Islamofobin starkare enligt forskning


Enligt en undersökning som letts av José Alberto Diaz för Integrations-verket har det framkommit skrämmande data om rasismen i landet.

Han presenterade resultatet i en debattartikel i DN i förra veckan, något som uppmärksammades av bland andra Lennart Frantzell på Det Progressiva USA som skriver:

”Den svenska bloggosfären från allra första början varit tättbefolkad av bloggar som har demoniserat Islam och muslimer, mest ur det Israeliska Likudpartiets synvinkel.”

Att Lennart har rätt i detta påstående vet alla som följt ett antal bloggars uppgång och fall. Värst har väl kristdemokraten i Malmö varit tillsammans med ett par nu avsomnade hatbloggar.

Själv har jag ett antal gånger skrivit om Mellanösternfrågan och får därför finna mig i att bli påhoppad lite nu och då. Tar man ställning för muslimer i något avseende så får man tyvärr räkna med det.

I integrationsverkets rapport berättas:

Mellan 1999 och 2004 har den opinion som vill stänga landets gränser för all invandring ökat kraftigt. Främst märks det stora hatet mot muslimer. Nästan fyra av tio svenskar har bevittnat verbala rasistiska trakasserier riktade mot muslimer. Lika många tror dessutom att rasismen kommer att vara än värre i landet om fem år…

…Verkets rapport ges i flera delstudier underlag som visar att rasismens nya ansikte i Sverige är ett hat mot muslimer. Rapporten beskriver ”islamofobin” i allmänhetens attityder och föreställningar…

…Muslimer är den kategori som drabbas hårdast. Nära fyra av tio har bevittnat verbala kränkningar riktade mot muslimer.

Hälften av vittnesmålen om kränkningar av muslimer avser fyra eller fler kränkningar. Det handlar om en i särklass intensiv utsatthet för verbala förolämpningar…

…Att muslimer drabbas hårdast märks även i anmälningarna till DO, som har analyserats i rapporten. Sju av tio anmälningar om etnisk diskriminering som kom in till DO kommer från personer med muslimsk bakgrund…

Den här sortens rasism på väg att breda ut sig. Det som på 30-talet var ett problem för judar i Europa är nu i högsta grad en verklighet för alla muslimer som bor här. De Likudbloggar som Lennart talar om inledningsvis är tyvärr fortfarande aktiva som spridare av rasism och islamofobi. Samma budskap, fast i ny skepnad..

Tyvärr klarar dess skribenter inte att bemöta kritiken i sak utan ägnar merparten av sig kraft åt diverse angrepp mot 1) palestinier 2) muslimer 3) svenska antirasister.

Trist, men sådant får man tydligen leva med..


15 svar till “Islamofobin starkare enligt forskning”

 1. I ett klimat där politiker ofta driver en direkt kontraproduktiv politik (svensk immigrationspolitik är beklagelig för att uttrycka det milt) och där arbetslösheten ökar, med ökad kriminalitet som följd så söker folk en syndabock. På 30-talet så var det judarna som var målet och ironiskt nog så är det ofta opinionsbildare som ser världen med Likuds ögon som driver på islamofobin idag. Sen att kvällstidningarna är sensationskåta amöbor som bara älskar att förstora upp saker och ting bidrar till att folket får en skev bild av verkligheten.

  Personligen är jag inte ett dugg överraskad med resultatet av den här undersökningen.

 2. Jag var på ett jätteintressant seminarium idag om Politiseringen av religion, med muslimska företrädare och kristna. Det skulle du nog också ha tyckt varit givande. Jag skriv lite kort om det i min engelska blogg, men ska nog försöka få till något i min vanliga svenska blogg också.

  Det kändes att det inte spelade så stor roll om en person var kristen, buddhist eller muslim, likheterna är rätt stora och att de flesta religioner har problem med fundamentaliska grupper, inte minst kristendomen med grupper som kallar sig kristna och är för dödstraff, hur tusan det går ihop?

