Israel fortsätter att bryta mot fredsplanen.


Av någon anledning har jag inte sett rapporter om detta i svenska medier. Möjligen oroar de sig för den judiska medialobbingen.

BBC: “The decision violates the roadmap peace plan, under which Israel agreed to freeze all settlement building. Israel has nevertheless continued to expand settlements since the road map was approved in June 2003. It says the construction is to accommodate ”natural growth” of settlement populations and the Maale Adumim building is ”within the current geographical borders of this settlement”.”

Samtidigt så får man läsa att judar i Sverige känner sig hotade så att de t.o.m. måste ha vakter utanför judiska skolor.

Jag förstår inte varför de inte kontaktar ambassaden och ber dem framföra till

landets ledning att de ska sluta bygga ut bosättningar och börja behandla palestinier som människor i stället. Då slipper de ha vakter.

[i] BBC:s artikel


17 svar till “Israel fortsätter att bryta mot fredsplanen.”

 1. Jinge, försvarar du på något sätt att man ska hota judar i Sverige pga läget i Israel?
  Har du heller övervägt att de två företeelserna inte har med varandra att göra?

 2. ”Har du heller övervägt att de två företeelserna inte har med varandra att göra?”

  Om jag ”heller” har det? :-)

  Jag är fullständigt övertygad om att det hot de upplever är klart relaterat till hur Israel behandlar palestinierna.

 3. Att Israels expansion är fel är en sak. Men att judar i Sverige skulle bära ett ansvar känns långsökt. Dessutom behöver inte judar vara detsamma som israeliska medborgare.

  Med samma logik som Jinge anför så borde alltså svenska muslimer kontakta ”ambassaden” för att få stopp på terrorismen i världen och därmed minska rasismen mot muslimer.

  Jag tror inte det…

 4. ”Att Israels expansion är fel är en sak. Men att judar i Sverige skulle bära ett ansvar känns långsökt. Dessutom behöver inte judar vara detsamma som israeliska medborgare.”

  Jag anser inte att svenska judar bär något ansvar för Israels folkmordspolitik. Men jag anser att de bör berätta varför de upplevera att de är hotade för den israeliska staten.

 5. Där nånstans tycker jag du passerade nån slags gräns, Jinge! Jag håller delvis med dig i din kritik mot Israels politik, men att judiska skolor måste anlita vakter beror på folks bristande förmåga att skilja på judiska barn i skolor och Israels politik. Jag trodde faktiskt du var kapabel att göra den distinktionen och jag skulle bli hemskt besviken om så inte var fallet.

 6. att judiska skolor måste anlita vakter beror på folks bristande förmåga att skilja på judiska barn i skolor och Israels politik

  Det är ju precis jag hävdat!? Läser du inte vad jag skriver?

  Se kommentaren ovan!! Tar det en gång till.. :-)

  Jag anser inte att svenska judar bär något ansvar för Israels folkmordspolitik. Men jag anser att de bör berätta varför de upplevera att de är hotade för den israeliska staten.

 7. ”Jag anser inte att svenska judar bär något ansvar för Israels folkmordspolitik. Men jag anser att de bör berätta varför de upplevera att de är hotade för den israeliska staten.”

  Jinge, du implicerar därmed att de ”svenska” judarna skulle vara principiellt emot den israeliska politiken, vilket de, mig veterligen, inte verkar vara. Detta medför vissa politiska implikationer i den här specifika kontexten. Slutligen leder detta till Bush:s ”Antingen är ni med oss eller emot oss”-retorik fast omvänt. Det är vad Pontus vill få fram, tror jag.

  Jag förstår ändock din poäng.

 8. Erik F

  En fundamental skillnad är att svenska muslimer tar avstånd från terrorism. I stort sett alla muslimska organisationer i Sverige fördömde London-attentaten exempelvis.

  När det gäller judar i Sverige är det dock ovanligt att de tar avstånd från Israels politik. I media och genom lobbyorganisationer gör de tvärtom allt för att försvara Israel, dess murar och ockupation.

 9. Amir: ”När det gäller judar i Sverige är det dock ovanligt att de tar avstånd från Israels politik.”

  Mja, jag vet inte det. De få judar jag känner personligen är israelkritiska. Många framträdande debattörer med judisk etnicitet är israelkritiska så det smäller om det.

