Israel och dess motbilder


Från och till drabbas min hemsida av israelpropagandister, människor som på ett eller annat sätt negligerar Israels brott mot mänskligheten, mänskliga rättigheter och Genèvekonventionen.

Det är inte konstigt eftersom dessa människor finns och även de har rätt att uttrycka sina åsikter hur konstiga de än är. Men det blir rätt osmakligt när somliga av dem hävdar åsikter som att det – egentligen är palestiniernas fel eftersom de svarar med terrorism. Ja ingen av kvinna född är förespråkare av terrorism och självmordsbomber. Men sett utifrån palestiniernas perspektiv, vem kan klandra dem?

Jag behöver knappast räkna upp all orätt som den israeliska staten begått mot dem, jag behöver givetvis inte heller gå igenom de senaste hundra årens utveckling i det brittiska mandatet Palestina. Nu håller israelerna på med sitt murbygge på palestinsk mark och då beklagar alla israelkramare att palestinierna skjuter raketer över muren.

Jag förstår inte israelkramarna, men jag är inte den som kan klandra palestinierna.

Andra bloggar om: , , , , , , ,


Denna bearbetning av bilder är 4 minuter lång

Om Israel idag: SvD DN

[tags]Israel, Palestina, Genevekonventionen, Mänskliga rättigheter, FN, EU, Mellanösternkonflikten, Politik[/tags]


31 svar till “Israel och dess motbilder”

 1. Det mest fruktansvärda är att omvärlden ger Israel rätt, att deras version av läget är det man går efter. Samtidigt som man förvägrar palestinierna alla mänskliga rättigheter, inte ens rätten av försvara sitt eget land ger man dem.
  Israel har vid flera tillfällen hävdat att de folkrättsliga reglerna inte gäller eftersom Palestina inte är en stat.

 2. Hej Ida,

  Naqba skedde framför allt för att palestinsk radio , i hopp om att piska upp en hatstämning vid – och mot – bildandet av staten Israel, ljög om vad som skulle hända palestinierna om de stannade. Ytterligare ett skäl är att alla arabstater gick ut med att de tyckte palestinierna skulle fly eftersom de var säkra på en snabb seger och ett snart återvändande för det palestinska folket. De räknade dock inte riktigt rätt.

 3. Det vanligaste argumentet är att det som vi upplever som kränkningar av folkrätten, mördande av civila, murbyggandet, markstölder och andra övergrepp är ingenting annat än försvarshandlingar anser man, eftersom Israel tycker sig vara så fruktansvärt hotade från alla håll.(9/11 gav ytterligare vind i seglen, palestinierna kunde därefter betraktas som riktiga terrorister, och hur man ska handskas med sådana finns direkta riktlinjer från USA)
  Det är bullshit, Israel är en stark kärnvapenmakt och en sattelitstat till mäktiga USA med allt stöd som tänkas kan.
  En annan sak är att Israel upplever palestinierna som inkräktare, inte som ursprungsbefolkning i Palestina. Man benämner dem helst araber…
  Man påstår på största allvar att Palestina var så gott som folktomt i slutet på 1800-talet. Det är en uppenbar propagandalögn.
  Det är israelerna som är det ursprungliga folket, anser man och använder de fem moseböckerna som vetenskaplig, historisk källa.
  Om inte argumenten hade så fruktansvärda konsekvenser, så skulle man gapskratta åt dessa argument…

 4. Aron, givetvis. Min gammelfarfar hörde ett radioprogram och bestämde sig därefter att ta sitt pick och pack med familjen och släkten från den by de levt i, i några hundratals år, för att därefter gå i stekhetta i 3 dagar till Libanon och bli bosatta i de mer lyxiga flyktinglägrena. Min släkts hus och by, dom förstördes av kulingvindarna. Dom är ju så starka så där dags om året förstår du. Min gammelfarfar och de andra släktingar som dog under nakban, dom bara råkade stå i vägen för Haganahs skott och bomber.

  Hmm, eller nej vänta, vi ändrar det där sista, det låter för verklighetstroget. Dom råkade dö av en skidolycka, efter att ha lyssnat på ett annat radioprogram som manade hela befolkningen att åka skidor.

  Det måtte ha varit några helsikes bra radioprogram…

 5. Tack Jinge att du lyfter fram palestiniernas svåra situation. Själv tillhör jag pingströrelsen, där finns det gott om ”israelpropagandister” som vägrar inse fakta. Försöker man få igång en seriös debatt , möts man av tystnad från ledande pingspastorer.

