Irak går till val – hur då?

Denna aktuella översikt är ett något avkortat Nyhetsbrev 5 maj från föreningen Iraksolidaritet, där stor kunskap finns. Idag är det vali i Irak.

Kommande parlamentsval
Den högsta shiitiska religiösa auktoriteten storayatolla Ali al-Sistani varnar irakier för att rösta på korrupta politiker och varnar för utländskt inflytande. Reuters
Irak håller parlamentsval 12 maj. Valrörelsen startade officiellt i början av april, men i själva verket startade den direkt efter att Mosul intagits och IS/Daesh tvingats bort. Alla motsättningar som hållits nere under striderna, kom åter i dagen. Valaffischer finns nu överallt. Det gäller även bland Mosuls ruiner.

Runt 7000 har registrerat sig för att ställa upp i valet, varav 2014 kvinnor. Enligt FN:s utvecklingsprogram har Irak 37 miljoner invånare, varav 57% är kvinnor. Enligt vallagen ska 25% av kandidaterna vara kvinnor. 60 kristna kandidater slåss om 5 minoritetsplatser. Ett otal allianser har bildats. 329 parlamentsplatser ska besättas. Nästan 90% av kandidaterna är de gamla korrupta politikerna och de dominerar bland valaffischerna. Den stora mängden allianser och partier bidrar till förvirring.
Irak-möte 141126
Dawapartiets innehav av premiärministerposten började 2005 med Ibrahim al-Jaafari och sedan Nuri al-Maliki 2006-2014. Al-Maliki vann inte 2010 års parlamentsval, men tillsattes av USA genom manipulationer i det s.k. Erbilavtalet efter 8 månader utan regeringschef. Al-Maliki vann 2014 års val, men fick avgå till förmån för Haider al-Abadi från samma Dawaparti. Anklagelserna om korruption, förtryck och marginalisering av sunnimuslimer, arresteringar, tortyr och våldtäkter av kvinnor i fängelserna blev för mycket. 500 miljarder försnillade dollar är bara en del av korruptionen. International Business TimesAl-Maliki har också gjorts ansvarig för Mosuls fall då irakiska militärer flydde. Från Dawapartiet tävlar nu Al-Maliki och Abadi mot varandra om premiärministerposten, liksom miliserna Hashd al-Shabi där dess ledare Haider al-Amiri också chef för ökända Badr-milisen, Saairunalliansern som leds av prästen Muqtada al-Sadr och Hikmarörelsen (National Wisdom Movement) med Ammar al-Hakim.
Al-Abai och al-MalikiAl-Abadi och Al-Maliki
Det råder svåra motsättningar mellan de shiitiska grupperna i kampen om premiärministerposten. Detsamma gäller sunnigrupperingarna inom den politiska processen där Mutahidoun (United)-listan leds av av tidigare talmannen Usama Al Nujaifi. Olika grupper kan inte ena sig om en gemensam lista.

Kurderna tävlar med sina traditionella listor: Masoud Barzanis parti KDP och PUK, familjen Talabanis parti som är i strid med varandra och har egna peshmergor som USA och andra deltagare i USA:s bombkoalition, även Sverige, tränar och försöker ena till en armé.
Den tredje kurdiska gruppen är Koalitionen för demokrati och Rättvisa som leds av Barham Saleh, tidigare premiärminister i irakiska Kurdistan.
Prästen Muqtada al-Sadr har enat sig i allians med Iraks kommunistiska parti. En ny taktik. Al-Sadr är inte den ende politikern som ändrat framtoning radikalt i detta val. Båda har agerat i demonstrationer med det civila samhället mot korruption. Kommunistpartiet, en gång stort och inflytelserikt, hade degenererat 2003 och ingick i USA:s Governing Council.
En udda kandidat finns: nämligen journalisten och ”skokastaren” Monthada al-Zedi som lovar att bekämpa korruptionen, åtala de skyldiga och se till att Iraks pengar inte slösas bort. BBC
Han ställer upp i Al-Sadrs Saeroun-lista (Marching Towards Reform) med Iraks KP och några fler sekulära organisationer. South China Morning Post

Baathpartiet bojkottar valet. Det gör även den väl kände shiitiske sheik al-Khalisi med flera.
Baathpartiet förbjöds i ett Bremerbeslut. Partiet hade miljoner medlemmar. De flesta var shiamuslimer. Dess medlemmar har förföljts och hindrats att ställa upp som valkandidater. Många har mördats och fängslats enbart för medlemskap eller samröre med Baathpartiet.
Denna lag har förstärkts minst två gånger sedan Bremerbeslutet och skärpt bestämmelserna mot Baathpartiet. Dessutom har Kommittén för Accountability and Justice skrivit till Iraks regering och krävt att alla tillgångar, från hus till personliga bilar och bankkonton, tillhöriga över 4000 Baathpartister och deras familjer och släktingar, ska beslagtas. En del som Saddam är redan döda.
Till viss del är detta ett försök att ”legalisera” beslagtaganden som redan ägt rum. Höga politiska personligheter har flyttat in i hus tillhöriga f.d. Baathpartister.

