Israel skapade Hamas för att skada PLO!?


Denna artikel av Pål Steigan tar fram viktig information, som delvis är ny för mig i alla fall.Israel skapade Hamas för att skada PLO
Pål Steigan

Själv har jag ibland undrat varför Hamas tar till sådana spektakulära och farliga insatser i ett läge då man är så mycket svagare. Desperation? Folkligt tryck? Eller?
Hamas vill att protesterna fortsätter. SvT

Artikeln.
När israeliska soldater mejar ner försvarslösa civila och dödar eller lemlästar dem, skyller Israels ledare och deras anhängare i Norge på Hamas. Och Hamas är en ganska reaktionär islamisk organisation. Men hur uppstod Hamas egentligen?

Är du medveten om att det var Israel som hjälpte till ett ganska isolerat gäng palestinska islamister att bygga det vi idag känner som Hamas?

Detta är inte en konspirationsteori. Läs bara vad den tidigare brigadgeneralen Yitzhak Segev, Israels guvernör i Gaza på 1980-talet, berättade för en New York Times-reporter. Han sa att han hade hjälpt till att finansiera den islamiska palestinska rörelsen för att skapa en motvikt till den sekulära och vänsterorienterade PLO och al Fatah under ledning av Yasser Arafat.
Arafat images
I boken Arab and Jew: Wounded Spirits in a Promised Land, en bok han fick Pulitzer-priset för, skriver David K. Shipler:

”Den israeliska militärguvernör i Gaza, brigadgeneral Yitzhak Segev, berättade en gång för mig om hur han hade finansierat islamiska rörelsen för att skapa en motvikt till PLO och kommunister. ”Den israeliska regeringen gav mig en budget och militären gav den till moskéerna,” sa han. ”
 I en intervju med den italienska tidningen Corriere della Sera, sa Yassir Arafat p sin tid detsamma. ”Hamas skapades av Israel. Premiärminister Shamirs gav dem pengar och 700 institutioner, inklusive skolor, universitet och moskéer. Även premiärminister Rabin erkände detta när jag anklagade honom för det inför Eyptens förre president) Mubarak. ”

För tidningen L’Espresso sa Arafat:
”Hamas skapades med stöd av Israel. Målet var att skapa en organisation fientlig mot PLO. De fick pengar och utbildning från Israel. ”

Samma sak har Washington Post skrivit. Washington Post

Titta på den här videon från The Intercept:

Avner Cohen, som var en israelisk tjänsteman religiösa frågor sa detsamma i Wall Street Journal 2009. Wall Street JournalCohen är en jude, född i Tunisien, som arbetade i Gaza under mer än två decennier. Han sa,

”Jag beklagar det, men Hamas är skapad av Israel.” Cohen upplevde själv hur Hamas på grund av detta stöd växte och sköt sekulära palestinska rivalerna åt sidan och blev vad vi känner som den militanta Hamas.

WSJ skriver:
8bn.jpg Netanyahu
”När Israel först kom i kontakt islamisterna i Gaza under 1970- och 1980-talet var de angelägna om att studera Koranen och slogs inte mot Israel. Den israeliska regeringen erkände föregångaren till Hamas, som kallades Mujama al-Islamiya och registrerade organisationen som en välgörenhetsorganisation. De tillät Mujama att bygga ett islamiskt universitet och bygga moskéer, klubbar och skolor. ”
Cohen rapporterar att han talade med en islamisk forskare från 1970-talet som varnade Israel för att stödja det Muslimska Brödraskapet. ”Ni kommer att få ångra detta under kommande 20-30 år,” sa han. Han hade rätt. ”Men om människor som Benjamin Netanyahu ser någon anledning att ångra detta, är osäkert. Genom att stödja islamisterna lyckades Israel att rasera den sekulära och vänsterorienterade palestinska motståndsrörelsen, och ger nu Hamas ett perfekt alibi för att massakrera palestinier och genom det också förstöra vad som kan ha varit ett humanistiskt motstånd i Israel.

