Inbördeskrig i Irak?


Per Björklund i Amman skriver idag och rapporterar i Stockholms Fria Tidning under rubriken USA bidrar till ökad splittring i Irak.

SFT: ”En ny rapport från tankesmedjan International Crisis Group, ICG, menar att USA:s trupper är ”mer en del av problemet än de någonsin kan vara en del av lösningen”. Rapporten är starkt kritisk till USA:s politik i Irak som anses ha bidragit till en utveckling mot ökad sekterism och splittring. Utbrottet av sekteristiskt våld i flera irakiska städer förra helgen kom efter ett bombdåd mot en shiamuslimsk moské i Samarra på onsdagen. Under fyra dagar dödades minst 1 300 personer, enligt tidningen Washington Post.”

När det gäller antalet dödade efter attentatet mot Moskén i Samarra så är det troligen närmare 2000 idag. Aljazeera berättar nu: ”At least nine people have been killed in two separate attacks in an area southeast of Baghdad torn by sectarian violence. An explosion on Saturday in a crowded market near a bus station killed seven people and wounded 20 in the town of Gisr Diyala near Salman Pak.

Att George W Bush kommer att få ett eftermäle som går till historien är redan klart. Om man genom valfusk lyckas bli president, och därefter genom olika lögner lyckas invadera ett annat land så kan man inte räkna med att bli beskriven i positiva ordalag efteråt.

Många f.d. amerikanska presidenter får diverse internationella uppdrag efter sin presidentperiod men det enda rimliga för Bush är en krigsförbrytartribunal.

Nu har han lyckats försätta Irak i en situation som kan dra in grannländerna i än högre utsträckning än vad som redan skett. Även om det inte blir så kan blodbadet som nu startat fortsätta under många år. Läs Per Björklunds artikel!


5 svar till “Inbördeskrig i Irak?”

  1. Det vore väl ödets ironi om man kombinerade ihop de där alternativen och gav honom en post hos krigsförbrytartribunalen? En symbolisk post, då, eftersom tribunalen i sig inte är mycket mer än just symbolisk.

  2. läste också artikeln i Sthlms Fria. jag har tidigare varit mycket skeptisk till att låta FN sköta något slags fredsbevarande uppdrag i Irak, men frågan är om det inte är dags att börja tänka i dom banorna nu. till och med amerikanska soldater erkänner att USAs styrkor är en stor del av problemet (72%(!) av usas soldater stationerade i irak vill ta hem trupperna enl. en ny undersökning). Både USA och irakierna skulle kanske acceptera en fn-styrka som ett legitimt försök att förhindra ett inbördeskrig. Det borde i alla fall bli bättre för irakierna. Om FN skulle ta på sig ett sånt uppdrag är väl tveksamt och själv är jag som sagt fortfarande skeptisk.

  3. Vänster-tankesmedjan ”Brookings Institute” har nyligen i en undersökning tagit reda på vad Irakiska folket själva tycker om ockupationen. De frågade: ”Med tanke på alla svårigheter du kan ha fått utstå sedan den Amerikansk-brittiska invasionen, anser du personligen att det var värt att störta Saddam Hussein?”. Totalt svarade 77%: Ja.

    Irak är uppdelat i 3 folkslag; Kurder, Shiiter och Sunniter. Sunniterna är en minoritet men har praktiskt taget alltid styrt landet – exempelvis var Saddam Hussein Sunnit. På grund av detta har Sunniterna alltid positivt särbehandlats medan övriga folkgrupper ytterligare förtryckts. Detta märks i ”Brookings Institute” senaste undersökning. På tidigare nämnd fråga svarade 91% av samtliga kurder samt 98% av alla Shiiter – Ja, de tycker att störtandet av Saddam var värt det. Att endast 13% av Sunniterna i Irak känner att den amerikanska ockupationen gynnat dem, tycker jag bara är ett vidare bevis på att en förändring i Irak var hejdlös. Det var inte bara några av världens största demokratier som såg att massmördaren Hussein var tvungen att stoppas, en majoritet av hans egna plågade befolkning önskade det också.

    Att 77% av Iraks invånare hyllar Pr Bushs val att gå in i Irak, tycker jag borde räknas till nått! Arvet George W. Bush lämnar efter sig är ett stolt och stort arv – han kommer för mig alltid vara mannen som offrade sin popularitet och sina soldater, för att miljoner männsikor på andra sidan jorden skulle få uppleva demokrati. – samma demokrati många här i europa tar förgivet.

  4. Det är en klen tröst att Bushs eftermäle inte blir det bästa får jag ju säga.
    Läste förresten häromdagen att USA plötsligt började betala sina avgifter till FN i samband med invansionen i Irak, och fick som genom ett under igenom sina terroristlistor mm. Kan inte säga att jag med detta stycke information fick min positiva bild av FN direkt stärkt.

  5. TÄNK VAD MAN KAN LJUGA MED STATISTIK!!

    Om 77% var nöjda hur kommer det sig då att 24% anser att det var rätt att invadera landet? Och att 42% anser att det är HELT RÄTT att skjuta amerikanska soldater? (Vilket det är enligt krigets lagar..)

    BI: 24% av Iraks befolkning anser att det var rätt av Bush att ockupera Irak.

    ”Do you approve or disapprove (strongly or somewhat) of attacks on US-led forces in Iraq?”

    BI: 42% anser att det är HELT OK att skjuta amerikanska soldater..

    När moderaterna läser statistik så är det som när fan läser bibeln..

    (Jag förstår varför du inte länkar till undersökningen. Men JAG länkar så att de som vill kan syna dina uppgifter)

    Dessutom är det beklagligt att du som aktiv moderat pläderar för en regim som brutit, och alltjämt bryter, mot alla internationella konventioner.

    Det kan dock tjäna till att ge svenskarna en fingervisning om vad vi har att vänta om moderaterna hamnar i en svensk regering. Då går ingen säker längre..

    http://www.brookings.edu/fp/saban/iraq/index.pdf