Hyr en tomte billigt från Timbro!


Nu när vi sett att USA och CIA slutat att leta efter mass-förstörelsevapen i Irak så måste jag ta mig friheten att påminna om en borgerlig, före detta vice statsminister, som nu med allt längre mellanrum tillåts publicera några rader i Dagens Nyheter.

Varför det blir alltmer sällan?

Jag ska ge några exempel på saker han skrivit om USA:s krig i Irak de senaste åren.. (Allt hämtat ur DN)

23/11 2002 ”Hans regim har nu sannolikt tillgång till några tusen ton av kemiska och biologiska vapen. Hur nära man är en atombomb vet vi inte i dag.”

20/8 2002: ”Dessutom vet vi att flera arabländer är så skrämda av Saddams aggressioner att de offentligt låtsas motsätta sig en amerikansk aktion medan de bakom kulisserna hoppas att den blir effektiv.”

20/8 2002: ”Ty hotet om Irakiska atombomber är huvudskälet för USA att snart ingripa. När Saddam ockuperade Kuwait 1990 hade han redan en arsenal av kemiska och biologiska vapen. Troligen var han då ungefär ett år från sin första atombomb.”

10/10 2002 ”Det kommer troligen en dag i vinter eller vår när hundratusentals människor i Bagdad strömmar ut på gatorna i glädje. Saddams regim har fallit. Folk jublar. Vittnesmålen om terrorn och tortyren i Irak blir en flodvåg i världens medier. Äntligen kan irakier tala fritt, berätta sanningen, känna hopp om en ny sorts framtid.”

25/1 2003 ”Men Irak har vägrat att i sin 12 000-sidiga rapport den 8 december förra året berätta var några tusen ton kemiska och biologiska vapen, som tidigare avslöjats, finns i dag.”

25/1 2003 ”Ty när diktatorn är borta kommer irakiska tekniker och militärer att berätta för USA var arsenalerna är gömda. Vi kan räkna med att i många veckor få se tv-nyheter om Saddams vapengömmor och tortyrhålor.”

12/10 2004:

Ahlmark: ”Låt oss ett ögonblick bortse från hur vi förra året ställde oss till kriget som fällde Saddam…”

Att marknads- och nyliberaler numera ser Per Ahlmark som en belastning är lätt att förstå.

Att Timbro alltmer framstår som den moderna tidens tomteverkstad svider väl i skinnet kan man väl förmoda.

Per Ahlmark lär ha sagt: ”- Det är demokratin, dumbom!”. I själva verket tror jag att det är en missuppfattning.

Han sa nog: ”-Jag, är demokratins dumbom!” :-)


4 svar till “Hyr en tomte billigt från Timbro!”

  1. ”Vittnesmålen om terrorn och tortyren i Irak blir en flodvåg i världens medier”, detta sagt över ett år före det att tortyrskandalen i Abu Graib-fängelset blev offentliga. Vilken kristallkula den mannen besitter!

    Hade man självbevalsedrift hade man väl efter att haft så fel i så många artiklar hållt sig borta från liknande ämnen ett tag. Och en tidningsredaktör med självbevarelsedrift kanske had sett till att denne tomte fått vial ett tag. Så blev det dock inte

  2. För övrigt, missa inte att på undertecknads blog läsa om hur Ahlmarks efterträdare på Timbro tar upp kampen för privatfinansierad rymdforskning!

  3. Det är alltså :-) utan att jag är emot det arbete för demokrati som nu pågår i Irak, där jag alltså håller med tuffingen Ahlmark (med ett allvar och en självsäkerhet som är imponerande! ;-).