Israel, ett land omöjligt att förstå


Igår skrev jag att Israel borde erbjudas medlemskap i EU för att rädda palestinierna och deras kommande stat.

Redan en kort stund efter det läser jag på Lasses blogg att en general från IDF inte törs åka till England på kurs på grund av att han är rädd att hamna i fängelse för krigsförbrytelser. Haaretz skriver så här:

”The commander of the Israel Defense Forces division along the Gaza border, Brigadier General Aviv Kochavi, was forced to cancel his planned trip to the United Kingdom after the Military Advocacy instructed that he refrain from commencing studies at the Royal College of Defense Studies this summer, fearing that he would be arrested on charges of war crimes.”

Det framgår av artikeln i Haaretz att denna general inte är den första som fått avstå från en Europaresa på grund av risken att bli tagen för krigsförbrytelser. Jag tycker att det är förvånande att inte israelerna i gemen undrar varför deras generaler inte kan resa vart de vill i världen.

Det säger faktiskt någonting om dessa militärer och landets regering.

Minns jag inte helt fel så var det tal om att Ariel Sharon inte heller vågade resa till Europa av precis samma skäl.

Tikotzinsky skev på Mossadbloggen om det kommande valet:

”För att krydda anrättningen så misstänks ställföreträdande premiärministern Ehud Olmert för att vara inblandad i diverse mutbrott. Amir Peretz anklagas för valfusk i partiets interna val. Omri Sharon, som är Ariel Sharons son, har dömts till fängelse för mened och valfusk. Ministern Zahi Hanegbi anklagas för politiska oegentligheter och kommer med all sannolikhet att ställas inför rätta. Ariel Sharon själv står i centrum för en skandal som gäller olagliga bidrag till hans valrörelse i slutet på 90-talet. Bibi Netanyahu klarade sig nätt och jämt undan åtal rörande mutbrott i slutet på 90-talet. Knappast en respektingivande samling som ber om väljarnas förtroende.” (Jag har rättat stavfelen)

Det är klart svårt att motivera EU att släppa in en nation som tycks hysa flera krigsförbrytare och där regerings-medlemmarna förefaller vara mer eller mindre kriminella. Sharon själv är väl också misstänkt för andra brott också har jag för mig, även om han kommer att slippa åtal av lätt insedda skäl.

Då återstår inget annat för oss inom EU än en total handelsbojkott.


9 svar till “Israel, ett land omöjligt att förstå”

 1. Jinge, jag förstår att du är upprörd, men vi talar om ett land i Mellanöstern här, inte om Schweiz. Att det skrivs om olika politikers korruption och att de i vissa fall åtalas är ett framsteg, inte en tillbakagång. Att israeliska militärer åtalas i andra länder är också rätt nytt – de har hittills åtnjutit fullständig immunitet. Att murbygget drogs till Haag gjorde att det israeliska rättsväsendet fick ändan ur vagnen, eftersom det officiella Israel ändå föredrar att tvätta smutsig byk på hemmaplan så att säga.

  Något liknande händer faktiskt i Libanon. Sedan Haririmordet och kraven på en internationell domstol för att åtala de skyldiga till mordet har det skrivits enormt mycket i libanesisk press om alla möjliga mindre vackra teman i libanesisk politik – de politiska morden, korruptionen, de syriska säkerhetstjänsterna, massgravar som man vetat om men inte tordats prata om. Hur det ska gå för Libanon vet jag inte, men jag hoppas för libanesernas skull att de klarar sig genom Haririundersökningen utan ett nytt inbördeskrig.

  Är förresten inte heller säker på att fenomen som att politiker anställer sina polare, eller att mediaeliten och makten ömsesidigt gynnar varandra är helt otänkbara i Sverige. Eller?

 2. Fast med den här takten snart får du döpa om den här bloggen till ”Jinges Israelkritiska Blogg”. Väntar med spänning om en blogg om t ex situationen i Somalia, Darfur eller varför inte Banda Ace, Tjetjenien eller Kongo?

 3. Vad får dig att tro att jag är upprörd? :-)

  Jag är lugn som en filbunke. Det som just nu händer i Sverige är nog mer intressant faktiskt, du kan ju läsa om det lite här.. Men faktiskt tänkte jag inte på Haag från början. Tvivlar på att det skulle bli så poppis i Israel om många ur militärledningen fick krypa in.

  Jodå det finns gott om svågerpolitik här med. Dessutom är det inte otänkbart att det kan förekomma mutor heller.

