Inför republik NU


Idag kommer rojalismen antagligen svälla över alla bräddar, framförallt i media som nu drabbats av svårartad nyhetstorka.

Att Victoria Bernadotte fyller trettio år är säkerligen väl värt att fira, i alla fall för henne och hennes familj och vänner. Själv tillhör jag inte dem som kommer stå och vinka vid slottet idag, jag har aldrig gjort det och kommer aldrig att göra det. Jag har alltid undrat över vad rojalisterna egentligen ser hos kungafamiljen för den är ju inte ens kunglig.

På svärdssidan härstammar kungen från en fransk knekt, och han gifte sig med en tysk-brasiliansk flicka som han träffade vid Münchenolympiaden. Deras förstfödda blev, till kungens förtret, en flicka varför vi nu kan vänta oss att Victoria ärver kronan. Hennes tillkom-
mande är en grabb från Ockelbo som inte har ett spår av vare sig adel eller kungligt blod. Det betyder att deras avkomma, Sveriges nästa tronföljare efter Victoria, blir ett barn som inte på något sätt är vare sig adlig eller av kunglig ätt.

Jag kan inte påstå att jag är speciellt insatt i hur man ärver adelskap, eller annat fanskap heller för den delen, men rimligen så blir deras barn en vanlig ”Svensson”, eller Westling om man ska vara noga. Blir den ungen då Kung Westling den första? Eller måhända Drottning Westling den andra? Andra eftersom modern lär bli Drottning Westling den första…

Sverige har en del traditioner när det gäller tillsättande, och även avsättande, av kungar. Jag har för mig att folket valde eller avsatte kungarna vid Mora Sten förr. Mora Sten lär vara försvunnen, gömd för att inte dansken skulle kunna utropas som svensk konung, men det går väl bra med vilken sten som helst antar jag.


Gör kulturhus och ett folkets hus av slottet..

Även om jag vore rojalist så skulle jag agera för att avsätta kungen idag. Det finns en hel del gamla svenska ätter som har kungligt blod i ådrorna, varför ska vi nöja oss med en fransk knektsläkt som nu är uppblandad med allmoge många gånger om? Eller är kommande generationer kungliga av den ätt som i framtiden kommer att kallas Ockelboätten?

Nej fyy…


Källor: SvD DN SvD2 DN2 SvD1

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]Victoria Bernadotte, Daniel Westling, Mora Sten, Kung Westling, Drottning Westling, Republik, Politik[/tags]


16 svar till “Inför republik NU”

 1. Att ärva adelskap är inget problem. Ha bara en adlig fader. Eller som Falstaff, fakir, skaldade:

  Adelsman är varje son
  som till fader har ett von

  Att den nuvarande Bernadotteätten har en duglig (men mot sitt fosterland förrädisk) militär som försteman är väl inte att säga så mycket om. Eller för den delen att han härstammade från en borgarfamilj i södra Frankrike. Många kungliga ätter börjar nog med en begåvad lågättad slagskämpe som lyckas kapa åt sig högsta makten. Sedan ökas familjens sociala kapital genom ingifte med äldre högättade familjer.

  \

 2. Hoppsan, halva mitt inlägg råkade bli raderat och ersatt av \. Antingen blajade jag till det med tangenterna. eller också är det ditt nya fina filter som slog till mot någonting. Men väl dock inte synpunkten på slutet, nämligen att den nuvarande kungafamiljen borde få pension och kanske ersättas av en lågbudgetversion till statsöverhuvud – kanske Riksdagens talman?

  När folk hurrar för överheten, tänk på den upproriska medeltida versen:

  När Adam plöjde och Eva spann
  vem var väl då adelsman?

  Med adnra ord: folket kom före adeln,
  Trevlig helg!
  Björn

 3. Jag tycker avsättningen av Gustav IV Adolf som kung är den bästa hittills. Kungen som man gjorde sig av med 1809 efter han gått i krig med Napoleon och förlorat Sveriges sista befästningar i Tyskland och sedan förlorade hela Finland när Ryssarna invaderade. Efter att ha förlorat större territoriala områden än någon annan Svensk kung någon sin gjort så knatade ett gäng officerare in på slottet arresterade kungen, kastade ut honom ur landet och riksdagen applåderade och godkände det hela. En fin avsättning.