Tariq Aziz bostad i Bagdad har shiapolitikern Ammar al-Hakim redan lagt beslag på! Tariq Aziz´ son Ziad Aziz förnekar att hans familj har tillgångar i Irak. Ziad bor i Jordanien. Hans pappa dog i fängelse där han behandlades illa, sällan fick träffa en läkare eller familjemedlemmar.
Kvinnor som ställer upp i valet blir ofta trakasserade och förolämpade och kommenterade om sitt utseende medan förtjusning väcks hos somliga. The RegionFN:s sändebud protesterar. Detta i det land som hade Mellanösterns bästa familjelagstiftning före ockupationen. Och kvinnorna var i hög grad yrkesverksamma.

Det stora valargumentet som förs fram är segern över Daesh. Abadi, miliserna och Al-Maliki tar åt sig äran. För det vanliga folket är korruptionen, bristen på el, vatten och arbete de stora frågorna, liksom förstås säkerheten. I Bagdad, i Basra växer sopbergen och utgör stor hälsofara. Alla avloppssystem i Bagdad förstördes medvetet av USA. Flera valkandidater har mördats, andra har överlevt attentat.
Få förbättringar sker, pengarna går till korruption, till projekt som inte slutförs och olja stjäls av partier och deras miliser Folk skriver ”tjuvar och banditer” på valaffischerna. Demonstrationer har förekommit över hela landet mot korruption och missnöjet finns hos hela det irakiska folket.
Det faktum att nationella och antisekteristiska stämningar finns bland stora folkgrupper, får även politiker med rent sekteristiskt förflutet att förnya parollerna.
Inget tidigare val har varit transparent och rättssäkert. Fusk av alla slag har förekommit.

Hur ska internflyktingarna kunna rösta? Många har på sistone tvingats återvända till sina hemorter för att upprätthålla skenet av att alla kan rösta. Nyligen återvände 37 000 flyktingar till sina flyktingläger på grund av den katastrofala situationen i Mosul där de utblottade familjerna inte kunde försörja sig och fruktade hemgjorda sprängämnen i sina hem eller ruiner. DW
De som berövats ID-papper under IS/Daesh, de som återvänt till ruiner, kommer svårligen kunna rösta och på vem? Det tar mycket lång tid att få nya papper. I en intervju säger en man att han hämtar ut sitt röstkort, men förstör det. Han tänker inte rösta, men förhindra att hans röstkort missbrukas. Handeln har länge pågått och pengar erbjuds för röster. Ett nytt elektroniskt system för att räkna röster har införts. Lätt att manipulera säger kritikerna. Affischer med korrupta välkända politiker hänger över allt. Få nya ansikten förekommer.
I städer där Daesh körts iväg som i Mosul härskar miliser på gatorna och och skrämmer folk.
Miliserna, Hashd al-Shaabi, legaliserades i slutet av 2017 och den stora skaran får sina löner av staten. Premiärninister Abadi är beroende av dem och kan svårligen agera självständigt. De utgör en parallell maktstruktur som fått behålla egna ledare och egen organisation samtidigt som de sägs stå under premiärministerns befäl.

Några miliser som Badr-milisen är hårt knutna till Iran och Irans regionala intressen. De har plundrat städer som Falluja och Mosul efter segern över Daesh. De miliser som understöds av Iran, har en växande makt. Inte bara i Bagdad. De bemannar checkpoints, bestämmer vilka som får passera eller ej, de finns på universiteten och avsätter lärare som inte passar dem och kommer att bemanna många vallokaler. Korruptionen finns även här. 30 april 2018 mördades Qassim al-Zubaidi i sitt hem i Biya. Han var finansansvarig för Hashd al-Shaabi och stod precis i begrepp att avslöja bl.a att spökmilismän uppbar lön.
Enligt vallagen får milismän inte ställa upp i val, men det tycks räcka att ta av sig uniformen och klä sig civilt.
Det är viktigt att ayatolla al-Sistani, som sällan yttrar sig polititiskt offentligt och inte framträder personligt, nu genom sin talesperson, sheikh Abdulmehdi al-Karbalai, uppmanar folk att inte rösta på korrupta politiker och uttrycker att han tar avstånd från al-Maliki, han vill inte heller träffa Abadi, som nyligen befann sig i Najaf och bad om företräde. Al-Sistani varnar även för utländskt inflytande. Reuters
USA-koalitionen fortsätter att bomba.
Det är lätt att tro att USA-bombningarna har slutat efter Mosuls fall och att USA drar tillbaka en del av sin militära närvaro. Media är föga tydliga. IS-fickor kvarstår vid syriska gränsen och i vissa områden. IS fortsätter att göra attentat. USA-koalitionen fortsätter att bomba om än i mindre omfattning än tidigare. Å andra sidan är det svårare att förstöra det som redan är förstört.

