Integriteten och Storebrors småsyskon


Det måste finnas några riktiga liberaler kvar på Dagens Nyheters ledarredaktion trots allt, tyvärr hörs de alltför sällan bara.

Idag skriver man en ledare som handlar om integriteten och möjligheten att spåra folk, allt i namn av kampen mot terrorismen, eller i vart fall med det som huvudargument. Man ondgör sig över att det är vad man kallar ”det liberala blocket” som är för införandet av det Orwellska 1984, eller i vart fall lagt sig platt till marken. Men man avstår från att ge socialdemokratin den välförtjänta känga som de borde ha haft. Med en justitieminister som Thomas Bodström kan det inte annat än gå åt pipsvängen.

DN: ”Det är genant att det liberala block i politiken som brukar betraktas som garanten för individens rättigheter här antingen gjort helt om eller lagt sig platt. Det är miljöpartiet och vänsterpartiet som stretar emot, ett par stridbara riksdagsledamöter, ledarsidor och så Advokatsamfundet som med sin generalsekreterare Anne Ramberg håller integritetens fana högt. Därutöver är det tyst.”

Dagens Nyheters ledarredaktion har identifierat ett allvarligt problem, men till den uppräkning de gjort över integritetskränkande teknisk utrustning vill jag tillägga RFID-chip. Runt om i Sverige pågår det diskussioner om införande av RFID som inpasseringssystem till t.ex. kollektivtrafiken. Dessa ska också finnas i pass och det kommer säkerligen i alla identitetskort och körkort inom kort. Då är det utomordentligt enkelt att sätta ut RFID-läsare på de platser man vill kontrollera. En av nackdelarna med sådana är att de kan minimeras och byggas in i vad som helst.

När du passerar en parkeringsautomat så kan din identitet avläsas, butiker kan ha ett sådant system vilket gör att man hela tiden vet vilka som befinner sig i lokalerna. Det är inte svårt att förställa sig hur sådana system kan komma att missbrukas.

Men det centrala är att vi alla på våra respektive platser börjar agera mot denna idioti. Personligen kommer jag börja göra civilt motstånd mot dumheterna när möjlighet ges. Vad exakt jag kan göra visar sig väl… Än så länge inskränker det sig bara till att ALDRIG ha mobiltelefonen påslagen om jag inte absolut måste. Har du fler tips så kom igen med dessa!

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

[tags]Storebror, Integritet, RFID, Övervakning, Kollektivtrafik, Mobiltelefon, Pass, Legitimation, Idkort, Körkort, Politik[/tags]


6 svar till “Integriteten och Storebrors småsyskon”

  1. Frågan är hur man skall lösa problemet. Det räcker med att 1/4 av alla datorer ingår i botnets. Nya trojaner och rootkits kommer ständigt till. Hur fungerar det tillsammans med ökad övervakning, ja det är frågan.

    Passens Rfid har väl redan hackats?

  2. Att använda Tor är ett sätt att surfa anonymt på nätet. Det kan gå ganska segt, men ger en adekvat anonymitet och är förmodligen det bästa av sitt slag i dagsläget.

    http://tor.eff.org/

  3. Vetenskapsjournalisten Kristoffer Gunnartz på vetenskapsradion (P1) har nyligen kommit ut med boken ”Välkommen till övervakningssamhället”

  4. Använd kontanter och blyfodra plånboken. Ta alltid ut pengarna på samma automat så när bostaden som möjligt. Lämna korten hemma om möjligt, ha regnummer på bilen som kameror inte klara av att läsa. Åker du sporadiskt med kollektivtrafiken, köp turistkort. Undvik hissar. Ha hatt med vida brätten eller stor skärmmössa. Ha flera glasögon med dig. Stoppa tandläkartamponger i kinderna för att bredda ansiktet. Använd hårfärgning som går att tvätta ur och byt ofta.