Israel firar traditionsenligt jubileum


Nu är det fyrtio år sedan 6-dagarskriget och det firas förstås av den israeliska armén. Fast de gör det på ett sätt som inte kan beskrivas annat än som – säreget.

De fortsätter givetvis att trakassera oskyldiga palestinier, nu i staden Hebron på Västbanken där de säger sig ha letat efter någon. Så här beskriver ett vittne saken för Aljazeera.

Ett vittne sager till Aljazeera: ”They [Israeli soldiers] came like wild dogs and when they did, they opened the door and started shooting. The soldier killed an old man, the head of the household.

”His wife came out screaming so the soldier shot her and then he shot his brother and then the children. Go and look at the house. It’s a pool of blood.”

One relative of the victim said the shooting was indiscriminate.

”He [an Israeli soldier] shot the boy inside and then the two girls and my wife in the other room. In every room he opened fire,” he said.

Covered in blood

Witnesses at the scene accused the Israeli soldiers of firing at young children. Al-Jabari’s daughter was still covered in blood when she described what happened.

She said: ”My mother told the soldier to stay away from him, from my father. And then he shot him and my mother yelled ’you bastard’ and then he shot my mother and then shot and wounded my brother Rajeh.”


En bild från händelsen som omtalas i texten…

Jag har letat men inte hittat någon svenskt tidning som rapporterat om detta än, men det kanske kommer. SvD har en artikel på sin debattsida och en notis som handlar om stridigheter mellan Fatah och Hamas. Det är som sagt möjligt att det kommer, men jag tvivlar.

Källor: SvD SvD2 Aljazeera

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]Mellanösternkonflikten, 40 års ockupation, Förtryck, Genevekonventionen, Palestina, Politik[/tags]

40-års ockupation är nog!

Manifestation 7 juni klockan 17.00 på Sergels Torg i Stockholm

Tal av bland annat:
Per Gahrton, ordförande Palestinagrupperna i Sverige
Carin Jämtin, socialdemokraterna
Lars Ohly, vänsterpartiet
Mattias Gardell, religionshistoriker
Via länk från Västbanken Mustafa Barghouthi, informationsminister i Palestina

Musik och kulturinslag

Häv ockupationen – Israel ut ur Palestina!

Välkommen!
Palestinagrupperna i Sverige


18 svar till “Israel firar traditionsenligt jubileum”

 1. Warzawagettots barnbarn är totalt historielösa.
  Ortodox judendom är ett lika stort hot mot medmänniskorna som Al-Qaeeda.

  1967 års FN resolution skall implementeras NU.

  Dags att ta av skygglapparna. Det är ett kontinuerligt brott mot folkrätten som Israel begår sedan 40 år .
  Ola

 2. Hej Jinge,
  Jag är sedan en tid tillbaks en regelbunden läsare av din blogg. Jag håller inte alltid med dig, men tycker det är intressant att läsa din blogg för att jag får se saker och ting ur ett annat perspektiv. Men det är en sak jag undrar…

  När du skriver ”Häv ockupationen – Israel ut ur Palestina”, vad anser du är Palestina? Vad anser du är Israel? Jag vet inte om du har tagit upp det för länge sen, men jag har inte läst din blogg tillräckligt länge för att veta om du vill tömma Mellanöstern på allt judiskt liv eller om du är för en tvåstatslösning.

  Jag skulle uppskatta ett svar, för jag vill veta din åsikt. Du kan svara mig via e-post om du vill.

  MVH
  Mathias

 3. Läs igenom kommentarsreglerna Mathias, sedan kan du lätt hitta min åsikt om du använder sökfunktionen uppe till höger.

  Men kortfattat, tvåstatslösning och 1967 års gräns.

 4. Jag läste om ”massakern” i morse – men någon reaktion från svenska pressen går inte se. Soldater störtar in och skjuter en obeväpnad 67-åring och skadar hela hans familj!
  Naturligtvis har Israel en betydligt modifierad historia att förtälja, i kontrast mot ögonvittnenas, men så är det nästan alltid:
  Israel skyller ifrån sig…
  Det sägs att huvudelen av Israels judiska befolkning stöder militärens våld mot palestinierna. Befinner de sig i en ostkupa av glas, eller?
  Tyskarna såg inte heller någonting, la aldrig märke till de flitigt förekommande tågtransporterna och kände aldrig lukten från skorstenarna… 5. Untitled Document

  På denna blogg gäller vissa ordningsregler.

