Israel stjäl palestiniernas pengar


Israel sköter viss skatteuppbörd åt palestinierna och har också hand om en del av deras tullinkomster.

Detta är en administrativ tjänst som Israel utför åt den palestinska myndigheten. Men nu använder man detta som ett påtryckningsmedel.

Ekot: Israel har beslutat att inte betala ut mer pengar till den palestinska myndigheten. Premiärminister Ehud Olmert sa till Israelisk radio att man inte vill att pengar ska kunna användas till terrorattacker mot civila.

Det är en rimlig uppfattning. Men är det rimligt att plötsligt bryta en överenskommelse för att grannfolket valt ”fel” politiska parti i sitt parlamentsval..

Finns det över huvud taget något som tyder på att Hamas skulle köpa vapen för

de 250 miljoner som skulle ha utbetalats till den palestinska myndigheten?

[ Ekot ]


13 svar till “Israel stjäl palestiniernas pengar”

 1. När man ser vad folkvalda israeliska toppolitiker emellanåt kläcker ur sig, så kan man bara skaka lätt på huvudet åt galenskaperna. Men så länge saken gäller palestinierna så tar ingen i Israel någon större notis.

  Men när saken gäller allmänt korkade uttalanden från Iran, ja då kan inte Israelkramarna nog betona hur illavarslande och allvarligt man bör ta på dessa.

  Man får väl anta att detta är bara ett sätt för Olmert att positionera sig inför det kommande israeliska valet. Att han inte plötsligt ska framstå som en pragmatisk och human premiärminister – för det lockar inga israeliska röster.

  Se på hur det gick för Arbetarpartiets Amram Mitzna, som 2003 gick till val på att lämna de ockuperade områdena. Likud och Ariel Sharon gick till val på motsatsen, och vann en förkrossande seger. Var det någon som då bekymrade sig över hur israelerna röstade eller att man inte ”erkände palestiniernas existens”?

  Nej, ner i skiten ska palestinierna under den israeliska stövelklacken, och sedan sitter en hel nation, inklusive dess världsberömda säkerhetstjänst, som ett kollektiv av fågelholkar när de radikala Hamas ”plötsligt” och ”oväntat” tar hem segern över de styrande och moderata krafterna.

  Om Palestinska myndigheterna inte får pengar snart, så brakar ”myndigheten” snart samman och kaos kommer att uppstå. Ingen vill att det sker, särskilt inte israelerna, eftersom man då i egenskap av ockupationsmakt måste ta över ansvaret för att palestiniernas vardag ska fungera.

  Att förespråka åtgärder som skulle tvinga israelerna att lägga sina surt förvärvade slantar på en befolkning som man helst vill slänga ut, är garanterat inget bra sätt att saluföra sig inför ett stundande val – det vet Olmert.
  Därför kommer det säkert att flyta in nödvändiga pengar till Palestinierna, på ena eller andra sättet.

 2. Finns inte mycket som tyder på det och vägarna för sådana leveranser är i det närmaste helt blockerade. Men även om man skulle det och kunde finna en tillgänglig leverantör skulle man ändå aldrig någonsin kunna handla upp för de fantasisummor USA/€U via skattebetalare kostar på den sionistiska krigsmaskinen.

  Palestiniernas motstånd är endast kännbara nålstick i den USraeliska agendan som förresten sammanfaller och illustreras perfekt av flaggan ovan, två floder, Eufrat och Nilen och däremellan Israel symoliserat av det judiska pentagramet. Irak som ligger halvvägs till Iran har till stor blodspillan och förödelse fallit i händerna på globaliseringens aktörer Om (stort om) Iran faller för aggressionerna från västmakterna vore det gränslöst naivt att tro att Israel (och USA) plötsligt av någon slags nyuppfunnen filantropi skulle tillåta en Palestinsk stat eller något som ligger till hinder för deras agenda.

 3. En rimlig tanke är naturligtvis att Israel genom att göra Palestina bankrutt skall få Hamas att verka inkompetent och ännu hellre att missnöjet leder till nya väpnade attacker. Mitt intryck är att de sedan länge gjort sitt bästa för att se till att palestinierna inte får någon fungerande ledning så de slipper ha en trovärdig motpart att förhandla med.

 4. Fast Thomas! Då går ju Iran in med slantarna i stället..

  Kontraproduktivt tycker jag sett ur Isrealiska ögon?

 5. Håller helt med Guardian om att detta är en intern israelisk valtaktisk grej. Dessutom skulle pengarna inte förts över förrän på onsdag i alla fall. Det är i övermorgon. Massor med tid. Inte hetsa upp sig för tidigt.

