Islamofobiseringen II


I förrgår tog jag upp frågan om islamofobin och de krafter som skapar den, underblåser den och som utnyttjar den för sina egna syften.

Jag skrev: ”När jag tar del av olika politiska partiers åsikter och förslag så slås jag ofta av den etnocentrism som tycks prägla mycket av de synpunkter som torgförs.

De senaste åren har islamofobin stärkts mycket genom folkpartiets talesmän i invandrarpolitiska frågor, människor som Mauricio Rojas och Nyamko Sabuni. Som bekant har även deras partiledare Lars Leijonborg varit ute och fiskat i grumligt vatten, klart inspirerad av Sverigedemokraternas främlingsfientliga budskap.”

Självklart blir några ”liberaler” sura över att deras hjältar ifrågasätts och att ljuset sätts på en ljusskygg del av politiken. I stället för att diskussionen handlar om Nael Touqan och Ammar Makbouls artikel, så glider diskussionen över i en massa allmänna påståenden om hur många procent av invandrarna i London som säger sig stödja terrorism. Detta helt oreflekterat eftersom England tillsammans med USA i högsta grad är involverat i ett pågående folkmord i Irak.

När jag skriver om islamofobin så är det den som bör diskuteras. Inte vad Mohammed sade sig fått ut av ärkeängeln på berget för 1400 år sedan. Olika tolkningar av islam är i sig intressanta, men denna blogg kommer aldrig att bli någon plattform för Sverigedemokrater eller den sortens ”liberaler” som inte kan stava till tolerans.

Att det finns avarter inom alla religioner är vi nog lite till mans medvetna om. Här i Sverige har vi ett antal sekter (som jag också har skrivit om) Knutbysekten, Livets Ord, Opus Dei, Scientologerna, Hare Krishna, Plymouthbröderna och andra med varierande trosuppfattning. Motsvarigheten till sådana sekter finns även inom islam, men undantagen är inte normen.

Således kan ni som kommenterar här förvänta er en striktare hållning när det gäller ämnet i kommentarerna. Främlingsfientliga utläggningar blir inte mindre främlingsfientliga bara för att de skrivs med en mångfald av noga utvalda ord.

Här finns de kommentarsregler som gäller för den här hemsidan, läs och begrunda!

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Islamofobi, Islamofobiseringen, Mauricio Rojas, Nyamko Sabuni, Folkpartiet, Sverigedemokraterna, Knutbysekten, Livets Ord, Opus Dei, Scientologerna, Hare Krishna, Plymouthbröderna , Desinformation, Antisemitism, Politik[/tags]


22 svar till “Islamofobiseringen II”

 1. I naturen förekommer sällan raka linjer. Horisontella, vertikala, nittio grader.

  Det är bra att ha riktlinjer och regler, men jag undrar om inte för mycket av den varan strukturerar bloggen just till att bli matematiskt korrekt.

  Jag läste alla kommentarerna på gårdagens ISLAMOFOBISERINGEN I och det var de kommentarer som avvek från ämnet som var intressantast och gav mig mest utbyte.

  Att islamofobiseringen finns och göds vet jag ju, men många intressanta och förbryllande fakta om koranen samt bibeln var en nyhet för mig.

  Så Mr. Jinge.
  Låt kommerntarerna leva ett lite utsvävande liv för det är då det blir intressanta disskusioner. Det tycker i alla fall jag.
  Hoppas du låter min kommentar komma med, så får vi se vad andra säger också.

 2. Jodå Marcin. Men jag vill för mitt liv inte ha samma skräpkommentarer som Carl Bildt får på sin blogg. Därför gäller det att stämma i bäcken, och det gör jag.

 3. Nice och tack.

  Glömde kommentera en sak som har mer med din nuvarande post att göra.

  En dag när jag satt på trappan vid medborgarplatsen så fick jag syn på moskeminareten. Funderade lite över ifall den föll mig i smaken eller inte. Sedan slog en tanke mig att den var något lägre än kyrktornet som stack upp i närheten. Vad annars tänkte jag.
  På din bild ser det tvärt om provocerande ut :)

 4. ”Människor hatar ofta varandra därför att de fruktar varandra. De fruktar varandra därför att de inte känner varandra. De känner inte varandra därför att de inte har några förbindelser med varandra. De har inga förbindelser med varandra därför att de lever åtskilda”
  – Martn Luther King

 5. Marcin! Det beror på att moskén ligger närmare Götgatan än kyrkan. Bilden tog jag vid korsningen Folkungagatan Götgatan eftersom vinkeln visade något, vad får betraktaren själv avgöra. :)

  Men bilden är inte rättvisande och jag hade INTE lust att klättra upp i stadshuset för att komma i nivå. F.ö. minns jag inte vad kyrkan heter, borde kanske veta det, men det är en mycket vacker kyrka. Bortsett från det så skulle det vara trevligt med böneutrop från moskén inför fredagsbönen varje vecka. Det kan knappast störa grannarna när de får stå ut med klockringning betydligt oftare..