 6. Egon Berglund, jag läste din artikel. Ett stort tack ska du ha. Jag kommer ihåg för 6 år i grundskolan då jag skulle göra ett arbete om Pingstkyrkan. Så jag besökte den lokala pingstkyrkan här i Helsingborg. Efter det besöket har jag vägrat se dit igen. Likt evangelikanerna i USA tycker jag att pingstkyrkan i Sverige, i största allmänhet är något av det mest hycklande jag sett. De talar om Jesu välsignelse och att vända andra kinden till och liknande frid och fröjd, men i själva verkligheten stödjer de brutalt och olagligt förtryck för att det utförs av, enligt dem, Guds folk.

  Jag har tidigare berättat om evangelikernas 5000-man stora demonstration som hölls i Jerusalem för ”evigt stöd åt Israel” medan man enbart några kilometrar därifrån som kristen palestinier lever som ett djur i bur. Vidrigt.

  Tack ska du ha för din artikel.

 7. Efter att ha läst den sjuttiåttatusende boken om förintelsen och sett den åttifemtusende filmen i samma ämne – med enbart judar som offer; aldrig kommunister, socialister, utvecklingsstörd, homosexulla, polacker eller den stora gruppen romer, så började jag grunna en del…
  Man har inte ens brytt sig om att räkna offren.
  Är vi i väst möjligen utsatta för propaganda?
  Jag vet inte med säkerhet, men nog ligger det snubblande nära om man ser de politiska konsekvenserna.
  Det är aldrig tal om att romer, en stor, fortfarande förföljd folkgrupp i många länder, har fått erbjudande om en egen stat, eller erhållit ekonomiska kompensation för sitt lidande under förintelsen. Jag tror inte ens att de fått medverka i någon film eller ens blivit skildrade i en enda bok.
  Jag vet att ämnet är tabu och genom att nämna mina tankar så blir konsekvensen att jag ställer folkgrupp mot folkgrupp – och det är illa, det vet jag, men jag kan inte låta bli att undra…

 8. Sara G. says:
  Är vi i väst möjligen utsatta för propaganda?

  Av vilka, Sara?

 9. Jonatan! Vad är du ute efter? Det framgår väl vad Sara är ute efter, så har du ngn kommentar till det så kan du väl skriva den isf?

  Hon säger att kommunister, socialister, utvecklingsstörd, homosexulla, polacker eller den stora gruppen romer inte räknats när det gäller förintelsen. Varför har det inte skett? Det är väl en högst adekvat frågeställning, eller hur?

  PS Fyra palestinier dödade av IDF idag…

 10. Det är väl helt enkelt så att kommunister, socialister, utvecklingsstörda, homosexulla, polacker och romer var i majoritet av de som mördades av tyskarna. Det finns väl de som inte gillar att det kommer fram.

 11. Det är väl även adekvat att fråga sig vilka dessa är som utsätter ”väst” för propaganda, eller hur?

 12. Jonatan, det var inte min farfar som flydde, han dog under den första israeliska invasionen av flyktinglägrena i Libanon, av en hjärtattack.

  Min gammelfarfar, dvs en generation äldre dog av stridigheterna. Varken före eller efter. Min släkt, dom flydde dock efter, som ett direkt resultat av främst Haganahs angrepp mot byn och intill-liggande område.

  Hade det spelat någon roll om han, eller någon, flydde före eller efter däremot? Det är ju en och samma jädra anledning dom flyr ifrån. Detta tramsprat om att radio eller egna ledare bad hela jädra landet att rensa på sig det tror ni inte själva ett jädra dugg på. Det är ytterligare en av så många sionistiska lögner för att lätta det egna samvetet över de brott som faktiskt begicks. Och nu verkar du ifrågasätta min släkts tragedi då det inte går ihop med dina sionistiska politiska ambitioner. Fyfan för sådant.

