Inplantera Ryska Vargar!


Ett förslag från en av bloggens läsare, Christer Wilhelmsson, är så radikalt och bra att det är värt en egen bloggpost. Han föreslog nämligen att för varje tjuvskjuten varg ska vi importera en rysk.


Som bekant
sköts en av vargrymlingarna från Kolmården igår, och som jag ser saken var det en slags eftergift för jägarlobbyn och varghatar-
maffian. De sakliga skälen för att skjuta ihjäl en varg som kunde ha berikat den genstam som finns bland de vilda vargarna i Sverige är – obefintliga.

Att jag personligen vurmar för vargen är knappast någon överraskning för dem som regelbundet besöker denna hemsida. Vargen är ett naturligt inslag i vår fauna och det bör den givetvis förbli. Dessutom ska den, precis som lodjuret, få ta den naturliga plats den klarar i vårt moderna samhälle. Det betyder rimligen att den borde kunna förekomma här i Stockholmstrakten också. Visserligen kommer bilismen att sätta ett tak för hur stor den kan bli, men när t.ex. räven klarar sig, så borde även vargen kunna göra det.

Jag har vid ett antal tillfällen skrivit och beklagat mig över den varghatarlobby som agerar i landet. Jag har också påtalat att deras inställning kan sammanfattas i tre ord: skjut, gräv och tig. I själva verket så handlar det om en sorts nationalism/egoism som inte står Sverige-
demokraterna efter, men jägarna är bara måna om att fylla sina egna frysboxar. Där ska det, enligt dessa, alltid finnas gott om älgkött. Det är det som leder fram till den sorts kriminalitet som BRÅ jämför med de kriminella MC-gängen fast det nu handlar om de kriminella jägargängen, jägarkårens skam.


Min idol, Berglin i SvD, en knivskarp observatör…

Därför blev jag uppiggad av en idé som en av läsarna kom med i en kommentar här: – Eftersom kriminella jägare tjuvskjuter varg för att reducera beståndet, samtidigt som den svenska varg-
stammen lider av en genetisk inavel, så borde myndigheterna – importera en rysk varg för varje skjuten svensk. Det skulle reducera den skada som varghatarna åsamkar den svenska stammen samtidigt som det skulle bidra till att den svenska stammens genuppsättning förbättras.

Det skulle med andra ord räcka med att de kriminella jägarna skjuter tio vargar för att den svenska vargstammen ska få den nödvändiga inblandning av rysk och finsk varg som behövs. Bortsett från det uppenbart positiva resultatet för vargstammen så skulle det givetvis beröva de kriminella incitamenten – eftersom varje tjuvskjuten varg skulle förstärka den svenska stammen.

Visserligen kan man ifrågasätta de kriminella jägarnas psykiska status och kognitiva förmåga, men förhoppningsvis ska de kunna ta till sig en sådan nyordning och också förstå vad den innebär. I värsta fall får man kombinera åtgärden med en rejäl straffskärpning. Ett brott vars avsikt är att utrota en djurart borde kanske ha ett minimistraff på fem-sex års fängelse, i vart fall när det rör sig om ett brott med uppsåt.

Kanske är detta den åtgärd som bör vidtas för att få bukt med de kriminella jägargängen, jag håller personligen det för troligt. Men på sikt måste givetvis jägarnas egna organisationer ta itu med problemet på ett effektivt sätt. Det går inte att ha naturhatare springande lösa i skogen med skarpladdade vapen. Man kommer i annat fall att tvinga myndigheterna att införa kraftfulla restriktioner på både vapen, innehav och licenser.

SvD * DN * SvD 2 * DN 2 * AB

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

[tags] Varg, Vargjakt, Kolmården, Vargrymlingar, Jägare, Jägarkåren, Samhällsproblem, Psykfall, Hells Angels, Varghatare, Tjuvjakt, Dalarna, Värmland, Licens, Politik[/tags]


5 svar till “Inplantera Ryska Vargar!”

 1. Om folk vill importera varg på sin mark så ska de ha full rätt till det, likaså att skjuta dem. Naturen har inget värde i sig, mer än att vara till för människan.

  Förra diskussionen vann jag på Godwins lag. Vi får se hur det går den här gången

 2. ”Tillsammans med kulturbidragen är anslaget till Sametinget cirka 250 miljoner, och då är inte rennäringen inräknad.”

  http://www.samer.se/servlet/GetDoc?meta_id=1111

  En hel del ekonomiskt stöd till rennäringen som självklart inte genererar någon vinst. Visst, vi betalar också mycket i jordbruksstöd i och med EU men så får vi också spannmål och grönsaker på tallriken.

  Jag äter inte renkött och tror heller inte att majoriteten av skattebetalarna gör det. Då kan man ju fråga sig hur moraliskt försvarbart det är att renägare i Norrland tar sig friheten att isolera den euroasiatiska vargen (vandrande vargar från Finland och Ryssland) från att nå övriga riket när majorieten av sveriges befolkning kan acceptera en vargstam på minst 200 individer.

  Skamligt att tala om att hunden är människans bästa vän samtidigt som vi människor behandlar dess föregångare väldigt illa.

  Med en stabilare vargstam är det dessutom mer rättfärdigat att tamdjursägare får försvara sina djur men idag är beståndet så pass hotat att det vållar stora kontroverser.

 3. Inte för att jag vet vad bloggpost är, men kul att Jinge gillade min idé.

  Min idé har en annan nackdel, för varghatarna, om den genomförs. Vargkullarna kommer att bli större. Orsaken är att nu så härstammar alla svenska vargar från 2-3 individer, d.v.s. alla svenska vargar är genetisk sett ungefär som helsyskon. En effekt av den inaveln är att det bara blir några få valpar i varje kull. Men nytt frisk blod från Ryssland, Finland eller djurparker så kommer det att födas större kullar.

  Egentligen är min idé en variant på en annan idé som jag länge försökt att sprida till Länsstyrelserna, som har förvaltningsansvar för våra rovdjur: Eftersom man i princip försöker att söva och märka varje varg som kommer invandrande från Finland. Så kunde man nästa gång man får en invandrad varg, ta och samtidigt söva en känd och märkt ensamvarg i södra Sverige (då jag bor i norra Norrlands landsbygd så är för mig alla vargar i södra Sverige). Sedan kunde man bara låta dessa två vargar byta plats innan dom vaknar. Det borde inte vara något lagligt problem då båda vargarna i det läget är svenska vargar.

  Ett annat alternativ är att man nästa gång man söver en varghona, för att märkas, så inseminerar man henne, om man upptäcker att hon löper. Sperma kunde man ta från en djurparksvarg.

  Sedan tycker jag fortfarande att det är bra att dom sköt den första rymlingen. Hoppas dom fångar eller skjuter den andra också. Men jag hoppar över den långa förklaringen till varför djurparksvargar inte hör hemma i naturen utan travesterar istället Jinge ”De sakliga skälen för att skjuta ihjäl en djurparksvarg som kunde ha berikat den genstam som finns bland de vilda vargarna i Sverige är – många.”

 4. En hel del ekonomiskt stöd till rennäringen som självklart inte genererar någon vinst.

  Även om inte vi sörlänningar äter renkött i någon större omfattning så -äts- renköttet upp. Och att släppa in varg i renbetesmarkerna genererar en himla massa jobb.

  En varg skrämmer nämligen renflocken att kuta ”åt alla håll” vilket gör det svårt för renskötarna.

  M.a.o. passar vargen bättre söderut där man inte bedriver frigående djuruppfödning.