 3. Det är sannerligen inte lätt att vara svensk, ena dan lyssnar jag till den uppmärksammade Holländska kvinnliga muslimska politiker som tycker att vi i Europa inte vågar att kritisera förtrycket mot kvinnor inom den muslimska befolkningen, dagen efter blir man utmålad utan urskillning som rädd,ovetande och slutligen med det nya inne-ordet som islamafob om man uttrycker minsta kritik, går det alldrig att få en sansad debatt i ämnet.

 4. Jag vet inte om vi kristna verkligen ska yva oss så mycket om inställningen till vad kvinnor ska ha på huvudet. Som bekant finns det vissa regler även för judiska kvinnor, och i bibeln står det att våra kvinnor ska ha scharf. Förr fick inte en kvinna inträda i kyrkan om hon hade mens t.ex. Det verkar som alla abrahamitiska religioner har dylika fuffens för sig.

  Är det någon som varit elak mot dig Lennart och kallat dig islamofob? Berätta för oss andra vad du hade sagt för dumt då!

 5. Handlar väl ganska mycker mer än om huvudbonader Jinge??? Eller problemen för muslimska kvinnor skall vi titta åt sidan för?

 6. Nej jag antog bara att det var vad Lennart for efter. Han var ju väldigt luddig och det kanske var det som var meningen.. Visst handlar det om mer, men frågan är om vi nordbor bör lägga oss i andra länders seder och bruk, framförallt inte sett utifrån våra etnocentriska ögon.

  Vill muslimska kvinnor på ett generellt plan ha MITT stöd i att låta bli slöjan så för all del.. :) Men vi svenska män borde kanske börja med att se till att de kvinnor som bor i landet får lika lön och lika rättigheter..?

  Eller hur?

 7. Dåligt Jinge! Min egen Fru är sk blatte, förvisso syd amerikansk, men hon har gått igenom samma procedurer med FSI osv osv som alla utlänningar som kommer hit, och hon har ett o annat å säga om gubbarna från olika arabländer. Misshandel, knivskärningar, mjukt våld mm mm mm mm mm. Och allt detta mot kvinnor.

  Under hennes första halvår försvann ca 70% av tjejerna/kvinnorna från SFI pga att männen inte ville att dom skulle gå där o lära sig västerländskt beteende.

  Så frågar du en utländsk tjej tror jag inte att en precis lönenivå är det viktigaste, många får ju inte ens ett arbete, och ännu mindre ett socialt liv.

 8. ”Så frågar du en utländsk tjej tror jag inte att en precis lönenivå är det viktigaste, många får ju inte ens ett arbete, och ännu mindre ett socialt liv.”

  Exakt! Skrev jag inte lika lön och lika rättigheter ??

  Du måste läsa HELA kommentarerna Micke!

 9. Det är inte konstigt om islamfobin har tilltagit. Massmedia, såväl som politiker i Västvärlden, har alltsedan 1989 arbetat energiskt för att skapa en sådan. De första åren under 90-talet ägnade sig massmedia åt något som mest liknade en ihållande och mycket otäck kampanj mot flyktingar och invandrare, och den kom i huvudsak kom att drabba muslimer.
  Det är förstås en tillfällighet, men likafullt ett faktum att man började bygga upp en islamofobi, mycket energiskt och just i samma veva som Sovjet föll samman.

 10. Fadime och Pela tror jag dom hette, det är exempel på förtryck som drabbar muslimska kvinnor hedersrelaterat våld,tvångsgifte, men tyvärr är det väldigt få unga tjejer som är så starka som dom, utan de flesta fogar sig och finner sig i sin roll och vem kan klandra dom att gå mot sin familj och släkt är inte lätt för en ung tjej,men där kan vi möjligen spela en roll och inte förringa frågan till klädsel och huvudbonad utan även våga se verkliga problem.

 11. Det allra vanligaste mordet i Sverige är när en svensk kvinna dödas. Hon dödas i huvudsak av sin svenska man eller pojkvän. Det ännu vanligare brottet är kvinnomisshandel, de misshandlas av sina svenska män eller pojkvänner.

  Jag tycker att du ska ta dina rasistiska åsikter och krypa tillbaka in under den sten du kom ifrån.