Idioter!


Igår var det snöoväder söderöver och allas vår vän, satirtecknaren Hans Lindström, bor i det mest drabbade området. Han beklagade sig i ett mail över att folk, trots underkylt regn och kuling skulle ut och röra sig på trottoarer och i bilar.


Mailet fick mig att le
så brett att jag frågade honom om jag fick publicera det på bloggen, det fick jag.

Hans Lindström: ”Folk ramlade omkull en masse på gatorna. Ett under att jag inte blev påkörd, för i dylikt väder finns det alltid ett antal idioter ute som helt enkelt inte fattar hur halt det är.

Apropå idioter förresten (måste dra detta nu när det kom upp), så återkommer mina tankar ofta till just det, ja, att det finns så många idioter (med inflytande på en mängd olika plan – från enkla arbetsplatser till storpolitik). De är dessutom tyvärr ganska talrika och de verkar vara brett spridda genom alla klasser och sociala skikt – men har förstås sitt favorittillhåll. Och när jag säger idioter, så menar jag idioter, dvs. människor som i sann mening är så mentalt handikappade och har en sådan brist på intelligens (som ju förstås inte kan beskrivas riktigt enkelt – men ändå) att de ser till att en otrolig mängd saker går åt helvete för sig själva, andra, samhället, politiken…You name it!.

Ändå är det aldrig någon i radio, TV, press etc. som använder detta enkla faktum som en förklaringsmodell. Inte så sällan ÄR det ju en fullständigt pålitlig och relevant förklaringsmodell när man analyserar varför det ena eller andra gått åt helvete. Fast den är väl för folklig och dessutom inte fin nog. Den har ju heller ingen faiblesse för teoretisering. Vem som helst – i alla fall varje något så när vanlig människa som vill lösa någon form av svårt (om än kanske vardagligt) problem – vet ju att om man har något som ska göras och detta något tarvar i alla fall ett visst mått av förstånd och intelligens, så kan man inte sätta en idiot på att lösa det.

Gör man det, så går det åt helvete. Men inför våra ögon i det offentliga livet och i den samhälleliga och politiska farsen inträffar detta oavbrutet. För att inte tala hur ofta det inträffar i riktigt trivialt vardagligt liv på vanliga arbetsplatser, i föreningar, organisationer etc. förstås. Men det som går åt helvete kallas då oftast för ngt annat. Jag fattar inte riktigt varför, för alla vill väl – inte minst t.ex. kvällspressen och andra ytliga media – sätta dit och förlöjliga idioter.

Fast är det väl så att man värnar om idioterna? För att man själv är det? Ja, jag vet inte.


(En liten delbild från en av Hans teckningar från igår)

Jag tycker i alla fall att idiotförklaring är en klart underskattad förklaringsmodell.” // Hans

Jag kan inte annat än att hålla med honom på den punkten. Och varför i hela friden sitter journalister som intervjuar politiker och biter ihop tänderna när politikern ifråga svamlar om allt annat i stället för att svara på en rak och enkel fråga när den ställs för tredje gången?

Möjligen har det med uppfostran att göra, jag vet inte. Men nog skulle jag personligen ha lust att spetsa till formuleringen i frågan när jag tvingas ställa den för fjärde gången.

”– Är du helt slut i huvudet? SVARA PÅ FRÅGAN NU!!!”

Visst är det synd att vi aldrig kommer att få höra den reaktionen i Ekot eller i Rapport?

Se Hans Lindströms teckningar

Andra om , , , , , , , ,

[tags]Idioter, Hans Lindström, Politiker, Makthavare, Samhället, Arbetsplatser, Trafiken, Klantskallar, Nördar[/tags]


6 svar till “Idioter!”

 1. Det är märkligt det här att vanligt folk ändå måste ut när ovädren härjar som värst.
  Det är ju skillnad om vi väderentusiaster går ut :-)
  Vi är åtminstone förberedda och klagar inte.

 2. Han är otroligt säker den mannen! Oavsett vad han ger sig på lyckas han få in en klackspark! :-)

 3. Helt rätt, folk är ta mig tusan inte riktigt kloka. Två dagar före den underkylda glashala dagen slog kylan till i Malmö och tempen kröp under noll, genast var man ute och åkte med sina saltströare på kommunens trottoarer och liknande grusgångar mm. Så även dagen efter ingen halka eller nederbörd att tala om hade förekommit. Tror t.o.m. att även en del privata fastighetsägare hade saltare ute. Troligen lite som julafton för ”snösvängen” som legat i beredskap.

  På lördagen slog den underkylda halkan till och det var närmast livsfarligt på stenlagda trottoarer, asfalten var inte speciellt hal den gick att cykla på. Saltning och sandning på gångbanor lyste naturligtvis då helt med sin frånvaro. Och nu är det så vist ordnat i Malmö att några idioter bestämt att de flesta korsningar är utformade som farthinder och belagda med gatsten importerad från Kina, alltså varje sådan korsning var glashal, som såpad. I praktiken omöjlig att passera med cykel utan aggressiva dubbdäck. Även till fots fick man passera med stor försiktighet, det var halare än halt riktigt glatt och livat.

 4. Var det inte någon som påstod att folk befordras upp till sin inkompetensnivå? Därefter är det stopp så där får de sitta kvar!

 5. ”Skulle reportar fråga sådär så blev de bara bojkottade.”

  Hehe… Anta att journalistförbundet satte ned foten då och så gott som alla reportrar började fråga så?

  Politiker har knappast råd att bojkotta media.