IKEA i Israel kör ej möbler till arabiska medborgare


Jag har skrivit om Susan Nathans bok – Ett annat Israel – förut. Det är en djupt gripande bok som till stor del handlar om Israels palestinska medborgare.

Dessa är utsatta för en långt gången diskriminering på samtliga områden och förhållandens påminner om de i Sydafrika under apartheid. Jag håller för närvarande på att läsa om boken och kommer eventuellt att berätta mer om den här på bloggen.

Är man som jag intresserad av hur det fungerar att vara palestinier boende i Israel, eller arab som de kallas där, så bör man faktiskt läsa boken. Det är inte bara IKEA som diskriminerar den palestinska befolkningen, det sker inom alla delar av samhället. Det Susan berättar om IKEA är helt sant. Man vägrar att köra ut möbler till araber i Israel om inte dessa bor i judiska områden.

IKEA säger att det är av säkerhetsskäl, men hade det varit sant så hade man kunnat anställa ett antal palestinier för dessa uppdrag, men det har man inte gjort. Det kan vara så enkelt att IKEA:s kunder skulle vägra släppa in araber i sina hem även om de kom med nya möbler. Jag ska maila IKEA och fråga, men jag tror inte att jag kommer att få något svar.

Klicka HÄR sök Susan Nathans bok på AdLibris!

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]politik, susan nathan, israel, ikea, rasism, islamofobi, palestinier, araber, mellanöstern[/tags]


37 svar till “IKEA i Israel kör ej möbler till arabiska medborgare”

 1. Jag köpte boken i förra veckan och jag håller med dig helt och hållet. Den är mycket otäck. Hon skriver ju också att hon förstår terroristerna.

  Intressant uttalande av en judinna.

 2. Din överskrift är stämmer inte med texten:
  Överskriften
  ikea-i-israel-kor-ej-mobler-till-arabiska-medborgare
  I texten
  Man vägrar att köra ut möbler till araber i Israel om inte dessa bor i judiska områden.

  Det är en viss skillnad mellan dessa påståenden.
  Känns inte så konstigt när man vet att Ambulanser inte åker till adresser i Rosengård (Malmö) utan poliseskort.

  /Micke W

 3. Jinge, israeliska kunder släpper in araber i sina hem om de kommer med nya möbler. IKEA har arabiska förare, i alla fall de som körde hem mitt kök till mig. Massor av hantverkare, elektriker, byggjobbare, rörmokare och flyttfirmor är araber, eller har arabiska anställda. Alla dessa går in i folks hem oavsett etnisk och religiös tillhörighet.

  Kan inte tänka mig att Susan Nathan skrivit något sådant. Så det har du…hittat på själv, eftersom du aldrig varit i Israel och inte vet. Sorry Jinge.

 4. Anna: ”Kan inte tänka mig att Susan Nathan skrivit något sådant. Så det har du…hittat på själv, eftersom du aldrig varit i Israel och inte vet. Sorry Jinge.”

  Susan Nathan sidan 91-92! Skärpning!

  Du borde läsa boken i stället för att fantisera!

 5. Det där är bara snack Anna! Hur många araber är statsanställda i Israel? Vilka får sparken först? Får de göra lumpen? Får en arab gifta sig med en jude? De flesta judar i israel är rasister, och det vet du.

 6. Boken låter verkligen intressant. Verkar som om det blir ett nytt adlibrispaket framöver. Annan rekommenderad läsning av en ex-israel som emigrerade som tonåring och sedemera ilsknade till på behandlingen av araberna i Israel och Palestina är Göran Rosenbergs ”Det förlorade landet”, visserligen från 93(tror jag), men ändå aktuell.

 7. Till skillnad från många här så bor Anna i Israel! Vilket gör hennes ord lite tyngre än div tyckare.

  Jag har själv tillbringat en hel del tid i MÖ/Israel och aldrig sett/hört det som påstås här, och jo jag känner arabiska Israeler också.

  Men kanske är verklighet inte intressant?

 8. Anders kolla gärna upp hur många araber det finns i IDF, kolla gärna upp hur fördelningen ser ut i Knesset inna du snackar saker du inte har en aning om.

 9. Micke: ”Till skillnad från många här så bor Anna i Israel! Vilket gör hennes ord lite tyngre än div tyckare.”

  Du menar att Susan Nathan inte bor i Israel? Jodå Micke, hon är judisk och bor i landet. Hon bor dessutom tämligen nära Anna..

