Israelisk soldat sätter 20 kulor i 13-åring


OBS! Detta inlägg är från Jinge. Användarnamnet Anders är fel (tekniskt misstag av Anders).
“The Israeli army yesterday suspended an officer who is accused of firing up to 20 bullets into a 13-year-old Palestinian as she lay on the ground after having been shot from an army outpost.”

Läs artikeln!

Ibland känner man sig både maktlös och mållös. Att vi fått vänja oss vid Ariel Sharon och hans regerings extrema politik gentemot den palestinska befolkningen är hemskt. Världsopinionen fördömer Israels regering enhälligt och kraftfullt. De enda som hindrar säkerhetsrådet att införa effektiva sanktioner är USA som med sitt veto punkterar varje försök i den vägen.

Igår berättade Ekot: ”I Israel börjar man bli rädd för att landets behandling av palestinierna leder till en allvarlig kris med EU. Landet är på väg att få samma dåliga status som Sydafrika under apartheidregimen, varnar det israeliska utrikesdepartementet i en hemlig rapport.”

Det är en högst berättigad oro som jag ser saken. Israeler i Europa klagar över den alltmer ökande antisemitismen. Om det är ett faktum att den finns, eller om det bara är politik, det kan jag inte avgöra. Men uppenbarligen så gynnar inte den förda politiken israeliska folkets strävan efter acceptans.

De som målar på en svart mustasch och hakkors på bilder av Ariel Sharon blir fler för varje dag. Nu måste regeringen och Knesset vidta drastiska åtgärder mot soldater som mördar civila småflickor. Det räcker inte bara med att konstatera att Arafat är en korrumperad odugling. Förr eller senare kommer annars israelerna få betala priset för den förda politiken. Idag är det bara palestinierna som gör det.


10 svar till “Israelisk soldat sätter 20 kulor i 13-åring”

 1. Får vi se Ariel Sharon göra en kovändning likt den F W deKlerk gjorde? Man kan ju hoppas, sen får det gärna finnas en seriös motpart men det kan bli svårt att finna en Nelson Mandela oavsett var man letar i världen, inte bara bland palestinier.

  Boukran insh’Allah!

 2. Fair & Balanced
  Jag noterar att Jinges Web- och fotoblog och Alicio i Underlandet behandlar samma ämne ur ett lite olika perspektiv. FrÃ¥n mitt perspektiv verkar det som ”den demokratiska delen av mellanöstern” dvs Israel har mer att förlora pÃ¥ att dess politik…

 3. Det är lite synd att Jinge förväxlar ett motbjudande brott begånget av en enskild person med officiell poltik.

  Du rapporterar ju själv att armén och de värnpliktiga fullständigt tar avstånd från brottet (vad annars!?) och att han kommer att straffas för det.

  Så varför förs diskussionen över till Ariel Sharon och till ”Israel”?

  Mvh
  Alicio

 4. Alicio!

  Det är av tre skäl. För det första så är Arel Sharon personligen orsak till den senaste intifadan. Att han knallar in i morskén med fyrtio soldater med skorna på var inget annat än en ren provokation. För det andra så har han och hans regering annekterat palestinskt territorium, och dessutom byggt en mur på samma territorium. För det tredje är han som yttersta befälhavare givetvis ansvarig för vad landets soldater ställer till med för djävulskap, precis som Bush & Co är ansvariga för det de gör i Irak och Afghanistan..

  Har du en avvikande uppfattning eller..?

 5. Jinge,

  Du säger att det finns tre skäl till varför du drar in hela Israel i ett brott som är utfört av en enskild person, som det vidtas straffåtgärder emot.

  Intressant att du (eller EU) inte verkar känna att samma ansvar ligger på Arafats axlar gällande de palestinska terroristerna (som i motsats till ovanstående hyllas av nästa hela det palestinska samhället och som finansieras av Arafat själv, resp. en stor del av staterna och av individer i regionen).

  Men för att återgå till dna tre ”skäl” så är det svårt att förstå ditt resonemang. 1) Menar du alltså att den som startat intifadan är ansvarig för alla individuella brott som genomförs under intifadan? 2) Vad har försvarsstängslet mot *palestinska massmord* att göra med det brott som vi talar om nu? 3) Sharon är befälhavare, och har tagit det ansvar som varje demokratisk befälhavare måste ta, dvs se till att det finns mölighet att ställa den ansvarige soldaten inför rätta (något som Arafat aldrig gjort med sina mördargäng).

