Israels pressfrihet under attack skriver Cordelia


En av mina absoluta favoritkorrespondenter är Cordelia Edvardson. Hon har skrivit för SvD i många år nu från Israel.

Tyvärr är hon inte 20 år längre och jag undrar ibland hur länge hon ska orka. Jag tror att hon är över 70 år idag och hon har sedan decennier varit en inbiten storrökare. Men jag tänkte på en artikel som hade skrivit angående israels pressfrihet. Hon var själv satt under hot för ett antal år sedan att hon kunde mista sin pressackreditering. Hon skrev om det i SvD men berättade kort därefter att frågan hade lösts på bästa sätt.

När jag googlade efter den artikeln så hittade jag denna, som jag här citerar lite ur. Den kan vara intressant att läsa när man diskuterar ”pressfriheten” i Israel. Det är ju inte bara CNN som stoppats av israelerna som de som såg Maj Wechselmanns dokumentärfilm vet..

Cordelia: Det är ju klart, i grund och botten är de alla antisemiter, rättare sagt judehatare. När man påpekar att en majoritet av den utländska presskåren i Israel faktiskt själva är judar, så avfärdas det med att de i så fall är självhatande judar. Detta är ingenting nytt, och kan hemföras till den klassiska traditionen att döda budbäraren som kommer med dåliga nyheter. Men när dessa åsikter inte bara delas, utan även torgförs, av den tjänsteman som är ansvarig för förmedlingen av Israelbilden till utländska medier, då blir det allvarligt; och till skada för Israel. Mannen i fråga heter Danny Seaman och är direktör för regeringens pressbyrå…

…Tanken att AP:s, Reuters och de stora tv-bolagens palestinska medarbetare skulle ha ett avgörande inflytande över nyhetsförmedlingen är inte bara löjeväckande, den är också absurd med hänsyn till att Seaman har fråntagit nästan alla palestinska mediearbetare de

israeliska presskort som de tidigare hade. Detta innebär att de inte längre kan passera de israeliska vägspärrarna in till själva Israel…

…Seamans påståenden, och jag har bara citerat en bråkdel, är inte bara löjliga och förolämpande, de är också farliga – för Israels anseende som en demokratisk stat med garanterad pressfrihet. Vad Seaman i själva verket säger till de utländska rapportörerna är: Antingen sjunger ni den sång jag vill höra, eller också skall jag se till att täppa till munnen på er, på ett eller annat sätt.


Ur Wechselmanns dokumentär

Några kortare citat om den statliga presstjänst som Israel håller sig med. Somliga har påstått att det inte är en statlig verksamhet men den sorterar direkt under premiärministerns kansli.

Jag ska leta fram den artikel som jag tänkte på från början så jag återkommer i ämnet. Denna får dock räcka så länge.

Klicka på länken nedan och läs den!

[ Cordelias artikel i SvD ]


2 svar till “Israels pressfrihet under attack skriver Cordelia”

  1. Jag har för mig att Cordelia var en som gjordes till jude av Hitler, uppfostrad till katolik, eller har jag fel. Hur som helst – bra är hon. En kvinna med integritet.