Israels mördande fortsätter


De israeliska mordkommandon som dagligen sätts in mot palestinier ökar för närvarande takten på mördandet.

I helgen dödade de palestinier i Libanon och nu berättar Svenska Dagbladet om dagens mördande. Dessa siffror finns ännu ej med på bilden här till höger.

SvD: ”Sju palestinier dödades på tisdagen av israeliska soldater på Västbanken och i Gazaområdet, som upplevde den första israeliska räden av marksoldater sedan Israel drog bort sina bosättningar därifrån förra året. Vid en israelisk helikopterattack nära staden Beit Lahiyya i norra Gaza-området dödades fyra palestinier av vilka tre ingick i den extrema organisationen Islamiska jihad. Då sårades också nio andra palestinier, säger sjukvårdskällor.”

Aljazeera berättar idag att Israel hotar att utvisa de palestinska parlamentsmed-lemmar som bor i Östra Jerusalem. Att Israel inte har rätt att utvisa palestinier från Östra Jerusalem av vilken orsak det än må vara, det låtsas man inte om.

Tror verkligen Israels regering att världen ska tro på att det bara är palestinierna som beter sig illa?

Min uppfattning är att antisemitismen ökar för varje illdåd som israelerna begår.

Och eftersom det är dagligen och dessutom i en alltmer accelererande takt så kan man med visst fog undra var det ska sluta någonstans. Är verkligen Israels judiska befolkning medvetna om hur omvärlden ser på landet?

[ SvD:s artikel ]

[ Aljaseeras artikel ]

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]politik, mellanöstern, mordkommandon, etnisk rensning, israel, ockupation, förtryck, mänskliga rättigheter, genevekonventionen[/tags]


25 svar till “Israels mördande fortsätter”

 1. Det där pratet om att de ingick i islamiska jihad kör de med varje gång. Det kan vara sant ibland men ingen nyhetsnbyrå kollar eller kan kolla. Därför låter det alltid som att de dödar terrorister.

  Men så är det INTE!

 2. Fast det är faktiskt rätt absurt att Hamasmedlemmar som sitter i parlamentet och som företräder en ideologi enligt vilken Israel med våld bör utplånas som stat samtidigt har israeliskt ID-kort och rätt till arbetslöshetsunderstöd, barnbidrag och dylikt från den israeliska staten.

  Jag säger inte att man ska ta ifrån dem ID-korten. Hela situationen i östra Jerusalem är absurd och den enda förnuftiga lösningen är att de arabiska kvarteren införlivas i en palestinsk stat där alla medborgare har palestinskt medborgarskap, mer eller mindre enligt linjerna för Geneveinitiativet.

 3. Jo fast samtidigt är inte situationen helt unik. Det finns säkert massor av medborgare i alla stater som vill störta den befintliga staten. Likafullt har de tillgång till all service som staten erbjuder.

  Visst. Judar och muslimer har kunnat samsas förr och Jerusalem är redan en multikulturell stad. Lyckas man förhandla fram fred med rimliga villkor så kommer regionen att få ett enormt turistiskt uppsving. Idag så breder fattigdomen ut sig bland israelerna för att inte tala om hur det ser ut hos palestinierna.

  Alla har allt att vinna på en stabil och varaktig fred.

 4. Anna, du borde ju veta, men jag är ändå förvånad över ditt påstående om att palestinier i Östra Jerusalem skulle vara berättigade till arbetslöshetsunderstöd etc från Israel. De är inte israeliska medborgare, även om de bor i ett område kontrollerat av Israel. Är du helt säker på vad du skrev?

 5. Ja Thomas. Hela grejen med östra Jerusalem är att de palestinska invånarna på områden som annekterats av Israel 1967 (östra J-m och Golanhöjderna) har israeliskt ID-kort.

  De är inte israeliska medborgare och har inte rösträtt i Knesset utan i det palestinska parlamentet, men de har rätt att röra sig fritt i Israel, att arbeta och har också rätt till sociala förmåner – precis samma som jag. En palestinsk trebarnsfamilj i Gamla Staden i Jerusalem får samma barnbidrag som jag (som är israelisk medborgare).