  Kommentarer förutsätts följa den allmänt vedertagna netiketten. Det innebär att du inte får skriva nedlåtande, förolämpande eller provocerande kommentarer. Ska du kritisera någon vars uppfattning du inte gillar så måste du framföra den kritiken på ett hyfsat sätt. Dessutom bör det framgå vad det är du opponerar dig emot och varför.

  Du måste fylla i en fungerande e-postadress. Den syns inte hos läsarna men jag behöver den om det är något jag skulle vilja fråga.

  När det gäller länkar så kan du länka till din blogg/hemsida i utrymmet som anges för URL: I övrigt bör du vara ytterst sparsam med länkar. Jag är personligen ansvarig för det du skriver i kommentarer här och du kan aldrig räkna med att jag är så intresserad, eller har tid, så att jag sitter och kollar upp länkar. Bloggreklam givetvis förbjuden, trackbacks är ok. Det är ok att länka till etablerade tidningar/radio och TV-kanaler. Spamfiltret är satt så att två länkar är max.

  Du bör givetvis också hålla dig till ämnet för den bloggpost du kommenterar. Handlar den om ”vargar” så ska man inte diskutera annat än det ämnet i kommentarerna. Metakommentarer är således inte tillåtna. Inte heller kommentarer som är skrivna för att provocera.

  Kommentarer som upplevs som främlingsfientliga eller rasistiska tas bort direkt, de kommer aldrig att synas.

  Personliga kommentarer till mig är ett exempel på Metakommentarer som raderas direkt, använd mail till sådant.

  Medvetet ljugande raderas givetvis. Har du uppgifter som du själv inser kan ifrågasättas så får du skicka ett separat mail med de länkar du refererar till om det inte är internationellt väletablerade medier.

  Om någon av dina kommentarer inte syns så beror det troligen på att något av dessa villkor ej uppfyllts.

  För övrigt gäller att det inte är någon ”mänsklig rättighet” att få kommentera här.

  Jämför gärna med en tidnings insändarsida…

  // Jinge

 6. Det jag finner intressant är att då du, Jinge, skriver om israelisk militär som massakrerat en palestinsk familj i Hebron, får du en kommentar av en viss Mathias som frågar om du är emot all judisk existens i Mellanöstern då du skriver: Häv ockupationen – Israel ut ur Palestina.

  Man kan ju undra hur denne Mathias egentligen definierar så kallad judisk existens i Mellanöstern. Om definieringen, enligt Mathias, baserar sig på att israelisk militär måste storma palestinska hem och massmörda dom för, att existera, då skulle jag tro att vi har ett problem.

  I helhet, är din fråga inte relevant här Mathias. Vill du fråga Jinge om hans åsikter i ockupationskonflikten, kan du likväl maila honom. Att dock ställa frågan i en post som handlar om en massmördad palestinsk familj, är i min åsikt, tämligen respektlöst.

 7. Ryan! Det brukar dyka upp troll när jag skriver om Palestina. I det här fallet var vederbörande lite väl tydlig, man behövde inte ens dra ut det i solen innan det sprack.. :-)

  han behöver inte ens maila mig. Det räcker med att söka på ”mellanösernkonflikten” här så hittar han vad han söker..

 8. Så här svarar Mats Skogkär på Sydsvenskans ledarredaktion Per Gahrtons debattartikel ”Israel saboterar freden:”

  ”Kärnan i konflikten är Israels rätt att existera. Så har det varit sedan staten Israel bildades 1948 och fem arabiska arméer omedelbart gick till anfall. Så var det 1967. Så är det idag.”

  Mycket koncist men fel…
  Men han glömmer att det var Israel som gick till anfall 1967 – och att Palestina också har rätt att existera.
  Hur situationen såg ut för palestinierna 1947/48 nämns inte heller och inte ett ord om hur 750 000 flyktingar med våld och hot fördrevs från sina hem.

  Med ett sådant reservationslöst stöd och förtigandet av viktiga händelser får läsarna en helt skev uppfattning
  om läget.

 9. Jag ber om ursäkt att jag inte märkte kommentarsreglerna, jag kan dem nu i alla fall. Vet inte om jag bryter mot dem igen i och med denna kommentar, men tycker ändå att jag bör få chansen att förklara mig när ni målar ut mig på detta sätt och idiotförklarar mig.