  Och nu några kommentarer om faktabristerna i ditt svar. Sharons promenad på *judarnas heligaste plats* Tempelberget är självklart inte på något sätt en orsak ätt starta ett 4-årigt terrorkrig mot israeliska civila. Dessutom var promenaden avstämd med den islamiska myndighet som ansvarar för driften av de islamiska monumenten på platsen, och de hade givit grönt ljus, under förutsättning att Sharo inte gick in i någon islamisk helgedom. I motsats till vad du påstår så gjorde han heller aldrig det. Vänligen läs på!

  Du nämner också annektering av ”palestinskt” territorium. Jag vet inte vilka områden du syftar på, men som du vet finns det inget som heter palestinskt territorium folkrättsligt. De områden som inte ingår i dagens Israel har statusen ”omtvistade områden” och är föremål för förhandlingar mellan parterna. Något somm Arafat tackade nej till år 2000. Säkerhetsstängslet är draget där det är lättast att försvara den befolkning som attackeras, oavsett om det är israeler som bor i Israel eller i de omtvistade områdena. Brottet utgörs av terrorismen, inte av försvaret mot densamma.

  Om allt detta kan man naturligtvis ha helt olika åsikter, men jag tror att det är viktigt att hålla sig till fakta.

  Intressant debatt dock!
  Mvh
  Alicio

 6. Intressant debatt?

  Nej det tycker jag inte. Jag ställer gärna upp och diskuterar åsikter som framförs av åsiktsriktningar inom Sveriges Riksdag. Som du vet så är de synpunkter du torgför knappast något som en partiledare idag skulle vilja hävda som sina. Inte ens kristdemokraterna eller Knutbymaffian håller med dig..

  Det finns några i Europa idag som tycker som du, men på 30 och 40-talet fanns det betydligt fler. Fast då var ”motståndaren” en annan.

  Du får gärna fortsätta att vädra dina åsikter var du vill, men börjar du tala om ”fakta” (som du skriver) så tycker jag att det börjar lukta lite unket..

  ”1) Menar du alltså att den som startat intifadan är ansvarig för alla individuella brott som genomförs under intifadan?”

  Jag menar att den som startat intifadan är ansvarig för att ha startat intifadan.

  ”2) Vad har försvarsstängslet mot *palestinska massmord* att göra med det brott som vi talar om nu?”

  ”Försvarsstängslet” kallar FN för något annat. Varför inte hålla oss till vedertagen terminologi? Tror du att dina åsikter vinner fler anhängare genom att du vrider semantiken till en åtta? F.ö. har israelerna mördat mer än tre gånger fler palestiner än israeliska dödsoffer som tyvärr finns..

  ”3) Sharon är befälhavare, och har tagit det ansvar som varje demokratisk befälhavare måste ta..”

  Är det därför han inte vågar resa till Holland/Belgien!? Sharon har gjort sig skyldig till folkmord och borde givetvis ställas inför skranket för det, likväl som Yassir Arafat.

  F.ö. är jag bara intresserad av att svara på frågor/åsikter som företräds av sympatisörer/medlemmar till partier som företräds i Sveriges Riksdag.

  Jag försvarar inte palestinsk terrorism mot enskilda israeler, men jag gör inte heller som du, sätter på mig rosa solglasögon!

  Fortsatt debatt ser jag som meningslös!

 7. Vad är det för mekanismer som ligger bakom ett så brutalt mord? Israeliska soldater skör ihäl fler skolbarn än denna flicka, varför?

 8. Skör betyder sköt på svenska :-I Ja och nej. Jag förstår att Du inte har något svar. Det finns det nog ingen som har. Möjligen några religösa fundamentalister men deras svar struntar jag i att läsa.

 9. Här en artikel from Israeliska Haaretz om Israels dödande av barn. (Även i Israel finns det folk som protesterar)
  http://www.haaretz.com/hasen/spages/489479.html

  Räkna inte med att den officer som mördade den där flickan får något hårt straff. Han blir möjligen avstängd. Jag tror mig ha sett att IDF redan avskrivit ärendet även om jag inte kan återfinna artikeln just nu.