I Reinfeldts Sverige ska polisen bli sjukvårdare


Idag har dagens Eko berättat att en av orsakerna till att fler Stockholmare dör i väntan på ambulans beror på att vi bara har hälften så många ambulanser per tusen innevånare som Malmö och Göteborg.

Ekot: ”I Stockholm finns idag en ambulans på 34 000 innevånare. Göteborg har dubbelt så många och Malmö har ännu fler. För ett par år sedan visade en studie att fler dog i hjärtstopp i Stockholm än i Göteborg. Professor Mårten Rosenqvist, som gjorde studien, tycker att ambulanstätheten är en förklaring till skillnaden.”

Vårt ansvariga landstingsborgarråd är den inte helt okända högerpolitikern Filippa Reinfeldt, hon säger till ekot (fritt citerat): ”- Finns det poliser som är lediga så är det positivt om de hjälper till..”

Ett mer adekvat svar på detta problem hade väl varit att snabbt se till att ambulanstätheten i Stor-Stockholm blir likadan som i de andra storstadsregionerna. Ska nu polisen rycka ut på misstänkta hjärtinfarkter så blir åtminstone jag himla orolig. Nästa gång jag behöver snabb hjälp, som varande hjärtsjuk, så skulle jag uppskatta ambulanspersonal i stället för poliser…

Stockholms Läns Landsting har beslutat att 99 procent av innevånarna ska ha en ambulans på plats inom tjugo minuter från det att ett akut läge uppstått, förra året var det endast 91 procent som fick så snabb hjälp.

Den sociala nedrustningen som högeralliansen håller på att genomföra är skrämmande. Vilken yrkeskategori efter polisen är det som ska utbildas i hjärtsjukvård?

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Ambulans, Landstinget, Akutsjukvård, Hjärtsjukvård, Polisen, Filippa Reinfeldt, Högerpolitik, Stockholm, Politik[/tags]


13 svar till “I Reinfeldts Sverige ska polisen bli sjukvårdare”

 1. ”Vilken yrkeskategori efter polisen är det som ska utbildas i hjärtsjukvård?”

  Sopåkarna?! Och om olyckan verkligen har varit framme så kan ju vissa synergieffekter kunna bildas vid en samverkan med Fonus t ex.
  Inte fega, rationalisera och effektivisera bortom tidigare kända modeller. Allt i den heliga vinstens namn. Vinst är ju som bekant det enda som betyder nåt.

  Det kanske är dags att skaffa en liten aktiepost i Sellbergs, nu när moderaternas politik snart kommer att göra sig gällande bland dom som inte hörs i samhällsklimatet.

 2. Tuomo! Snudd på refusering av den kommentaren! Tror du inte att högerfolket läser min blogg? Fonus och Sellbergs blir väl antagligen borgarnas nästa förslag..

  Carodon! Mja, jag vet inte hur du har det med läsförståelsen? Jag skrev inte att det var högerns fel att det var få ambulanser, jag skrev att Filippa Reinfeldt vill lägga en del av ansvaret på polisen.

  DET vänder jag mig emot eftersom jag är hjärtsjuk. Jag vill INTE ha hjälp av polisen nästa gång jag får en infarkt och behöver ambulans.

  Behöver jag skriva det en gång till?

 3. Problemet är väl att det inte heller finns poliser tillgängliga och möjligen har Filippa blandat ihop polisen med brandkåren.

  I Stockholm pågår just nu projektet SALSA. SALSA står för SAving Lives in Stockholm Area och är ett treårigt projekt där Stockholms brandförsvar samarbetar med Södersjukhusets hjärtavdelning. Det fordon som är närmast av brandbil eller ambulans beger sig till den drabbade för undsätta denne med sina ”deffar” (defibrillatorer).

  För visst kan det väl vara bra att se brandkåren som en del i hjärt- och lungräddning precis som allmänheten är en resurs.

  Undra om vi inte får se allas vår Mora Eriksson på SALSA-larm nästa vecka i Livräddarna.

  Men gärna några fler ambulanser och akutbilar och gärna att ambulanssjukvårdare och sjuksöterskor kan slippa byta arbetsgivare efter varje upphandling.

 4. Jinge, det där var väldigt fritt citerat.

  Det hela handlar om att det finns stora fördelar om så många som möjligt är utbildade i grundläggande livräddningskunskaper. Poliser är en yrkeskår som ofta ändå åker ut till olyckor (trafikolyckor till exempel) och kan finnas på plats mycket tidigare än ambulanser i vissa fall. Då ser jag ingen nackdel med att de är utbildade och kanske till och med kan rädda liv i väntan på att ambulansen kommer fram. Eller vill du, Jinge, att de bara ställer sig vid sidan och tittar på?

  Självklart vill vi alla se att det finns fler ambulanser, poliser, brandmän och sopåkare ute på gatan, men vad är det för något fel med att vara utbildad till detta? Till och med jag skulle kunna ha nytta av det som jobbar på kontor.

 5. Jodå Victor. Fritt.. En kort sammanfattning av innehållet. Det där handlade inte heller om trafikolyckor, det är knappast ngn som protesterar mot det.

  ”Eller vill du, Jinge, att de bara ställer sig vid sidan och tittar på?”

  Jag brukar inte vara otydlig, inte nu heller..

 6. Poliser är bra till mycket, och det är klart att de i nödfall ska kunna ge hjärt- lungräddning. Fattas bara!

  Men är det någon som tycker att de ska ersätta ambulanspersonal med rätt utbildning och utrustning? Nä, det tycker inte jag (och det tror jag inte att Filippa Reinfeldt tycker heller, men motbevisa mig gärna).

  mvh /Jan Garefelt

 7. Lyssna på Ekots inslag med intervjun. Nej inte ERSÄTTA möjligen isf att bygga ut ambulanssjukvården till nivån i de andra storstadsområden som finns..

 8. Ja, och i högeralliansens marknadsliberala ekonomi kan de som har råd alltid köpa sig före i köerna. Och när Urban Bäckström (i radio igår), VD i Svenskt Näringsliv,med högerns hjälp avreglerat arbetsmarknaden så kommer vi övriga inte att ha råd att ens betala för välfärdstjänsterna om vi nu skulle komma fram!
  Jag tror det är första gången på 200 år som näringslivet så tydligt förespråkat införandet av en arbetsköparmarknad i Sverige!

 9. Man kan nog lösa ambulansproblemen i Stockholm med en fullständig privatisering. Behöver man åka ambulans så får man betala för transporten enligt ett komplicerat zon-system. Inegen betalning = ingen transport, då skulle man inte behöva fler ambulanser.

 10. Sarkasmen här är väl också det ett tecken på det sönderfallande samhället!