  De gamla har rätt till statlig pension (som är futtig, men det är samma som alla äldre israeler får). Jag skrev om det i en bloggpost här som hette ”Och vinnaren är – det blå ID-kortet” angående röstningen i Ö Jerusalem i de palestinska valen. Har en god palestinsk vän där och jag vet vad jag pratar om.

 6. Thomas – läs Aljazeeraartikeln som Jinge länkar till. Det står uttryckligen att ”The Israeli government said in April that it was withdrawing the Israeli residency cards of the Hamas members of parliament.

  Israel gives residency to Palestinian residents of East Jerusalem which affords them some rights. But these limited rights are not given to fellow Palestinians who live in Gaza and the occupied West Bank.”

  Jinge, angående medborgare som vill utplåna de stater de lever i…så länge de sysslar med politisk agitation kanske det kan tolereras, men om vi tar exemplet Baader-Meinhof så kan man nog inte tolerera det. Det spelar roll hur man beter sig. Och Hamasmedlemmarna i östra Jerusalem är faktiskt inte israeliska medborgare. Men som sagt, Geneveinitiativets plan är den enda verkliga lösningen. Så i botten är vi faktiskt överens.

 7. Detta snack med ”dom” och ”vi” är i mina ögon precis samma snack om ”invandrare får en massa pengar av oss”. Tas inte de pengar och skattemedel som invandrare producerar emot med glädje av skatteverket? Så länge de ger så är det ok, men när de får – då minsann ska de falla ner på sina bara knän och tacka den allsmäktige majoriteten?

 8. De israeliska ID-korten är inte det minsta konstiga. Samma sak förekommer t.ex. i USA där man ju kan bo i hela sitt liv med ett s.k. ”green card” utan att vara medborgare. Man åtnjuter precis samma förmåner i form av socialt skyddsnät (jo, det finns ett sånt i USA) och annat som en medborgare gör. Den enda skillnaden är att man inte har rösträtt och att man har ett icke-amerikanskt pass. Minns jag inte helt fel finns samma typ av ”permanent uppehållstillstånd” även i Sverige och andra europeiska länder. Jag hade t.ex. ett sånt när jag bodde i Frankrike.

 9. Pontus, det konstiga med Israel är att du inte får medborgarskap fast du bott i området hela ditt liv. Dessa palestinier i Jerusalem är inte invandrare, utan Israel erövrade helt enkelt deras land och förvägrar dem nu medborgarskap trots att de säger att de tänker behålla området för all framtid. Det är ren rasism.

 10. Jinge: icke-judar får inte gifta sig med judar öht (och vice versa ;)). En resa till Cypern för äktenskap har blivit modet. Sen är det så att uppmaning till en annan religion än judendomen är också en förbjuden gärning.

 11. Det här är antagligen meningslöst men jag försöker: i Israel finns ingen civil äktenskapslag, och de ansvariga är de religiösa institutionerna (kyrka, sharialagar, rabbinat). Ingen av dessa viger folk över religionsgränserna. Det finns alltså ingen israelisk lag som förbjuder sådana äktenskap, men eftersom det saknas civila institutioner så är det i praktiken omöjligt.

  Palestinierna i östra Jerusalem som annekterades 1967 vägrade ta israeliskt medborgarskap eftersom det uppfattades som ett svek mot det palestinska folkets självständighetssträvanden. Situationen idag är en halvmesyr. Den är dålig. Den bör snarast ändras. Men innan man slänger ur sig meningar som Jinge och The Banana i kommentar 10 och 11 så kan man ju ta reda på lite mer fakta först.

 12. Mja.. Där fick jag så jag teg.. :)

  Om det inte finns några civila rättsregler som möjliggör äktenskap så kan man således inte gifta sig lagligt..

  F.ö. är det ytterst märkliga treditioner/regler sett ur vårt sekulariserade perspektiv.

 13. ”Fast det är faktiskt rätt absurt att Hamasmedlemmar som sitter i parlamentet och som företräder en ideologi enligt vilken Israel med våld bör utplånas som stat samtidigt har israeliskt ID-kort och rätt till arbetslöshetsunderstöd, barnbidrag och dylikt från den israeliska staten.”

  Det enda som är absurt är Israels ockupation av Östra Jerusalem. Så länge ockupationen fortgår ser jag det som en plikt för en hyvens Hamasmedlem att suga ut ockupanterna på varenda krona de kan i arbetslöshetsunderstöd osv. Om israelerna misstycker är det bara att lämna tillbaks staden..

