Ibland gillar jag kapitalister, nåja..


Man kanske inte ska överdriva så i en rubrik, det är det ju så många andra som gör..

Men nog känns det bra när en människa oegennyttigt tar upp sin plånbok och bläddrar upp en halv miljard och skänker slanten till miljövårdsforskning alltid.

WWF: Finansmannen Björn Carlson har donerat 500 miljoner kronor ur sin privata förmögenhet till insatser för Östersjöns miljö. Pengarna förvaltas av en nyinrättad stiftelse som ska stödja tvärvetenskapliga projekt och nyskapande initiativ.

Elaka kan nog invända ”han hade ju råd” eller liknande, men det imponerar inte ett skvatt på mig. Han har sett med egna ögon hur miljön förstörs i Östersjön och han ville bidra till forskning och åtgärder. Till skillnad från de flesta av oss har han en rejäl förmögenhet så att han kan göra det.

Det blir stående ovationer från min sida och jag ska försöka att avhålla mig från att

skriva några elakheter om kapitalister under resten av dagen. Vi får väl se hur det går med den föresatsen..

Vi kan ju knappast påstå att vi är bortskämda med svenska miljardärer som inser att de inte behöver hur mycket pengar som helst. Utomlands är det relativt vanligt att man donerar pengar till forskning och andra vettiga saker. Men icke så här. Vi får hoppas att fler upptäckt att deras bankkonton kan göra nytta på annat sätt än att bara växa och växa..

Världsnaturfondens artikel!


6 svar till “Ibland gillar jag kapitalister, nåja..”

 1. Säga vad man vill om företag och rika människor, men att ge bort pengar till välgörande ändamål är aldrig fel. Som Bill G som sagt att han skall ge bort alla pengar han har och ”bara” ge typ 100 miljoner till sina barn…

 2. Tja, det var väl najs men personligen skulle jag föredragit att man tagit in det där och mer via skattsedeln och så kunde vi beslutat demokratiskt om hur pengarna skulle användas. Problemet med samhällen som bygger i större utsträckning på donationer är att vilken forskning och konst det ska satsas på bestäms av några få personers godtycke. Det leder till att den sjukdom som kan visa upp flest snyft-bilder får mest pengar till forskning, vilket inte behöver vara den som dödar flest människor.

 3. ”Problemet med samhällen som bygger i större utsträckning på donationer är att vilken forskning och konst det ska satsas på bestäms av några få personers godtycke.”

  Sant. Men det betyder inte att det är fel att donera 500 mille i det här fallet. Det finns faktiskt förmögenheter i den storleken där vare sig familjen som äger slantarna, eller dess efterkommande, rimligen kan göra av med pengarna. Att äga ett hus fullt av pengar som Joakim von Anka är ju tämligen meningslöst.

  I det här fallet rör det sig om en entreprenör som sålt ut och KAN skänka en avsevärd förmögenhet till ett vettigt projekt.

  Det är värt en applåd..

 4. NU är du elak.. Ville han bli ihågkommen hade han ju hellre byggt något bestående. De här slantarna ska brännas på tio år inklusive räntan..

  Om 20 år finns det inga spår bortsett från en förbättrad miljö..