Hur skulle det gå för Timbro i USA ?


Lennart på Det Progressiva USA är ju behagfullt tillbakalutad när det gäller den aktuella politiska situationen i Sverige.

Inte när det gäller dagspolitik kanske, men när det gäller företeelser som t.ex. Timbro, denna lätt skrattframkallande näringslivsmegafon.

Han berättar i en bloggning idag att han aldrig hade hört talas om Timbro innan han blev bloggare, inte så konstigt kanske eftersom han bor i San Fransisco.

Men något av hans Timbrokritik måste jag återge här för de som inte orkar klicka på länken längst ner:

“Timbro ger ut böcker och rapporter . Jag har inte läst någon av böckerna, men rapporterna verkar inte vara baserade på någon speciell kompetens.

Johan Norbergs rapport Arabisk Vår. Revolt och reform i Mellanöstern tycker jag själv mest liknar en uppsats på högstadiet.

Jag kan garantera att den aldrig skulle platsa på en amerikansk tankesmedja.”

Personligen måste jag erkänna att jag är lika lite bevandrad bland de amerikanska tankesmedjorna som Lennart i de svenska.

Och det där med ”högstadie-uppsats” är exakt vad jag tänkte på när jag läste Norberg.

Kul att fler får samma tankar..

Lennart avslutar sin Timbrobloggning:

”Det är inte lätt att driva en tankesmedja i ett litet land och jag är säker på att Timbro gör så gott de kan. Men jag tror samtidigt inte att vi behöver vara speciellt oroade för Timbros inflytande.”

Så sant så. Det enda kruxet är att de ibland lyckas stegra blodtrycket genom sina genompartiska påhitt..

Läs Lennart DPU om Timbro!


11 svar till “Hur skulle det gå för Timbro i USA ?”

 1. Jag tror att vänstern gör, och hela tiden har gjort, ett gigantiskt misstag när man skrattat åt, eller ryckt på axlarna åt Timbro och när man förklarar organisationen helt ofarlig. Tillsammans med de radiostationer för unga som högern och storföretagen bedriver, (Radio City ex) har Timbro lyckats förfärande väl – och efter amerikanskt mönster.
  Jag har de senaste 15 åren förundrats storligen över studenters ibland mycket underliga föreställningar om Sveriges tillstånd och om vårt lands och Europas moderna historia. De versioner jag får om dessa ting kommer i huvudsak från Timbrohåll.
  Timbro övertygar inte, i någon högre utsträckning, dem som var med men man har intresserade och intellektuellt försvarslösa ungdomar som suger åt sig. De är lätta offer också pga att det alltid är frestande för unga människor att protestera mot föräldragenerationen.

 2. ”Tillsammans med de radiostationer för unga som högern och storföretagen bedriver, (Radio City ex) har Timbro lyckats förfärande väl”

  Jag har dessvärre noll koll på den kommersiella radion. Jag måste nog erkänna att jag aldrig ens lyssnat någon gång.

  Är det mycket propaganda för kapitalet och dess ägare menar du?

 3. Så vitt jag vet så publiceras Norbergs alster regelbundet av den amerikanska tankesmedjan Cato, så denne Lennarts ”garanti” är inget värd.

  Och Kerstin, jag är rädd för att du måste acceptera att alla människor inte tycker som du. Att som du, förklara detta med att de är dumma i huvudet, är otroligt barnsligt.

 4. ”Så vitt jag vet så publiceras Norbergs alster regelbundet av den amerikanska tankesmedjan Cato”

  Och vad har du för belägg för det? Har den där tankesmedjan sagt det? Det är rätt löjligt att kalla dem för tankesmedja hur man nu än ser på saken. Vad har de smidit för tankar? Papegojfabriken verkar väl mera passande?

 5. Nej Snoozer, jag har inte sagt, och skulle aldrig säga att någon är dum i huvudet, men däremot att många unga människor har för lite kunskaper om vad som förevarit i världen de senaste 100 åren och därför tror på förenklade och inte sällan rent löngaktiga beskrivningar av denna historia.
  Det gjorde jag också när jag var ung!

 6. Du är klok som en pudel du Kerstin! Dessa lögnaktiga beskrivningar går igen i allt. När jag gjorde lumpen som ABC-soldat hävdade kompanichen att det räckte med att slänga sig ner på marken om en atombomb small 2000 meter bort. Stod man upp skulle man kanske ramla och bli lite ”solbränd”…

  Jag tror att Johan Norberg är militärwannabe.. :)

 7. Haha, och när jag gjorde min ”militärtjänst”, dvs civilförsvarstjänst som 18-åring, fick jag lära mig att om atombomben kom skulle jag lägga en våt näsduk för munnen!!! Det är ungefär vad jag minns av den tjänsten. Jag minns det inte för att det var så osedvanligt intelligent :-)!

 8. Om det behövs fler bevis på att Timbro består av inkompetenta människor så kan man bara se på det faktum att de faktiskt har halvtidsanställt den före detta Metro-kolumnisten och klåparen Mattias Svensson som titulerade sig som postanställd då han skrev för Metro. Några av de absolut mest idiotiska saker jag har läst har denne Mattias Svensson skrivit i Metros kolumner.

 9. Jaha, där fick jag svar på tal! Jinge skriver att Timbro (i det här fallet representerat av Johan Norberg) inte skulle få någonting publicerat i USA för att de är så korkade.

  Jag bevisar att detta är felaktigt genom att länka till en artikel publicerad av en amerikansk tankesmedja, en artikel skriven av, gissa vem. Jo, Johan Norberg.

  Daniel säger att det inte räknas eftersom tankesmejdan inte har samma åsikter som han själv.
  Jinge börjar prata om atombomber.

 10. Har kollat in Cato och deras publicering av JN:s bok, lysande recensioner enligt vilka JN, ”a gifted young Swede”, har bevisat att kapitalismen gjort världen bättre, mer demokratisk, folk mindre fattiga och dessutom minskat könsförtrycket.

  Någonstans verkar någon ha missat något, prostituionen som en av de snabbast växande branscherna, trafficing, utsugningen av arbetare i fabriker i Asien mm mm. Har detta verkligen minskat de senaste 20 åren? Ja enligt den statistik JN presenterar. Får ta och läsa denna utmärkta bok alltså!