I Frankrike lutar det åt – Nej!


Enligt TT så leder nu den franska nej-sidan i opinions-undersökningar inför valet i maj.

Visserligen bara 51-49 i procent, men för oss i Sverige är det ju positivt eftersom vår regering och riksdag förnekar oss vår självklara rätt att rösta om förslaget till en ny konstitution.

För stora växlar ska väl inte dras på detta, men visst väcker det förhoppningar..


6 svar till “I Frankrike lutar det åt – Nej!”

  1. När jag på valdagen lägger min röst på något parti får de mitt uppdrag, med det förtroede jag med min röst ger dem, att efter bästa förmåga företräda mina intressen och fatta de beslut som detta kräver.

    Om de inte, med all den kunskap, erfarenhet och specialkunskaper som de kan inskaffa från all den expertis som de har till förfogande, då är det för mycket begärt om jag skall kunna fatta beslutet åt dem.

    Det parti som fått min röst och som förväntar sig att jag, en vanlig dödlig svensson, skall kunna sätta mig in i komplicerade frågor som energiförsörjning, monetära unionsfrågor eller kanske än mer komplicerade politiska fördrag, tar de fel och jag får konstatera att jag i så fall lagt min röst på fel parti.

    Nej tack till folkomröstningar, såvida de inte gäller något enkelt och lättfattligt, som om vi skall fira pingst eller Första maj eller något annat onödigt … monarkin kanske, fast jag gillar Tjabos engagemang på sistone.
    /Erik

  2. Det låter ju klokt och sansat Erik.

    Och den inställningen är möjligen helt ok för dig, men det är den inte för mig. Hade riksdagspartierna öppet deklarerat sin uppfattning till den nya konstitutionen innan valet så hade folk själva kunnat ta ställning.

    Nu gjorde man inte det utan valde i stället att tiga ihjäl frågan trots att det var många som ville ta upp den.

    Skälet till detta var helt uppenbart. Man visste så väl att man inte hade folket med sig i sakfrågan, vilket oxo bevisades i EMU-valet.

    Så din inställning är både vettig och förklarlig om du inte vill att folk i demokratisk ordning ska få ta ställning till 2000-talets viktigaste fråga.

    Och om man okritiskt vill tvinga på folk ett beslut i odemokratisk ordning.

    En typisk högerinställning m.a.o..

  3. Att, som du skrev, tvinga på folk odemokratiska beslut – dvs. beslut fattade i odemokratsik ordning, har inget med demokrati att göra, åtminstone i den sortens demokrati vi är vana vid och som jag betecknar som demokrati.

    Det är naturligtvis möjligt att den slags odemokrati som du skriver om har med någon typisk högerinställning att göra, i något land som har andra värderingar än vi i det här landet har.

    I min värld är demokrati det jag skrev om, dvs. att jag gett något mandat att, efter bästa förmåga, företräda mina intressen och fatta de beslut som krävs för detta. Om jag nödgas till att dra slutsatsen att partiet, som fick min röst, inte lever upp till mina förväntningar och krav så förlorar de min röst vid nästa val. Så enkelt ser jag på det.

    Att svenska folket sa nja till kärnkraft, jag EU, nej till EMU betyder inte att de efterföljande politiska besluten blev till maximal gang för vårt land. Besluten baserades på medborgarnas allmänna tyckande, vilket i sig är demokratiskt, men det följer inte det uppdrag som jag nämnde, nämligen det att de, efter bästa förmåga, skall fatta bästa möjliga beslut för vårt land.

    Nu verkar du rent allmänt, i den här frågan, inte vara till freds med politikernas hållning men det beror kanske mest på att du vill att fler, än det parti som du röstat på, skall säga nej till det här fördraget. Om det inte är så bör du, precis som jag skulle ha gjort, bytt parti!
    /Erik

  4. Det var många ord för en enkel sak. Jag skrev att partierna mörkade inför riksdagsvalet, jag nämnde oxo orsaken. Det är vare sig demokratiskt eller acceptabelt.

    Du skriver ”dvs. att jag gett något mandat att, efter bästa förmåga, företräda mina intressen och fatta de beslut som krävs för detta.”

    För mig är det inte så. Jag är intresserad av politik jämt och inte bara vid varje riksdagsval. Dessutom handlar det om en grundlagsändring och de mörkar ja-sidan också om. Ge du mandat till din riksdagsman att agera hur vederbörande vill, jag förbehåller mig rätten att protestera.

  5. ”Ge du mandat till din riksdagsman att agera hur vederbörande vill…..”

    Nej, snarare åt det parti som jag vid valdagen tror bäst företräder mina intressen.

    ”… jag förbehåller mig rätten att protestera.”

    Ja, det är kanske förnuftigt.
    /Erik

  6. På valdagen? Jag är medborgare i detta land även mellan valen. Då politikerna väljer att mörka om EU:s nya konstitution i förra valet och undandra folket en rejäl chans att säga sitt så är det självklart att man ska protestera. De som inte gör det är nöjda med tingens ordning.