Hur tänker journalister på DN & SvD?

En intressant nyhet idag är att en fånge på Huddingehäktet glömts kvar på rastgården över natten, det har dessutom varit minus åtta grader.

DN: ”Den häktade mannen släpptes ut på rast-
gården vid häktet i Huddinge på onsdagskvällen. Men han blev inte insläppt igen. I stället fick mannen tillbringa hela natten utomhus. Enligt SMHI var det så kallt som minus åtta grader under natten”.

Visserligen är det en intressant nyhet som givetvis ska rapporteras. Ett sådant slarv kan vara direkt livshotande för den häktade/
anhållne. Svenska Dagbladet redovisar dock att personen ifråga kommer att överleva.

SvD: ”- Han mår under omständigheterna bra och kommer att föras tillbaka till häktet senare idag, säger Hanna Jarl, kriminalvårdschef med ansvar för häktet i Huddinge till Sveriges Nyheter”.

Personligen undrar jag varför inte journalisterna som skrivit om detta frågar sig hur det kan komma sig att en intagen på ett häkte kan vara frånvarande från onsdagskvällen till torsdag förmiddag. Rimligen borde personalen kontrollera att alla fångar är på sina platser men det har man uppenbarligen inte gjort här. I så fall skulle fången vara anmäld som förrymd.

Nästa fråga måste givetvis bli – hur många andra fångar är det från häkten och anstalter ”som gått ut en stund” och sedan ej avhörts mer?


Ett häkte som Huddingehäktet borde rimligen ha extra hög säkerhet och närvarokontroll, eller…?


Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Mediektritik, Kriminalvård, Häkte, Anstalt, Journalister, Huddingehäktet, Rastgård, Politik[/tags]

  3 comments for “Hur tänker journalister på DN & SvD?

 1. 15 februari, 2007 at 19:19

  Var rastgården ljudisolerad också? Han bör ju rimligtvis ha skrikit på hjälp.

 2. 15 februari, 2007 at 19:21

  Möjligen ligger den på taket som på Kronobergshäktet..

 3. Jimmy
  15 februari, 2007 at 21:33

  ”Amnesty kritiserar även förhållandena på vissa svenska häkten, en kritik som också framfördes i rapporten från den Europeiska tortyrkommittén efter deras besök i Sverige förra året.”
  Amnestyrapporten 2004

  Some things never change.

Comments are closed.