  Men många vill nog inte bli indragna i den hätska debatt som råder, dessutom oroar de sig väl för kritiken inom sin egen krets.

  Amir: ”Jinge, du implicerar därmed att de “svenska” judarna skulle vara principiellt emot den israeliska politiken, vilket de, mig veterligen, inte verkar vara.”

  Du bör nog akta dig noga för att utgå ifrån dessa högljudda s t a l k a r e som gör vad de kan för att kränka mig och andra kritiker på sina bloggar. De är verkligen inga trovärdiga representanter för den svenska judenheten. DE är ett högerextremt avskrap och inget annat.

  Jag skulle direkt kunna citera vad folk har sagt till mig om den politik Israel för visavi palestinierna men jag vill inte göra det eftersom jag inte kan säga VEM som sagt vad..

 10. Jinge, jag utgår sällan från mer oseriösa kommentarer på bloggar. Själv har jag, sedan många år tillbaka, många vänner av judisk ursprung som mer eller mindre kan anses vara ortodoxa judar med en förkärlek till den israeliska staten. Det är primärt dessa individer som har påverkat min syn på hur ”svenska” judar upplever situationen där nere. Att konstatera att jag skulle vara helt opåverkad av dessa individer vore dumdristigt. Dock har jag också, i likhet med dig, läst och sett debatter med judar som motsätter sig den ”folkmordspolitik” som Israel bedriver. Frågan är om dessa individer inte bara utgör en liten (politiskt) marginaliserad gruppering i sammanhanget.

 11. Jinge

  Jag vet inte om det är mig du kallar Amir, men vad jag menar är iallafall att ingen svensk judisk organisation vad jag vet öppet tagit avstånd från Israels politik.

  Svensk Israel-information, Judisk krönika, Judiska församlingen, Menorah och allt var de heter försvarar faktiskt den förda politiken med näbbar och klor. Att det sen finns judiska individer som du säger som trotsar den officiella ståndpunkten är naturligtvis bra, men det ändrar inte på det faktum att det är väldigt tyst från officiellt håll.

 12. Hej på dig Hej. Nää, jag kallar inte dig för Amir.

  ”Att det sen finns judiska individer som du säger som trotsar den officiella ståndpunkten är naturligtvis bra, men det ändrar inte på det faktum att det är väldigt tyst från officiellt håll”

  Jag kan på rak arm namnge åtskilliga Israelkritiker som syns regenbundet i medierna. Men du kanske inte kan det?

 13. Amir: ”Jinge, jag utgår sällan från mer oseriösa kommentarer på bloggar. Själv har jag, sedan många år tillbaka, många vänner av judisk ursprung som mer eller mindre kan anses vara ortodoxa judar med en förkärlek till den israeliska staten.”

  Just de ortodoxa brukar ju vara EXTREMT kritiska..?

 14. Hej: Det är nog mig Jinge kallar Amir då det faktiskt är mitt namn, tro’t eller ej.

  Jinge: Det har inte varit min erfarenhet iaf. Möjligen kritiska i det hänseendet att de menar att staten agerar allt för _lite_ repressivt.

 15. Jag har inte sett någon statistik från Sverige, men i USA är majoriteten av judarna mot Israels ockupationspolitik och jag har svårt att tänka mig att de i Sverige skulle vara mer militanta. Däremot är zionisterna betydligt mer aktiva i frågan och som Hej konstaterar stödjer de flesta judiska organisationer Israel i stort sett okritiskt. Så fungerar politik: en liten mycket engagerad grupp kan ofta kapa en organisation från en större men mer ljum grupp.

  Som ironi över alla krav på att all muslimer måste aktivt gå ut på gatorna och demonstrera mot terrorismen för att inte vara medskyldiga har jinges inlägg en poäng, om det var allvarligt menat var det dock ett övertramp. Att inte öppet ta ställning mot något är inte detsamma som att vara för det.

  Vad gäller att judarna borde tala med Israel om varför de blir trakasserade är jag inte säker på att det hjälper. Det finns bland de mer militanta zionisterna en inställning att judarnas hem är Israel och att alla judar skall flytta dit. I det perspektivet är lite antisemitism i övriga världen bara bra. Det kan vara i det perspektivet man skall se t ex israelambassadörens svårförklarade utbrott på moderna muséet.