitt land på sitt eget modersmål. För kosovoalbanerna var det jätte svårt att lära sig först vårt språk, och sen att skaffa utbildning. Officiellt spåk, serbokroatiska, är inte likt albanska! Vi förstår inte ett enda ord! Självklart, just därför hade vi högst siffra på antal analfabeta just i Kosovo och hög siffra på antal lågutbildade.
  Serberna har tagit över lätt och enkelt mest viktiga institutioner i Kosovo, blev på höga positioner i olika företag, medan kosovoalbaner blev arbetslösa och fattiga.
  Det är omöjligt att förtrycka ett folk och att samtidigt förvänta sig att det här folket ska hålla käfte och acceptera detta i lungt och ro.

  Serbisk politik var kaxig och arrogant, istället taktiskt, diplomatiskt och strategiskt. Tyvärr..!
  Man stimmulerade aldrig kosovoalbaner genom att dra in dom som delaktiga i hemlandet Serbien. Under S. Milosevics tid har dom inte funnits i parlamentet. Efter Milosevic, fanns det inte en enda kosovoalbansk ledarmot i parlamentet heller! Även om det har funnits, liksom Rugova, var det liten oviktig figur, marionett som ska bara räknas som ”en plats” där.
  Visa mig EN ENDA Serbisk ambassad runt om i världen där har funnits någon person med kosovoalbansk namn & efternamn..! En enda muslim från Sandzak..? En enda person som är romisk..? En enda person som är judisk..? En enda person med ungersk ursprung från Vojvodina..?
  Nej, det är bara serber. Ingen annan.
  Tvärtom, ring gärna Bosnisk ambassad i Stockholm eller kolla på deras namn och efternamn. Där finner du blandning: serber, kroater och muslimer. Det fanns en jude också för ett par år sen som skickades till ett annat land.
  Tillbaka till Serbien:
  Hade man givit grundläggande rättigheter till kosovoalbaner, skulle man ALDRIG ge goda ARGUMENT till USA & EU att ”skydda det här folket” genom att stödja deras självständighet, som är ingenting annat än KOLONIALISM..! Hade man utlämnat krigsförbrytare till Haag, skulle man vinna Europas ”ödmjukhet”. Nej, man valde att under 16 år rösta 40-70% på Vojislav Seselj som sitter i Haag för brott mot mänskliga rättigheter..! Man valde att kalla Radovan Karadzic och Ratko Mladic som ”hjältar” (!)
  Så…efter 16 år orkade man inte länge ”förhandla”. Man ändrade beslut, och med en kedja av tunga ARGUMENT fick man rätt att ta Kosovo. Jag tycker att det är orättvist. Men serbisk politik gav denna möjlighet. Tyvärr.

  Läs gärna kommentar som palle skrev #5.
  Kosovo är inte serbernas problem. Man skapade plattformen för kroniskt sjuk konflikt mitt i Europa, 100 gånger värre än konflikten mellan Israel & Palestina.

  mvh / Ida D.

 27. USA baser:

  Av de uppgifter jag själv lyckats få reda på så har USA 737 baser i ca 130 länder. Länken jag gav i går från möte i USA kongressen så nämner Ron Paul själv orden över 730 baser i 130 länder.

 28. Nadja,
  Ärligt talat, USA-s ambassad i Stockholm ser ut som militär bas enligt sin design ..! Hälften av byggnaden är inne i berget och hälften ute…
  Stor mark runt om kring för att hålla avståndet från grannarna, metall mur som i Alkatraz-fängelse och massor av kameror runt om kring den gråa byggnaden.
  Skummaste byggnad jag har sett..!
  Det illustrerar orginellt landets stil och system.
  Ambassaden i Sthlm liknar mer till byggnaden för vattenkraftverkets central än någon ambassad.

 29. Nadia, om jag tar siffran från 2004 så var amerikansk militär personal stationerad i 153 av världens länder. Totalt fanns då drygt 730 baser. Men då räknas tämligen små inrättningar också, mest där för att se att landet inte allierar sig med någon annan.

  Om vi bara räknar de länder som har över 100 militärer i aktiv tjänst är det 38 stycken. Det är de som vi i praktiken kan kalla för operativa militärbaser. Till detta kommer naturligtvis de hangarfartyg som kan förflyttas vid behov.

  En bra genomgång finns här. De bästa böckerna i ämnet är Chalmer Johnsons böcker ”Sorrorws of Empire” och ”Nemesis”.

 30. Du…på #33 …
  Hoppas att Jinge ska göra dig snart osynlig på den här bloggen..!
  Är du medveten om att du talar om ETT FOLK på så grovt och hetsigt sätt…????
  Själv rymde jag från serbiska nationalister och krig, men så kan jag aldrig säga om 11 miljoner människor!

 31. Kosovo tillhör inte serberna. Det var ockuperat av Serbien. Det bor över 90% albaner där…är detta bara en slump? Eller ska någon säga nu att alla dessa invandrade från Albanien?
  Serberna är slaver som har invandrad ner till Balkan. Albaner däremot är illyrer och har alltid funnits i Balkan. Deras mark är långt större än dagens Albanien. Makedonien existerar trots att det makedonska folket knappt existerar. Makednonien är befolkad med turkar, albaner och bulgarer samt romer. Har den mer rätt att vara en stat än Kosovo?
  Serberna har alltid skapat oro i Balkan pga deras törst efter territorium. Kroatien kriget och bosnien kriget är bevis på detta. Och nu till sist Kosovo kriget där en miljon albaner tvingades fly från sina hem. Och vi ska inte ens gå in på alla civila kvinnor och barn mördades under detta “krig”.
  Uck-gerillan krigade för frihet och mot förtryck av serberna. Dom mördade inte kvinnor och barn utan dom krigade mot den serbiska polisen och armen i kosovo. Det är inget konstigt med det när man kollar hur mycket förtryck albanerna var under i sitt eget hem.
  Självständigheten var enda lösningen på konflikten och läget är mycket mer stabilt än om dom hade fortsatt leva under Serbien.

  Serberna har spridit propagande i hundratals år. Det måste dom göra för att stjäla territorium. Man kan inte tala sanning och vara rättvis samtidigt som man stjäl mark, det är omöjligt. När man ljuger gång på gång som serberna har gjort att Kosovo tillhör dom så efter ett tag börjar det ge resultat. Om du ljuger en g¨ång kanske ingen tror påå det men efter du ljugit 1000 gånger om och om igen och generation efter generation så börjar man faktiskt övertyga folk.

  Det är enkelt att kolla upp vem Kosovo tillhör. Bara läs historia och fakta, inget internet propagande skit. Läs riktiga historieböcker och fakta bäcker från neutrala forskare och författare så ser man vem Kosovo egentligen tillhör.

  Jag håller inte med mycket av Usa:s utrikespolitik men ett självständigt Kosovo var det bästa dom kunde åstadkomma. Jag säger tack till USA för det även om jag vet att det var egna intressen som gjorde det möjligt. Kosovarerna har lidit alldeles för länge och Europa har bara ignorerat det men nu är dom äntligen fria och nu kan dom utvecklas och integreras i Europa precis som dom förtjänar.

  Var glada för kosovarerna och inse fakta. Kosovo ÄR självständigt och kommer att förbli det. Albanien är med i NATO och det albanska folket har säkrat sin framtid. Bara till att välkommna dom och se vilket vackert folk det är!

  Obs jag är ej alban, jag är neutral och jag är bara påläst!