Jag – En Vargkramare


Idag när lokaltidningen Mitt i Haninge ramlade in i min brevlåda såg jag att en kvinna i kommunen ansåg att hon sett en varg för några dagar sedan.

Det är den enda rapporten under juni månad som jag känner till och den desavoueras tyvärr av kvinnans argumentation för sin sak. Hon hävdade nämligen ”- Jag är minsann uppväxt i norrland så jag vet hur vargar ser ut…” Men andra ord så misstänker jag att artikelns placering på förstasidan är ett resultat av semestertider och sommarvikarier.

(Jag har sett varg i Djuprämmen 1997, lodjur i Hagfors 1986 och järv i Ritsem i slutet av 60-talet, tyvärr ingen björn)

Men artikeln ger mig ett bra tillfälle att blogga om varg igen. Och i ärlighetens namn så är rubriken välvald. Endera dagen ska jag åka ner till Kolmården och mingla med deras vargflock. Det kostar 700.- för en timme och bilderna från den resan kommer snart här på bloggen. Bilderna som illustrerar denna bloggning har jag inte tagit själv tyvärr.

Förra gången jag bloggade om varg, liksom alla gånger, så dyker det upp ett antal människor som förespråkar mer eller mindre utrotning av detta vackra djur. De ömmar otroligt om landets fårfarmare av någon fullständigt outgrundlig anledning. Ingen av dessa äter nämligen fårkött, men väl älgkött, och det är med denna kunskap man ska förstå deras motiv.

Dessutom brukar de ömma för diverse lösspringande hundar som vargen ibland äter upp. Att ens tänka tanken att folk ska hålla sina jakthundar i koppel ligger inte för dessa människor.

Att jägarkåren skjuter ihjäl fler jakthundar årligen bråkar de inte om. Att bilismen dödar ännu fler, nej det är tyst som i graven. Och i graven – där hamnar årligen ett flertal jägare efter att de blivit skjutna av – jägare.

Jägarkåren ägnar fritiden åt att skjuta vilda djur bara för att det är häftigt att döda. Och i de fall det är ont om jaktbart vilt så ser de gärna att man föder upp tama fåglar som de sedan kan släppa ut i hägn bara för att få glädjen att skjuta dem i småbitar, ja de betalar dessutom dyra pengar för detta.

Nöjesjakt borde vara förbjuden och vi borde i stället ha ett antal fast anställda jägare som kan sköta eftersök av trafikskadat vilt och dessutom ta hand om jakt då det verkligen behövs.

För övrigt bör vi låta naturen själv sköta balansen. Men jägarna vill inte höra på det örat eftersom de är ”naturälskare”. Hur seriöst är sådant resonemang på en skala?

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]politik, jägare, nöjesjakt, varg, rovdjurspolitik, jägarlobbyn[/tags]


21 svar till “Jag – En Vargkramare”

 1. Jag hoppas att det inom bara några år ska finnas en etablerad mindre vargstam i sverige, då även i sthlm-området och jag hoppas också att förståelsen för jägarna blir större när vargen tar en hund i det området. Jag som jägare ,OCH naturvän, blir uppriktigt förbannad när folk säger att alla jägare vill utrota vargstammen. Dom flesta jägarna vill inte utrota vargen, i själva verket uppskattar dom vargen, men inte i för stort antal och man vill kunna skydda sina hundar utan att riskera fängelse.

 2. Jag undrar för övrigt hur det ligger till med allmänbildningen om man tror att alla som växt upp i norrland känner igen en varg.

 3. Man brukar hänvisa till att vargen tar ett och annat får när man propagerar för minskad vargstam. Faktum är att hundar dödar avsevärt fler får än vargar. River vargar 10 får så dödas under samma tidsperiod 200 får av lösspringande hundar – till övervägande delen lösspringande jakthundar. Vill man alltså skydda fåren från att bli rivna borde jägarna börja med att skjuta sina egna jakthundar…

 4. Lasse det där resonemanget är som att vilja biloyckor genom att förbjuda bilar. Man kommer aldrig få folk att sluta släppa hundar i naturen.

 5. marcus, redan idag balanserar vargstammen på vad som är möjligt. Med dagens lilla stam blir det mer och mer inavel och om det inte snart kommer till nytt blod från Ryssland via Norrland så ligger vår varg illa till. Får jägarra som de vill så kanske de inte skjuter den sista vargen, men den kommer att vara en blind och antagligen steril stackare.

  I Stockholm liksom på andra håll har vettiga hundägare koll på sina hundar, och har de inte det så sköter de inte sitt jobb vilket i så fall inte är vargens fel. Skall nu får- och hundägare få lättare att skjuta varg på blotta misstanken om att den skulle kunna anfalla så hoppas jag att denna regel kommer att gälla även för de långt farligare lösspringande hundarna som med jämna mellanrum river både hundar och får. Då kanske rentav ägare av jakthundar lär sig hålla koll på sina älsklingar eftersom dödligheten torde bli rätt hög annars.