  Angående flaggan och de två floderna – inte för att jag har någon större förhoppning om att anti-sionist ska tro på vad jag säger, men den israeliska flaggan har inget med Nilen och Eufrates att göra utan med det vita tygstycket som judar sveper in sig i när de ber, och som ofta har två blå ränder på sidorna. De symboliserar inte heller några floder utan en blå färg som enligt bibeln borde användas för att färga nen tråd som man knyter i hörnen på det tygstycket. Den som vill kan slå upp det.

 6. Anna har rätt, Israels nationsflagga är formgiven efter tallit. Magen David antogs som sionisternas symbol 1897 på deras första kongress i Basel, och redan då tog man fram urtypen för Israels flagga, med de två blåa banden. 1933, på den 18:e kongressen antog man den som det judiska folkets flagga (hur nu sionistkongressen fick sådana befogenheter) och 1948 antog Knesset den som Israels nationsflagga. Alltså: Israels flagga är en sionistisk symbol.

 7. Thomas Palm
  Att få det palestinska ledarskapet under Hamas att framstå som inkompetenta endast efter en vecka(!) blir svårt, särskilt som det är välkänt var pengarna finns….:)

  Sedan har det inte ett skvatt med vem som är lmotpart hos palestinierna, israelerna hittar bara på nya orsaker för att inte agera.

 8. Anna:
  Det jag tycker är fascinerande med Israel och dess valrörelser, är hur man år ut, och år in lyckas att undvika att ta dom steg som kommer att generera en fred.

  Vad som behöver göras är ju knappast okänt i Israel…

  Och varför röstar man på en sån komplett idiot som Benjamin Netanyahu, som inte kan klara att lösa något?

 9. jinge, det är bara kontraproduktivt om man vill ha en förhandlingslösning. Vill man att palestinierna skall ses som extremister i Väst är det utmärkt om de får sina pengar från Saudiarabien och Iran. Då kan man fortsätta vägra förhandla och bygga fler bosättningar utan att USA eller EU protesterar. Tyvärr är det nog så att en hel del i Israels ledning ser det målet som viktigare än att få slut på terroristangreppen på Israel.

  Guardian, du kanske vet varför Hamas får slut på pengar, men tror du t ex amerikanska allmänheten får reda på det? Det enda de kommer att få reda på är om det blir kaos och/eller terrorattacker.

 10. Anti-Sionist. Liksom Malte skrev ANTOGS Magna David 1987. Till saken hor ocksa att symbolen i sig ar ett par tusen ar gammal.

 11. ”Det jag tycker är fascinerande med Israel och dess valrörelser, är hur man år ut, och år in lyckas att undvika att ta dom steg som kommer att generera en fred”

  Abba Eban sade en gång väldigt träffande att ”History teaches us that men and nations behave wisely once they have exhausted all other alternatives”. Han menade också sitt eget land.

  ”Och varför röstar man på en sån komplett idiot som Benjamin Netanyahu, som inte kan klara att lösa något?”

  Likudpartiet med BN i spetsen får för närvarande 13-15 mandat i opinionsundersökningarna, efter Kadima med 42-44 och Arbetarpartiet med 19-21 mandat. Så hans popularitet har dalat.

  Själv tycker jag att det känns som om hans ”Olmert kommer att dela Jerusalem” och ”Olmert stöder en Hamasstat” inte har den här enorma genomslagskraften som de hade för tio år sedan. Han har stannat på högersidan medan den israeliska opinionen stadigt flyttat vänsterut. Inte mitten, vänster. För femton år sedan var en palestinsk stat otänkbar även i många delar av Arbetarpartiet. Det har skett en enorm förändring. Så jag tror inte att BN har någon chans att vinna valet, trots att han är berömd för sin förmåga att ”sälja snö till eskimåer”.

 12. Nejdå det är inget problem Anna jag tror på dig, delvis.

  Sanningen är här som i så många andra fall dubbelbottnad och symboliken en tolkningsfråga.

  Israels och USAs aggressiva expanion talar dock för sig själv och motsäger inte direkt vad som många berörda uppfattar som en provokation.

 13. Antiz:
  Är Israels tillbakadragande från Gaza-remsan och tillåtande av palestinierna i östra jerusalem att rösta ytterligare tecken på israels expansion?
  Att du tror att israels flagga skulle symbolisera dessa floder motsägs alltså inte av israels ”expansion” i fredsfördraget med egypten då man lämnade tillbaka sinai-öknen, sedan med jordanien och mer än 10-åriga försök att få fred med palestinierna. När det sistnämnda misslyckades så bevisade man återigen sin blint hängivna tro till ett stor-israel mellan nilen och eufrat genom att expandera sig bort från gaza-remsan. Du har en kuslig förmåga att tolka historiska händelser samt dagens politik.
  Sanningen är att man tror vad man vill tro av andra skäl än man känner till.