  Tycker också att ditt dramatiserande över ”en ideologi enligt vilken Israel med våld bör utplånas som stat” är rätt onödigt. Hamas vill inte se Israel som en judisk stat som välkomnar all världens judar men inte låter de palestinska flyktingarna återvända till sina hem. Jag är beredd att hålla med dem om detta.

  Det betyder dock inte nödvändigtvis att de är besatta av att ”utplåna Israel med våld”. Om israelerna tar sitt förnuft till fånga kommer Hamas garanterat erkänna staten. Dvs om Israel:

  – lämnar tillbaks de områden som ockuperades 67
  – river muren och bosättningarna
  – friger alla palestinska politiska fångar
  – tillåter flyktingarna att återvända samt ger dem kompensation
  – slutar kränka sina grannländers territorium
  – slutar röva palestinska skatte- och tullintäkter
  – erkänner Palestinas rätt att existera inom säkra och erkända gränser
  – tar avstånd från dagens förda politik med lönnmord, beslagtagning och demolering av palestinsk egendom
  – i synnerhet tar avstånd från tidigare premiärministern Golda Meirs ord om att det inte ”finns” några palestinier
  – slutar sprida hat och herrefolksläror i skolorna
  – drar in kartor där ockuperade områden utmärkts som israeliska
  – ändrar sin flagga så att den provokativa symbolen om ett Stor-Israel mellan Eufrat och Nilen försvinner
  – offentilgt ber om ursäkt för allt lidande palestinierna utsatts för genom åren

  ”Jag säger inte att man ska ta ifrån dem ID-korten. Hela situationen i östra Jerusalem är absurd och den enda förnuftiga lösningen är att de arabiska kvarteren införlivas i en palestinsk stat där alla medborgare har palestinskt medborgarskap, mer eller mindre enligt linjerna för Geneveinitiativet.”

  Om apartheidstaten Israel nu nödvändigtvis ska fortsätta finnas så ska åtminstone VARENDA KVADRATMILLIMETER av Östra Jerusalem återlämnas till palestinierna, enligt FN resolution 242. Inte bara de ”arabiska” kvarteren alltså. Bara för att Israel genom åren fört en öppen rasistisk politik och strategiskt kvoterat in judar i staden betyder inte att deras rättigheter till vissa områden ökar.

 14. Anna

  Varför inte säga som det är? I Israel är borgerlig vigsel förbjuden och anledningen till det vet du lika väl som jag.

  Att inte heller kristna och muslimer får gifta sig med varandra vet jag inte om jag köper. Exempelvis hade ju Yasir Arafat en kristen fru.

  Mitt tidigare inlägg var även det skrivet till dig förresten (glömde nämna det)

 15. Suha konverterade till islam innan de gifte sig, det är en rätt snabb procedur. Kolla med någon imam om han skulle viga en kristen och en muslim utan att en av dem först konverterade.

  Hej, kanske du kan tala om för mig exakt var det står att borgerlig vigsel är förbjuden i Israel? Det vore bra att veta och du är ju kunnig på området. Vilken lagtext alltså, det är väl det man menar med ”förbjudet”.

 16. Hörrödu Hej!

  Du citerade Haaretz felaktigt och jag vill inte ha kommentarer här som jag måste sitta och lusläsa för att se om de går att släppa fram. Så antingen efterkommer du min begäran om ett mail från din RIKTIGA mailadress där du lovar att följa kommentarsreglerna eller oxo tycker jag att du ska avstå från att kommentera här framledes. // Jinge

 17. Oerhört tråkiga nyheter från Gaza:
  Collateral damage: Entire Gaza family
  ”The entire family of Hamdi Aman, a 28-year-old Palestinian from Gaza who spent his youth in Tel Aviv’s Carmel market, was hit in the assassination of Islamic Jihad operative Mohammed Dahdouh in Gaza a week and a half ago”
  Haartez

  Hur man nu ska förklara det ”oavsiktliga” i civila dödsoffer när man spränger bilar i rusningstrafik är en gåta.

  Israelernas uppförande är inget annat än stor skam, men så är man med all rätt betraktad som en internationell paria.

 18. ……och i min bedömning ska Anna, innan hon tar ton i rättshaveristiska melodier, stärka sin ställning med fakta och kanske, kanske leva som hon lär.