  Micke: ”Anders kolla gärna upp hur många araber det finns i IDF, kolla gärna upp hur fördelningen ser ut i Knesset inna du snackar saker du inte har en aning om.”

  Det var en intressant kommentar Micke. Nu väntar jag spänt på din uppföljande information om hur många palesinier som är soldater i IDF, likaså uppgiften om hur många procent av Knessets valda politiker som är från den palestinska ursprungsbefolkningen. Efersom du uppmanar Anders att kolla upp detta så måste du rimligen veta att han har fel, då kan du väl delge oss andra det, en mycket rimlig begäran enligt min uppfattning.

 10. Jinge: Det jag kommenterar #4 är meningen ”Det kan vara så enkelt att IKEA:s kunder skulle vägra släppa in araber i sina hem även om de kom med nya möbler”. Det är rätt uppenbart om man läser vad jag påstår: massor av arabiska hantverkare och anställda går dagligen in i massor av judiska hem. Jag vidhåller den åsikten.

  Berätta för mig om Susan Nathan skrev att IKEAs kunder inte släpper in araber, Jinge. För jag tror att hon vet alldeles utmärkt vad hon talar om. Däremot tror jag att du kokar din egen soppa på antaganden efter att ha läst hennes bok. Och det är det jag anser är felaktigt (eller lögnaktigt, som i ovanstående antagande).

  Att som IKEA hävda ”säkerhetsskäl” är däremot fullständigt grundlöst. Transportbilar blir inte attackerade i arabiska samhällen, vad är det för en idioti? Och att det skulle spela någon roll vem som kör bilen är också skitsnack. Vilken etnisk tillhörighet föraren har vet man förresten inte förrän man pratat med personen i fråga. Det finns ingen som helst godtagbar orsak till att inte leverera i arabiska byar.

  Jag ser inte speciellt arabisk ut och kör bil i Baqa el-Gharbia på gränsen till Västbanken och i andra byar eller samhällen. Ingen säger ett pip. De enda som inte bör närma sig arabiska samhällen i stora skaror är polisen, och de vet om det. Så de gör oftast inte det heller.

  Angående värnplikt: beduiner och druser är värnpliktiga, och ett väldigt litet antal muslimer (kristna vet jag inte) anmäler sig som frivilliga. Närapå alla säkerhetsvakter utanför snabbköp etc i trakten där jag bor är beduiner som gjort militärtjänst. Men det är sant att den muslimska majoriteten inte gör värnplikt. Att de hett skulle önska detta är dock inte riktigt min uppfattning. Var har ni läst någonstans om muslimer i Israel som kräver att få göra värnplikt? Hur många är det?

  Det finns inget förbud för muslimer att göra värnplikt. Jag har heller aldrig sett arabiska politiker i Israel kräva värnplikt för hela den arabiska befolkningen. Lyssna på Ahmed Tibi och Azmi Bishara. Tvärtom: argumentationen är snarare att de medborgerliga rättigheterna inte bör kopplas till just värnplikt, och att förmåner som statssubventionerade banklån till hus etc inte ska kopplas till värnplikten.

  Frågar ni mig så vore det bästa om vi inte behövde någon värnplikt alls, men nu är det tyvärr inte så.

 11. För alla intresserade: i dagens Knesset sitter så vitt jag kan se 12 arabiska knessetledamöter: Kadima 1, Arbetarpartiet 2, Raam-Taal 4, Balad 3, Hadash 2. Det är 10% av de 120 Knessetplatserna. Den arabiska befolkningen är 20%.

  Dock bör kommenteras: inte alla araber röstar på de arabiska partierna, för då hade de fått 20% av rösterna.

 12. Rättelse: beduiner är inte värnpliktiga, men de flesta (åtminstone i norra Israel) gör värnplikt. Wikipedia ”Minorities in the IDF”. Där står också att förslaget om att alla araber ska få samma förmåner som IDF-veteraner om de istället gör ”national service”, som nationalreligiösa tjejer bl a gör i två år. Denna ide är inte accepterad av de arabiska partierna och organisationerna. http://en.wikipedia.org/wiki/Israel_Defense_Forces#Minorities_in_the_IDF

 13. Anna: ”Berätta för mig om Susan Nathan skrev att IKEAs kunder inte släpper in araber, Jinge.”

  Jag skrev: ”Det kan vara så enkelt att IKEA:s kunder skulle vägra släppa in araber i sina hem även om de kom med nya möbler.”

  Det Susan skriver är att de inte gärna kör in i arabiska områden. Bland annat så ville hennes flyttransport inte göra det, killarna som körde vågade knappt gå ur bilen.

