Inga mänskliga rättigheter – inget OS


Source: WikipediaJag tycker att man måste sätta ner foten nu för Olympiska Kommittén, det kan inte vara vettigt att locka diktaturstater med Olympiska spel för att förmå dem att bli mer demokratiska.

Vi har nu sett ett antal charader utförda av Kina, man skickar soldater till Tibet och huvudstaden Lhasa för att kväsa ett antal munkars opposition. Dalai lama sitter i sin exil och vädjar om hjälp och världens medier ägnar sig nu mer åt att diskutera bojkott av OS. OS används som en sockerbit för att man på det sättet ska försöka förmå arrangörslandet att uppföra sig på ett acceptabelt sätt.

Och sist jag skrev om Dalai lama så påpekade någon i en kommentar att han minsann inte var någon trevlig mysgubbe, han är enbart ute efter makt. Det är säkerligen en helt riktig anmärkning, tilläggas kan att hans verksamhet dessutom bygger på en offentlig lögn, han är inte någon reinkarnation av den tidigare Dalai lama. Det är ett led i en religiös mytbildning av samma slag som de abrahamitiska religionerna driver sina myter. Ingen människa är en reinkarnation. Sådant finns inte utan är bara religiöst pladder.

Det jag vänder mig emot är att det numera tycks vara standard att idrottsutövarna ska oroa sig för om det överhuvudtaget ska bli några olympiska spel eller inte. Tidigare har de bara behövt oroa sig för om de ska åka fast för doping. Någon kanske tycker att det är ett elakt sidospår, men jag står för det till 100 procent. Våra små svenska idrottsänglar är knappast speciellt änglalika om man synar verksamheten i sömmarna. Åtskilliga idrottsutövare på den nivån dopar sig, kanske en absolut majoritet dessutom.

Det finns särskilt en grupp mycket framgångsrika sommar- och vinteridrottare som jag länge misstänkt för doping, men jag avstår att skriva namnen eftersom det kan bli dyrbart.

Men det är faktiskt dags att avskaffa den olympiska världsturnén. Låt Grekland anordna spelen på fasta idrottsplatser vart fjärde år och låt dem finansiera jippot själva genom försäljning av TV-rättigheter och liknande. Dessutom kan de få bygga upp ett stort forskningsinstitut för doping dit överskottet kan gå. Så lägg ner helt eller flytta det till Grekland. DN1 AB1 SvD

Andra om , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Tibet, Dalai Lama, Lhasa, China, Asia, People’s Republic of China, Government, India, Olympiska spel, OS, Doping, Idrott, Sport, Grekland, Politik[/tags]


28 svar till “Inga mänskliga rättigheter – inget OS”

 1. Om man tittar på videos filmade från Lhasa av utländska turister som ligger ute på internet så undrar man vad den kinesiska regeringen har för val. Varje regering måste väl ha rätt att skydda sina medborgare. Eller är det bara i Kina
  som huliganer kan stoppa en motorcyklist, misshandla honom med järnrör och sedan tända eld på motorcykeln utan att regeringen har skyldighet att gripa in. Vad gjorde svenska regeringen när AFA-kidsen gick bärsärk i Göteborg.

 2. Jinge: Har du blivit tokig?
  ”Våra små svenska idrottsänglar är knappast speciellt änglalika…Det finns särskilt en grupp mycket framgångsrika sommar- och vinteridrottare som jag länge misstänkt för doping….”
  -Jag har en stark förtroende för våra fantastiska idrottmän/kvinnor. När hörde du sist en svensk doppade? Jag tycker inte du ska smutskasta ”dessa goda människorna” med löjliga kommentarer.

  ”Det är säkerligen en helt riktig anmärkning, tilläggas kan att hans verksamhet dessutom bygger på en offentlig lögn, han är inte någon reinkarnation av den tidigare Dalai lama.”
  -Daila Lama älskas av tibetanerna både i Kina och utanför Kina. Han har helt rätt i att samarbeta med Kina.

 3. Du vet väl inget om vad som skrevs i kommentar två, dessutom – jag är inte ute efter några pluspoäng. F.ö. samarbetar inte Dalai lama med Kina. De vägrar…

 4. Enligt Daila Lama: Tibet bör int vara självständigt, tibetaner och han-kineser bör samarbetar och leva fredligt sida vid sida.

 5. Om Dalai lama åter till Kina eller Tibet så grips han på fläcken och hamnar – i bästa fall för hans del, i fängelse.

  Samarbetar? Vad han tycker bryr sig knappast kineserna om, eller hur?

 6. Kurt P: Hade man inte stängt gränsen skulle folk inte kunnat klaga. Problemet är att vi inte har någon aning exakt vad som hände i Lhasa. Endast kinesisk media och tibetanska exilkällor tycks veta vad som hände, och många i Sverige och övriga världen litar mer på tibetaner i Indien än på CCTV eller Xinhua i Kina.

  Jag förstår inte varför man ser ett sånt behov av att politisera OS. Visst Kina är en otrevlig enpartistat, men Moskva 1980 då? Sydkorea fick arrangera olympiska spelen trots att det var en militärdiktatur när landet vann 1988 års olympiad.