 13. Jonatan, det var en undran – jag skrev att jag inte visste, så nöj dig med det. Det finns ett oändligt antal frågor i världen…
  Jag var i Berlin i somras och där var man i full färd med att resa monument över förintelsens offer. Det pågick en animerad diskussion i pressen över precis det som jag anmärkt på. Man ville att antalet offer judar skulle angivas på monumentet. ALLA offer. Men den önskan bifölls inte hörde jag senare.
  Samma fråga som jag ställt här har Levande Historia getts möjlighet att svara på – men jag fick någon vag hänvisning till ett par böcker.
  Vad ska vi i så fall ha ett statligt verk över förintelsen om de inte kan svara på något så viktigt? Något som är vitalt för mänskligheten?
  Något som borde vara vitalt för Levande Historia att ta reda på.

 14. Ida, du skrev 7,5 miljoner romer.
  Borde inte det hisnande antalet stämma ner tonen hos vissa…
  De som fått miljoner i skadestånd och lagt beslag på förintelsen för egen del.
  (Tur att Anna firar sabbat, annars vore jag illa ute.)

 15. Ida: vad består detta skitsnack av?

  Ryan: Därför att jag inte tycker du kan skylla din gammelfarfars död på israel då stridigheterna faktiskt skapades av de fem arabstater som startade kriget. På vilket sätt har jag ifrågasatt din släkts tragedi?

 16. Sara G says:
  Jag tror inte ens att de fått medverka i någon film eller ens blivit skildrade i en enda bok.

  Här kommer ett par tips:
  A Gypsy Family Remembers the Holocaust
  Gypsy Tears: Loving a Holocaust Survivor

 17. Okey, Jonatan, två filmer mot hundratusen, vad är det mer än en droppe i havet? De två ynka filmerna kan inte ge stor genomslagskraft på opinionen.
  Fundera lite själv nu, så kanske det ordnar upp sig inom dig…

 18. Förlåt mig Ida men menar du att 7.5 miljoner romer då dog i Förintelsen?
  Var har du fått den siffran ifrån?

 19. Men Bababatra!

  Nu pratar du i nattmössan! Du som faktiskt bor i Israel, kan du inte få reda på sanningen? Eller försöker staten inbilla israelerna att det inte har något samband?

 20. Jonatan! Tycker du att du är duktig nu när du fått diskussionen att handla om romer i.s.f. det ständigt pågående folkmordet på palestinier?

  Från och med nu kommer jag att hårdra regeln om Meta-kommentarer så kommentarer som inte är direkt relaterade till bloggposten raderas.

  Det är den gamla vanliga taktiken, synd att folk aldrig lär sig.

  Det är DENNA text som får kommenteras:

  Från och till drabbas min hemsida av israelpropagandister, människor som på ett eller annat sätt negligerar Israels brott mot mänskligheten, mänskliga rättigheter och Genèvekonventionen.

  Det är inte konstigt eftersom dessa människor finns och även de har rätt att uttrycka sina åsikter hur konstiga de än är. Men det blir rätt osmakligt när somliga av dem hävdar åsikter som att det – egentligen är palestiniernas fel eftersom de svarar med terrorism. Ja ingen av kvinna född är förespråkare av terrorism och självmordsbomber. Men sett utifrån palestiniernas perspektiv, vem kan klandra dem?

  Jag behöver knappast räkna upp all orätt som den israeliska staten begått mot dem, jag behöver givetvis inte heller gå igenom de senaste hundra årens utveckling i det brittiska mandatet Palestina. Nu håller israelerna på med sitt murbygge på palestinsk mark och då beklagar alla israelkramare att palestinierna skjuter raketer över muren.

  Jag förstår inte israelkramarna, men jag är inte den som kan klandra palestinierna.

 21. Ida skrev: ”Att diskutera med israeler om brott mot mänskliga rättigheter är det precis som att tala med en vägg.”

  Hur många Israeler har du diskuterat med?

  ”Dom flesta lever även idag i 6-dagars krig som gav Israel rätt att utföra aggression, terror, ockupation och förtryck av palestinierna under 40 år..!”

  ”…År 2007 efter kristus, dödar man BARN och talar ständigt om hot mot Israel..! SJUKT! Vansinnigt sjukt!”

  Att döda barn är naturligtvis FEL! Men att det skall vara ”vansinnigt sjukt” att känna sig hotade…Nej Judar har ju ingen som helst anledning, ingen historia att gå tillbaka på, inga angrepp (6-dagars krig, Yom Kippur, två inti-fador) som ger dom någon anledning whatsoever att känna hot..
  Suck!

 22. Sandbuzz! Det finns en mängd sakliga skäl till varför israeler bör känna sig hotade. Dels historiska givetvis, antisemitismen är inget direkt nypåkommet. Förintelsen bevisade oxo det faktum att israelerna behöver ett eget land, med mindre än det kan man knappast stötta dem med.