Kriget mot terrorismen har kostat 5,6 biljoner dollar sedan USA:s angrepp på Afghanistan 2001. Foreign Policy in Focus
Dessa krig kostar 32 miljoner dollar/timme! Den nu godkända Pentagonbudgeten innebär en ökning på 165 miljarder dollar till 716 miljarder dollar. USA:s fattiga befolkning berövas utveckling och välfärd till förmån för krig, men hålls i största möjliga utsträckning i okunnighet. Krigsbolagen, oljebolagen och alla som profiterar på krigen, driver på.
”Den USA-ledda koalitionen ses inte som en kraft för befrielse, men som angripare.”När får vi vår svenska regering att inse det? Däremot är siffrorna för antalet döda gravt underskattade. Enkäter som frågar människor i USA om antalet dödade i Irakkriget, tror att siffran understiger 11 000! Vi återkommer till dessa siffror i nästa nyhetsbrev.
Internationella givare åtar sig att betala 15% av de summor som FN vill få in för internflyktingar och nödlidande! Och garantier ens för denna skamliga summa finns inte.

”Vi gillar inte att skylta med vår styrka utomlands”, sade en talesperson för Pentagon nyligen till Daily Caller. Daily Caller All statistik gällande antal USA-militärer i Irak, Syrien och Afghanistan har tagits bort från Defense Manpower Data Center trots löfte om större transparens.
Siffrorna för både december och september förra året har tagits bort från statistiken och skyltar istället med vita fläckar. Military Times publicerade decembersiffrorna som nu är borttagna: 26 000 militärer i dessa länder. Mer än 15 000 i Afghanistan, nästan 9000 i Irak och mer än 1700 i Syrien.
I dagsläget anges i vissa media USA:s militära närvaro i Irak till 5000. Det är mycket svårt att fastställa. En viss neddragning från 9000 har troligtvis skett. Men Nato sänder fler militärer till Irak och ska i Bryssel i juli bestämma mer om Natos Irakpolitik och en ”ny Irakmission” ska då lanseras enligt generalsekreterare Stoltenberg. Operation ”Inherent Resolve” övergår i ”Reliable Partnership”. BasnewsDetta innebär att USA och dess koalition ”ska delta som partners med de irakiska säkerhetsstyrkorna på en strategisk och operationell nivå för att försäkra sig om att Irak har de nödvändiga institutionella strukturerna för att upprätthålla säkerheten”, säger generalmajor Piatt i Army Times.

Iraks folk var emot ockupationen och vill inte ha militär USA-närvaro. Privata underrättelsefirman Soufangruppen säger följande om USA:s militära närvaro: ”USA kommer nu att skifta till en lägre profil, men en permanent närvaro i Irak.” USA vill fortsätta att ge råd och träna militären, men försöka undvika att bli ett politiskt eller socialt problem för Haider al-Abadi”. Verka utan att synas.
mosul-bombning-iMosul
Mosul och förstörelsen TheIntercept
Det har gått 10 månader sedan IS/Daesh slängdes ut ur Mosul, men förstörelsen kvarstår och återuppbyggnad av infrastruktur beräknar regeringen till minst en miljard dollar. Bagdad Post
Den förstörelse som USA-koalitionen har en mycket stor del i, måste betecknas som kollektiv bestraffning, ett krigsbrott. Mosuls västra del luktar död. Det stinker och civilförsvaret fortsätter med hjälp av allmänheten att gräva fram döda kroppar. Den 29 april trodde Rabie Ibrahim Hassan, chef för Mosuls civilförsvar, att 5000 döda låg kvar i ruinerna.AlJazeera Då hade redan 1000-tals kroppar grävts fram, varav många kvinnor och barn. Redan för 8 månader sedan uppskattades antalet döda till minst 40 000.
Mosul får alldeles för lite hjälp av regeringen och befolkningen kämpar till stor del själva och med hjälp av några NGOer.
Rättsosäkerheten är stor.Reliefweb Det är oklart vad som sker med alla kroppar och bevis för krigsbrott sopas bort. Rättosäkerhet råder även beträffande de som döms för samröre med IS. ABC News
Mer förstörelse
Enligt Iraks utbildningsminister Mohammed Iqbal förstördes 260 skolor i Ramadi. Det uppskattas kosta en halv miljard USA-dollar att bygga upp dem. Miliser förstör civila och regeringsbyggnader efter att militären återtagit Ramadi.
Den förstörda skolan lovades återuppbyggnad i december 2017, men inget har hänt.

Enligt Marwan Abdel Razaq från lokala vägdepartementet, förstördes 90% av de 70 broar som fanns i Nineve helt eller delvis. AlarabyTvå broar har återställts i Mosul där det varit ett mycket svårt problem att ta sig över floden.
Regeringen och Världsbanken står för denna uppbyggnad. Irak har tagit stora lån från Världsbanken och kommer under lång tid att vara beroende.
Den stora förstörelsen har kännetecknat USA:s krigföring från första stund: medveten förstörelse av infrastruktur som omöjliggör normalt liv. El, vattenförsörjning, avlopp, institutioner, bostäder, allt förstörs.

FN:s tidigare vice generalsekreterare Martti Ahtisaari besökte Bagdad efter Operation Desert Storm och sade följande: trots allt han läst om USA:s bombningar, insåg han att ”ingenting han hade läst eller hört, hade förberett oss för denna speciella form av förstörelse”. ”nästan apokalyptisk”- ”som använts mot landet och som dömer det till en förindustriell ålder för den framtid vi kan förutse.”
Och i det läget när maximal ekonomisk skada drabbat Irak, beslutar FN om sanktionerna.