  Sen när går friidrott ut på att man jämför atleternas hemländers politiska agerande? Sport bör vara apolitisk. Varför bojkottade man inte damfotbolls VM i Kina om det är så viktigt att inte utöva sport i diktaturer?

  Låt inte sporten bli en förlängning av politiken.

 7. Jag håller med dig om att OS ska flyttas till Grekland permanent. F.ö. har jag hört att Dalai Lama är en ytterst tvivelaktig person trots sitt väna skal.

 8. Vi som aktivt deltog i kampen mot den grekiska millitärjuntan vet att och varför den grekiska demokratin är skör. Om man permanentar spelen i Grekland så riskerar man snart samma problem som i dag, för när de demokratiska kynnet inte passar griper krigsmakten in såväl i Grekland som i Turkiet. Bättre vore att lägga spelen permanent i Sverige då.

 9. Reaktionerna och ropen efter att stoppa OS i Kina är väl lite väl senkomna så här i slutskedet inför OS tycker jag?

  Amnesty har oförtrutet år efter år arbetat för ett frisläppande av samvetsfångar i landet och har om och om igen förmedlat chockerande rapporter hur brott mot mänskligheten hela tiden begås i Kina.

  Samtidigt har svenska politiker som Göran Persson, Lars Lejonborg och Maud Olovsson i omgångar besökt landet och prisat det för dess stabilitet och aldrig med en min låtsas om Amnestys återkommande rapporter om ständiga brott mot mänskligheten – och man har tydligen helt glömt massakern på Himmelska Fridens Torg.
  Många studenter som fängslades då sitter fortfarande internerade under svåra förhållanden.

  Ibland verkar det som om TV arbetar som någon slags katalysator och får folk att tycka till bara när det passar i vissa tidsintervall.

  Kina är en diktatur med allt vad det innebär – och det är ingenting som uppkommit just nu med upploppen i Lhasa.

 10. ”Kina har 1.5 miljon människor i fängelse. USA mer än 2.5.”

  ”Eller rättare sagt har USA 715 fångar per 100,000 invånare, medan Kina har 119 fångar per 100,000 invånare. Sverige har 75, som en jämförelse. Ryssland 584, Vitryssland 554, Ukraina 416, Sydafrika 402, Taiwan 250 för att ta några fler.”

  I Sverige så hämtades 2 personer av CIA och berövades sina mänskliga rättigheter. Om du räknar om det till Kinesiska förhållanden så motsvarar det 288 personer. I Sverige har vi på mycket lösa politiska grunder berövar ett flertal somalier deras rättigheter vilket omräknat till Kinesiska förhållanden motsvarar 432 personer.

  Vissa anklagar Kina för barnamord av 50 miljoner barn och inräknar däri aborter under 50 års tid. skulle man beräkna vad vi i Sverige gjort under samma tid så har vi haft fler aborter per 100 000 innevånare.

  I Sverige har vi tvångssterilicerat många tusen personer på grund av deras fattigdom omräknat till kinesiska förhållanden motsvarar det flera miljoner människor.

  Räkna sedan om till Kinesiska förhållanden alla som lobotomerats och fått yrkesförbud av den socialdemokratiska regeringen (4000 * 144) dryga halv miljonen så börjar ett mönster framträda som är rent obehagligt.

  Betänk sedan att all internet och telefontrafik kan avlysnas av svenska myndigheter och fundera lite över det.

  I den fria världen så svälter 40 000 barn ihjäl varje dag ytterst få om ens några barn svälter ihjäl i KINA

  Kina är en politisk diktatur men där finns en politisk bakgrund som spelar in och som orsakats av oss vitansikten, att inte ta hänsyn till detta är fel.

  ”Kina har 1.5 miljon människor i fängelse. USA mer än 2.5.”

 11. I dag råkade jag sätta mig bakom tvn när ett program tror de hette korrespondenterna sändes. Jag kommer in i delen när man visar en film snutt där en Kinesisk person tvingas ta av sig en T-shirt/plagg av polisen på ett torg. Detta i syftet att påtala ofriheten i Kina.

  Jag måste erkänna att jag blir verkligen förvånad över vår media, journalister och korrespondenter oförmåga att utföra bra djupare arbeten. Dessa som trots allt har det som sitt arbete att ta reda på information och hur saker och ting ligger till gör ett väldigt dåligt jobb mest hela tiden. Hur kan de komma sig?

  Så vad är budskapet med den snutten egentligen? Ska jag gå ifrån sändningen tänka att oj vad ofritt det är i Kina vi måste se till att de blir en demokrati? Men hur ska man då tolka denna nyhet från USA?

  An 80-year-old church deacon was removed from the Smith Haven Mall yesterday in a wheelchair and arrested by police for refusing to remove a T-shirt protesting the Iraq War.
  http://www.newsday.com/news/local/nassau/ny-liwar305631629mar30,0,1085417.story

  Detta är förstås inte första gången personer i USA tvingas lämna ett område eller ta av sig sin T-shirt där budskapet är för fred och slut på kriget. Så med denna information så blir plötsligt film snutten från Kina mera en påminnelse att demokratier beter sig som en diktatur.