Kommentar: Pål Steigan är inte den förste som är inne på dessa tankar.
Israel’s Hamas
Hamas is largely an Israeli Creation
. Artikel publicerad 27/1 2006. Där står inledningsvis ”The vitory of Hamas in the January 2006 elections ultimatelty serves Israeli interests. It provides a justification for Israeli military actions directed against the Palestinaian people. It is the culmination of a process initiated in the 1970s.”

Och detta var inte den första artikeln. Här en från 2002 här

i Andra om: , , , , , , , , , , ,, , , , , , , , krig


33 svar till “Israel skapade Hamas för att skada PLO!?”

 1. Sagorna blir allt mer fantasifulla. Kan inte den här teorin bli grund för Sveriges utrikespolitik? För att ytterligare förbättra den?

 2. Tack så mycket Pål Steigan och Anders Romelsjö för detta.

  Vi såg för fyra år sedan hur Hamas sköt raketer in i Israel, vilka fungerade som så att här får ni – Israel – en anledning att anfalla Gaza. Det fanns inflytelserika personer inom Hamas bakom detta.

 3. Möjligtvis gör ni en höna av en fjäder. En fjäder som inte blir en höna, utan en anka. ”According to an Israel official, for a time Israeli intelligence Agency Mossad, allegedly provided support to Hamas, presumably to weaken or distract the PLO.”
  https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Hamas

  Det är bra, Anders, att du inte ställer dig på någon av de borgerliga och kapitalistiska staterna i den här konflikten. Jag skulle bara önska att du gjorde samma sak med Syrien och Ryssland.
  Vet du, om någon hade framfört en sådan konspirationsteori om Assad – eller Putin – hade du inte publicerat artikeln. Jag har själv framfört en sådan teori om Putin, om att det var USA som skapade Putin. USA gjorde ALLT för att Jeltsin skulle vinna det ryska valet 1996, så jag kan inte se någon orsak för att USA skulle lämna walk over när det gäller utnämningen av Putin. Newt Gingrich nämnde detta 1997, att Clinton absolut inte kunde lämna situationen i Ryssland för vind och våg, och att ’We should insist that America would lead the World.”

  • Du verkar tyvärr inte förstås detta med huvudmotsättningen i världen och kampen mot den dominerande imperialismen. Där gör kapitalistiska Ryssland och Syrien en mycket viktig insats som bidrar till att stärka arbetarklassens position i alla de länder där USA-bolag svarar för hård utsugning.

   • Menar du så här?
    http://www.idcommunism.com/2016/05/vladimir-putin-visits-greece-russian.html
    Jag tvivlar att Putin och hans oligarker har några planer på att föra en ’viktig insats som bidrar till att stärka arbetarklassens position i de länder där USA-bola svarar för hård utsugning.’ De har sannolikt andra orsaker för att investera i andra länder än några omtankar om världens arbetarklass. Om de kan suga ut sin egen arbetarklass – som de borde vara mer nära till – så har de inga sympatier till en annan nations arbetarklass. Kapitalet är sig likt överallt – även i Ryssland. Du har tagit parti för den Konservativa Rörelsen världen över. Vad du inte vet är att de är lika dominerande imperialistiska som vad neocons och demokraterna.
    Och det är inte bara jag som ’inte förstår detta med huvudmotsättningar i världen …’. Det är även miljontals andra kommunister som inte för det. Så du och några till är i minoritet. En liten minoritet.

    • Ja, möjligen förstår många som anser sig vara kommunister inte läget i världen och huvudmotsättningarna. Sovjet förstod 1925 att emiren av Afghanistan kan göra en progressiv insats medan en del inte verkar förstå att Ryssland och Syrien gör det, utan för fram resonemang a la splittrande trotskister.

