Ikväll – Amatörernas Afton


Det är, oftast män i olika åldrar, som inte kan hålla sig till nyårsafton utan prompt måste smälla av en massa fyrverkerier och bomber redan dagen innan.


De som lider värst
av detta är diverse husdjur som av lätt insedda skäl inte gillar när det smäller över 110 decibel. Egentligen borde man göra en sociologisk undersökning om dessa individer. Det handlar i regel om – omedelbar behovstillfredsställelse, de som skjuter fyrverkerier i förväg klarar helt enkelt inte att vänta in rätt dag och tid.

De adolescenta gossarna, eller de närmast under i åldershänseende, må vara förlåtna för sin brist på mognad, dessas handlings-
benägenheter är trots allt åldersadekvata. Men män från 20 års ålder och uppåt borde iakttas noga av sin omgivning. Det är inte ett särskilt gott tecken att ge efter för barnsliga böjelser, eller hur?

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Nyårsafton, Fyrverkerier, Bomber, Smällare, Pyroteknik, Adolescens, Barnslighet, Pubertet, Tonår[/tags]


10 svar till “Ikväll – Amatörernas Afton”

 1. Usch! Jag är inget hunddjur men gillar inte heller själva smällandet. Har aldrig gjort det. Kanske det beror på att jag har bra hörsel?

 2. Ja fy sjutton för dessa smällare & raketer. Har en hund som är panikslagen här nu ! Samma visa varje nyår och veckorna innan :(

 3. Jag tror inte att jag kan minnas ett så ivrigt smällande så här långt innan nyår. Och det är kraftiga detonationer. Detta är knäppt.

  Det är synd om djuren även om vårt husdjur är ganska tåligt efter att ha bott under helikoptrars smatter och kustjägares skjutande dagar och nätter i ända.

  Kronisk adolescens var ordet.

 4. ”Egentligen borde man göra en sociologisk undersökning om dessa individer. Det handlar i regel om – omedelbar behovstillfredsställelse, de som skjuter fyrverkerier i förväg klarar helt enkelt inte att vänta in rätt dag och tid.

  En ögonvittnesskildring: I natt hörde vi från sovrumsfönstret ett kort tjut följt av en knall, igen, …, och igen. Efter fyra knallar gick jag upp och tittade ut genom fönstret. Där stod ett par i övre tonåren ch tittade apatiskt på röken från senaste knallen. Inga skratt, inget glam, inga kommentarer. Ett uttråkat väntande på nästa lilla knall. Detta skedde bland några bostadshus med idel släckta ljus och sängliggande invånare.

  En sociologisk undersökning, ja det vore kanske på sin plats.

 5. Ni får väl träna era husdjur så dom klarar nyårsfirandet. Har själv haft hundar i hela mitt liv, ingen har varit rädd för smällarna.
  Dessutom är smällarna inte så kraftig att någon behöver bli störd. Annars använd hörselskydd, finns ofta att köpa på bensinstationer (10kr ungefär).
  Låt ungdomen fira in det nya året utan att ni sitter bakom gardinerna och förfasa er;)
  Det har alltid slagit mig hur roligt folk tycker det är med explotioner. I gruvan när man hade med någon ”nob” och lät dom trycka av en salva var dom ofta lyckliga som småbarn.

 6. Gruv.arb skrev: ”Dessutom är smällarna inte så kraftig att någon behöver bli störd. Annars använd hörselskydd, finns ofta att köpa på bensinstationer (10kr ungefär).”
  Nu vet inte jag vad du räknar som kraftigt ljud, men en smällare har en ljudstyrka på ca 140 decibel. Det är ungefär samma ljudstyrka som du har ca 1 m bakom EBK:n på en JAS Gripen och jag kan höra dom varmköra på Kallinge trotts att jag bor 5 mil därifrån, tänk dig då att stå 1 meter bakom. Och jag har besökt åtskilliga flyguppvisningar för att veta hur det låter på nära håll.
  Sen är det ju inte bara en smällare utan ett större antal inom loppet av några minuter. Det är väl för sjutton inte meningen att jag ska behöva ha hörselskydd på mig när jag sover ? Då hör jag ju inte när väckarklockan ringer.

 7. Det argumentet är synnerligen obegåvat: ”Ni får väl träna era husdjur så dom klarar nyårsfirandet. Har själv haft hundar i hela mitt liv, ingen har varit rädd för smällarna.” Det går inte att träna en fyrverkerirädd hund med någon större framgång. Det är enkel psykologi. En rädd hund tenderar att bli räddare… och räddare och räddare. För varje år blir det värre. Du kan jämföra med människor som har fobier – de låter sig inte övervinna sin fobi med mindre än att de utmanar den. Hundar kan inte utmana sig själva då de inte ser någon vinst i det – de vill bara undvika helvetet. Hur tränar man en katt förresten?

 8. Finns dessutom alla vilda djur, som helt tycks glömmas bort i diskussionerna. Förtjänar de mindre respekt bara för att de inte har någon människa registrerad som ägare?

  Har själv en hund som tar fyrverkerierna ganska mycket mer ro – så länge vi är inne hemma. Men lycka till att försöka övertala honom om att gå ut när det smäller som värst…

 9. Visst skräms de vilda djuren. Men antagligen anar de redan att ngt är på gång eftersom det småputtrar mest hela tiden i tätorterna nu. Vårat lokala vilt har säkert begett sig längre ut i skogen.

  Min nuvarande kisse tar smällandet någotsånär lugnt, men förra kissen var vettskrämd. Han låg och tryckte en halvtimme inne i klädkammaren efteråt. Kraken..

  Men jag känner folk som är tvugna att ge medicin till sina hundar.

 10. 140 db, bah. Det varar knapt 1 sek. Har själv stått i timmar i dessa ljudnivåer och inte har jag blivit skadad på annat sätt än att hörseln har gett vika.
  Det går visst att träna en hund eller katt eller vilkat annat djur som hellst att klara dessa ljudnivåer. Mitt råd är att börja med ”klicker”. Det är mycket lätt att träna en hund eller katt eller vadsomhällst med den.
  Vilda djur flyr en stund men kommer igen om en stund utan skada.
  Göm er inte bakom gardinen, gå ut och gläds med det nya året tillsammans med de unga.