Många aspekter på situationen hinner vi inte med denna gång, men avslutar med den stora frågan.

Kan en så dysfunktionell regering som Iraks leda kampen för dialog och nationell försoning?
Tendenser visar att Iraks folk har en stark känsla för sin nation och inte vill att främmande krafter ska ha fritt spelrum.
Den kollapsade staten har blivit beroende av miliser med sinsemellan skiftande intressen och länder som Turkiet, Iran, Israel, Saudiarabien fick tillträde till Irak när USA införde flygförbudszoner i södra och norra Irak redan under Gulfkriget och anser sig ha rätt att agera i Irak.

IrakSolidaritet driver Fallujainsamlingen
Falluja präglas fortfarande av krigen som förstörde mycket av staden 2004 vid USA:s två stora angrepp då såväl utarmat uran som vit fosfor användes och 2014-16 under striderna mot IS/Daesh då USA-koalitionen åter bombade Falluja.
Det finns odetonerade bomber i många hus trots löfte om motsatsen.
”Vi kom tillbaka för att iordningställa vårt hus när en bomb detonerade. Min syster och min svägerska dog”, säger Fallujabon Faisal Ibrahim.
”Området är förstört, det är inte en plats man vill komma tillbaka till. Vi har inte sett någon ansvariga komma hit och undra hur vi har det och kondolera oss. Soldater kommer ibland och detonerar 2 eller 3 bomber och försvinner sedan.”
Dr Samira Alani intervjuas och berättar om den forskning hon utfört (med andra forskare). I prover (hår mm) från Falluja fann man uran, kvicksilver och och andra giftiga ämnen på det välrenommerade tyska laboratorium som analyserade proverna. Fallujainsamlingen bidrog med kostnaderna till dessa analyser.
Fallujainsamlingen hade 25 april 2018 insamlat totalt 524 662 :-, varav 41 125 :- under de senaste månaderna till Barn-och kvinnosjukhuset i Falluja.
Stöd Fallujainsamlingen pg 11673-1
Lars-Gunnar Liljestrand ger folkrättsliga aspekter på Irak och Sverige.
här
IrakSol
Kontakt: Iraksolidaritet

i Andra om: , , , ,,, , , , , , , , ,, ,

  17 comments for “Irak går till val – hur då?

 1. Vad vill marktjuven?
  12 maj, 2018 at 10:10

  Det är en öppen hemlighet att USAs utrikespolitik i MÖ bestäms av den sionistiska lobbyn AIPAC och israel. Man ska alltid ställa frågan vad vill marktjuven Israel? Inte vad vill USA. USA är en torped frö AIPAC och israel.

  ”Since Washington’s foreign policy is written by Zionist thinktanks, it follows logic that more wars are needed. A big candidate is Iran. But why? Iran does no harm to anybody, the same as Syria – no harm to anybody, nor did Iraq, or Libya for that matter. Yet,
  there is a distinct group of people who wants these countries destroyed. It’s the tiny little tail that wags the monster dog – for the resources and for greater Israel – as unofficial maps already indicate – stretching from Euphrates across the Red Sea all the way to the Nile and absorbing in between parts of Syria, Iraq, all of Palestine, of course, Jordan, Saudi Arabia, Egypt.

  Those who control the US thinktanks make sure that this target is enshrined in the minds of US decision makers. It would count as a major achievement in the course of global hegemony by the Chosen People (not to confound with the ‘exceptional nation’). Although, Iran is not within this picture, Iran would be the most serious and formidable opponent – enemy – of such a scheme.”

  http://thesaker.is/iran-trumps-broken-deal-maneuver-to-war/

 2. Korp
  12 maj, 2018 at 10:51

  Den14 maj 2018, kommer att markera 70-årsdagen för skapandet av den staten Israel.
  Många människor har illusionen att den moderna staten Israel är en uppfyllelse av bibliska profetior om gamla judar som återvänder till det utlovade landet. Men historien om det moderna Israel handlar inte om ett gammalt folks kamp som kommit tillbaka till sitt land 1948.
  Istället är det den rikaste familjen på jorden, som använde krig och bedrägeri för att få kontroll över regionen på idealistiskt sätt. Familjen Rothschild blev deras mästare. Israels återkomst som en nationstat, och dessutom som en judisk stat, har bara medfört 70 år av oro för världens folk. En sammanflöde av oändligt krig, våld och politisk inblandning i världspolitiken. Rothschild-konspirationen för att skapa sitt eget zionistiska tillstånd har sina tentaklar i båda världskrig och i nästan alla betydande krigshandlingar efteråt.
  Det är absolut ingen tvekan om att den amerikanska regeringen (Donald Trump är Israels marionett) har för avsikt att förstöra Syriens och Irans regeringar är inget annat än en blodig plan för att tvinga regeringsförändringen (kom ihåg Irak och Libyen?) Och ta med dessa två motstridiga Arabiska nationer i centralbanksystemet för Rothschild / Federal Reserve – för att inte tala om att hjälpa zionisterna i Tel Aviv att uppfylla sitt mål att bilda ett ”större Israel”, vilket gör Israel till den dominerande politiska och militära styrkan i regionen.
  Naturligtvis störs nästan ingen av det faktum att Israel redan har fått hundratals nukleära missiler . Om Israel har rätt till kärnvapen för att skydda sig, varför har inte Iran samma rätt? Sanningen är, Israel är ett hot mot Iran och Syrien.
  Trumps beslut att dra tillbaka det iranska fördraget är bara politiska dimridåer. Den enda anledningen till att USA:s regering ingick avtalet med Iran i första hand var att de fullt ut förväntade sig att Iran skulle bryta fördraget och därigenom ge Israel och USA en ursäkt för att attackera det ekonomiskt rika (och Rothschild bankfria) landet.