  Däremot kan jag inte hålla med jinge om att man skulle stoppa all jakt. Så länge vi accepterar att man äter kött är det betydligt mer etiskt att skjuta älgar som levt ett fritt liv än dagens djuruppfödning. Jägarna borde bara sluta vara så giriga att de måste ha varenda älg själva.

 6. Det där med hundar stämmer säkert. Vi hade får förr, och hade mycket riktigt jakthundar inne i fårhagen som drev fåren. Nu hade vi en grisk tacka som lyckades skrämma slag på jakthundarna och jaga dem rakt in fårstängslet, så fåren klarade sig. Men grannens får klarade inte en attack från två schäfrar på driven. Det var ingen vacker syn, fyra fem får döda i hagen och ett antal illa skadade!

 7. På tal om det här kan jag ju inte undanhålla er att jag igår såg en STOR svartbjörn (ursus americanus) på vägrenen till I-84 i Connecticut på väg in mot New York. Han såg ut som om han tänkte försöka korsa den hårt trafikerade motorvägen vilken sekund som helst, så jag ringde till polisen och rapporterade. Hoppas polisen var snälla mot Bamse…

 8. Den amerikanska polisen.. Nu känner jag fördomarna komma krypande. Undrar just vad de gjorde.. :-I

 9. Älgen bör ju vara Sveriges farligaste djur (förutom människan naturligtvis), älgar orsakar 10-15 dödsfall/år i trafikolyckor och många fler skadas allvarligt. Dessutom dör några jägare varje år på älgjakten. Man skulle ju kunna tänka sig att minska älgstammen till ca 200 djur som man har i djurparker. Älgen orsakar också skador för skogsbruket för någon 100-tals miljoner/år, förutom att älgen äter alla nysatta tallplantor (i princip kan man inte längre plantera tall i Svierge!), så skadas många andra träd så att virket blir värdelöst när man skall såga det 60 år senare.

 10. Kerstin, om det var schäfrar så var det ju inte ens jakthundar som rev fåren så varför anklaga dom, jag vet att hundar tar får men man kommer aldrig att kunna bli av med lösspringande hundar, annat än under hundförbuds tiden som dom flesta jag vet iallafall respekterar.

 11. Jag äter gärna kött, mina biffar ska vara lätt blodiga. F.ö. tycker jag inte alls att man ska förbjuda alla hundar, bara hålla dem i band.

  Men den där typen av argumentation dyker alltid upp när man kritiserar jakt. Till skillnad från somliga så tror jag på en varierad kost. Kött, fisk och andra produkter från djurvärlden smakar gott.

  MEN DET ÄR INGET ARGUMENT FÖR ATT FÅ UTROTA VARGEN !!!

  Den hör hemma i vår natur och den käkar självklart upp en byracka som kommer i dess väg. Och det gör den förbannat rätt i.

  Varg är på inget sätt ett hot mot människan. Jag tillhör de extremt få svenskar som har sett varg i naturen och det är en glädje som jag unnar andra. Kommer man dragandes med att de tuggar i sig ett och annat får så är det lätt att konstatera att tama hundar dödar fler får än vad vargen gör.

  Samt det viktiga. Fårägarna har snålat med inhägnaden.

  En naturlig vargstam här i landet borde ligga på minst 2000 djur, troligen 10-15000. Mat finns i skogen i överflöd. Tom skogsägarna skulle bli gladare eftersom småtallar kan bli stora tallar på det sättet.

  Att ett antal skjutglada typer får sätta färre grankvistar i sina hattar gör mig absolut ingenting.

  Men kom inte med en ny ämnesglidning och diskutera mina matvanor. Det är inte det bloggposten handlar om!!

 12. Vad fan menar du med att den gör rätt i att käka upp en och annan hund?!?!?!

 13. Jinge, appropa bjornen: att du har fordomar visste jag redan. Svartbjornen ar fridlyst I stora delar av usa. Den gangse proceduren brukar vara: 1) forsoka jaga bort bjornen (svartbjornar ar radda for manniskor), 2) om inte det fungerar, skjuta bedovningspil och forsla bort den sovande bjornen, 3) om det ar uppenbar fara for omgivningen, avliva bjornen. Det senare brukar ge rubriker I lokalpressen. Jag har kollat de senaste dagarna, men inte hittat nat. Sannolikt gick bamse tillbaks in I skogen innan polisen kom, eller blev injagad.