 4. Rwanda har varit på gång ett par gånger men aldrig kommit riktigt till skott. De andra ställena vet jag alldeles för lite om. Jag som försökte balansera upp inlägget med ett långt citat från Agent-Magnus blogg.. :-)

 5. Om de länder som inte ingår eller assimilerats i västmakssfären dvs, ”utvecklingsländerna” eller vad som egentligen borde vara ”världssamfundet” höll en ”krigsförbrytartribunal” med samma obegränsade medel som USA/€U skulle utan tvekan ALLA ”krigsförbrytare” och folkmördare, efter att de numera så frekventa begreppen prövats och utretts demokratiskt, vara föremål för utredning.

  Enligt dessa och västmakternas egna definitioner är €U vid sidan av massmördarstaten USA, ett fullkommligt krigsförbrytarnäste, Tony Blair Jack straw och Schröder bara för att nämna några, jag har svårt att tänka mig att någon Israelisk mördare överhuvudtaget i en sådan miljö skulle känna sig alienerad eller hamna i någon av de stalinistiska showtribunaler man håller för att legitimera egna förbrytelser.

 6. Risken är snarare att andra länders medborgare hamnar i Israeliska ”domstolar” eller ”tribunaler”, få gråter väl över att Eichmann kidnappades och bortfördes, men var det rätt?

  Med vilken exceptionell rätt kidnappade Israel Vanunu? ”världssamfundet” står förstummat….

 7. Att i dagsläget prata om handelsbojkott, är inte bra utan kontraproduktivt.
  Det är valtider i Israel, och precis som alla utomståendes påtryckningar på de palestinska valen enbart gynnade de mer extrema, på samma sätt kommer att ske i Israel. Det finns ingen anledning att ge dom extra draghjälp, utan tvärtom.

  Det finns redan gott om röster som säger att Gaza uttåget är en ”belöning” för terrorism, dessa röster skulle glädjas oerhört om EU klampade fram på samma sätt som USA gör.

  Jag tycker man ska avvakta med sdant prat tills valet är klart i Israel så man ser vilka som styr och vad dom tänker göra.
  Det lär det nog börja dra ihop sig till förhandlingar (inofficiella, naturligtvis) med palestinierna. Där tror jag EU:s erbjudanden kan ha ett positivt inflytande på Israel och dess befolkning.
  Både morot och piska måste användas med förstånd.

  Rörande Israeliska arméns framfart, så är det städning som gäller.
  Straffrihetsmentaliteten måste bort, man måste göra riktiga utredningar när dödsfall inträffar osv osv osv.
  En rejäl upprensning skulle behövas, vilket kommer att ske förr eller senare. Precis som Anna skriver så föredrar nog Israelerna att göra det själva.

  Jag är tämligen säker på att åtskilliga israeliska politiker noggrant följer turerna med Mladic & Karadzic och Serbiens eventuella medlemskap.
  EU har tydligt markerat att medlemskapet går via Haag, och det är nog även noterat i TelAviv.

 8. Jinge, det var ICJ i Haag som Israel vart fälld i, och ICJ är en domstol som dömer mellan stater och inte har någon kraft att sätta bakom orden, den domstolen dömer ingen till fängelse.

  Vad gäller Israels försök att tvätta sin smutsiga byk på hemmaplan kan jag inte säga att jag är så imponerad av resultaten. För varje ambitiös åklagare som faktiskt vill skipa rättvisa finns det minst en domare som vill sopa allt under mattan. Antalet fällande domar är försvinnande litet. (Bortsett då från Vanunu…).

  Til sist en lustig diskussion jag hade med en israel på ett internationellt forum. Hans åsikter var:
  1. Palestinierna förtjänar en stat vid 1967 års gräns.
  2. Enda anledningen till att Israel drar sig tillbaka är palestinsk terrorism.
  3. Terrorism är fel, i synnerhet palestinsk sådan.
  4. Däremot var israelisk terrorism före deras självständighet rätt.
  5. Alla som påstår att hans åsikter är motsägelsefulla bara vantolkar dem.

  Det är inte lätt att ha moderata åsikter i Israel utan att slå knut på sig själv.

 9. JINGE! DET ÄR TRIST ATT JUDARNA BEHANDLAR PALESTINIERNA PÅ DET SÄTT DE GÖR. SAMMA GÄLLER AMERIKANERNA OCH HUR DE BEHANDLAR MUSLIMER GENERELLT!