Intressant om vargar på Aftonbladet debatt!


I ärlighetens namn så brukar jag inte hitta speciellt många godbitar på Aftonbladet debatt. Det beror delvis på att frågorna som tas upp inte intresserar mig, men idag blev det en klockren träff.

Mae Isaksson och Göran Steen skriver en utomordentligt intressant och även informativ artikel om gråben och jag ger er två korta avsnitt nedan.

Göran Steen och Mae Isaksson: ”Vargar i flock jagar inte tamdjur – därför ska inte flockledare dödas Tidningar, radio och lokala tv-stationer rapporterade frekvent nyligen om oskygga vargar och omfattande vargangrepp på tamdjur, främst i Skaraborg och Dalarna. Men alla undviker konsekvent att tala om de möjliga orsakerna.
Det som ofta händer med vargflockar när en eller båda alfadjuren försvinner är att flocken upplöses och unga vargar vandrar för sig själva innan de lärt sig skaffa mat. Ensamma och oerfarna vargar har svårt att slå ner ett stort byte, och brukar dra sig till tamboskap. Medan friska vargar i en flock föredrar vilda djur som byte tvingas tidigt utlämnade unga djur ta det byte de klarar av.”

Det är en utomordentligt viktig aspekt som de tar upp här. Vargen jagar i flock och kan lätt fälla en älg, ett djur som blir mat för flera dagar. Enskilda strövargar är däremot inte lika starka och ger sig kanske på tamdjur. Men det är viktigt att ha klart för sig att jakthundar och andra lösspringande hundar är de som dödar flest får, inte vargar fast de oftast får skulden.

Göran Steen och Mae Isaksson: ”Vi måste börja förstå att våra vargar är en stor tillgång i synnerhet i de områden på landsbygden där det blir allt svårare att skaffa jobb. Yellowstonevargarna som återetablerades hade sådana positiva effekter på ekosystemet att man i USA i dag planerar att återinföra vargar på minst sju andra platser. Inte bara ekologiska fördelar, även ekonomiska – varje varg i Yellowstone bidrar med 1,7 miljoner årligen till kassan.”

Det är väl bara att kolla med Sysslebäck i Värmland. Där gränsar fyra olika vargrevir varandra och där har turismen påtagligt påverkats eftersom mängder av människor åker dit för att försöka få syn på vargen i det verkliga livet.

Själv har jag en bekant som tillbringade en vecka där i början av augusti för att få höra vargen. Hon misslyckades så nästa år ska jag följa med på ett nytt försök, kanske redan i vinter.

Men läs nu Isaksson och Steens artikel. Den är mycket intressant!

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Politik, Varg, Jakt, Viltvård, Turism, Debatt, Aftonbladet, Jägarlobbyn[/tags]


6 svar till “Intressant om vargar på Aftonbladet debatt!”

  1. Som fundering över din fråga på vargdödade hundar. Du påstår att det är fler hundar som skjuts utav jägare än vad som blir uppätna av vargen. Hur många utav sveriges jakthundar rör sig inom vargens utbredningsområde? Om man då jämför procentuellt sätt hur många hundar som blir skjutna utav jägare respektive tagna utav varg. Vem är det då som dödar flest hundar?

  2. Hundar ska hållas i band. Då blir de inte tagna av varg. F.ö. dödar trafiken fler hundar än jägare, men sedan kommer vådaskott av jägare.

    Det är hundar som dödar flest får dessutom.

  3. Men vad har du som svar på min fråga? Procentuellt sett, vem dödar flest hundar? Vargen eller jägaren?

  4. Om människan dödar fler vargar procentuellt sätt då har du allvarliga problem med att räkna. Man skall inte uttala sig om något man inte har någon vetskap om.