  Anna: ”Däremot tror jag att du kokar din egen soppa på antaganden efter att ha läst hennes bok. Och det är det jag anser är felaktigt (eller lögnaktigt, som i ovanstående antagande).”

  Du bör fortsättningsvis avhålla dig från att kasta ur dig kränkande påståenden om min person. Jag har väldigt svårt att tåla sådant.

  Anna: ”Att som IKEA hävda “säkerhetsskäl” är däremot fullständigt grundlöst.”

  Jag skulle värdesätta om du håller dig till fakta i fortsättningen Anna! Såhär skriver Susan Nathan i första stycket sidan 92 (SN):

  ”Ett par veckor senare avslöjade emellertid israeliska medier att inte heller borgmästaren i den arabiska byn Kalansua, hade fått sina möbler levererade, Han fick veta att det var mot företagets policy att inte leverera till områden som bedömdes som farliga. Jag tyckte ju att en sådan fruktan var obefogad, men om judisk personal verkligen inte vågade arbeta i arabiska områden var väl den uppenbara – för att inte säga den mest rättvisa – lösningen att anställa araber som kunde göra det jobb som deras judiska kollegor var rädda för att ta sig an? ”

  Ska du diskutera en bok SOM DU INTE HAR LÄST så tycker jag att du ska tona ner retoriken ett antal snäpp. Vill du inte läsa boken för att den kritiserar Israel så bör du helt ska avstå från att beskylla mig för saker du saknar varje grund för.

  Jag är inte intresserad av att vara någon slasktratt åt dig !!

  Anna: ”Transportbilar blir inte attackerade i arabiska samhällen, vad är det för en idioti?”

  På ett annat ställe i boken berättar Susan om att hon inte kunde få Kabel-TV installerat eftersom kabelbolaget inte vågade åka in i Tamra. En annan historia handlar om hur ett telefonbolag reagerade likadant, men där var motiveringen att de blev överfallna av missnöjda kunder.

  Anna: ”Var har ni läst någonstans om muslimer i Israel som kräver att få göra värnplikt? Hur många är det?”

  Jag har inte läst något om att palestinierna KRÄVER det. Men eftersom mycket av det judiska samhället kräver att man ska ha gjort värnplikt så är det ytterligare en diskriminerande faktor. T.ex. så antas man inte till vissa universitetsutbildningar förrän två-tre år efter avslutad skolgång. Ska man bli läkare och är palestinier så får man m.a.o. rulla tummar ett par år innan man uppfyller ålderskriterierna. Och så är det med de flesta högre utbildningar enligt SN.

  Anna: ”Tvärtom: argumentationen är snarare att de medborgerliga rättigheterna inte bör kopplas till just värnplikt, och att förmåner som statssubventionerade banklån till hus etc inte ska kopplas till värnplikten.”

  ”Argumentationen” men hur är det i praktiken? Jo det är en ytterst allvarlig diskriminering av den palestinska befolkningsgruppen. Att Susan Nathan jämför med Sydafrika och apartheid är inte något unikt. Det är det många fler än hon som gör. Judar som bor i Israel.

  Avslutningsvis Anna! Jag är less på hur sionistilobbyn försöker vränga till fakta med lögner och halvsanningar. Att även du halkat in på denna oseriösa väg beklagar jag, men det är inget som jag kan påverka. Jag kommer även framöver att delge besökarna på den här bloggen valda delar av Susan Nathans bok, och jag rekommenderar alla att köpa och läsa den.

  Men jag kommer under inga omständigheter att diskutera med vare sig dig eller andra som använder lögner och förtal för att misstänkliggöra mig på det sätt som du gör. Så har du för avsikt att även i fortsättningen skriva kommentarer här så ska du oxo följa de enkla kommentarsregler som finns. Du kan inte räkna med att du ska få någon sorts särbehandling.

  Det är mycket möjligt att jag själv missuppfattar information och feltolkar den. Men att från det gå till påstående om att jag ljuger är grymt ohederligt.

  Jag tackar min lyckliga stjärna att jag lever i ett land som inte kräver av mig att jag ska försvara även landets negativa sidor för att jag ska anses vara ”en god kristen eller en god svensk…”

 14. Vilken sågning! :-) Jag håller med om kritiken mot sionisterna. Jag har nog aldrig sett någon av dem börja diskutera den faktiska situationen i mellanöstern, de bara ylar om sina egna käpphästar. ”Terroristerna vill döda oss” men aldrig att de frågar sig VARFÖR. De vill ha respekt för sina brott mot palestinierna men kommer aldrig att få annat än förakt.