  Fordomar ar sa trista…

 14. Calle, vargar äter vad de kommer över. Finns det inte älg kan de käka smågnagare också. Finns det mat för över 600 vargar i lilla Litauen skall det nog få plats några tusen i Sverige också.

 15. ”Fårägarna har snålat med stängslen”? Hahahahahahaaaa! Du är rolig du! Har du nån som helst aning om hur mycket jobb och pengar det skulle krävas för att viltsäkra alla sina fårhägn? Farsan har ett 50-tal får på ren hobby-basis och det rör sig säkert om totalt nästan en mil stångsel runt hans gärden bara för ett sånt litet löjligt bestånd. Jag har ingen exakt siffra, men det skulle inte förvåna mig om det skulle kosta honom 50 000-100 000 att viltsäkra sina ägor.

 16. Såå?

  Han är fårfarmare i Värmland?

  Eller är han bara allmänt snål?

  Ekvationen är enkel. Ska man hålla sig med djur ska man oxo ha en adekvat instängsling av dessa djur.

  Har man stora hagar får man väl stängsla in en mindre del och köra dit foder åt dem.

 17. Nej, han är inte fårfarmare i Värmland. Han är civilingenjör i Västmanland som håller sig med ett antal får för att han tycker det är trevligt och för att de håller landskapet öppet. Särskilt snål är han inte heller. Han har helt enkelt inte råd med rovdjurssäkra stängsel. Du tror väl inte han tjänar några pengar på 50 får? Det är en duktig förlustaffär, men en trevlig hobby. Eftersom han hittills inte haft några problem med varg så går fåren på hagar inhägnade med enkla elektrifierade trådar. Det räcker för att hålla fåren inne i hagen, men är helt verkningslöst mot rovdjur. Skulle vargstammen växa till de storlekar du pratar om är det rätt rimligt att de skulle söka sig till de viltrika västmanländska skogarna. Eftersom farsans får redan idag är en praktfull förlustaffär så skulle han snabbt lägga ned fårskötseln och landskapet han håller öppet skulle växa igen. Är det bra?

 18. Det är faktiskt lite troll över dig Pontus!

  Ja det är ett val som ankommer på dem som bedriver fårfarmeri oavsett var det är. Är det en hobby så spelar det väl ingen större roll. Han kan ju fortsätta ha får men i mindre antal. Då blir det inte så dyrt med ett rejält stängsel heller.

  Men rent allmänt kan man ju konstatera att – har man djur så måste man ha ändamålsenliga hagar till dem. Att landskapet växer igen är en effekt av allt möjligt upphörande av lantbruk. Här i landet är det massor av bönder som låter åkrarna ligga i träda, på sikt kommer skogen att ta över.

  Men inga skyller det på vargen utom fårägarens son… :-)

 19. Svar på inlägg nr. 15
  Ett vargpar slår en älg ungefär var 3 dag sommartid och en älg varannan dag vintertid. Om det rör sig om en hel flock vargar på en sisådär upp till 5-6 vargar (som inte är helt ovanliga här i dalarna) så slår dom lika många älgar, men konusmerar dom bättre. det blir ca 100 älgar per år/par/flock.
  Och det var nån som skrev att älgen orsakar betesskador för många miljoner per år, men den har visst inte funderat på hur mycket älgjakten inbringar?

  Ett lodjur slår ett rådjur ungefär varje dag vintertid, eller på sommaren ett varannan dag, och vi har ju en rådjursstam, om än mycket liten nuförtiden. den är inte större än ca 20-25 djur per 1000ha, men det är lite varierande på olika områden. det blir ungefär 250-300 rådjur per år och PER LODJUR. Så det är inte undra på att rådjursstammen minskar.

  Och under lodjursjakten i vintras sköts 14 lodjur på en morgon(!) och tilldelningen var 8 eller 10, (minns inte exakt. Och det vart ju ett ramaskri från ”djurvänner” och jaktmotståndare, men det vittnar ju bara om att vi har en ohållbart stor stam.

  Och det var nån som nämnde att balansen i naturen sköter sig själv bara vi låter den vara, kan jag säga direkt (med stöd av fakta) att det kommer inte att hålla. Vi har orsakat en rubbning i den balansen som kommer ta flera hundra år att återställas, först kommer lodjur att nästan utrota rådjuren, följt av att räv-mink-mårdstammen kommer att explodera och nästan utrota skogsfåglarna och hararna, och det vill ni ”djurvänner” väl inte? Och när det inte finns föda nog till alla predatorer kommer den stammen att minska dramatiskt och helt plötsligt kommer vi inte ha någon viltstam överhuvudtaget.

  Tack för ordet! /Andre Danielsson i Mockfjärd

 20. Ursäkta, fel av mej. Rådjurstammen är kring 100-150 djur per 1000 ha. Ursäkta