Israels falska och cyniska spel


Israel vägrar att förhandla om den soldat som palestinier har tagit tillfånga. Inte en enda av de palestinska fångarna ska släppas, hävdar Israel.

En sak att hålla i minnet i sammanhanget är att Israel håller över 1138 palestinska fångar utan vare sig rannsakan eller dom, eller att de ens anklagats för något brott.

Det betyder i praktiken att Israel gör en gigantisk förbrytelse mot Genève-konventionen och FN och EU:s avtal om mänskliga rättigheter.

Men andra ord leder Israel matchen mot palestinierna med minst 1138 – 1. Det kan vara bra att hålla detta i minnet när man funderar över hur lag och rätt skipas av en av världens starkaste militärmakter.

Att kalla Israel för en ”demokrati”, något som de ofta själva gör, är bara det ett brott mot mänskligheten.

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]politik, israel, genèvekonventionen, statsterrorism, mänskliga rättigheter, demokrati, rasism[/tags]


13 svar till “Israels falska och cyniska spel”

 1. Ja, men israel är ju en fascist stat . Inte ens SS eller Gestapo kunde gjort det bättre.
  Å andra sidan, alla har vid det här laget förstått var IDF-Mossad har hämtat sina förebilder. Likheterna är inte bara slående, utan uppenbara. Inte någon nu levande människa kan väl undgå likheterna med nazisternas ghetton och koncentrationslaager med det som IDF och det ”demokratiska”(läs nynazistiska) Israel pysslar med. Fy fan vad äckligt!

 2. ”över 3000 palestinska fångar utan vare sig rannsakan eller dom, eller att de ens anklagats för något brott. ”

  Det kanske stämmer, men hur kan du verifiera det?
  Var ska jag kolla för att tro på detta påstående?
  Tack för eventuellt svar.

 3. Letade icke-israelisk statistik och landade på Mandela-institutets sajt (kan nog inte anklagas för att vara proisraeliskt) http://www.mandela-palestine.org/

  De skriver 775 administrative detentions. Btselem skrev 794. Kan kolla fler ställen, men det man vanligtvis definierar som ”utan rannsakan eller dom” är just administrativhaft, som är ett brott mot folkrätten precis som Guantanamo.

  Så Jinge, var kommer dina siffror ifrån? Jag fortsätter att googla.

 4. ”Det kanske stämmer, men hur kan du verifiera det?”

  Ta en titt på btselem.org
  The Israeli Information Center for Human Rights in the Occupied Territories.

  klicka på ”Statistics” för info… om ”Detainees and prisoners”.

 5. Anna! Jag minns inte var jag läste uppgiften senast, men Israel har ett stort antal palestinier i fängelse, mycket stort. De har dessutom (som jag minns det) 3000 fångar utan vare sig rannsakan eller dom. Men det spelar ju egentligen ingen roll om det är 800 eller 3000??

  Tycker du att det är ok om de har 800 fångar som vare sig fått rannsakan eller dom??

  I samband med det kan man ju fundera på hur många palestinier som lever i läger p.g.a. att israelerna slängt ut dem ur landet, rivit deras hem och byar.

  Hur många är de?

  Enligt Mandela är det 8461 fängslade palestinier och 1138 som inte fått någon dom. ta reda på hur länge de suttit fängslade Anna! Och svara inte i sju olika kommentarer..

  Och ÄVEN om det -bara- är 820 + 318, är inte det ett tillräckligt stort brott mot de mänskliga rättigheterna? Räcker det inte bara med EN fånge utan vare sig rannsakan eller dom? Eller kan man inte se dessa som rent av -kidnappade- ?

 6. Siffran uppdaterad. 1138 utan vare sig rannsakan eller dom. Då är inte de senaste fångarna inräknade, liksom vare sig enskilda parlamentsledamöter eller regerinsmedlemmar. Att döma av media så torde det totala antalet i skrivande stund överskriva 1200 med råge / Jinge

 7. Varför låter du Anna förvirra och förvilla Jinge? Hon bemöter ju inte det faktum att det sitter massor av palestinier i fängelse utan dom. Som du skriver bordd e det räcka med en enda. Det är ju precis som det brukar med den där sionistlobbyn. Inga argument utan bara protester. För övrigt tycker jag inte att nationalsionist är speciellt passande eftersom alla sionister är extremnationalister.

 8. Jag sade inte någonstans att administrativhaft är OK. Jag ville veta var siffrorna kom ifrån eftersom Btselem, Mandela, Electronicintifada och Amnesty hade mellan 600 och 800.

  Och så skrev jag i kommentar nr 6 ”det man vanligtvis definierar som “utan rannsakan eller dom” är just administrativhaft, som är ett brott mot folkrätten precis som Guantanamo”.

  Administrativhaft är illegala, allihop. Men jag tycker generellt att det alltid är bättre att vara så exakt som möjligt och inte häva ur sig nummer och fakta utan att kolla upp dem.

  Om ni tycker att detta är ”förvirra och förvilla”, precis som det brukar med den där ”sionistlobbyn” (sedan när tillhör Btselem, Mandelainstitutet, Amnesty och Electronic Intifada ”sionistlobbyn”?) så…låt bli att läsa de länkarna då. Electronicintifada listar ju tom IDF:s siffror :-) Väldigt skumt det här.

 9. Administrativhaft ?

  Du måste blanda ihop språk där Anna. Du menar ”administrativt förvar” ungefär som Bush säger om Guantanamo. (Fängelse som fängelse..)

  Annars förstår jag kritiken. Sionistlobbyn brukar ALDRIG ge sig in i en diskussion om sakfrågan utan ägnar sig bara åt olika aggressiva utspel i kommentarerna. Sedan bör du oxo tänka på att jag normalt inte tillåter länkar. Skälet är att folk försöker smyga in allehanda lurigheter den vägen. Nu ansåg jag det dock befogat eftersom jag citerade en siffra fritt ur minnet, en siffra som egentligen borde ha varit 1/3 lägre även om det är illa nog.

  Men Israel begår dessvärre mängder av brott mot folkrätten och ägnar sig åt ren statsterrorism. – Jag har gett order om att ingen i Gaza skall kunna sova i natt, sade Olmert för ett par dagar sedan. Ett sådant uttalande och agerande gör att han är direktkvalificerad för folkrättsliga åtgärder i Haag.

  Nej, jag tror inte att du stöder vare sig det eller återockupationen av Gaza, men situationen är rent för djävlig i nuläget. Att bomba el-centraler innebär att respiratorer på sjukhusen slutar att fungera och en massa oskyldiga drabbas.