 15. Eftersom jag inte har last Nathans bok kan jag inte uttala mig kring vad hon skriver. Jag kan dock uttala mig ang om Ikea kor ut varor: IKEA kor ut varor i hela Israel och till det okuperade Vastbanken (tom till Gaza tror jag). Vad jag forstod nar jag bestallde hemkorning behover man dock betala lite extra eftersom det anses mer riskabelt, (risktillagg), och det skall papekas att det var nagra man fran Yaffo som korde ut mina mobler.

  Om det ar som Nathan skriver tror jag sakert att IKEA i Israel har fatt klagomal. Jag hoppas da att man har talat med de som kor och korrigerat detta.

  Nar ar hennes bok skriven? Har du varit i kontakt med IKEA och fragat, och om vad fick du for svar?

  Jag ringde min van Wazim, ang vad du Jinge skriver i kommentar 14, om de olika svarigheterna att fa saker gjorda. Han sa att han inte kanner igen detta. Nu bor han ju Taibe sa det kan vara annorkunda dar.

 16. Adam! Boken är utgiven i det engelska originalet 2005 så man kan nog förmoda att det tidigast var 2004 som den sista punkten sattes. Men som jag oxo skriver så finns det fler historier som motsvarar IKEA-varianten. Jo jag mailade IKEA och de skulle öppna 23.00 efter sabbaten igår (lustig tid…) så jag hoppas på svar. Nu avslöjar ju min mailadress att jag kanske inte är ngn blivande kund så vi får väl se om de svarar.

  När det gäller Gaza så ställer jag mig ytterst tveksam. Gaza är avspärrat och några möbeltransporter sker knappast, inte heller på Västbanken maa att där finns 650 vägspärrar.

  Men du har ju en unik möjlighet att ta reda på fakta. Ring Ikea och fråga. Sedan kan du återkomma och berätta vad de svarade och oxo säga vem du talat med så att vi tvivlare kan maila och kolla dig.. :)

  Ang # 14: Nathan berättar om ett flertal liknande svårigheter och jag tvivlar starkt på att hon skulle ljuga. Det är alldeles för lätt att kontrollera sådant.

  Men kontexten, det tar vare sig du eller Anna upp. Jag påstår att de palestinier som är israeliska medborgare diskrimineras på ett ytterst allvarligt sätt.

  Ljuger jag då, eller är det sant?

  Eftersom vi alla vet svaret så är jag mer intresserad av hur du som israelisk medborgare vill agera för att denna diskriminering ska upphöra. Antagligen förnekar du inte att israelerna är rasister, men vad ska man göra för att landets muslimska befolkning ska få samma rättigheter som landets judiska?

  DET är jag mycket intresserad av men trots att jag ställt frågan hundratals gånger har jag aldrig sett tillstymmelsen till svar…

 17. Jinge! Jag ser gärna att du fortsätter på det här temat! Kunde både Adam och Anna delta i en diskussion så kanske väldigt många skulle uppskatta om man problematiserade båda sidornas synpunkter i frågan. Du skriver: ”Jag håller för närvarande på att läsa om boken och kommer eventuellt att berätta mer om den här på bloggen.”

  Ja tack! Jag ser fram emot det!

 18. Association for Civil Rights in Israel och Adalah bl a arbetar aktivt för en ändring av lagar som uppfattas som diskriminerande, organisationer som Sikkuy har temakvällar, diskussioner och judisk-arabiska medborgargrupper.

  Rekommenderade organisationer som arbetar mot diskriminering:

  Association for Civil Rights in Israel http://www.acri.org.il/english-acri/engine/index.asp
  Sikkuy http://www.sikkuy.org.il/english/home.html
  Adalah http://www.adalah.org/eng/index.php

 19. Maxgränsen för antal länkar i en kommentar är satt till två stycken. Detta för att direkt sortera bort bloggspam. Vill man av ngn anledning ha in fler länkar så skriv kommentaren UTAN länkar och maila länkarna till mig så lägger jag in dem.

  Anna! Bra att du tog upp dessa judisk-arabiska medborgargrupper. Susan skriver en del om dessa, bland annat att det inte är tillåtet att prata politik på dessa möten. Kanske redogör mer för det senare, hinner inte just nu.

  Men jag undrar förstås vad Anna och Adam tycker… Det vet jag ingenting om ännu så länge..