 6. Jo, Mercin, jätte provocerande bild som Jinge har valt för artikeln! :-) Hur kunde han välja bild där visar sig minaretet större än kyrkotornet!? :-) Det är kristendomen som äger religions monopol, och andra religioner får inte vara större..! :-) Jinges bild talar:”Islam – HOT” :-)
  (OBS! det är ironiskt skämt bara)

 7. Grunden för islamofobin är okunskap som betonas genom att okunniga fick makten att tala offentligt om vad islam är. Sverige är ett land där dem flesta vill vara ”politiskt korrekta”, så när Nyamko Saboni, Fredrik Malm, Runar eller Mauricio Rojas talar om den okända saken som heter islam, då blev man jätte rädd för det man hör. Deras röster är skrikande och muslimer saknar plattförmen i samhälle för att kunna höras lika mycket…
  Debatt eller diskussion om islam, är omöjligt utan att någon dyker upp med frågor som påminner om bilden som våra redan nämnda kändisar har skapat inför folket.
  Det som är grunden för islamofobin är OKUNSKAP. Det okända är ofta skrämmande och politikerna ser mycket höga poäng i detta som skrämmer folket. Då lyfter man upp temperaturen för att fiska upp röster & dra uppmärksamhet.
  Jag ska ge er bara ett litet exempel som speglar okunskap om islam:
  Min muslimske vän har träffat en gäng från någon kristen sekt och då frågade han dem människor:
  ”Om jag säger till er att jag erkänner Jesus, att jag erkänner jungfruföddelse, att jag erkänner alla mirakel som Jesus gjorde, att jag erkänner honom som Messias, om jag erkänner att han ska komma tillbaka och rädda världen av Satan….
  Kommer ni att respektera mig då…????”
  Gänget från den kristna sekten var jätte glada och sa ”JA! ABSOLUT!”
  Då sa min muslimske vän att allt detta som han har sagt gällande Jesus, är islamiskt tro också, vilket var chock för den gruppen.
  Min fråga är, varför människor möter varandra ständigt genom att fokusera på varandras olikheter..? LIKHETER är stora mellan dem tre monoteistiska religioner (juddadomen, kristendomen & islam). Varför ser vi inte varandra genom våra LIKHETER istället… vilket ger oss stora skäl att respektera varandra och att leva i fred..?

 8. Så ni i Stockholm får en egen moské med minaret och allt?

  Här i Helsingborg har vi en ”omvandlad” industrilokal till moské, ett par hundra meter från stadens rengöringsverk nere vid industrierna..

  Med omvandlad menar jag att man bara lagt ut lite persiska mattor på golvet och två trappsteg längst fram så att den självlärda ”prästen” kan stå högre upp och nå ännu mer folk längre bak med sitt dregel när han skriker ut vad som är en synd och vad som inte är det. Enligt honom såklart.

  Nåväl, majoriteten av besökarna är ju ändå hycklare och drägg. Därav min lokala bojkott ;)

 9. Ryan, alltså, ni fick omvandla industrilokal..???!!! :-) Det är stor sak för dagens muslimer!!! :-) Vilken förödelse nära rengörningsverk! :-)
  Men, självklart att vi ska ha en riktig moske i Stockholm! Huvudstaden talar mest om hur multi-kulti vi är! :-) … Resten av landet – spelar inte så stor roll! :-) Det syns inte så mycket heller för turisterna & utlänska journalister..! :-)
  (OBS! ironiskt skämt igen)

 10. Kan hända att förmågan att urskilja olikheter före likheter är evolutionär (om man nu tror på den). När jag tittar på två katter så är just skillnaderna i deras utseende samt beteende som är det jag tänker på. Inte att de är lika varandra. Dock håller jag med om att det vore bättre om vi kunde fokusera på likheterna istället för skillnaderna. Vore det alltid bättre?

  För en kort tid sedan hade jag förmånen att bo tillsammans med en Dr. i växtgenetik. Meher som han hette kom från Egypten och var muslim. Under denna korta period hade jag en chans att iakta och lära känna honom.

  Många samtal om Isalm och Kristendom kom upp och jag var förbryllad över hur lika dessa religionerna är.
  I min förvirrade fettklump framträdde en bild av Windows XP och Windows Vista. Två system med samma funktion. Det ena dock nyare än det andra. Vem vet, Isalm kanske inte har hunnit komma med ett service pack än som skulle göra det stabilare. Jag kör fortfarande XP.

  Slutsatsen av iaktagelsen var överraskande possitiv. Utom en detalj, men den tänker jag inte tala om här. Det jag såg ser jag alldeles för sällan i det samhälle vi lever i.