  Att försöka bortförklara faktumen att omvändelse av en jude till en annan religion är förbjuden enligt lag sedan 70-talet och att inter-religiös äktenskap där ena parten är jude också är förbjuden är som att sopa undan allt under en genomskinlig matta. Allt syns för de betraktande ögonen. När Anna dessutom felaktigt gör en generaliserande bedömning av islam och kristendomen när fakta föreligger så blir det bara förvånadsvärt okunnigt. Inom stora delar av kristna tron finns det inget förhinder att viga kristna med icke-kristna och att inom islam …..tja……..en mycket god vän är gift med en kristen kvinna, vigd av min far…….

 19. The Banana, så trevligt att din goda vän är gift med en kristen kvinna. Men jag vill verkligen veta var det här förbudet sedan 70-talet står någonstans, så jag kan läsa själv. Och det kan hända att jag inte är sakkunnig inom islam, men jag vet att i Israel gifter sig inte kristna och muslimer med varandra, och när min gode palestinske vän ville gifta sig med en judisk holländska så fick hon göra någon slags snabbkonversion först för att vara tillåten för honom.

  Så igen – när du uttalar dig om vad som är förbjudet eller inte tycker jag att du också ska komma med fakta. Jag menar det absolut inte sarkastiskt, jag vill veta var det där förbudet står skrivet någonstans.

 20. Om jag sedan lever som jag lär eller inte har du faktiskt ingen aning om. Jag har åtminstone ett namn och kallar mig inte Bananen.

 21. Anna:

  just nu är jag på jobbet. Min länksamling har jag hemma och dina frågor är på intet sätt avskräckande. I mitt tidigare inlägg framgår det tydligt att kritiken gäller uppmaningn av andra att “söka fakta” när du samtidigt själv gör uttalanden om andra religioner utan fakta. Detta kallar jag inte leva som du lär. Om du lever som du lär – ta då inte till generaliserande uttalanden som inte är baserade på fakta utan snarare “en spark tillbaka”. För övrigt tycker jag inte att du är i ställning att ifrågasätta mitt sätt att presentera mig under det nick jag själv valt. Banan, Modelltåg eller Tallgren. Det angår INTE dig. De internetpersoner jag känner och litar på vet vem jag är, du är ingen av vardera. Det bara ett barnsligt patetiskt påhopp. Om det är på personlig pajkastningsnivå du vill föra detta så kan du ta fram en spegel och tala med den som är intresserad av sådana fasoner. Min förhoppning är att mognaden tar övertaget och inser misstaget.

  2 enkla sökningar gav bl a följande information:

  http://www.thejewishweek.com/top/editletcontent.php3?artid=5002

  http://www.salam-shalom.net/salam-shalom/arcjul13b.htm

 22. The Banana, länk nr 1 ger exakt samma information som jag skrev i svar 12 – Israel har de religiösa institutionerna (rabbinat, kyrka, Sharia-domstol) monopol på att genomföra och avsluta äktenskap. Det finns alltså ingen lagtext i Israel som säger att interreligiösa äktenskap är förbjudna. Om man sedan gillar detta religiösa monopol eller inte är en annan sak. Shinuipartiet och Meretz har i åratal drivit ett förslag för civil äktenskapslagstiftning, men eftersom regeringspartierna oftast är beroende av de religiösa rösterna går det inte igenom. Personligen tycker jag att det är en alldeles utmärkt ide att folk får gifta sig med varandra som de behagar eller låta bli.

  Länk nr 2 kan jag av någon anledning inte öppna.

  Så om vi ska avhålla oss från barnsliga patetiska påhopp – ditt uttalande om att ”att inter-religiös äktenskap där ena parten är jude också är förbjuden är som att sopa undan allt under en genomskinlig matta. Allt syns för de betraktande ögonen” är inte korrekt.

  Angående ”Att försöka bortförklara faktumen att omvändelse av en jude till en annan religion är förbjuden enligt lag sedan 70-talet ” – stod det i den andra länken som jag inte kunde öppna? Är fortfarande intresserad av att få reda på vilken lag du talar om.

  Och naturligtvis har alla rätt att kalla sig vad de vill, du har alldeles rätt. Mognaden har tagit över och jag har insett misstaget.