     • Det var faktiskt Afghanistan som begärde hjälp från Sovjetunionen, och det var inte någon ’progressiv insats’ om du inte menar att krig är något progressivt. APKs bok ’Försvara afghanska folkets revolution’ där faktiskt omslagets foto är tagit av Dick Emanuelsson, står det att läsa:
      När den sovjetiska regeringen 1979 beslöt att tillmötesgå den afghanska regeringens upprepade hemställan om militär hjälp i försvaret av Afghanistan, så var det en naturlig följd av de militära samarbetsavtal som alltsedan Oktoberrevolutionen förelegat mellan de två länderna.
      I mitten av 1918, när brittiska trupper trängde in på den sovjetiska Turkmenistans territorium och ockuperade områdena på andra sidan Kaspiska havet. utgjorde den växande brittiska närvaron i Centralasien ett direkt hot också mot den afghanska statsbildningen. Nödvändigheten av sovjetisk-afghansk militärt samarbete framstod uppenbart för båda statsledningarna.
      Britternas militär-politiska aktivitet, inriktad på att lägga Afghanistan under sitt inflytande, ökade när Amanullah kom till makten. Som svar på att den nya emiren utropade Afghanistan till en helt oavhängig stat förklarade Storbritannien landet krig i maj 1919.
      En brittisk armé om nästan om nästan 350 000 man, med en teknisk utrustning och slagstyrka som aldrig tidigare skådat i Asien, drogs samman vid den afghanska gränsen. Mot den stod 40 000 man i den dåligt utrustade afghanska armén.
      I den situationen kom Sovjetryssland Afghanistan till hjälp. Röda Armén krossade de brittiska trupperna på sitt avsnitt och underlättade därmed afghanernas kamp vid den indiska gränsen. Detta bidrog i hög grad till det afghanska folkets slutliga seger i det engelsk-afghanska kriget.
      U februari 1920 uttryckte den afghanska regeringen i en not till den sovjetiska regeringen en tacksamhet för dess välvilliga politik gentemot folken i Orienten och för att den sträckt ut en hjälpande hand till det oberoende Afghanistan.
      Den afghanska regeringen bad den 8 maj 1920 regeringen i Sovjetryssland om allsidig, däribland militär, hjälp och föreslog samtidigt att man skulle sluta en militärt förbund och ett handelsavtal. Överenskommelsen ingicks den 13 september 1920 och var historiens allra första internationella avtal om militär hjälp åt ett folk som försvarade en erövrade självständighet.”
      Mer om detta kan du läsa på Wikipedia.
      https://en.wikipedia.org/wiki/Third_Anglo-Afghan_War
      Två stater stat – som skiljer sig ideologiskt – kan faktiskt ha fredliga avtal mellan sig och ett visst samarbete kan förekomma. Precis som det under vissa perioder förekom samtal och samarbeten mellan Sovjetunionen och Finland.
      Men som ett kommunistparti eller enskilda så måste vi stödja arbetarklassen och kommunistpartier i alla nationer. Så skilj mellan vad en stat gör och vad partier och enskilda gör. Vi kan aldrig svika en arbetarklass för att stödja en borgerlig kapitalistisk nation vars arbetarklass utsugs av den kapitalistiska klassen.
      Vi kan inte låtsas att det inte regnar i Ryssland. Våra kamrater blir våta i alla fall.

      • Och nu hjälper Ryssland och Iran Syrien att försvara sin självständighet, ungefär som Sovjet 1920.

       Att förstå och känna till läget i världen är inte främst en åldersfråga. Beror på kunskap och värderingar i grunden.

       • Men Ryssland är en borgerlig kapitalistisk nation medan Sovjetunionen var en socialistisk nation – som du för övrigt kritiserade för deras stöd till andra nationer, t ex Afghanistan 1979.

        Jag tror det är vi äldre som inte förstår läget i världen. Allt medan våra ungdomar som inte har vuxit upp med realsocialismen ser Ryssland med andra ögon än vad du och andra gör.
        ”Motsättningarna står inte mellan två olika samhällssystem, utan mellan olika imperialistiska centra, men vi uppför oss som om motsättningarna är desamma som för fyrtio år sedan.”
        https://riktpunkt.nu/2018/04/varje-revolutionars-plikt-ar-att-gora-revolution/

        • Men båda kan spela en progressiv roll i kamp mot världens dominerande imperialistmakt. Det förstod Lenin för 100 år sedan.