  Man kan inte vara trogen mot historien och ignorera det faktum att den bolsjevikiska revolutionen som förde marxistisk / leninistisk / stalinistisk kommunism till makten i Ryssland var Rothschild konstruerat. Bolsjevikrevolutionen, en Wall Street och Rothschild-finansierad strävan kostade livet för över 10 miljoner människor. Detta ledde fram till WWI, vilket kostade livet för både militära och civila uppskattningsvis 25 miljoner. Därefter kort tid efter orsakade andra världskriget död på cirka 80 miljoner.
  Den smärtsamma sanningen är: att det tog över 115 miljoner människors död för att få till den sionistiska staten Israels existens. En stat som har orsakat miljontals död sedan det blev en folkstat, eftersom nästan varje krig som Amerika har kämpat sedan 1948 har varit på Rothschilds Israels vägnar och Amerikas så kallade krig mot terror utövas nästan uteslutande på den israeliska statens vägnar.
  https://www.sott.net/article/385337-The-legacy-of-Zionism-Seventy-years-of-turmoil-treachery-death-and-destruction.

  • 12 maj, 2018 at 12:14

   Oktoberrevolutionen var riktad mot bl.a. kapitalismen och sådana som Rotschilds.

  • Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
   12 maj, 2018 at 15:00

   Du ska nog läsa den här artikeln först, Korp. Den har en hel del år på nacken men är fortfarande aktuell idag. Han nämner till och med Rothschild.
   https://www.marxists.org/svenska/deutscher/1964/ryska_revolutionen_och_judiska_fragan.html
   Du har nog lyssnat – läst – lite väl många högerextrema webbsidor den senaste tiden. Och det inkluderar även dom ryska högerextrema webbsidorna. Fria Tider tog upp att Putin nämnt att det var judarna som tog makten vid revolutionen 1917, vilket skulle vara en anklagelse mot oss kommunister – att judar skulle vara kommunister. Jag har till och med blivit anklagad för att vara muslim. Faktum är att det är inget fel i att vara jude eller muslim eller kristen eller vad människor nu har för religion. Som Lenin sa:
   ”Religionen måste förklaras för en privatsak – med dessa ord brukar man vanligtvis uttrycka socialisternas inställning till religionen. Men betydelsen av dessa ord måste exakt definieras så att de inte ger upphov till några missförstånd. Vi kräver att religionen skall vara en privatsak i förhållande till staten, men vi kan under inga omständigheter betrakta religionen som en privatsak i förhållande till vårt eget parti. Staten skall inte ha något att göra med religioner, de religiösa samfunden skall inte ha något samband med statsmakten. Var och en måste ha full frihet att bekänna sig till vilken religion han eller hon vill eller att inte tro på någon religion alls, d v s att vara ateist, såsom varje socialist vanligen också är. Det får absolut inte tolereras någon skillnad i rättigheter mellan medborgare på grund av deras religiösa tr.”

