Ibland undrar man..


Nyss hörde jag på radion att forskare kommit fram till att fisken i haven tar slut om överfiskningen och miljöförstöringen fortsätter som idag.

För mindre än två dygn sedan så stod Stockholms Lokaltrafik stilla på grund av att det kommit ett par centimeter snö. Samtidigt talas det vitt och brett om att växthuseffekten kommer att påverka vårt klimat på ett dramatiskt sätt, vilket vi bara sett början av än så länge.

Personligen undrar jag om det räcker med att havet stiger sex meter som det sägs, om medeltemperaturen stoppar vid 5-6 grader varmare? Vad är det som säger att inte klimatet är saboterat för gott och att inte utvecklingen avtar förrän vi har en helt ödelagd planet som Mars? Jag vet inte och jag tror inte att jag vill veta heller om sanningen ska fram.

Men ett vet jag, vi har byggt oss ett samhälle där väldigt många människor inte klarar sig i händelse av en naturkatastrof. Själv bor jag i en lägenhet som många andra. Vad händer vid ett totalt strömavbrott som inte går att åtgärda på ett antal veckor? Fjärrvärmen försvinner och det kommer att bli väldigt kyligt, om man säger så. Och vad händer med vattnet om huset inte värms upp på vintern?

Har man ingen elektricitet och dessutom saknar öppen spis eller vedspis så blir det – kallt. Samtidigt så finns det någon slags romantiker inbyggd i gubben. För egentligen skulle jag vilja bo i ett litet torp som det på bilden. Då skulle jag kunna lagra åtskilliga kubikmeter ved i ett uthus så jag klarade en hel kall vinter utan att skägget fryser fast i sänggaveln. Och katten, ja hon skulle gilla att ligga på spiselfrisen. Just nu har hon krupit upp på ett element trots att det är trångt under fönsterbrädan.

Bor man i ett litet torp så klarar man ett större strömavbrott, det är helt klart. Dessutom kan man odla sin egen potatis och morötter.

Blir klimatet varmare kanske man t.o.m. klarar av att odla tomater och varför inte vindruvor. Det kan ju vara bra att ha egentillverkat rödvin kulna vinterdagar.

Nu verkar kvällstidningarna ha upptäckt att det går att sälja lösnummer på klimatförändringen och växthuseffekten, så nu kommer det troligen att bli fart på miljödebatten. Själv har jag använt lågenergilampor i flera år, men datorn kan man ju alltid kasta ut..

Men de som bygger nya hus idag borde faktiskt se till att alla lägenheter utrustas med öppen spis, bara för säkerhets skull..

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Växthuseffeten, Klimatförändring, Miljö, Torp, Romantik, Väder, Natur, Politik[/tags]


5 svar till “Ibland undrar man..”

 1. När vi byggde ett hus var mysighetsfaktorn sekundär när jag installerade kaminen. Det primära var att ha en värmekälla i händelse av strömavbrott. För även om jag har bergvärme, så går ju pumpen på el. Kaminen är en försäkring! Jag kan t.o.m. laga mat ovanpå den och den går att sätta på ”snålbrinning” och är utrustad med katalysator, så jag hoppas verkligen jag gjort vad jag kan för att inte öka på växthuseffekten.

 2. Alternativ energi är på väg framåt på ett helt annat sätt än för bara 10 år sedan.

  Då avfärdades vindkraft helt och hållet av energiintelligentian.

  Idag planeras för detta på många ställen.

  Biobränslen är en annan variant.

  I min omedelbara närhet projekteras en etanolfabrik som ska använda sig av skogråvara och 10 mil härifrån planeras en vindkrafts park somn ska bestå av 60 snurror.

  Bägge en omöjlighet för några år sedan.

 3. I framtiden kan vi inte förlita oss på en enda energikälla för alla, vi måste använda oss av mängder med olika varianter. Dessutom måste vi bli mycket mer effektiva med vår användning. Som det är nu slösas det väldigt mycket på olika sätt.

 4. Vi har ingen värmekälla på andra våning i vårt fritidshus ännu. Vi letar efter någon sorts bra fungreade solcellvärme. Soliventi eller vad den nu heter har använts av några släktingar och den var för svag på vintern då de är väldigt lite solljus i norra Sverige.

  Jag är mycket glad att värna om vår miljö verkligen kommit upp i debatten nu. För mig så ser jag de som att jag enbart lånar denna planet från kommande generationer, jag vill lämna över den i ett helt beboligt och hållbart sätt. De är inte stora uppoffringar som krävs om vi alla går samman nu och de hoppas jag att vi kommer att göra.

  Tack Jinge för en mycket bra blog!

 5. Vi var utan el några timmar efter senaste stormen.Men med settugn och vedeldad spis gick det med. Sedan att sitta i värmen och i stearinljusens sken utan TV och radio, vin fanns förstås, det är en annorlunda och inte helt oangenäm upplevelse.