 4. Det är en skam att vi låter en så medeltida institution fortleva – och att vi underhåller alla dess medlemmar med våra skattemedel, trots att de är enormt rika.
  Det är djupt odemokratiskt och gynnar i stort sett bara veckopressen och gamla rojalistiska tanter, som Johan säger.

 5. Gör ett museum av slottet som visar hur överklassen utnyttjar folket för sin komfortabla existens nu och förr.

 6. Monarkin är förstås en anakronism från tiden före demokratin. Samtidigt stöder en majoritet kungahuset, även om jag tror att det stödet kommer klinga av, och förr eller senare får vi äntligen republik.

  Sverige är i många avseenden ett egendomligt land, torekovuppgörelsen innebär att kungahuset formellt saknar makt, till priset av att ledande politiker vägrar kritisera kungahuset, bortsett från några betydelselösa politiker från främst V och Fp.
  Minns GP:s famösa serie ”Ordförande Persson”, där Kungen var en av få som fick beröm, i bjärt kontrast till till de nedvärderande omdömen de flesta andra fick.

 7. En mer framkomlig väg än att avsätta kungen vore att helt enkelt låta honom sitta kvar men aldrig efterträdas. Det kan visserligen ta 20-30 år tills detta händer men då finns också tid att skapa en bra republik.

  GB, varför inte en president utan makt? Som dom har i exempelvis Tyskland och Italien.

  Av republiker tycker jag Tyskland och Finland är bra exempel medan Frankrike och USA är dåliga exempel.

 8. Faktum är att kungahuset är med i en propagandatävling om vårt förtroende. Den dagen då en klar majoritet är emot kungahusets existens försvinner det nog. Men de får det jävligt enkelt för sig. Vår kära statstelevision öser ut lättsmält propaganda för kungafamiljen. Så under min livstid kommer jag få dras med de.

  Victoria och kungen får vara med i löjeväckande insmickrande intervjuer, där de bara behöver vara så trevliga som möjligt. Och tycka att allt är ”intressant”. Victoria är så ointressant att klockorna stannar. Kungen, som vi kallar honom, är lite roligare. Han kan nog vara kul att ta en öl på puben med. Men det går ju inte. Han är ju kung. Släpp fångarna loss det är tja… sommar.

  Och rojalisterna, i rollen som rojalister (de är med 99% sannolikhet smartare i sina övriga roller), är kanske de mest korkade människor som finns.

 9. 14 juli-behövs kungahuset?…

  Idag är det 14 juli, jag hittar snabbt två händelser som känns förknippade med detta datum. Strormningen av Bastiljen 1789 ( läs mer , wikipedia), denna händelse betäcknas som inledning till franska revolutionen ( läs mer , wikipedia) och är numera Fra…

 10. Varför har man fått för sig att kungen/drottningen måste ersättas med en president? Det räcker mer än väl att riksdagens talman får deras representativa uppgifter. Då blir vi av med kungahuset, hurra!

  Den som vill kan ju sedan få betala till kunghuset efter eget skön.

 11. Istället för att försöka få den odemokratiskt tillsatta kungafamiljen att abdikera, kan man istället självständighetsförklara sin tomt, en skärgårdsö, eller en gräsplan vart som helst, och införa det statsskick man önskar.
  Jag är inte för Sveriges monarki på något sätt, men kom igen, hur kul skulle det inte vara att ha ett eget land?!

 12. Det var nåt helt ruggigt vad massmedia smetade på med denna nyhet. Det är som knäckebröd med Marshmallow-kräm på. Man blir ju illamående…

 13. Jag tycker att Per Anderssons inlägg om monarkin, ger en god inblick in om vad som bör diskuteras