   * Marx om judefrågan:
   https://www.marxists.org/svenska/marx/1844/01-d002.htm

   • Korp
    12 maj, 2018 at 19:16

    Kerstin Stigsson.. Tack för intressanta länkar. Här är dock något om eliten bakom den ryska revolutionen
    https://www.vaken.se/modules/wiwimod/index.php?page=RyskaRev&x
    Den unge borgaren Karl Marx framlevde sina studieår med ett rätt saftigt underhåll från pappa Heinrich, jurist i staden Trier i sydvästra Tyskland. Även om Marx inte var rik levde han ingalunda som en proletär utan hade snarare en livsstil som påminde om den övre medelklassens, och han spenderade snabbt de pengar som kom in, men kompanjonen Friedrich Engels höll honom hela tiden på fötter med hjälp av pengar från sin pappas framgångsika industrier.
    Marx och Engels anslöt sig till The League of the Just – De rättfärdigas förbund, en utbrytargrupp ur ”League of Outlaws” vars pyramidstruktur byggde på frimurarnas idé. Denna grupp kom sedan att bli kända som kommunistiska förbundet. Redan den 1 maj 1776 hade Adam Weishaupt i Bayern bildat den hemliga orden Illuminate vars mål var att bl.a störta regeringarna i Europa, krossa religionerna och upphäva all privat äganderätt..låter bekant? Det är ingen tillfällighet att socialismens stora dag är den 1 maj, samma datum som Weishaupt bildade Illuminate.
    Journalisten Gary Allen skrev i sin avslöjande bok ”None dare call it Conspiracy”: ”Om man inser att socialism i själva verket inte är ett program för att dela på välfärden utan en metod att ta makten över den, då blir det till synes paradoxala faktumet att superrika kapitalister stöder socialism ingen paradox alls. Istället blir det helt logiskt, ett perfekt redskap för makthungriga galningar. Kommunismen, eller rättare sagt, socialismen, är inte en rörelse från de förtryckta massorna, utan från den ekonomiska eliten”.
    Efter att ha manipulerat in USA i första världskriget, tog elitens planer snabbt fart. Tyskarna kunde besegras och krossas ekonomiskt, så att de inte skulle stå i vägen för elitens nya världsordning. Det fanns emellertid ett problem, ett gigantiskt sådant, och det var Ryssland, en stormakt och blivande ekonomisk jätte. Vissa ekonomiska bedömare ansåg att Ryssland, med sin växande industrialisering, sina enorma råvarutillgångar och stora befolkning skulle vara den dominerande makten i mitten på seklet. De var dessutom ett större hinder för införandet av den brittisk-amerikanska världshegemonin än Tyskland. Tsaren vägrade ge efter för bankirernas vilja att ansluta landet till det privata central-bankssystemet. Därför måste man ta kontroll över Ryssland och kunde därigenom upprätta den dialektiska planen med två till synes oppositionella krafter vilka i själva verket kontrollerades av en och samma grupp.
    Första försöket till revolution inleddes den 22 januari 1905 då en obeväpnad folkmassa, ledda av prästen Gapon tänkte uppvakta tsaren med en begäran. Den officiella versionen är att soldaterna framför vinterpalatset oprovocerat sköt mot de fredliga demonstranterna. När kommunistpartiets arkiv blev tillgängliga för historikerna avslöjades att bankiren, vapenhandlaren, revolutionären och frimuraren Alexander Parvus, i hemlighet placerat ut beväpnade män i träden i parken utanför och befallt dem att skjuta mot soldaterna varpå de besvarade elden och 130 dog människor 300 blev sårade.
    Nu vidtog en orolig tid med terror och mord från revolutionärerna med bl.a. Lev Bronstein, mera känd som Trotsky, i spetsen. De ryska myndigheterna slog tillbaka och hundratals upprorsmakare arresterades och avrättades. Tusentals revolutionärer tvingades fly utomlands.
    Professor Antony Sutton kunde i boken ”Wall street & The Bolshevik Revolution” bevisa hur den svenske bankiren Olof Aschberg tillsammans med J.P Morgans Guaranty Trust Company, Rotschilds agent Jacob Schiff, Kuhn-Loeb & Company, William Boyce Thompson, direktör för Chase Manhattan Bank och Rockefeller avsatte sammanlagt flera miljoner dollar till den ryska revolutionen enligt dokument i bl.a statsdepartementet och Congressional Record i September 1919.

    • Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
     13 maj, 2018 at 11:48

     Suttons teori låter som en riktig maoistisk antisovjetisk och högerextremistisk propaganda!!!
     ”… The Soviet Union´s technological and manifacturing base, wich was then engaged in supplying the Viet Cong, was built by United States Corporations and largely funded by US taxpayes […].”
     Så enligt Sutton finansierade USA Sovjetunionen för att de skulle kriga mot sig själva i Vietnam?!?
     ”Sutton: In a few words: there is no such thing as Soviet technology. Almost all – perhaps 90 – 95 percent – came directly or indirectly from the United States and its allies. In effect the United States and the NATO countries have built the Soviet Union, its industrial and its military capablities.”
     https://en.wikipedia.org/wiki/Antony_C._Sutton
     Och då skulle alltså interventionen av USA, Storbritannien och mång andra kapitalistiska länder några år efter revolutionen 1917 för att bistå med en coup från dom vita i Ryssland vara en bluff – något som aldrig har hänt? Wikipedia (Churchill): ”Churcill was a stawnch advocate of foreign intervention, declaring the Bolshevism must be strangled in its cradle.”
     Men du kanske håller med om Suttons teori ”… detailed Wall Street´s involvment in the Bolshevik Revolution to destroy Russia as an economic competitor and turn into ’a captive market and a techniocal colony to be exploited by a few-powered American financiers and Corporations under their control […]”.
     Ställ dig frågan – vem var det som utsåg Putin som dennes efterträdare? Var det inte amerikanarna och Wall Street? Vem såg till att valet 1996 i Ryssland gick Jeltsins väg, som strax därpå utnämnde Putin som efterträdare? Vem är det som sitter i dag i styrelserna bakom de ryska oljeföretagen – jo, enormt förmögna ryska kapitalister OCH AMERIKANER OCH EUROPÉER!