         • Den hemsidan är från ’Jacobin’ – en socialistisk hemsida från USA.
          https://en.wikipedia.org/wiki/Jacobin_(politics)

          Hur vet du att det är en erfaren afghan som beskriver Afghanistan, kommunisterna och Sovjets insatser?
          Och vem är Jonathan Neale? En av de som står den amerikanska varianten av Svenska Afghanistan kommittén nära?

          Artikeln är mycket besynnerlig. Varför berättar han inte om hur USA, Pakistan, Kina och andra länder beväpnade Mujaheddin och andra terrororganisationer i Afghanistan, och som gjorde så att Afghanistans regering begärde hjälp från Sovjetunionen? Och varför utelämnar han Operation Cyclon, som var en stor operation av USA? Neale utesluter helt och totalt USAs inblandning i Afghanistan. Han nämner inte ens USA. Bara Sovjetunionen.

          Jonathan Neale skriver i Socialist Rewiev, som är det Socialistiska partiets hemsida. Men jag vet inte om han är trotskist eller inte, men det spelar ingen roll i sammanhanget.
          https://en.wikipedia.org/wiki/Socialist_Party_of_Great_Britain
          Det som spelar en roll är att han har utelämnat USA, Kinas, Pakistan och med flera andra länders roll i Afghanistan före december 1979.

    • Du kan inte skapa socialism bara för du tror på själva idén. Du måste ha något som övertygar för att vinna människors förtroende. Förutsättningarna var bättre för hundra år sedan men idag är det svårare och jag förstår de som försöker vidga begreppet och söka nya möjligheter. Ingen enkel uppgift men kanske ett måste. Vad tror du själv?

     • Ja, det finns de som försöker vidga begreppet och slagit in på en annan okänd väg. Men jag är rädd för att de som gör det lätt går vilse, vilseledda av örongodis från människor från högern och de som anför den konservativa retoriken.
      Men den vägen leder endast till det som Mikael Nyberg nämnde i en artikel i Proletären, troligtvis som en varning till Kp. Han refererade när Sydafrikas kommunistparti kom på avvägar från den marxistiska-leninistiska ideologin: ”Den vita gruvägarbetarna och deras familjer hade skäl för sin oro. Men oron hamnade med kommunistpartiets bistånd på avvägar. Den fastnade i apartheidsystemets tankemönster. Gruvägarna fick ett rättslöst underproletariat att exploatera och socialismen föll ur minnet.”

      • Hej
       Du får ursäkta mig Kerstin man kan man inte betrakta dig som den konservative och tillbakablickande? Den progressive är väl ändå den som söker nya vägar när de gamla vägarna inte längre blev framkomliga? Hur ska du till exempel hjälpa president Maduro och den boliviariska revolutionen när den nu hamnat i kris? Visst, du kan lägga skuld på kapitalismen och USA men hur mycket hjälper det revolutionen? Kanske det behövs nya oprövade grepp?

       Karl Marx med vänner skapade nya oprövade grepp på sin tid men hur pass nya och oprövade är de idag?

 4. ”Israel skapade Hamas för att skada PLO!?”

  Kapitalisterna och den liberala högern skapade Sverigedemokraterna för att skada socialismen och Socialdemokraterna!?

  Finns det verkligen någon relevans i någon av de här påståendena?

