Hurdan är Svenska Freds Israelbild?


Mari Mörth heter en kvinna som är organisationen Kvinna till Kvinnas första koordinator i Mellanöstern.

I en artikel i den svenska Freds och Skiljedomsföreningen PAX:s ”Fredstidning” intervjuas hon av Eva Kellström Froste.

Mörth: ”– Det är ett jättespännande, fantastiskt ställe. En plats där man är mitt i historien och religionen. En skylt pekar mot Betlehem, en annan mot Jeriko. Man har ju hört talas om de ställena förut, säger hon med viss underdrift.”

Det är nog så sant som det är sagt. Men hon underlåter att nämna att de flesta orterna på Västbanken och Gaza inte har några vägvisare inifrån Israel. Inte heller har palestinska byar och städer inne i Israel vägvisare från huvudvägarna med vissa undantag. I Susan Nathans bok berättar hon bland annat om den palestinsk/arabiska staden Tamra som helt saknar skyltar från huvudvägarna.

Mari Mörth berättar inte heller om alla hundratals gamla palestinska byar som helt malts ner och förintats av israeliska bulldozers. En av de byar inne i Israel som övertagits – av ett judiskt konstnärs-kollektiv, mailade jag till. Jag frågade om byns ursprungliga innevånare och fick till svar att det var bysantinsk och romersk befolkning som var de ursprungliga innevånarna, före judarna vill säga..

PAX: ”En förklaring till hennes entusiasm är naturligtvis att det är de positiva krafterna som Mari Mörth arbetar med. Hon åker runt och träffar aktiva kvinnor med idéer, energi och styrka att vilja påverka situationen.”


Det aktuella läget idag.. Är det positivt..?

Det PAX underlåter att nämna är att det är förbjudet att tala politik på de möten som anordnas mellan israeliska vänsterrörelser, fredsivrare, palestinier och organisationer som ägnar sig åt att bygga upp någon slags förståelse mellan judar och muslimer
-/palestinier. Den extrema rasism som gäller spiller också över i samtliga relationer mellan palestinier och judar, och det gäller i högsta grad även den dryga miljon palestinier som är israeliska medborgare.

MM/PAX: ”– Bilden som visas av Israel-/Palestina visar ju inte vardagslivet utan bara våldet och hopplösheten. Men de människor som bor där vill ju att deras barn ska växa upp i en vettig verklighet. De har inte råd att ge upp.

Det är självklart många som inte orkar, men det finns otroligt mycket kraft bland dem som vill göra något.”

Där tangerar Svenska Freds och Skilje-domsföreningens PAX möjligen en liten del sanning. Men fortfarande nämner de inte den totalt förlamande rasism som gäller i regionen. Jag har vid ett flertal tillfällen skrivit om den så jag länkar inte här. Är du nyfiken så sök på ordet ”rasism” så hittar du mängder av referenser.

Att Svenska Freds publicerar sådan smörja i sin egen tidning visar på en politisk omedvetenhet av kollosalt format. Vill inte Svenska Freds förmedla sanningen om det israeliska förtrycket och den extrema rasism som råder? Tror möjligen Svenska Freds att Mari Mörth skulle släppas in i Israel igen om hon berättade hur det verkligen är?

Tror Svenska Freds att ”Kvinna till Kvinna” skulle betala resa och uppehälle om hon berättade om samtliga tillkortakommanden fredsrörelsen upplever i Israel?

Och varför bor Mari Mörth i Israel och inte på Västbanken eller i Gaza?

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]Svenska Freds och skiljedomsföreningen, Mari Mörth, pax, mellanösternkonflikten, rasism, israel, palestinier, fredsrörelsen, antisemitism, politik [/tags]


4 svar till “Hurdan är Svenska Freds Israelbild?”

  1. Jag är med i Svenska Freds sedan ett par år, och jag kan intyga att de är EXTREMT pro-palestina och anti-Israel i den organisationen.

  2. Jag läste artikeln på nätet och undrade ungefär samma sak. Det verkar som om tjejen som intervjuades hade vissa kognitiva brister, om man säger så. Något anti-Israel märktes inte. Inte nödvändigt heller men blundar svenska freds för fakta i sak? Jag har inte läst något förut från freds så det kanske är orättvist?

  3. Nu får du väl ändå ta och ge dig Jinge? Svenska Freds har väl inte sagt något kontroversiellt de senaste tio åren? De är rövslickare alla sju. Fler är det inte!

  4. Nihonsju, för att det inte finns ngn lättillgänglig statistik. Klicka på palestinaflaggan så kommer du till källan. Jag har bett om en sådan källa men det var alldeles för svårtillgängligt.

    Din förra kommentar raderades eftersom du uppenbarligen inte läst kommentarsreglerna. Gör det!