     En video gjord för ett par månader sedan:
     https://youtu.be/uRFWfage5Nw

    • Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
     13 maj, 2018 at 14:31

     Här är en artikel:
     https://sputniknews.com/russia/20140523190070440-ExxonMobil-Shell-to-Expand-Investment-in-Russia–Energy-Minister/
     Oljebolagen i väst hade inga möjligheter att kontrollera Sovjetunionens naturresurser, och därför möjliggjorde de en kontrarevolution. Först var det en fraktion – Busch-fraktionen som tog en stor del av kakan utan några problem från varken ryssar eller andra amerikaner eller européer.
     I slutet av 90-talet uppstod två fraktioner i USA – Clinton fraktionen och Republikan-fraktionen. Det var först Clinton-fraktionen efter kuppen som tog makten genom ryska bulvaner, precis som i Irak. Men detta väckte sura minor hos andra amerikanska oljeaktörer som inte fick dela kakan med Clinton-fraktionen. Så det var dessa som placerade Putin som president för Ryssland. Och här är vi nu. Putin talar som en antikommunistisk borgerlig kapitalist och försvarar sina och andra oligarker (både ryssar, amerikaner och européer) intressen mot det ryska folket och arbetarklassen.

     Här är Anders Svenssons förklaring till den ’Röda bankiren’:
     http://blog.zaramis.se/2013/05/16/den-rode-bankiren/

 3. Sekterist
  12 maj, 2018 at 11:00

  Priset för mångkultur är astronomiskt. Det kommer aldrig att gå att ha demokratiska val i Irak, där finns minst tre folk som inte accepterar att något av de andra bestämmer över dem. Irak bör delas upp i tre delar, där var och en av dem kan bygga en nation. Alternativet är evigt sekteristiskt krig, oavsett vem som levererar vapnen.

  • 12 maj, 2018 at 12:10

   Det var inget sekteristiskt krig innan USA kom 2003.

   • Sekterist
    13 maj, 2018 at 19:53

    Det var definitivt krig mellan sunni och shia före 2003, men på individnivå. Anledningen till Saddams hårda diktatur var att Iraks största grupp, shia, måste hållas kort. Shia dominerar Iran, och Saddams angrepp på Iran hade inrikespoltisk grund.

    • 13 maj, 2018 at 20:26

     Även utrikespolitisk. Den stöddes ekonomiskt, med vapen och med gasleveranser av USA och Storbritannien.

 4. Korp
  13 maj, 2018 at 11:11

  Den av bankirer finansierade statskupp som ägde rum i Ryssland under oktober 1917, som felaktigt benämns revolution, gav omedelbart en mycket god avkastning till statskuppens finansiärer.
  https://newsvoice.se/2017/12/16/olof-aschberg-ryssland/

  Våldsverkarna lade genast beslag på den Ryska statens guldreserv, som var ett resultat av miljoner fattiga ryssars arbete. Det rörde sig om 500 ton guld med statens stämpel. Guldet stals och kom under de närmaste åren att skeppas över till Stockholm där bankiren Olof Aschberg tog emot tackorna med öppna armar. Det var alltså stulet guld med en stämpel som hamnade i Stockholm. För att bort stämpeln gjorde man som kriminella i alla tider har gjort. Man smälte ner guldet och stämplade om det. Var det sedan hamnade kan vi bara gissa. Det enda vi vet är att det inte kom den ryska befolkningen tillgodo.
  Det var inte bara guld som stals. På Nationalmuseum i Stockholm förvaras 275 ryska ikoner som samme Olof Aschberg tog med sig från sin ”revolutionsresa” till Ryssland och donerade till Nationalmuseet. Det var kaos i Ryssland vid den här tiden och begynnande inbördeskrig i ett land där kyrkans Ikoner hade ett ofantligt religiöst värde. Hur kunde då Olof Aschberg röva med sig några hundra föremål som för djupt kristna människor hade oerhört värde. Situationen för de kristna vid den här tiden i Ryssland var katastrofal. Vid slutet av år 1919 hade ca: 60000 församlingspräster mördats.
  I nr.1 av Perms stiftstidning 1919 publicerades en lista på präster och munkar i stiftet som dödats av bolsjevikerna. Efter varje namn anges dödssättet; dränkt, genomborrad av bajonetter, ihjälslagen med gevärskolv, skjuten och nedfryst, nedhuggen med sablar.

  • 13 maj, 2018 at 12:33

   Tack för uppgifterna. Hur pass säkra är de. De är en allmän uppfattning att det var en revolution. Hur kunde man annars t.ex. stå emot invasionen av 9 länder efter oktober 1917? Omvälvningen innebar genomgripande förändringar som franska revolutionen 1789, vilket inte de så kallade ”revolutionerna” i ”arabiska våren gjorde. De var inga revolutioner.

   • Kandinsky
    13 maj, 2018 at 19:57

    Den allmänna uppfattningen bland folk i allmänhet är att bolsjevikernas maktövertagande var en militär kupp av ett militärt parti. Den allmänna uppfattningen bland gamla kommunister är att det var en revolution. Slutsatsen alla dragit av detta är att vad kommunister kallar revolution är deras militära maktövertagande.

    • 13 maj, 2018 at 20:28

     Det var inte bara ett militärt maktövertagande. Utan brett folkligt stöd kunde man inte ha avvärjt invasion från 9 länder och sedan byggt upp ett fattigt land till världens andra stormakt trots egna fel och övergrepp, inte ha besegrat nazisterna och trots 20 milj döda lyckas med detta.