 20. ”Inte tillåtet att prata politik”…det är sådant här som är så himla jobbigt att behöva kontra.

  Israeler, inklusive på sådana här möten, gör ingenting UTOM att prata politik. Hela ämnet har politiska implikationer eftersom det är ett politiskt problem. Hur farao kan man diskutera diskriminering i samhället – av kvinnor, nyinvandrare eller araber – utan att samtidigt diskutera politik? Tror du att det står något Iraninspirerat Medborgargarde i dörren och kollar så att ingenting ”politiskt” sägs?

  Jag rekommenderar alla att kolla in sidhänvisningarna och sedan fråga sig om det verkligen verkar vara förbjudet att tala politik i sådana här grupper.

 21. Anna: ”Israeler, inklusive på sådana här möten, gör ingenting UTOM att prata politik. Hela ämnet har politiska implikationer eftersom det är ett politiskt problem.”

  Bra, jag ska återkomma med en direkt avskrift av vad Susan skriver om just detta. Hon har ju själv varit aktiv deltagare i flera sådana grupper så jag tror nog att man kan ta henne på orden därvidlag. Och det är just så hon skriver. Men nu håller jag på att skriva av en annat text som blir ett direkt citat i en fråga som är intressant, så jag kanske inte orkar just idag, men nu glömmer jag inte bort det, lovar..

 22. Anna! Vi kanske ska avvakta med att fördjupa oss i detta tills jag citerat Susan utförligt på den punkten. Det vore mer intressant att läsa vad du tycker att man ska göra med den inhemska rasismen, för den finns väl?

 23. Jag tycker att organisationen Sikkuy har väldigt kompetenta medlemmar och utmärkta förslag för att förbättra situationen. Tycker inte att det finns mycket att tillägga utom att jag helhjärtat stödjer deras arbete. Så jag rekommenderar alla intresserade att läsa deras websida. Det skadar aldrig att ta till sig information från flera håll, även om man nu bestämt sig för att vad Susan Nathan skriver är den enda sanningen.

 24. Jag skriver det en gång till då Anna!

  Det vore mer intressant att läsa vad du tycker att man ska göra med den inhemska rasismen, för den finns väl?

 25. Jag skriver det en gång till då Jinge!

  Gå in på Sikkuys websida och läs deras analyser och åsikter, så får du en mycket bättre bild av vad jag tycker än vad jag skulle få plats med i ett sådant här kommentarsfält. Dessutom uppbackat av folk som vet vad de talar om. Som sagt, jag stöder helhjärtat deras arbete och uppfattning om situationen.

 26. Anna! Jag är inte intresserad av DERAS åsikter, jag vill att du ska formulera en egen uppfattning!

  F.ö. bläddrade jag fram det första stället där Susan mämner dessa samexistensgrupper. Hon skriver mer om dessa längre farm i boken. Intresserade kan klicka på länken för att läsa sidan direkt:


  Klicka här!

 27. Det är samma Israel vi ser om och om igen. Den har knappast blivit mildare på världsscenen, snarare tvärtom. Dagens Israeliska system och administration är nog den som utsatt världen för mest fara på länge. Frågan borde då inte vara om vilka är grupperna där ute som jobbar på detta, utan – var i helskotta är deras röster? Var är förändringarna? Var är rättvisan? Var är freden?

 28. Jag tanker svara pa din fraga men jag tanker forst stalla en fraga till dig: Varfor vill du sa promt veta vad vi gor for at motverka rasism i Israel?

  Nar det galler Anna kan man lasa vad Anna skriver bla i Sourze, Al Hamatzav (och tidigare har pa denna blogg)for att veta vad hon star for. Jag tycker personligen att Anna har en valdigt sund installning och engagemang.

  Jag Adam ser alla manniskor som lika varda, det ar min uttgangspunkt. Det spelar ingen roll om jag moter en israelisk arab (kristen eller muslimsk), kines, eller till och med dig, alla ar manniskor. Om jag arbetar med en organisation for att motverka rasism i det israeliska samhallet? Jag stoder Nora Oved och deras arbete. http://www.noar.co.il , Meretz

  Tillbaka till Nathan: Du tycks uttga fran att allt hon skriver ar sant. Nar jag fragar min van Wazim om det du skriver och han sager att han inte kanner igen detta. Skall jag tro pa Nathan eller honom? Skall jag enbart tro att Wazim har ratt och hon har fel? Det ar enkelt att anvanda en person och utifran denna person havda att det ar sanningen. Som vi ser ar sanningen inte bara Nathans. Jag kan inte unna mig lyxen att enbart folja en husgud utan jag maste lyssna, prata med flera, leta nya kallor.