 12. Dom som sitter i fängelse i USA har hamnat där pga kriminalitet. I Kina hamnar folk i fängelse för att dom opponerat sig mot diktaturen.

  Kan dessutom påpekas att USAs kriminalitet har minskat enormt pga att man blivit hårdare mot kriminella.

 13. I USA har affärer rätt att neka personer inträde om dom är där i avsikt att störa andra kunder. Detta borde kanske informeras om innan man börjar jämföra ordningsregler i USA med diktaturländer där man fängslar folk som demonstrerar på allmänna platser.

 14. Enligt personen själv så satt han i ett fik John. Sedan är detta inte första gången det händer i USA. En person var tvungen att ta av sig en t-shirt innan en flygning i USA därför de stod vi blir inte tystade på den. Och fler och fler tillfällen finns. Så tyvärr så börjar USAs polis agera som poliser i diktaturer. Varningsklockor.

  Du borde även nu känna till att många demonstranter fängslas/åtalas i USA numera för att deras budskap är välj fred och skippa krig. Samma gäller personer som slängs i fängelser utan åtal.

  Så fokus på diktaturers brister blir tyvärr en påminnelse om hur demokratier har börjat agera som dom.

 15. John Olsson!

  Herregud vilket megaskitprat du kommer med! Är det verkligen så du tänker? Jag är verkligen nyfiken och gör mitt bästa för att inte kränka dig men hur i helvete kan man bli så där?

 16. Jag ser att John Olsson har hittat hit.
  En människa som säger sig vara bosatt i det fantastiska landet USA där alla lever i frihet och har samma trygghet som i sverige, fast bättre för där är den privat.

 17. Lilla jag känner till två personer som sitter i amerikanskt fängelse trots att aldrig gjort nåt.

  Den ena heter Sami al-Haj, journalist på aljazira och Sami al-Arian, palestinsk professor. Den ene har aldrig åtalats för nåt, den andre har åtalats och friats på alla åtalspunkter av en amerikansk jurry men amerikanerna vägrar släppa honom.

 18. Jag höll på att skriva nästan samma sak som John Olsson. Skillnaden var den att jag tänkte peka på ett viktigt faktum, det att Kina sätter människor i fängelse utan rättegång… För vad som anses som kriminellt kan alltid diskuteras, odiskutabelt är dock att alla har rätt till en rättvis rättegång.

  Sedan tänkte jag efter och kom i håg Guantanamo och CIAs hemliga fängelser i arabländerna och Östeuropa. Skillnaden är inte så stor som jag först tänkte.

  Det är som Nadia skriver, DN hade under en period, varje dag, en bild på en dissident med information som namn och varför han var fängslad. Initiativet var bra och fick mig att än mer tänka efter om Kinas repressiva politik. Men var är namn och bild på de som någon annan stans sitter fängslade utan rättegång eller på grund av sin politiska åsikt?

 19. min kompis är homosexuell. eller bög som han själv säger

  vi undrar varför inte de muslimska länderna fördöms för att de hänger homosexuella?

  detta är på 2000-talet

  varför uttalar sig inte några muslimska ledare o säger att detta är fel?

  eller är det inte fel?

  vad tycker ni muslimer?

 20. Jonas starta en blog eller be din kompis göra det och skriv upp vilka muslimska länder är det du har fakta på att de hänger homosexuella. Så att då får du en lista som du sedan kan jobba vidare på, kontakta först vår egen regering och fråga vad gör vi själva för att främja mänskliga rättigheter i de landet.

  Jonas när jag bodde i Irak så hängdes inte homosexuella däremot så låg man verkligen illa till om man öppet var emot Saddams sätt att styra. Jag vet att homosexuella fanns och jag och mina kompisars inställning var ofta att vi hoppades att de inte utnyttjades och att de fick vara ifred. Numera dödas man hej vilt av allt och alla så att börja bara fokusera på en grupp vore väl underligt, är de inte bättre att ALLA får behålla sina liv? Detta gäller även alla andra länder i hela världen. ALLA ska ha rätt till ett fritt liv där deras mänskliga rättigheter respekteras.

 21. Jonas,

  Jag känner personligen homosexuella i Saudiarabien, Egypten, Libanon och Syrien.

  Ingen av dem har blivit hängd fast den äldsta bekantskapen är en man och en kvinna i Syrien. De har jag känt sedan 1982 och de lever och mår bra.

  Han är Saudi går dessutom klädd i kläder som kostar så mycket att min och din inkomst inte skulle räcka till hans garderobe…

  Så spänn av, snälla..

 22. Och du, Jonas, känner du till att en av de största städerna på Västbanken är känd för att vara en bögstad sedan urminnestider?

  Jag tänker inte avslöja stadens namn här. Jag tycker att du kan fråga dina israeliska vänner, de känner säkert till den… :-)

 23. Äntligen någon som förstår hur det ligger
  till med Dopingen i våra svenska ”rena” friidrott!

  Bra skriver Jinge.
  Ingen förstår att ALLA i eliten i ALLA länder inom Friidrott är dopade!
  Tror inte alla kommer förstå heller.

  Mvh C