  Men som bekant finns det vissa problem i det land de fått sig tilldelat, det främsta av dessa var att där bodde en massa människor som de i praktiken jagade iväg. Den lilla folkspillra som tilläts bo kvar har inte behandlats på ett vettigt sätt genom alla år, tvärtom.

  När man sedan haft möjlighet att komma till en uppgörelse så har man alltid lyckats strula till det. Även palestinierna har från och till strulat till det.

  Det vi andra kan göra idag är tämligen begränsat. Kräva 1967 års gräns samt att Jerusalem delas. Bosättningarna ska avvecklas. Oavsett hur många israeler Ida diskuterat med så kan jag berätta för dig att många israeler inser detta, och många agerar mer eller mindre aktivt för det. Men IDF tycks vara som en självgående maskin när det gäller att döda palestinier tyvärr.

  Nu ställer de till så att risken finns för en tredje intifada. Och det är israelernas fel, inte palestiniernas.

 23. ”Det finns en mängd sakliga skäl till varför israeler bör känna sig hotade. Dels historiska givetvis, antisemitismen är inget direkt nypåkommet. Förintelsen bevisade oxo det faktum att israelerna behöver ett eget land, med mindre än det kan man knappast stötta dem med.”

  Precis, men jag uppfattade det som Ida inte ansåg skälen var berättigade…

  Jo, 1967 års gräns måste gälla…Både palestiner och israeler måste tillåtas att leva i fred. Konflikten kan inte tillåtas att fortsätta…Jag är så embarligt trött på den…

  ”Nu ställer de till så att risken finns för en tredje intifada. Och det är israelernas fel, inte palestiniernas.”

  maybe…det finns större orosmoln än en tredje intifada, men jag tänker inte gå inpå meta-debatter…

 24. Ida skrev: ”Sandbuzz, när jag diskuterar om Mö-frågor, kan du gärna kalla mig som palestiniern, fast jag är inte palestiniern. “Israeler” är för mig dom som hamnar i diskussion och står ständigt på Israelisk sida, även när det handlar om brott mot mänskliga rättigheter.”

  Då recommenderar jag att du är mera specifik så ingen får fel uppfattning. Hur ska jag veta att när du talar om Israeler menar du inte Israeler?

 25. Fyra kommentarer, två raderade…

  Skärpning!

  Det finns många orosmoln Sandbuzz! För ögonblicket tycks de dyka upp både lite här och där.

  Men en sak som jag tänker på är resonemanget i en bok jag skrev om för några dagar sedan, Jan Hjärpes Muhammeds mantel. Han för ett resonemang där som jag känner igen från många andra böcker i ämnet. Inom den muslimska världen ser man västs engagemang för Israel som beviset på västs unilaterala strävanden, man vill åt oljan och vill göra det med hjälp av de lydiga israelerna. Nu tror jag kanske inte att folk i Israel uppfattar saken så, men det är den tes som drivs av Usama bin Laden och hans medlöpare.

  Och många i MÖ ser det som ”bevisat” när USA förmår Israel att angripa Libanon och när väst inte erkänner palestiniernas, i demokratisk ordning, valda regering. Sedan må det vara hur rätt eller fel som helst, men man måste från västs sida trappa ner aggressionen många steg nu, inte trappa upp. Men det tycks inte neo-cons i USA fatta.

  Ska man oroa sig för fler saker än en tredje intifada så kan man fundera på hur många nya självmordsbombare man skapar dagligen tack vare det egna agerandet. Och DET har vi inte sett resultatet av än.

 26. Jinge, de orosmoln jag tänkte på är energiförsörjning (olja) av västs industrier och samhällen, jordens överbefolkning och hur vi föder jordens befolkning… Och också anledningen till den upptrappade aggressionen. Kommer kanske att skriva ner mina tankar på min blog senare…

 27. Ida #47. That’s fine Ida. Du har redan förklarat vem du anser vara ”Israeler” i debatten.

  Du kan se mig som en Canuck, och jag är trött på Palestina/Israel debatten och konflikten…Folk här slutar att bry sig, det har pågått för länge…Gör man brott mot mänskligheten bör man inse detta och ändra sin strategi, annars går det åt helvete, det gäller alla parter.

  Peace!