     Militärkupper bla. mot demokratier är sådant som USA sysslar med.

     Statskupper mot demokratiskt valda regeringar efter Andra världskriget.
     Det finns inget land i världen som stött tillnärmelsevis så många militärkupper i demokratiska länder som USA. Utrikespolitiskt har USA tydligt visat att landet inte är för demokrati. Man kan kritisera och angripa diktaturer som står självständiga i förhållande till USA, som Irak, Libyen och Syrien men inte andra (Egypten, Tunisien, Bahrain, Saudiarabien, Pinochets Chile och alla de militärdiktaturer som USA stött/etablerat i Sydamerika och även i Sydostasien.) Några demokratiskt valda regeringar som USA störtat i statskupper.
     -Mossadeq i Iran 1953;
     -Arbenz i Guatemala 1954;
     -Sukarno i Indonesien 1965;
     -Allende i Chile 1973;
     -Sihanouk i Kambodja 1970;
     -USA invaderar militärt och störtar den demokratiska Bishopregeringen i Grenada 1983;
     -USA understödjer statskupp en i Venezuela 2002, och erkänner, omedelbart och officiellt, kuppmakarna som de nya representanterna för landet. Problemet för USA var att kuppen misslyckades;
     -Den folkvalde presidenten Aristide kidnappas i Haiti av USA 2004 och skickas till Afrika. En statskupp genomförs, med USA:s stöd och många Aristide-anhängare mördas eller fängslas;
     -Zelaya i Honduras 2009;
     -Stödet till den egyptiska militärens statskupp mot Morsi 2013.

     • Kandinsky
      14 maj, 2018 at 08:13

      Nazismen var ett tyskt svar på bolsjevismen. Bolsjevikernas kupp 1917, och den enorma samhälssförvridning de avsiktligt genomdrev över miljoner döda, var en viktig beståndsdel i nazismens tillväxt. Utan segerrika bolsjeviker, inga segerrika nazister. Och inget blodbad mellan socialism av tysk och ryskt typ.

 5. Sigyn Meder
  14 maj, 2018 at 13:21

  Eftersom Palestinafragan kommer upp i kommentarer till Irakartikeln, vill jag understyka att ett av skalen tiil det olagliga angreppet pa Irak, var stodet till palestinierna.

  Savael USA:s som Storbritanniens ambassadorer har besoekt den oberoende! valkommissionen.
  I heliga Karbala deltog 19% av personer med rostraett i valet.
  I Sadr-City deltog 24 procent.
  I Saladdin 20 procent.
  I Duhok 30 procent.

  Tunis Statement on Iraq

  IrakSolidaritets internationella natvaerk I.A.O.N (International Anti-Occupation Network) har hallit konferens i Tunis om situationen i Irak.

  Fifteen years have passed since the US-led invasion. For the Iraqi people, it has been fifteen years of destruction, death, violations and hardships.

  Under the present circumstances in Iraq, holding fraudulent elections does not offer any solution. It is the continued foreign intervention, the political disenfranchisement and the corruption that are the root causes of the continued violence and the suffering of the Iraqi people. Anti-war forces must continue to oppose the sectarian system, established by the US occupation. It should come as no surprise that a majority of the Iraqi people refused to participate in this electoral farce. The results of such an election are not credible.

  The right of the Iraqi people to make their own constitution and laws must be fully respected and not be dictated to by an occupation administration, in violation of international law.

  Members of the International Anti-Occupation Network (I.A.O.N.) from Belgium, Portugal, Sweden, Switzerland and the UK, meeting in Tunis, agreed that the occupation has destroyed all sectors of Iraqi society, and that the installed regime is incapable of solving any of the enormous problems that Iraq faces.

  Under the pretext of fighting ISIS, eight major cities have been destroyed and left in ruins and many residents are unable to return to their homes. The Iraqi security forces and various militias have committed numerous war crimes. The criminal justice system, which lacks an independent judiciary and perpetuates injustice, has failed to respond to arbitrary arrests, torture and summary executions.

  The current state of impunity must be brought to an end. All those responsible for the destruction caused by the invasion and occupation, as well as the widespread violations of human rights must be held accountable and the victims compensated.

  The I.A.O.N. is a Network of solidarity organisations that share information about developments in Iraq and mobilize support for resistance against all forms of the continued occupation and foreign domination of Iraq, We reaffirm the principles of our declaration in Le Feyt* in August 2008. This offered a way forward from the disasters the invasion and occupation have created. We will continue our efforts until Iraq has regained its full national sovereignty.

  The International Anti-Occupation Network, Tunis 13 May 2018

  *http://www.anti-occupation.org/

  contact: info@iraksolidaritet.se

  International Anti Occupation Network
  The undersigned, friends of Iraq from France, Belgium, the United Kingdom, Italy, Spain, Portugal, the United States of America, Egypt, Sweden and Iraq, organized in the International Anti-Occupation Network (IAON) and…
  ANTI-OCCUPATION.ORG

  Ett totalt fiasko och stor framgangfor bojkott.
  Jag aer i Tunis nu och klistrar ovan in uttalandet fran motet med vart internationellq natverk.

  Tunis Statement on Iraq

Comments are closed.