  Det var inte min mening att verka sarkatisk eller respektlös. Jag stöder självklart inte det brutala mordet på den oskyldiga familjen, jag tycker det är hemskt och fel. Jag är också emot att Israel ockuperar Palestinska landområden. Jag ville bara få reda på Jinges åsikt angående frågan jag ställde, för jag tycker inte att det framgår tydligt i inläggen. Om ni tycker att jag är ointelligent för det…visst…tyck det.

  Sen kanske jag formulerade frågan lite klumpigt, men jag tror ni förstod vad jag menade. Jag ber om ursäkt om någon tog illa upp, men sen kan man ju fråga sig varför min kommentar ens godkändes om den bryter mot reglerna…

 10. Jag ansåg att det var en provocerande kommentar. Dessutom framgår det på många ställen att jag är för en tvåstatslösning. Det hade du vetat om du hade besökt bloggen förut. Ibland, när israelerna betett sig extra illa, så kan jag tycka att det vore lika bra att FN tog över, men min ilska rinner av mig rätt så fort.

  Min åsikt i frågan är knappast vare sig märklig eller svårfunnen, därav det kanske lite väl syrliga svaret.

 11. Varför behöver en demokratisk enstatslösning betyda att mellanöstern ”töms på allt judiskt liv”? Judendom är inte samma sak som sionism.

  Sydafrika tömdes inte på vita när apartheid avskaffades.

 12. Du har rätt, alandalus. eftersom Israel fortsätter att skjuta ihjäl palestinier och skjuta tvåstatslösning och Osloavtal i sank väger det mer och mer över till en enstatslösning i Palestina. Som en del menar: israelerna har på sikt att välja mellan Sydafrika eller Algeriet!

 13. Israel förhindrat flera dagar i rad distrubition av dagstidningar till palestinierna. Informationsminister Mustafa Barghouthi säger till Maan att aktionen demonstrerar Israels pågående attack mot journalister och media i Palestina.
  Den attacken har pågått lika länge som ockupationen, och längre ändå…
  Jag tror också att man nu inte vill visa palestinierna hur västliga tidningar alltmer kritiserar Israel.
  Att Israel vill ha tolkningföreträde till konflikten är inte något nytt, och inte heller att man censurerar västliga journalisters arbeten från Israel angående den.

 14. Farao, hur det blir när man har för bråttom! Jag blir så arg när jag ser mina grammatiska fel och usla stavning. Men likväl gör jag hela tiden om det, alltså inte läser ordentligt igenom vad jag skrivit.
  Så här ska meningen se ut: Israel har flera dagar i rad…

 15. Sara G/

  Såg att Tredje riket drogs in i diskussionen igen och KAN bara inte låta bli att lägga mig i.

  Tyskarna hävdade som bekant efter kriget att de inget visste om vad som bl.a. hände med judar och romer. Den bilden har på senare år ifrågasatts av olika forskare.

  Tyska SS-män, poliser, soldater m.m. deltog ju i eller blev ögonvittnen till mord på judar och romer. De var strängt förbjudna att berätta för utomstående vad de sett och hört, men alla följde inte uppmaningen. En del beskrev vad de varit med om för anhöriga och vänner i Tyskland. Vidare låg en del koncentrations- och förintelseläger nära eller i samhällen. De boende i området noterade den till synes oändliga raden av transporter, såg skorstensröken, såg koncentrationslägerfångar när dessa gick från lägren till det dagliga arbetet o.s.v.

  Följaktligen florerade i Tyskland en hel del rykten om vad som egentligen hände. Många visste att judar och romer hölls inspärrade i läger under mycket svåra förhållanden och att de mördades.

  Däremot vet jag inte hur många som förstod att det faktiskt pågick en förintelse, ett försök att fysiskt utrota alla judar och romer. Men ryktena om mördandet gick. Den som ville kunde samla ihop informationen och dra slutsatserna av dem. Få tycks ha varit beredda att göra det.

  Lästips för den som är intresserad: Robert Gellately ”The Gestapo och German Society” och ”Backing Hitler. Consent and Coercion in Nazi Germany”

 16. Israel är en skam för världen. Det är ett utvecklat och välutbildat land men de beter sig primitivt och ociviliserat.