Irakkriget är USA:s fattigas krig..


I USA är det de sämst ställda som rekryteras till de olika vapenslagen. Så har det blivit efter att värnpliktsarmén avskaffats.

En stor del av de med sämst inkomst drivs att skriva på t.ex. som reservister om de inte tar värvning direkt. På så sätt hålls arbetslöshetssiffrorna nere.

Man kan med andra ord konstatera att marknadsekonomin är en direkt orsak till att det i första hand är de med sämre ekonomisk ställning som dödas i kriget mot Irak.

Det betyder givetvis att ungdomar med

föräldrar som har en bra ekonomi inte behöver söka värvning. Irakkriget är således USA:s fattigas krig..


6 svar till “Irakkriget är USA:s fattigas krig..”

 1. Snart fri soldat

  Frihetens Soldat
  Våra ögon är fyllda av sand,
  öronen av humlans buller.
  Våra älskade är bortom det största av hav,
  mina vänner har fått vila.

  Min hjärna känns liten,
  längtar till en strand,
  en strand bortom alla hav,
  längtar efter frid.

  När nattens kalla vindar sveper våra gömslen,
  är fruktan min vän.
  Mina ögon är fyllda av tårar,
  mina öron av viskande fruktan.

  Morgon gryr med eldkraft och strid,
  mina trötta ögon ser hat och blod.
  Humlan min enda vän,
  Kan inte lita på någon.

  KAS

 2. Såvitt jag förstår är vi sakta och försåtligt på väg i samma riktning vad gäller vårt ”fösvar”, med hyrda soldater istället för allmän värnplikt. Tycker det har glunkats om att även socialdemokraterna anser att vi ska eller bör omvandla (eller om det var ”utveckla”) vår militär till ”insatsstyrkor för fredsskapande aktiviteter”, som ska kunna sättas in lite varstans i världen.

 3. USA har löst problemet genom att låta utlänningar ta värvning i armén, i utbyte mot medborgarskap. Gissa om de som tar värvning kommer från rika eller fattiga länder…

 4. Ett yrkesförsvar är iallafall frivilligt. Man kan välja att steka burgare istället.

  Frågan är om alternativet – tvångsrekrytering med hjälp av värnplikt – är bättre.

 5. Men alternativet att steka burgare betyder bara att man kan få jobb, inte att man kan överleva på det. Minimilönen i USA är såpass låg att för att kunna leva på den måste man jobba runt 16h/dag (kommer inte ihåg exakta siffror). Det finns ett ganska intressant program om just detta, första avsnittet av 30 days (en serie av han som skapade Super Size me), där programskaparen och hans flickvän ska leva av endast minimilönsjobb i 30 dagar…mer info om serien: http://www.tv.com/30-days/show/36402/summary.html?q=30+days

 6. såklart att det är. eftersom skolkostnaderna är såpass höga har de unga fattiga knappast några alternativ till armén. För att kunna utbilda sig och få ett välbetalt jobb, och kunna ta sig ifrån fattigdomen skriver de upp sig till armén. Det för att de styrande inte bryr sig något om denna del av befolkningen. Men fortfarande är det de som inte får något alls tillbaka som offrar sig .

  Och varför skulle allmän värnplikt vara lösning på problemen? Irak är ett helt och hållet onödigt krig, och vill bush kriga kan han väl åka dit själv.