  Om det finns rasism i Israel, absolut. arbetar manniskor for att belysa den, skapa forandring, sjalvklart.

  Vad gor du Jinge for att motverka rasismen i din narhet?

 29. Ja, följer du min blogg så ser du kanske att jag agerar i alla fall. Det finns väl en orsak till att jag inte kan öppna dörren vis spontana besök utan att veta vem det är. Orsaken är nazister.

  Sedan har jag aldrig fråga vad vare sig du eller Anna GÖR för att motverka rasism. Jag har frågat om er inställning till den inhemska rasismen som drabbar de palestinier som bor i landet. Inte vad ni gör. Dessutom har jag frågat ett antal gånger om de brott mot Genèvekonventionen, krigets lagar etc, men inte fått något egentligt svar. Vare sig från dig eller Anna. Något som dessvärre är signifikativt från en speciell grupp.

  Varför bry sig? Jo för att det är provocerande. Jag vill gärna ha svar på mina frågor.

  Ja jag utgår ifrån att det Nathan skriver är sant. Hon är nämligen inte ensam att beskriva situationen i Israel på det sättet, det är många fler som gör det. Sedan vore det konstigt om hon förstått ALLT helt rätt, hon är antagligen en människa precis som du och jag.

  Men, och det visste du inte, jag har faktiskt SYNAT en av de historier hon berättar. Jag fann att det var lätt gjort och jag gjorde det och ska redovisa svaret i samband med att jag skriver om den historien ngn dag, Testet utföll inte till Susans nackdel kan jag berätta.

  Anna har, som du skriver, en sund inställning. Men enligt min smak är hon alldeles för försvarsinställd och obenägen att svara på direkta frågor. Inte om vad hon GÖR utan om vad hon anser om saker och ting.

  Det är en egenskap som normalt delas med ett mycket stort antal israelkramare, och som du kanske såg på mitt senaste blogginlägg så är det möjligen begripligt, men knappast bra. Jodå, jag har läst MYCKET av vad Anna skrivit, dock inte på den blogg du talar om utan på Sourze. Jag besöker inte den bloggen plus ett par till av sionistlobbyns bloggar eftersom de inte tar klart och 100 % avstånd från folkmord.

  Om ngn besökare skriver en kommentar som går ut på att mörda samtliga palestinier skulle jag aldrig låta en sådan kommentar stå kvar. Därför anser jag inte att dessa har något som helst av värde till sitt innehåll så jag besparar mig.

  Du hänvisar till en Wazim men jag hänvisar iaf till en bok, en författare. En bok som dessutom fått strålande recensioner i västmedia. Jag har kunnat syna henne, som jag skrev, och det finns absolut ingenting som tyder på att hon skulle fara fram med felaktiga uppgifter.

  Du skrev att jag frågade om vad du GÖR, men det gjorde jag inte. Jag är däremot nyfiken på vad du TYCKER t.ex. om den rådande ockupationen av både Gaza och Västbanken. Hänvisa inte till ngn hemsida utan berätta i ställer om du tycker att regeringen och IDF gör rätt?

 30. Jinge! Det har stått om de där problemen i Haaretz för bara några månader sedan. Typiskt att israelkramarna missade den artikeln :-)

 31. You’re real funny Jinge. Du är inte intresserad i vad Sikkuys eller Anna skriver, du är endast intresserad i vad Susan Nathan skriver.

 32. Fasen vad du jiddrar Sandbuzz. Du har verkligen lyckats förlora det sista uns av cred som du någonsin kan ha haft. Jag har t.ex. läst vad Anna skrivit på Sourze, vilket du knappast har gjort.

 33. Jag läser ibland Anna på Sourze, var dina förutfattade meningar kommer ifrån vet endast du själv.

  Min kommentar var baserat på detta: ”Anna! Jag är inte intresserad av DERAS åsikter”, vilket avsåg Sikkuy’s…

  Du känner väl till att Sikkuy arbetar för jämlikhet mellar Araber och Judar i Israel. Det var något jag trodde du verkade för också, konstigt då att du är inte intresserad av vad de skriver. Anna skrev att hon helhjärtad stödjer deras arbete och deras uppfattning av situationen, men du är inte intresserad?

  Vill man ha få en objektiv uppfattning av situationer bör man lyssna på båda sidorna i en konflikt…