 5. Om jag förstått rätt så är det inte bara kapitalismen som är krigisk och vill utvidga sitt välde. Även Islam lär vara en krigisk religion med maktambitioner. Varför kan man undra, en fundering kan vara om Mellanösternkulturerna ser sig själva som överlägsna västvärlden? Jag tittade på en karta och konstaterade då att de palestinska områdena i Israel är väldigt små och dessutom heller inte självförsörjande genom att Israel står för viktig infrastruktur som elektricitet osv. Israel är ett litet land men Mellanöstern är stor som helhet. Palestinska folket tillhör Mellanöstern så jag undrar om det inte kan vara FN:s skyldighet att skapa ett landområde åt palestinierna precis som det gjorde åt judarna. Det skulle vara rättvist tycker jag.

  • Kristendomen har varit associerad mer med krig än islam. Islam styrde tolerant i t.ex. Spanien i hundratals år. Kolonialismen skedde ofta med stöd av kristendomen, som ville omvända alla som gick till kristna. Katolska kyrkans kardinal Spellman, USA stödde tydligt Vietnamkriget. Den kristna höger har ofta stött USA:s orättfärdiga krig under senare decennier.

   • Jag tror jag backar här. Det är nog fel att skylla på religionen. Denna urgamla sed som mänskligheten till viss del vilar på. Men religion kan tyvärr missbrukas av människor. Religiösa ledare har ett stort ansvar för att det inte får ske. Jehovas Vittnen hamnade i nazisternas koncentrationsläger. Anledningen var att de vägrade samarbeta. Precis som kommunisterna.

 6. Israel hjälpte till att skapa Hamas för att vara motvikt till den palestinska befrielseorganisationen PLO , Israel försökte dela palestinierna i två lägen så att de kan slåss med varandra istället för att slåss mot Israel .
  Hamas från början var en välgörenhetsorganisation och hade ett socialt nätverk , Hammas gav mycket hjälp till Gazaborna , De byggde hälsokliniker ,. skolor , universitet och var en religiös välfärdsinstitution .
  Hamas förblev inte som Israel tänkt sig och därför försökte Israel likvidera organisationens ledare och har lyckats mörda många .
  Israel gjorde som de flesta västerländska regeringar som har flirtat med radikala muslimer för politiska ändamål .
  Israel lyckades att splittra det palestinska folket , det är två palestinska falanger , Fatah och Hamas och den första har kastat ner vapnen och blivit en del av den israeliska säkerhetstjänsten medan Hamas vägrar erkänna staten Israel och vill befria hela Palestina och inte bara de ockuperade områden .

 7. […] Nu försöker eliten klistra på samma makabra hittepå-kontrollorord på vänstern, ”Antisemitism!”, när de exponerar girigbukarnas krigsförbrytelser, som även sker mot massvis med människor med etniciteten ”semiter”. Makabert. Likväl har konfliktskapandet fått en enorm publicitet. Varför? För att skapa konflikt naturligtvis, så även i Palestina genom att Israel stödjer Hamas. […]

 8. Israel skapade också islam som helhet, via en agent som hette Muhammed.

 9. Den framlidne palestinske filosofen och kulturhistorikern Edward Saids ständiga sorg var det palestinska folkets svaga och ofta korrumperade ledarskap. Han kritiserade både PLO:s ledning och gillade Hamas ännu mindre. Att folket sak är rättvis leder inte automatiskt till ett ansvarsfullt ledarskap. Hamas står nära det Islamska brödraskapet med de problem det medför.
  En sorglig episod i detta sammanhang omnämndes nu i veckan när nyheten om Damaskus kompletta befrielse nådde ut. Syrien har mottagit stora skaror av palestinska flyktingar av vilka en större samling bebodde en sydlig förort till Damaskus. Där hade Hamas ett fotfäste och gav vid krigets utbrott sitt stöd till regeringsfientliga garden som sedan dess har ockuperat förorten. Det sades i inslaget att Hamas sedermera ändrat inställning i sitt förhållande till kriget i Syrien.

 10. Vet inte om de behövde göra så mycket konspirationer. Men att Israel och USA tillsatte Hamas står klart, de visste precis vad som skulle hända när de slog undan benen på PLO genom att terroriststämpla exempelvis PFLP. De visste att det då i praktiken bara fanns ett alternativ.