  Vad vet jag, men du svenne ta och bjud in en skäggig i din värld och du skäggig, bjud in en svenne till din.
  Ursäkta det selektiva språket.

 11. Marcin, jätte intressant inlägg :-) gillar ditt sätt att jämföra saker :-)
  Den detalj som du inte förstår, försök skicka ändå…kanske Jinge accepterar. Viktigt är att inte svänga med temat till dinosauiernas tid :-) Målet är att människor får lära känna varandra istället att behålla en del ”konstigheter” i baktanke som kan växa upp som ständigt bariär …
  Eller skicka fråga på min mail istället.
  Oavsett hur konstig eller grov fråga är, kommer jag inte uppfatta det som kritik, påhopp eller provokation utan bara vanlig dialog. Jag håller ibland föreläsningar på skolor om religionernas likheter, rasism i dagsläget, diskriminering, m.m. Snart ska vi ha en intressant utställning… :-)

 12. Jinge och Marcin, vad sägs om att det är Katarina kyrka vid Högbergsgatan, ni vet den som brann för en del år sedan.

 13. Men Jinge, tappar orden inte sin valör när man anklagar britter och amerikaner för ”folkmord” i Irak. Mig veterligt är folkmord en uttalad policy som sätts i parktiken för att med berått mord utrota en folkgrupp.

 14. Det tycker jag inte Per. Man räknar med att 600 000 har dött till följd av kriget och 500 000 innan pga sanktionerna. Det är fakta så det räcker och blir över.

 15. Många stycken från koranen skulle jinge aldrig publicera på sin blogg .Håller med Ida D visst finns det fördomar. Men åt vilket håll ? Vad säger Koranen om icke muslimer, Homosexuella, kvinnor ? Den är full av nedvärderande citat.

 16. Stefan,
  Såna där citat är egentligen löjliga. De är helt lösryckta ur sina sammanhang och dessutom har du citat av samma anda i bibeln.

  1 Korinthierbrevet 6:9 f.
  Har ni glömt att ingen orättfärdig skall få ärva Guds rike? Låt inte bedra er. Inga otuktiga eller avgudadyrkare eller horkarlar eller män som ligger med andra män, inga som är tjuvaktiga eller själviska, inga drinkare, ovettiga och utsugare – ingen sådan får ärva Guds rike.

 17. Tänk om man kunde slippa allt religiöst dravel, världsfrälsare, missionärer och andra självförhärligande individer.
  Det skulle vara en gåva!!

 18. Natalie: Vad jag kan se påstår inte Stefan att det var bättre i Bibeln (fast jag känner ju inte till hans åsikter i övrigt utan har bara ett lösryckt citat från honom att går på). Man gör inte Koranen någon stor tjänst genom att hitta ännu värre saker i Bibeln. Det är inte svårt att finna hemska citat ur någondera av dessa boksamlingar. Och beroende på vilken samfund man tillhör har man mer eller mindre frihet att tolka dessa gamla texter. Några anser ju att man inte ens får ifrågasätta det som står där.

  Men spinn vidare på frågan: Hur går det t.ex. med diskussionerna inom svenska muslimska församlingar kring äktenskap mellan två av samma kön? Hur lyfter man fram HBT-frågor? Det tror jag är mer provokativt än hur höga kyrktornen framstår även om det kan vara en symbolik i det. Och den frågan bör man kunna få ställa utan att bli skylld för islamofob eller ”ens” religiös.

 19. Stefan, i Koranen, judar & kristna kallas ”Bokens folk”. Det är faktum. Enligt islam, tror man på ”alla Guds Böcker” & ”alla Guds profeter”, vilket innebär GT & NT, profeter som Jesus, Abraham, Musa, Noa…Det är muslimernas huvudgrund att respektera andra monoteister. GT & NT är en del av budskapet som kompletterades under tiden liksom pusselbitar(enligt islam). Judar, kristna & muslimer har samma grund och Koranen uppmanar att dem tre ska respektera varandra. Enda punkten där respekten kan suddas bort är att någon av dem tre inte håller sig vid överenskommelse eller löfte under visa omständigheter.
  ”Otrogna” eller ”icke troende” är enligt Koranen ateister och polyteister. Muslimska extrema grupper tolkar att det handlar om ALLA icke muslimer vilket är naturligtvist extremt :-) Bibel som Koranen har hård retorik mot den här gruppen (icke troende & otrogna). Cappitto..? :-)

 20. I övrigt, vill jag säga att i Sverige har man mer kunskaper om spådamer, sianser, medium, trolleri, än om religionerna (som Jan Gouillou har skrivit i en av sina artiklar). Vi har religions frihet vilket innebär att man får inte pressa religionerna att plötsligt acceptera en del saker som går mot denna religions åsikter.